Kvůli financím mě má sestra odsoudila
Ahoj vsem. Spis nez radu potrebuji se sverit.
Pred davnymi lety jsem s byvalym manzelem koupila domek na hypoteku. Bohuzel manzelstvi nevydrzelo a ja pozadala o prevod hypoteky na sebe a sestra mi sla rucit. Nekolik let bylo vse v poradku. Jenze pak jsem si nasla pritele, ktery me tak zblbnul a hlavne manipuloval s nasima financema tak, ze jsem prestala byt schopna hypoteku platit. Porad se mi to darilo drzet na uzde, ale pak jsem prisla o praci a po roce a pul dosla bance trpelivost a vyhlasila na me insolvenci. A kvuli tomu ted visi nad sestrou Damokluv mec rizika, ze banka bude chtit splatky po ni.
Ja uz vic ja rok jsem zamestnana, z platu mi strhavaji docela velkou castku ktera jde do depozitu a az se dum proda tak se z ni uhradi dalsi cast dluhu. S byvalym partnerem ktery mi nadelal tolik problemu uz nejsem ani ve styku a mam noveho pritele.
. Dum je nyni uspesne prodany, ale bohuzel za o dost nizsi cenu nez byla vyse dluhu.
Minuly tyden jsem byla oznamit mym rodicum ze budou mit vnouce. Bohuzel jsem to nedokazala sestre rict sama, je starsi a se svym partnerem se o miminko snazi uz dlouho a nejde to. Bylo to ode me zbabele, ale mela jsem strach z jejich slz, ze kolem me se chlap jen otre a jsem v tom.
Vcera mi od ni prisla stroha sms "jak si predstavujes ze dostojis svym zavazkum bance?" Poprosila jsem totiz mamku aby ji to nejak setrne rekla, ze jsem zbabelec. A stalo se. Jen jsem necekala takovou reakci. I ja jsem uz tohle resila a vim ze mi i z materske muzou neco strhavat pripadne se muzu domluvit na splatkovem kalendari. A i v tom smyslu jsem ji odpovedela. Jenze i tak se k cele situaci postavila odmitave s tim ze ji delam jen starosti a jsem nezodpovedna. Probrecela jsem cely vecer, v noci jsem mela hnusny sny, porad jsem se budila a dneska jsem uplne jak prejeta minimalne ledoborcem. A hlavne se mi ze stresu zase spustily nevolnosti, ktere se mi uz skoro tyden darilo drzet pod kontrolou.
Bojim se, ze jsem "prisla" o sestru.
Prozila jste si nektera neco podobneho? Srovna se to casem?
Chapu ze ma sestra strach ze bude muset za me platit ale podarilo se mi to uhlidat 5 let proc bych to nemela zvladnout ted?
@cattus tak nejak chápu obe strany, ale byt na miste sestry, asi zareaguji rovnako. Cemu nerozumim je, ze se to snazis vyresit tady na foru místo toho, aby si to vyresila a všechna vysvetlovani smerovala ke sve sestre. Souhlasim s názorem, ze mit insolvenci, i když splácíš a do toho otěhotnět mi nepripada zodpovedne, a to bez ohledu, kdo je rucitelem. Protože clovek mini, život meni. Ale stalo se. Pokud by te popri materske/rodicovske nechteli nekam vzit - premyslela si i nad timto, jak to budes resit? A pritel souhlasi i s tim, ze bude zivit i tebe a dite a bude ještě splacat tvoji insolvenci? Popri soucasnem prijmu jak si psala si neumim představit, ze ani materska ani rodicovska nebudou zrovna vysoke...
Co se tyka sestry - myslim, ze je nastvana i na to, ze si ji to proste neoznámila. Slusne by bylo ji to oznámit osobne a hned i s vysvetlenim, ze vis, ze je rucitelem, ale ze mas vyresene, ze budes dluh nadále splácet. )
Proc sestre nezavoláš nebo se s ni nesejdes? Nejsi urcite jedina v okoli, kdo otehotnel a ona to musí zvladnout. Ale podle reakce sestry bych rekla, ze resi spise dluh bance, nez to, ze si otěhotněla...I když to pro ni je tezke.
Jak by si reagovala ty, kdyby si byla na strane sestry?
@cattus Hele, tak snad máš přítele, ne? Spočítejte finance, zajděte společně za sestrou a ujistěte ji, že to bude ok. Jestli sis neplánovaně udělala dítě s blbečkem, kterýho pořádně neznáš, nevíš kolik bere a máte oddělený finance, tak se sestře nedivím, že vyvádí. Jestli seš ale zodpovědný normální člověk a víš, co děláš a máš zajištěného partnera, co stojí při Tobě, tak jakej problém? Prostě budete žít skromně a platit závazky, které jsi svou nezodpovědností nasekala. Ségru navštiv, uklidni, ty se taky seber, nechte to utřepat a když uvidí, že platíte, vše bude časem ok 🙂
@somalicats ale ty úplně ignoruješ to co píšu. Já nepíšu že ona nemá splácet a nechat to na sestře - což teď vyplvá z toho co píšeš, ale píšu, že nechápu, kdo v dnešní nejisté době může dělat ručitele. Tady jsou dva viníci. Jak zakladatelke tak sestra. A netahej sem smrt tvého otce (a to nemyslím nijak zle), to je tady naprosto mimo mísu, jen už nevíš kudy kam tak hraješ na city.
@yamdena obě i s @somalicats jste těžce mimo. Najděte mi jedinou zmínku z mé strany kdy říkám, ať pletby nechá na sestře. Totálně to překrucujete. Domýšlíte si to co není.
@veri0007 Nejseš ty tak trochu alibistka 😀 ? Hele tak co, nepůjdeš třeba dneska někoho zabít a omluvit si to tím, že ti neměl stát v cestě? 🙂 Jeho vina, nééééééééééé? 😀
Toto jsou neomluvitelné a morálně velmi zvrácené řeči. Sestra nesestra, dluží zakladatelka a fertig!!!!
Podstata je jasná. A až jednou budem ve sračkách, tak se taky půjdem obrátit na rodinu, všechny, jak tu krafeme a budem rády, když se za nás někdo postaví, jakýmkoli způsobem.
@veri0007 Že je to i chyba sestry a tááááák 😀. Je, ale to s tím vůbec nesouvisí a zvedá mne ze židle i ten pouhý fakt, že to tu někdo opakovaně píše. Až tě jednou všichni vyženou s jakýmkoli problémem, pogratuluj si, že nemáš blbý příbuzný (v té dnešní nejisté době 😀). Snad už se chápeme, já musím končit 🙂 a pracovat.
no nic holky, i když se tady velmi bavím, mám i svůj život a krásnou dceru, které se chci věnovat, opuštím tedy tuto slepičárnu s tím co tvrdím celou dobu a tím že něco z toho co jsem napsala zkopírujete na tom nic nezmění😉 Je to chyba úplně stejně jak zakladatelky tak sestry.
Nejlepší je, že kdyby byla založená diskuze od zakladatelky, jsem v problému, mám jít na potrat, tak by jste jí tvrdil že dítě je dar, ať si jej nechá, ne každý má tohle štěstí že otěhotní a problémy se nějak vyřeší. Bohužel zakladatelka zařadila svůj dotaz do špatné kategorie😉
@cattus Nečetla jsem předchozí komenty..... Tvoje sestra má plné právo být dotčená, naštvaná, nervozní. Je to normální reakce! To se nelze divit... představ si, že někomu ručíš vlastním bydlením, které sis poctivě zaplatila a najednou člověk, komu ručíš se dostal do situace, kdy je velká šance, že nebude určitý čas schopen vše splácet... Prostě sestra zpanikařila a vůbec se nedivím. To, že jsi těhotná znamená jednu jistotu- budeš na rodičáku a ten ti těžko pokryje splátky dluhů a nutné výdaje(jídlo, bydlení, kosmetika atd...) Budeš muset hledat práci opravdu rychle, ale může se stát že pár měsíců nebudeš mít z čeho platit a to je to, čeho se sestra bojí! Nepřidává tomu ani fakt, že ona se o mimčo snaží, má peníze, tudíž by ho zabespečila... A ted je její majetek v ohrožení, navíc mimčo nemá... Mělo se myslet především na spolehlivou antikoncepci, ale i to není 100% jistota, vím... ale pokud jste antikoncepci neměli, tak je to nezodpovědnost. Sestra to bude muset vstřebat, myslím, že o ní nepřijdeš, jen je ted naštvaná....Ty ji nech být, neprovokuj a snaž se opravdu co nejvíc vydělat. Budeš to mít opravdu těžké, držím palce, at se ti podaří splácet stále, at sestru nepřivedeš do problémů... A to ,že ti ručila je na jednu stranu i její blbost... já bych nikomu nikdy neručila... Ať je to sebebližší osoba... snažila bych se pomoci jinak, ale dát do rizika vlastní bydlení bych nikdy neudělala...
@veri0007 ja vidim problem v tom, ze ti tu nikdo hromadne nepritakava, ze dle tebe sestra zakladatelky nema pravo na zakladni lidske emoce a to se bat a aby zklamana....protoze vlastne vzdyt, co mohla cekat. O tom prece diskuse byla zalozena, nebo ne? O jeji reakci...ktera nebyla nejvstricnejsi, vzhledem ke zminene historii zakladatelcinych problemu.
On tu totiz nikdo nezpochybnil fakt, ze to od sestry nebyl uplne nejstastnejsi krok, ze sla rucit a ona sama si jiste vyslechla stejne averzni reakce treba od sveho partnera. To je jak napsat, ze zakladatelka nema pravo byt nastvana na partnera, se kterym si dluhy nasekala, protoze ji sice mohl podvezt, ale byla s nim prece dobrovolne... Proste sestra z toho neni stastna, nema duvod byt stastna, kdyz opomineme fakt, ze jde o dalsi bezesne noci, pripadne zklamani z dluhodobe nemoznosti sama otehotnet, tak navic ji to zakladatelka ani neoznamila osobne, ale pres prostrednika a pak pokracovala smskami...ne uplne idelani postup, dle meho tedy.
@veri0007 Máme na řadu věcí jiný názor, to se stává. Spíše bych však řekla, že stupňovat napětí v diskusi je Tvá parketa.
Chtěla bych tady ještě připomenout fakt, že v případě, kdy ručitel skutečně splní svůj závazek věřiteli dlužníka, vzniká mu vůči dlužníkovi regresní nárok, tzn., že po něm může požadovat vše, co sám zaplatil. Takže nakonec se svých peněz může dočkat. A také mě v souvislosti s některými diskusními příspěvky tady napadá rčení, že "kdo se směje naposled, ten se směje nejlíp".
BTW stojím si za svým prvním příspěvkem, že zakladatelka by v sobě měla najít pokoru a přeju jí, ať si k sobě se sestrou opět najdou cestu,. Což ale bohužel může jít o dost hůře, bude-li se k věci stavět ve stylu rčení "Hloupý kdo dává, hloupější kdo nebere", ale takový přístup jsem u zakladatelky ani nezaznamenala. Vztahy s nejbližšími jsou ty nejdůležitější, ale zároveň také nejkřehčí, protože lidé mají vůči svým blízkým velká očekávání.
@rituska88 Asi měl tvuj přítel špatného správce protože před ukončením insolvence spolu měli sepsat prohlášení že splnil podmínky insolvence a že zbytek dluhu propadá státu a poslat na soud pak by na něho už nikdo nemohl protože při insolvenci není duležité splatit sto procent ale jen třicet to splnil takže zbytečně platíte další dluh říkám špatný in. správce 😒
@natous29 Jo jo, to taky tak měl - když si zažádala o zvýšení alimentů, tak mu to soud napařil ještě rok zpětně (tu logiku vážně nechápu, když řádně platil a ona si pak vymyslela, že už od předchozího roku měla vyšší náklady). Nemluvě o tom, že ty peníze ani tak nejdou pro dítě jako na její rozmary a dítě sem posílá na prázdniny pravidelně oškubané jenom aby mu prarodiče nebo tatínek koupili nové věci. Ale taky věřím, že na každého jednou dojde a hlavně, že jsme zdraví. Každej z nás byl někdy mladej a hloupej, zamilovanej, někdo míň, někdo víc, takže soudit někoho je blbost, protože nikdo z nás není v kůži toho druhého. Paní se nemůže divit, že se sestra zlobí, ale podle mě pokud svou chybu napraví, tak se napraví i vztahy v rodině, i když to třeba nebude hned.
osobně si myslím, že nechat si dítě v situaci další insolvence je opravdu jako počítat s tím, že mi to co nesplatím já, doplatí ručitel, ono ta banka ten rozdíl po ručiteli skutečně bude vymáhat a pokud si někdo myslí, že ne, tak je naivní...mít dítě je krásné, ano, ale pokud ho mám mít s partnerem, díky kterému mám dluhy je více než zřejmé, že s tím placením výživného to asi taky nebude takové divoké, pokud si zakladatelka myslí opak, tak si myslím, že je naivní...na druhou stranu nelze nikoho nutit k potratu a sama bych se takto nechtěla rozhodovat, takže rozhodnutí nechat si dítě z tého strany chápu, ale hlavně chápu reakci sestry, i když svou blbostí se do dané situace dostala, ono sestra moc dobře ví, jak to asi dopadne a prostě může jen čekat na to, až na ni slétne banka a pokud sama si dítě přeje, nebude mít z čeho zbytek dluhu zakladatelky splácet a spíš ona bude muset uvažovat o odložení svého těhotenství, pokud je zodpovědná, takže je fajn, že je zakladatelka spokojená, ale sestře v podstatě svými rozhodnutími může de facto zničit její život i sny, do toho bych nešla, opravdu ne...@cattus
@marcicek84 Ono by bylo lepší se naučit pořádně číst 🙂 zakladatelka nečeká dítě s tím co ji nasekal dluhy to je jiní partner který jí naopak pomáhá a jak jsem psala když je někdo v inslovenci tak před skončením musí podat žádost na soud z čestným prohlášením že splnit své závazky a nikdo už nebude nic vymáhat ani po ručitelích ale to by těm lidem měl říct jejich inslovenční správce
@marcicek84 5. ŘÁDNÉ SKONČENÍ ODDLUŽENÍ (plněním splátkového kalendáře, které je nejčastější)
- oddlužení končí uplynutím 60ti měsíců nebo uhrazením 100% přihlášených a zároveň zjištěných pohledávek (nikoli uhrazením přesně 30% závazků, tak jako jsem zaznamenal, že se na jiné skupině někdo snaží šířit)
- uhrazeno musí být v rozmezí 30-100% zjištěných závazků (v odůvodněných případech i teoreticky pod 30%, ale na to bych rozhodně nespoléhal)
- je třeba si podat před uplynutím 60ti měsíců zároveň žádost o osvobození od placení dluhů, jinak soud řízení ukončí, ale neuhrazené dluhy budou dále vymahatelné (párkrát jsem řešil nově nařízené exekuce a to jen proto, že dotyč.iný si takto nezažádal a žádalo se až následně, exekuce pak byly zastaveny, ale je to komplikace), pouze na základě této žádosti a vydaného následného usnesení se pak dluhy stávají nevymahatelné
(pozn. oddlužení zpeněžením majetkové podstaty je ukončeno po zpeněžení majetku ze seznamu majetku vyhotoveného správcem, rozdělením peněz mezi věřitele a vydáním závěrečné zprávy, pokud si věřitelé tento způsob sami zvolí a dojde k tomu, že bylo nakonec uhrazeno třeba jen 13% všech zjištěných závazků, tak je to "jejich problém" a oddlužení tak bude řádně skončeno, neboť si tuto situaci věřitelé přivodili na základě vlastního rozhodnutí)
@cattus Ahoj, píšeš tu, jak tě mrzí sestřina reakce a že za tebe nemusela nikdy platit, že jsi zatím vše zvládla.... nezvládla a bohužel je do tvého průšvihu zatažena i sestra a i pro ni je to velký stres. Myslím, že sestru nejvíc naštvalo to, že ty od ní chceš důvěru, podporu, chtěla jsi po ní ručit, ale sama jsi nebyla natolik dospělá, aby sis s vlastní sestrou dala kafe a řekla: ségra, jsem těhotná, hodně jsem to zvlažovala vzhledem k mému věku, těm mým dluhům atd.. a rozhodla jsem se si dítě nechat, na mém závazku to nic nemění, neboj se, mám to propočítané a své závazky si uhradím. Vážím si tvé důvěry a nezklamu ji. Jak asi na sestru působila takhle informace vzkázaná po mamce? Asi ne moc dobře? A samosebou v tom hraje roli asi také to, že sama se snaží o dítě a nejde to. Ono se jí asi klidně nespí a nežije, když musí kvůli tobě řešit to, že ji někde naháněli věřitelé atd... uvědomuješ si to? Tak se pak nediv, že nepřišla sms, moc gratuluju, skvělá zpráva..... když už je ta situace jak je, radila bych ti promluvit si se sestrou, a zkusit si třeba už nyní hledat nějaký přivýdělek, který bys mohla mít při mateřské atd... ? Musíš být trpělivá, sestra tě má určitě ráda, ale její reakci se nediv... přeju ti hodně štěstí, ať je malé zdravé a zvládneš to všechno.
@simca31 To je právě ta věc, kterou mnoho dlužníků, kteří jdou do insolvenčního řízení, netuší. Pokud u půjčky nebyli ručitelé, bylo by to přesně tak, jak píšeš. Vše sepsali jak píšeš. A přítel skutečně není povinen zbytek dluhu platit. Jenomže tam byli ručitelé a jelikož on svoji povinnost zaplatit min. 30% splnil, jde banka po těch ručitelích. Takže ano, on už podle práva nic platit nemusí. Ale není takovej, aby to nechal za sebe platit ty ručitele. Dokonce tyhle důsledky netušila ani jeho správkyně, abysme se na to mohli aspoň připravit, byl totiž jeden z prvních v republice, kdo o oddlužení žádal a vlastně se postupně ta pravidla formovala. Takže ne, neplatíme nic zbytečně, mu oddlužení skončilo a vše bylo v pořádku a pokud by ta půjčka neměla ručitele, bylo by to přesně tak, jak píšeš. Ale bohužel - byli tam ručitelé a protože on svůj závazek splnil oddlužením, není už povinen nic dalšího platit, ale banka se právě obrací na ručitele, aby uhradili zbytek. Klidně bysme si teď mohli říct - však co, oddlužení skončilo, nic víc platit nebudeme - a skutečně podle práva bysme nemuseli. Ale okamžitě by šli za bratrem a rodiči (což se i stalo, proto jsme se radili s právníkem jak máme postupovat a vyřešili to takto).
@simca31 - podstatu věci to nemění, být na místě sestry bojím se taktéž, je na zakladatelce ji to vysvětlit, ona ale tuším zbaběle utekla...takže nevím no, nepůsobí to moc dobrým dojmem...a nekonec je jedno s kým to dítě má, nemůže si ho dovolit, i kdyby ji jiný chlap finančně držel, ale pokud by splácela tak, že by de fakto nebylo z čeho, tak si myslím, že to její sestru ještě může ovlivnit hodně, to riziko tu je stále a zkrátka mi nepřijde fér jednání zakladatelky...
Je mi velmi líto Vaší sestry i Vašeho dítěte. V tomto případě by byla asi nejlepší interupce. Už jen, že napíšete, že svému novému partnerovi věříte, více než své matce,mi přijdete, že nedokážete vidět Vás vztah reálně. Co když Vás opustí? Budete mít spoustu dluhů a dítě na krku. Dále insolvenční srážky jsou dle Vašeho příjmu, takže z rodičovské se Vám nebude určitě ani nic splácet. Nedejbože, kdyby bylo dítě nemocné, tak nebudete moc chodit do práce, a budete se muset starat o dítě. Kor s vašemi financemi, které jsou momentálně 1200,- jak píšete, jak chcete utáhnout dítě? (kvalitní strava a nějaký plnohodnotný život)
Vaše chování mi přijde opravdu hodně nezodpovědné a nechápu, jak jste situaci mohla nechat takhle daleko. Ale to je jen můj názor, je to vaše věc. Takových lidí, kteří si pořídí dítě, když na něj nemají finance, je spousty, takže, já už se snad ani nerozčiluji.
Já se musím smát......ano zakladatelka je taková nebo maková a určité nese svůj podíl....nicméně já nevím,zda její sestra je úplně negramotná a nebo i některé vy tady, vy nevíte na co je a co znamená určit někomu a vůbec na hypotéku??? Co z toho pro dotyčného vyplyva???? Každý snad víme, že pokud se komukoliv podepisu může se stát cokoliv.....a nemůžu spoléhat na to,že to asi bude dobre......byt by člověk mi blízký sebevic chtěl, nikdy nevíme do jke situace se dostane já vlastní či nevlastní vinnou....
Přece nepodepisu papír na desítky let a pak se divim že ten druhy to nedokáže z jakéhokoliv důvodu splácet......zakladatelka mohla otěhotnět dřív, mohla zůstat s ex a mohla být klidně nemocná....a nebo taky každému je jasne že když je to žena bude chtít jednou děti a na mateřskou půjde.....
Ano jsou to především její dluhy......nedivim se ani její sestře že klidně nemůže spát, ale může si za to tak trochui sama....nemela nic podepisovat a vůbec na tak dlouhou dobu.....
To je jako když podepisu smlouvu ke které se zavazu a pak se vztekam a zlobim,že dojde na nejhorší.....pokud podepisu smlouvu není to pro okrasu a pro moje hezké oči.....je to prostě závazek.
A je jeho zdajde o ručení nebo cokoliv jiného. A je i moje blbost že nedomyslim důsledky toho co udělám......nehlede na to,že předpokládám, že pokud se sestra zavázala rucit, znala snad i trochu partnera od svoji sestry.....přece není tak blba že ho vůbec nezná a něco podepise......a pokud je,tak ať se nemůže divit....
A jak jsem psala dřív, mohla odmítnout. Kdyz za mnou přijde i moje mamka ať ji jdu rucit na deset mega, jen kvůli tomu že je to moje mamka nereknu jasné. Mám ji rada a klidně ji řeknu ať se nzlobi že nemůžu.....ať najde jinou vhodou variantu ......
A ne že ji podepisu takovou blbost a pak budu brecet že ji rucim.......
@shine2015 Stát se může cokoli, o tom tady asi nikdo nepolemizoval. Ale jde o přístup. Pokud budu ručit ségře, která přijde o práci, bude se snažit trable se splácením řešit hned, nebude se jí to tak úplně dařit, přijde za mnou a proberem to, tak se na tu situaci budu rozhodně dívat jinak, než kdyby na splácení kašlala a doufala, že se to NĚJAK vyřeší. Netvrdím, že bych zrovna svojí ségře ručila, vzhledem k tomu, jaký má k těmhle věcem přístup, spíš ne, ale o to tady nejde. Jde o to morální hledisko - zakladatelky ségra má právo být na ni naštvaná, obzvlášť když ji zakladatelka o svém těhotenství ani neinformuje přímo, ale přes prostředníka, a zakladatelka se tomu prostě nemůže divit.

@ty_na
@kacca11 naprosty souhlas. Prestat se chovat jako obet, zacit se chovat zodpovědně a zacit resit.
@cattus a tady jen dodam, ze jsem byla v podobne situaci, jak s tim, ze jsem jednou kdysi blbe slapla pri vyberu partnera tak s tim, ze jsem se dostala do dluhu, ktere jsem vsak opravdu nezavinila sama, nybrz jsem byla podvedena, stal jne jako mnozi dalsi, nas pripad byl i ve zpravach na nove, v Cernych ovcich..jenze jsem se k tomu postavila celem, snazila se najit jine reseni a taky se naslo. Proto si myslim, ze si mohu dovolit byt kritická k tvemu jednání,ktere mi proste prijde nezodpovedne a nedospele.