Má bývalá manželka nárok na kompenzaci za dovolenou?
Ahoj,
Teď už s mým manželem, pojedeme na dovolenou / líbánky. Jen já a on, moje a společné dite bude s babičkou na dovolené v tu dobu. (s mojí mamkou), jeho dítě u matky - v jejím termínu. Termín jsme právě plánovali tak aby jsme měli hlídání. S detma se chystáme v srpnu. No a ex mého muže přišla s tim, že máme vykompenzovat jejímu dítětito, že my jedeme na dovolenou a on ne. Jasně, takové chování bych chápala, že by řešila když by jsme nebrali jen to jedno dítě, ale my nebereme žádné. No přišla s tím, že chce 20tis + náklady na stravu a zážitky na dovolené. Dala nám čas do konce týdne a pak že podá návrh k soudu - něco ve smyslu dorovnání standardu a mimořádný výdaj. No a teď k věci... Má na něco takového oficiální nárok? Když dítě není odstrecene a na dovolenou s námi pojede?
Ona sama stále nepracuje, chodí jen na brigády, pobírá kde jaké příspěvky, alimenty má 9700, dítě má 7let. Takže se ani nesnaží zvyšovat životní situaci dítěti.
Na takovou kompenzaci podle mě vůbec nemá nárok, vždyť je to nesmyslný požadavek. To by sis pak i ty mohla žádat ledacos. Nepodvolila bych se tomu návrhu. Ona to vzdá. Jasně, že jí nejde o nic jiného než dostat od tebe víc peněz.
Poslala bych ji někam a vůbec bych to neřešila.
Tak tohle mne celkem pobavilo. Prej kompenzaci za 20k. Kam az ta lidska zavist dokaze zajit? Posli ji nekam, je to jen závistivá lůza.
A s tím chce otravovat soud? Se už ani nedivím, že ty soudy pak trvají dlouho.S tím jí u soudu pošlou k šípku...
Nic jí neplaťte, ať to klidně dá k soudu, je to nesmysl.
Určitě ne. Je to blbost. V době, kdy je dítě u druhého rodiče můžete jet kam chcete. Nikde není řečeno, že musíte jezdit na dovolenou jen s dětmi, dokonce nemusíte ani jezdit se všemi dětmi. My mame celkem čtyři, moje , tvoje , naše tzv. Navíc s velkými věkovými rozdíly, takže prázdniny trávíme různě, s různým počtem dětí. Vždy jeden týden máme dovolenou typu, že mohou jet všechny děti, mají-li zájem. A úplně v klidu bysme jeli i sami, kdyby malého na týden někdo chtěl. A právě v době, kdy starší by byli tradičně u otce.
No, takhle to vypadá pěkně černobíle, ale za mě je legitimní se ptát, kdo tuto dovolenou platí a na jakou dovolenou tvůj muž svoje dítě bere? Pokud by tu dovolenou platil jen on, vy jste si jezdili ve dvou na luxusní dovolené a s vlastním dítětem by třeba jel jen na nějaký lowcost pobyt do vedlejšího města, nebo na starou chatu, tak asi dokážu pochopit nároky ex. Tím neříkám, že má nějaké legální právo chtít kompenzace (nevyznám se v tom) nebo že to tak je (je mi jasné, že popisuješ nejakou aktuální situaci a nevím, jak to u vas chodi obecně), ale minimálně z nějakého morálního hlediska by muž měl investovat stejně do sveho syna jako do své nové ženy a případně do jejich společného dítěte. Takže pokud teď jedete na tyden do Chorvatska (a financemi se podílíte oba) a to samé uděláte v pěti v srpnu, tak cajk. Pokud vám teď muž platí dovolenou ve dvou na Bahamách, tvoje a společné dítě jede s babičkou na vedlejší ostrov a v srpnu jedete v pěti společně pod stan na Mácháč (samozřejmě schválně přeháním), tak bych to rozčarování chápala.
No, takhle to vypadá pěkně černobíle, ale za mě je legitimní se ptát, kdo tuto dovolenou platí a na jakou dovolenou tvůj muž svoje dítě bere? Pokud by tu dovolenou platil jen on, vy jste si jezdili ve dvou na luxusní dovolené a s vlastním dítětem by třeba jel jen na nějaký lowcost pobyt do vedlejšího města, nebo na starou chatu, tak asi dokážu pochopit nároky ex. Tím neříkám, že má nějaké legální právo chtít kompenzace (nevyznám se v tom) nebo že to tak je (je mi jasné, že popisuješ nejakou aktuální situaci a nevím, jak to u vas chodi obecně), ale minimálně z nějakého morálního hlediska by muž měl investovat stejně do sveho syna jako do své nové ženy a případně do jejich společného dítěte. Takže pokud teď jedete na tyden do Chorvatska (a financemi se podílíte oba) a to samé uděláte v pěti v srpnu, tak cajk. Pokud vám teď muž platí dovolenou ve dvou na Bahamách, tvoje a společné dítě jede s babičkou na vedlejší ostrov a v srpnu jedete v pěti společně pod stan na Mácháč (samozřejmě schválně přeháním), tak bych to rozčarování chápala.
@20190418 Je úplně jedno kdo to platí. Jsou manželé, takže vše jde ze společné kasy. A i kdyby jeli na líbánky na Bahamy a s dětmi potom pod stan, tak je to zcela jejich věc.
@20190418 reálně je ta dovolená zaplacena z finančních daru co jsme dostali na svatbě. My z naseho zaplatili jen letenky. Jedna se dovolenou v Řecku - apartmán, s detma jedeme do Itálie - taktéž apartmán. To kam jede moje dítě mi přijde bezpředmětné, ale jedou s karavenem do Chorvatska - financuje celé babička s dědou.
V poho, jenom jsem uvedla příklad kdy bych nároky ex považovala za legitimní. Nikde neříkám, že to tak je u vás a ani nevím jak to hodnotí soud. Je plno chlapů, kteří si užívají a na svých dětech z byvalych vztahů šetří... U vás to tak není, tak si užijte líbánky a na ex výhružky se vykašlete, svědomí máte čisté.
Tak tohle mne celkem pobavilo. Prej kompenzaci za 20k. Kam az ta lidska zavist dokaze zajit? Posli ji nekam, je to jen závistivá lůza.
@klpoiu prý se dívala a aby mohla jet na pořádnou dovolenou tak ji to vyjde něco na 35tis, těch 15 ji dá prý její mamka a my ji máme dát 20. A ona to že pojede s dítětem prezentuje jako nutnou oběť, protože samo jet nemůže.
V poho, jenom jsem uvedla příklad kdy bych nároky ex považovala za legitimní. Nikde neříkám, že to tak je u vás a ani nevím jak to hodnotí soud. Je plno chlapů, kteří si užívají a na svých dětech z byvalych vztahů šetří... U vás to tak není, tak si užijte líbánky a na ex výhružky se vykašlete, svědomí máte čisté.
@20190418 jasně, my se snažíme dávat všem to stejné. Kdežto ona se nesnaží udělat něco pro vlastní dítě na víc. Kdyby nejel s náma prosedi celé prázdniny na sídlišti. To můj ex má svých problémů dost a stejně bere naše dítě na dovolenou dle svých možností.
Ne, řekla bych, že v takové situaci rozhodně není v právu a snaží se vás akorát podojit. Pokud na tuto dovolenou nejede žádné dítě a navíc všechny děti pojedou na dovolenou v jiném termínu, je to uplně v pořádku. Na její vydírání bych nepřistoupila. Mimochodem, ona vám snad bude doplácet tu vaši srpnovou dovolenou? 😀 😀
@gruyerre 😀😀😀 Ne a musíme koupit úplně vše. Odmítá dat dítěti i věci co se využiji jednou za rok (nafukovací krokodýl, potapěčske brýle....)
Jestli chce jet na pořádnou dovolenou, tak si ji bude muset taky zaplatit. Alimenty má dost velké. Tolik nemam ani na dva puberťáky dohromady. A s ex si dovolené rozhodně nedotujeme. Každý jede podle svého uvážení a svých finančních možností.
Jestli ji tak moc mrzi ty propasnute zazitky ditete, mam pro ni tip, jako samozivitelka jsem jezdila s kamaradkou samozivitelkou s detma k mori pod stan. Polsko nas stalo pod 10tis,Chorvatsko a Slovinsko ke 20 (naprosto kompletni naklady ja+ dite). Deti maji nadherne zazitky a financne ji to vyjde. 🤦🙏
Nárok nemá . To je jak můj ex . Kdysi když já něj dcera připadla na vánoce , tak chtěl po mě abych mu dala na dárek pro ni🤣 protože doma měla dárků víc . A to byl normálně pracující s vyšším příjmem než tenkrát já na mateřské . Vůbec ji neřešte ať to tedy podá k soudu , příčetný soudce tohle nikdy neschválí.. Alimenty má takové , že většina matek si o nich může nechat zdát a čas dětem věnujete také pak společný u moře.
Wau! Me nepřestává udivovat, co jsou některý ženský vymyslet, jen aby nemusely hnout prstem. Vsadím se, ze to vymyslela s bývalou tchyni Tveho manžela 😃
Nárok nema a každý soud se ji naprosto vysměje. Vubec bych se nebála. Si holky přečetly něco na netu a vyložily si to hodně po svém 🤣
Tak to bych ji s klidem k tomu soudu poslala, akorát se ji tam vysměji. Je to nesmysl.
Já bych to neviděla až tak jasně jak to tu vidí většina.
Ano, i za mě je to přitažené za vlasy, ale... někde jsem skutečně četla, že dítě má nárok na stejnou životní úroveň jako každý z rodičů. A že tedy teoreticky, pokud má jeden na to jet na Bahamy a druhý jen na chatu, tak pokud ten bohatší nevezme dítě s sebou, může ten méně majetný požadovat tolik peněz, aby to dítě na obdobně luxusní dovolenou mohl vzít sám. Zdroj bohužel nemám, protože se mě to aktuálně netýká, ale opravdu jsme to četla u nějakého rozvodového právníka a zaujalo mě to.
Jestli chce jet na pořádnou dovolenou, tak si ji bude muset taky zaplatit. Alimenty má dost velké. Tolik nemam ani na dva puberťáky dohromady. A s ex si dovolené rozhodně nedotujeme. Každý jede podle svého uvážení a svých finančních možností.
@andelka alimenty neřešíme, zadala o navýšení po tom co se nám narodilo dítě a oficiálně ji to mělo o 1700 klesnout. Vzhledem k tomu, že vycházíme s penězi tak se zachovala původní částka. Ona z rozchodu vytřiskala maximum (dle mého) chlap ji nechal jeho byt i jeho auto (nechtěl za to nic, dělal to pro dítě) a vyplatil ji její podíl z firmy - jak určil soud. Nebyli manželé. Pořád chodí, píše, volá jak ji nestačí peníze na energie, jak jsem ji připravila o její podíl ve firmě. (já se s ním dala dohromady víc než rok po všech soudech) A ano, ten její podíl jsem pak koupila já. Jenže to není firma o X zaměstnancích a milionovych příjmech. Kromě mě a mého muže tak pracuje jeden zaměstnanec na ½ uvazek a jeden dohodář. Všude se píše jak jsou matky, samoživitelky objetí systému... My máme takovou co se snaží od všech vytriskat maximum a sama skoro nehne ani prstem 🫣 (tím nechci říct, že nejsou maminky které to mají těžké, jsou...)
Ano, i za mě je to přitažené za vlasy, ale... někde jsem skutečně četla, že dítě má nárok na stejnou životní úroveň jako každý z rodičů. A že tedy teoreticky, pokud má jeden na to jet na Bahamy a druhý jen na chatu, tak pokud ten bohatší nevezme dítě s sebou, může ten méně majetný požadovat tolik peněz, aby to dítě na obdobně luxusní dovolenou mohl vzít sám. Zdroj bohužel nemám, protože se mě to aktuálně netýká, ale opravdu jsme to četla u nějakého rozvodového právníka a zaujalo mě to.
@patypresdevaty což o to, kdyby se matka snažila dítě zabezpečit práci. Dítě není tak malé, že by ona nezvládla chodit do normální práce. Nechodí do práce, jen příležitostne brigády. Vyživovací povinnost na dítě mají oba, ne jen ten co odešel... k nám nechce na trvalo nebo do střídavky, bydlíme sice jen 25km od nich, ale autobusy ani vlaky tím směrem nejezdí, takže by musely být 2 školy. Vyhovuje to dítěti tak, že u nás může být kdy chce a může odejít kdy chce. A to chápeme a akceptujeme.
Dokud není věc podaná na soud, je vše otázka vaší domluvy. Ona může otci dítěte něco navrhnout, on s tím může nebo nemusí souhlasit. Vždy je lepší se domluvit, než soudit.
Pokud to dá k soudu, sociálka zhodnotí vynaložené prostředky na životní úroveň dítěte od rodičů a soud na základě toho rozhodne. Bude přihlížet k tomu, že dítě má mít shodnou životní úroveň jako rodič, to opravdu v zákoně je. Pokud ale jde o jednorázovou záležitost (svatební cesta), určitě k tomu nebude přihlížet. Kdyby ale bylo pravidlem, že otec a další děti jedou k moři a dítě do háje, je to jedna z cest, že matce přispějete, aby to dítě na dovolenou vzala, když vy to neděláte.
Prostě emoce stranou, zkusit domluvu, a v případě nejasností si zjistit u právníka, čeho se matka může domoci a čeho ne. Například příjem matky se neposuzuje.
jasný, ono by to bylo na soudu a jestliže má matka možnost vydělat víc, ale nesnaží se, měla by nejspíš smůlu. Jen jsem chtěla napsat, že to obecně vzato není tak úplně mimo, jak se mnohým jeví.
Dokud není věc podaná na soud, je vše otázka vaší domluvy. Ona může otci dítěte něco navrhnout, on s tím může nebo nemusí souhlasit. Vždy je lepší se domluvit, než soudit.
Pokud to dá k soudu, sociálka zhodnotí vynaložené prostředky na životní úroveň dítěte od rodičů a soud na základě toho rozhodne. Bude přihlížet k tomu, že dítě má mít shodnou životní úroveň jako rodič, to opravdu v zákoně je. Pokud ale jde o jednorázovou záležitost (svatební cesta), určitě k tomu nebude přihlížet. Kdyby ale bylo pravidlem, že otec a další děti jedou k moři a dítě do háje, je to jedna z cest, že matce přispějete, aby to dítě na dovolenou vzala, když vy to neděláte.
Prostě emoce stranou, zkusit domluvu, a v případě nejasností si zjistit u právníka, čeho se matka může domoci a čeho ne. Například příjem matky se neposuzuje.
@antoinet ano jedna se o naší první samostatnou dovolenou. Jinak vždy jezdíme s dětmi (všemi), nestalo se že by jsme jeli jen s jedním nebo druhým dítětem. Dítě od manžela není nijak znevyhodňovano. I jeho babičky jej berou na dovolené. Stejně tak jako babička mého dítěte bere mé + teď poprvé i naše společné. My jsme teď přišli s návrhem, že zaplatíme vše za dítě (náklady spojené s dovolenou - doprava, ubytování a strava + kapesné), pokud s ním chce někam jet. Nicméně se nám oběma příčí to, že nepracuje a to co nezaplatíme my, to dítě nemá. I přesto že je v rozsudku dáno, že můj muž platí 70% mimořádných nákladů a ona 30%. Na tábor ani školu v přírodě nedala ani korunu - i věci co byli na seznamu jsme koupili jen my.
@patypresdevaty Jenze, tu jde o svatebni cestu! Na tu asi deti nevezmes. To co pozaduje bejvalka je v tomhle pripade pres caru. Sama neumi vydelat prachy jinak nez jen zdimanim statu a ex partnera,navic jen hazet spinu na jeho novou partnerku. Tady je na vine pouze blba zavist,nic vic. A nejhorsi je, ze se snazi ex i jeho nove partnerce ublizit pres jejich dite. Tady není nic jineho nez pojmenovani "zavistiva krava"
Tak vetsi blbost jsem necetla😂😂😂😂😂20 000 plus kompenzaci ujmy nebo co😂😂 a to ze chodi jen na brigady, je jasny ze vas chce vyzdimat pekne,aby sdostala financni injekci. No mam dost
@patypresdevaty Jenze, tu jde o svatebni cestu! Na tu asi deti nevezmes. To co pozaduje bejvalka je v tomhle pripade pres caru. Sama neumi vydelat prachy jinak nez jen zdimanim statu a ex partnera,navic jen hazet spinu na jeho novou partnerku. Tady je na vine pouze blba zavist,nic vic. A nejhorsi je, ze se snazi ex i jeho nove partnerce ublizit pres jejich dite. Tady není nic jineho nez pojmenovani "zavistiva krava"
@klpoiu stejnou logiku bych mohla chtít po mém ex. A přijde mi to padlé na hlavu. Vždyť každý ve vztahu má nárok na to trávit i čas jen s partnerkou. Věnuje se našemu dítěti, věnuje. Dává ji maximum co může. A to že si jede se svou novou partnerkou na prodloužený víkend. No tak ať jede.. Mě ani moje dítě to neovlivní - tj. Jede v době kdy dítě mít nemá.
Tak vetsi blbost jsem necetla😂😂😂😂😂20 000 plus kompenzaci ujmy nebo co😂😂 a to ze chodi jen na brigady, je jasny ze vas chce vyzdimat pekne,aby sdostala financni injekci. No mam dost
@hanka_12345 já jen doufám, že jestli někdy bude mít svatbu, tak nebude chtít finančně dorovnat od nás tak aby ji měla stejnou 😀😀😀😀
Můžete ji navrhnout, ze si to prohodite. Dite bude u vas, ona bude platit alose a veskere vydaje ve vysi 70%. 🤣

Ne, řekla bych, že v takové situaci rozhodně není v právu a snaží se vás akorát podojit. Pokud na tuto dovolenou nejede žádné dítě a navíc všechny děti pojedou na dovolenou v jiném termínu, je to uplně v pořádku. Na její vydírání bych nepřistoupila. Mimochodem, ona vám snad bude doplácet tu vaši srpnovou dovolenou? 😀 😀