Kvůli financím mě má sestra odsoudila
Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
Doporučuji sestru z úvěru vyvázat a převést ručení na přítele. A sestře hodně nahlas a důkladně poděkovat, že ti takto hodně pomohla a koupit jí nějaký moc hezký dárek a omluvit se za sdělování takto zásadních informací přes prostředníka. Ona má oprávněný strach, několik let se klepat jestli bude nebo nebude muset platit něčí dluhy, do toho ona sama má kvůli tomu sníženou bonitu pokud by například žádala o hypotéku, nemusí jí dostat nebo dostane horší úrok. To co pro tebe dělá není samozřejmost a není to pro ní jak ty si myslíš "zadarmo". Jen ty nervy jí můžou komplikovat zdravotní stav a do jisté míry to může mít i zodpovědnost za to, že se jí nedaří počít. Zkus prostě pochopit i ty jí, třeba má dojem, že jsi nevděčná a že si ani neuvědomuješ, jak těžké břemeno jsi na ní naložila a proto reaguje takto.
@simca31 To právě bohužel ne. Taky jsme to netušili, dokud nepřišel ten dopis. Hned jsme volali na soud a tam nám to bylo řečeno. No bylo to hrozné zjištění, když už jsme se radovali, že máme splaceno a k tomu já ještě těhotná. Teď nám zbývá půl roku do zaplacení úplně všeho, ale už se dopředu neradujeme, pořád mám strach co bude, jestli mě vezmou příští rok do práce (skončila mi smlouva, ale prý se mnou počítají), jestli někdo z nás neonemocní, jestli budou moct rodiče pomáhat s hlídáním (jsou už starší) a jestli pak vezmou syna do školky...
Jinak já taky byla kdysi hloupá, nebo spíš naivní, a byla jsem podvedena pracovnicí banky, která využila mojí neznalosti a naivity. Takže jsem si založila kreditní kartu, na které však byly úplně jiné podmínky, než mi bylo řečeno, já si pořádně nepřečetla co podepisuju, a už to jelo. Nakonec z půjčených 10 tisíc jsem musela splatit skoro 50 a nebýt rodičů, kterým zrovna končilo spoření a půjčili mi celou částku, takže jsem to pak mohla splácet bezúročně jim, tak bych byla ve s.ačkách dodnes, protože tam nabíhaly takové nehorázné úroky, že mi z toho bylo až špatně. Od té doby jsem na tyhle věci sakra opatrná a nechci žádné půjčky ani kreditní karty ani vidět, prostě když něco potřebuju, tak si na to nejdřív našetřím nebo když je to něco akutního, poprosím o pomoc rodiče a pak jim to co nejdřív splatím.
Neřekla bych, že sestra zakladatelky byla blbá, že jí ručila. Prostě je to její sestra a chtěla jí pomoci. Těžko vám půjde ručit někdo cizí, většinou se proto žádá rodina. Sestra nebyla hloupá, byla jen prostě hodná a věřila jí. Že se zakladatelka dostala do takové prekérní situace, to se dneska stává kdekomu, ona je aspoň natolik férová, že si svou chybu dokáže přiznat a snaží se ji napravit, aby sestru nevystavila problémům. V podstatě nic víc dělat nemůže. Jde spíš o ten narušený vztah a to chce podle mě jen čas a ukázat, že jsem se zmyslela a polepšila. Na místě @cattus bych vzala přítele a šla za sestrou jí všechno vysvětlit, říct, že lituju toho, že jsem ji vystavila takovému stresu, ujistit ji, že to chci napravit, své závazky si splatit a udělám pro to všechno. Taky bych jí vysvětlila, že o těhotenství jsem jí nechtěla říct osobně, protože jsem se prostě bála její reakce, že to bylo neplánované a v současné době je to pro mě naopak přítěží, ale na potrat jít nechci, jelikož už mám své roky a bojím se, že bych se tím připravila o možnost mít děti někdy v budoucnu.
Myslím si, že nejdůležitější je komunikace, protože bez ní se ten druhý může jen domýšlet a z toho pak vzniká ještě víc nedorozumění. Jak jsem psala, u nás byla situace hodně podobná, ale důležité pro rodinu bylo, že za nimi přítel osobně zašel, řekl jim na rovinu jak se věci mají, že to byla jeho chyba a on nechce, aby za to pykali oni, takže se zavazuje zaplatit to on sám. Všichni věděli, že jsme v těžké situaci, ale právě proto, že viděli, že opravdu splácíme a šetříme kde se dá, nebyl důvod se navzájem nenávidět.
Zakladatelko a nejde to udělat tak aby místo sestry ručil přítel?Já osobně s tím zkušenost nemám tak ani nevím jestli to jde ale sestru bohužel chápu.Je od ní hezké že ti chtěla pomoct a ručí za tebe ale podívej se na to z její strany.Taky by ses bála.My ted sami řešili něco podobného s mojí ségrou.Moje mamka za ní přišla že potřebuje půjčku potřebovala naštěstí jen 10000.Sestra nám nic neřekla a zašla do banky a půjčila si na sebe pro mámu.Je hrozně těžké odmítnout někoho v rodině když je v nouzi kort když vám pláče máma že potřebuje peníze.Slíbila že bude vše řádně platit ale nestalo se tak přišla o práci a nechala to být.Naštěstí jsme jako rodina pomohli a dluh splatily ale je to poučení.Bohužel i v rodině se může něco takového stát a nikdy bych za nikoho neručila je to sobecké ale nikdy nevíš co se může stát a akorát se rozhádáš s rodinou.Pokud to jde změn to at ručí místo sestry přítel neměj jí to za zlé.Udrž si dobré vztahy v rodině!Ber to tak že ví že ty budeš mít daleko menší příjem může přítel přijít o práci a průšvih bude mít ona!
@kecalka2 vidím, že další blbá zkušenost, rodinným příslušníkům není dobré půjčovat peníze, pokud člověk nepočítá s tím, že to bude dar, někteří manželovi příbuzní už za náma taky byli s žádostí o půjčku, naštěstí manžel není měkota, slušně se omluvil, ale dal jasně najevo že nic nebude
udělal dobře, protože ti lidi nevrací nic nikomu (ani soudem nařízené dluhy)
@cattus - mpožná si zkus položit otázku, kdyby požádala sesstra tebe, abys ji dělala ručitele, vzhledem k tomu, že sama dobře víš co to vše obnáší a jaké problémy můžou být, šla bys do toho??? možná poté pochopíš tu oběť a proč je naštvaná, hlavně, když se přes prostředníka oví, že brzy budeěš bez přímů...no a toho přítele si vyzkoušej, jestli by ti šel za ručitele místo sestry nebo ne, aspoň budeš vědět s kým žiješ a opět poznáš jaká oběť to od sestry je...
@alen_ka Právě je to těžké já jsem na tohle tvrdák mamka je celý život zadlužená půjčovala si od různé lichvy,neplatila nájem,elektriku...byla zvyklá že jí někdo vždycky pomůže.Půjčku zatlouká půjčkou.Kolikrát na mě zkoušela abych si vzala třeba provident že to bude splácet ale já se nedala i když to bylo těžké.Sestra je dobrák mamka začla brečet a nedalo jí to a vyhověla.Chtěla jí prostě pomoct.Je těžké odmítnout pomoc v rodině ale snad to bude už poučení.Můžeš být jedině ráda že máš takového manžela který umí říct ne!
@cattus nebudu te soudit, jen ty vis, jak to v zivote mas a jak si to do budoucna zaridis, ale...
...zkus se vzit do pozice sestry, ktera ti v dobre vire rucila a ted je nad ni hrozba ...splaceni tveho dluhu
...nediv se, ze je vytocena, kdyz ji tak dulezitou vec, jako je tehotenstvi oznamis pres prostrednika. Fakt, ze ona nemuze mit deti ten afekt vuci tobe jen podnitil. Tohle jsi uprimne podelala a mela jsi to resit predne s ni, myslim ze prave kvuli tomu ruceni ma k veci co rict.
...planujes si, jak budes makat i s ditetem, ale uprimne, semlit se muze cokoli, muze mit zdravotni potize, nejen, ze se do prace ani omylem nedostanes, ale muzou penize navic tobe chybet....pomyslela jsi na to? Nechci malovat certa na zed, ale nejsi v situaci, kdy by sis mohla dovolit nad tim mavnout rukou a rict si, ono to nejak dopadne... taky me nenapadlo, jak vydaje naskoci, pokud dite onemocni a muze to byt relativne blbina.
Dobre svoje rozhodnuti promysli, preju hodne stesti! 🙂
@cattus Nečetla jsem celou diskuzi..
Ale tvé sestře se nedivím. Ona bude jako ručitel v případě nouze splácet (samo že píšeš, že se to zatím nestalo). Ale ona s tím musí žít stejně jako ty. Navíc se ji nedaří otěhotnět (mohou to být i starosti) a bude vinit i tebe, ikdyž né umyslně. Představ si že by třeba pak měla platit IVF aby mohla mít rodinu??!! Skus se vžít do její situace. Nemyslím že v její kůži by jsi byla nadšená.
Nikdo ti neříká, že se máš zbavit dítěte. To zato nemůže. Ale samozřejmě bylo by lepší kdybys napřed dostála závazkům, protože tvé sliby setře nic nezařučí a život i přátesltví máte tedy zničené obě.
Sama to s rodičákem a dítětem neutáhneš, dítě toho potřebuje velmi hodně a nelze se v tvém případě spoléhat na partnery, protože ti můžou záhy zmizet . ☹
Nelze ti poradit nic jiného než aby ses podívala na svůj život sestřinýma očima, a šla si sní promluvit. Nebuť zbabělec a postav se tomu sedněte u něčeho dobrého. Vysvětli ji že se budeš maxmálně snažit a že jsi ji nechtěl zničit život, ale že oni nechceš přijít. Budeš se snažit vše splácet, prostě budeš muset. Jinak je mezi tebou a sestrou konec. Pak možná i mezi zbytkem rodiny ☹
Drž se.
Neustale dokola tu opakujete.. preved dluh na partnera nebo osobni bankrot.
Ani jedno nelze. Jsem v insolvencnim rizeni v jehoz ramci se nemovitost na kterou mi sestra rucila nyni prodal. Po prodeji zustane cca 300tis nezajisteny dluh. Takze neni co prevadet a v dobe insolvencniho rizeni to ani nejde.
Behem pristiho tydne bych se mela sejit s insolvencni spravkyni a chci s ni celou situaci probrat. A ve chvili kdy bude jasny dalsi postup sejdu se se sestrou a reknu ji co bude dal. Urcite nechci aby za me musela cokoliv zaplatit a nestalo se to doted.
A pak uz muzu jen doufat, ze se nic nepokazi.
@cattus Všechno jde, když se chce. Jestli zůstane 300 tis, tak si partner může vzít na tuhle částku úvěr (pokud mu ho někdo dá), umořit tím Tvůj dluh a jak se vy dva s tím srovnáte, už je na vás. Sestra bude mít klidné spaní a vy si budete svoje dluhy řešit sami bez nutnosti zatahovat do svých problémů jiné lidi.
@somalicats Přesně sem tohle chtěla napsat 🙂 udělala bych to stejně!
@cattus Já fakt nevím, proč by si nemohl partner vzít na sebe půjčku 300 tis. a z toho splatit tvůj závazek, jak už tu pár z nás navrhlo? Vždyť tím by byla tvoje sestra vyvázána, jelikož tvá původní půjčka by se umořila a pak už byste si dluhy táhli jen vy dva s partnerem. Uvidíš, jak příští týden dopadneš, ale tohle by bylo relativně čisté řešení, kdy si dluhy převedeš na svou rodinu a sestra bude venku.
@jenny.kay - no tak přítel by byl vůl, kdyby na sebe něco takovýho dobrovolně vzal, dluhy má z jiného partnerství, že...pochybuju, že by to udělal...
@somalicats No co když se s partnerem rozejdou? Jemu zůstane dluh 300tis. 😠 partnera bych do toho nezatahovala.
Rozhodne by bylo logictejsi a tak nejak vic fer, aby zodpovednost za zavazky partnerky, byt z predchoziho vztahu, nesl jeji zivotni partner nez jeji sestra.Uz jen proto, ze se zakladatelkou ceka dite, bude z nich rodina.
Konecne by totiz bylo videt, ze jednaji zodpovedne, snazi se k tomu cestne postavit.
@yamdena Partner byl s ní, když spolu dělali to dítě, pochybuju, že v tu chvíli o jejích dluzích nevěděl, tak či tak k ní má už teď závazek. Jasně, že nemá povinnost brát její dluhy na sebe, ale to nemá z morálního hlediska ani její sestra. Jestliže si zakladatelku vyvolil za svou životní partnerku, tak ji musí vzít se vším všudy, bohužel i s těmi dluhy. Ostatně můžou si pak mezi sebou uzavřít smlouvu o půjčce a ona to může splácet jemu...
@halina0101 - co kdyby to chtěl po tobě tvůj přítel, kývla bys na to?
@marcicek84 Nejsem @halina0101, ale kdyby šlo o mého partnera, se kterým bych čekala dítě a tvořila rodinu, tak bych zcela logicky hledala způsob, jak co nejvíc ulevit rodinnému rozpočtu. Pokud by to znamenalo refinancování v podobě úvěru na mé jméno, tak bych to udělala. Vše pochopitelně za předpokladu, že o těch dluzích vím, jiná situace by byla, kdyby mi dluhy partner tajil.
@somalicats naprosto souhlasim. Myslim, ze nejpozdeji ve chvili, kdy par ceka dite (u nas s manzelem daleko drive), je nacase nejak propojit finance a fungovat jako jednotka. Takze bych se do reseni takove situace klidne zapojila. V pripade, ze bych pocitala s moznym rozchodem bych to neudelala, ale to bych necekala ani to dite.
@somalicats - já bych tohle udělala jen pro manžela, ne pro přítele, člověk v dnešní době nidky neví, navíc ty dluhy za mě nevznikly, nic jsem z toho neviděla a kdybych si to na sebe nevzala, pořád to budu v rámci rodinného rozpočtu pociťovat...paradoxně si myslím, že líp na tom budou, když budou dluhy na toho partnera, ktaý má menší příjmy, v případě exekuce či insolvence určitě výhoda...
Jestli je to zakladatelky životní partner je ve hvězdách. Prozatím nejsou ani svoji a dítě je neplánované. Navíc předchozí dva partneři nebyli zrovna solidní, tak snad má teď paní víc štěstí. V nejhorsim pripade se z nej vyklube gauner a jeste bude zakladatelku drzet pod krkem kvuli dluhum. Spíš bych zkusila nějakým způsobem dostat peníze z toho partnera, kvůli kterému neplatila hypotéku.
@marcicek84 Predne bych nemela dite s partnerem, ktery je v insolvenci.A ver, ze pokud uz bych se rozhodla s takovym clovekem zit, dala bych si velky pozor, abych otehotnela.Ja totiz tem zazracnym selhanim prilis neverim.
Navic pokud bych s nekym zila a rozhodla se mit dite, brala bych veskere nase prijmy i zavazky za spolecne.Rodina je pro me spolecne fungujici jednotka zalozena mimo lasku na duvere a loajalite, ne dva samostatne subjekty s oddelenymi konty, ktere spolu nahodou maji dite.
@halina0101 - já tohle beru, ale pokud bych si někoho brala, tak přece ani dluhy před manželstvím nejsou moje, jako by nestačilo se kvůli nim omezovat v tom rodinném rozpočtu...tak jako tak, na i partnera mít bude, myslím, že taky má někdo až příliš velké požadavky a očekávání...
@marcicek84 S manželem bys měla ty dluhy automaticky napůl. Co se partnerů žijících na hromádce týče, tak pokud to nechají dojít až k exekuci, tak je stejně ohrožen i ten druhý partner, minimálně zabavením jeho věcí, když nakluše exekutor (pokud nemá svoje věci vyjmuté, ale to každý nemá), jedinou výhodou je, že ten druhý partner, který nic nedluží, nebude mít obstavený účet.
V takové situaci je moje ségra - obstavený účet, dluhy, které jí vznikly s bývalým partnerem. Její současný partner ji živí, zafinancoval i to nejakutnější, co bylo nutné poplatit, teď už to vypadá, že bude ségra za vodou a peníze mu bude příští týden vracet. Mají spolu 2 děti, on si ji chce vzít, ale zatím do toho nešli právě kvůli těm dluhům. Nicméně sám řekl, že kdyby měl dost prostředků na umoření celého dluhu, tak to udělá, protože ona a děti jsou jeho rodina.
@marcicek84 nejsou, pokud bych byla v kuzi jejiho partnera, nechala bych se napsat jako rucitel, popr. si tedy vypujcila a pro pripad rozchodu to nejak notarsky osetrila.Myslim si, ze tohle je asi nejrozumnejsi reseni, aby se sestry zcela neodcizily a vztahy se narovnaly.Od partnera by to bylo gesto, ze se mnou pocita a tvorime rodinu, od zakladatelky zase gesto, ze ho nehodla vyuzit a po vyreseni problemu odkopnout.
@somalicats - nebyly, dluhy před manželstvím rozhodně nepatří do SJM manželů 😉

@shine2015 - tak jasně, ale už se stalo a sestra je ručitelem, o to v téhle diskuzi nejde, jde o to, že zakladatelce jsou líto její reakce, ale tak co proboha čekala??? zkrátka na ségru se řítí její průser a ona se diví...já bych taky nikomu neručila, ale v některých rodinách to chodí úplně jinak, takže těžkou soudit...