icon

Má se muž postarat o svou rodinu, když je žena na MD?

penny1007
22. dub 2016

Potřebuji si vylít srdicko, jsem na mateřské s ročním synem,s tatínkem bydlíme aktuálně každý usvych rodičů.jiz jsme žili spolu u nás s mojí mamkou ale potřeboval prostor tak odešel.. Už se to mezi námi vyjasnilo a chtěli jsme žít spolu někde v bytě, on chce byt koupit,vzít si hypotéku, já beru měsíčně 4tisíce chci být s malým 4 roky doma,včera přišel s tím že bude v práci brát výplatu 14 tisíc a že je to dobrý, já s údivem že ne, na hlavní příjem je to málo a s hypotékou by to byla vůbec katastrofa, chce abyCh ukončila mateřskou dřív,ve dvou letech malyho a šel by do školky nebo nějakou ChůVu sehnat.. Přesčasy dělat nechce,prý je to pak život na nic,nepřijde mi fér že chce malýmu krátit dětství jen kvůli penězům,je to přeci nejhezčí období každé mámy .neměl by se muž postarat o svou rodinu?

Strana
z8
krystalka
23. dub 2016

@patrusa - my takhle jedeme v podstatě napůl už 17 let....máme i každý svůj účet, náklady na bydlení platíme napůl, stejně tak výdaje za jídlo a drogerii dělíme napůl....to ostatní máme tak nějak rozdělené - on třeba platí všechny výdaje s autem a kolem domu, já zase většinu kolem syna (oblečení, věci a poplatky do školy a tak...), ale pokud je to větší výdaj, tak to řešíme prostě podle okolností, on dá víc apod.... Akorát na té mateřské jsme to na ty 3 roky přerušili....na druhou stranu, já jsem měla rodičák 7500,-, takže to nebylo zase až tak výrazně méně, oproti tomu, když jsem byla v práci....jinak o peníze jsem manželovi nikdy vyloženě říkat nemusela, stačilo říct, že se chystám koupit mu boty, nebo že ze všeho vyrostl a budeme muset dokoupit oblečení....a automaticky následovala otázka, jestli na to chci něco přidat....někdy jsem řekla, že jo, někdy že není potřeba....nepřišlo mi to jako, že jsem na něm závislá....

patrusa
23. dub 2016

@pajula123 myslim, ze jim to nevadi, vadi jim spis nazor zakladatelky, ze ona pujde na 4 roky, protoze chce a muz at se stara. Kdyz na tom jsou, tak jak jsou. Proste kdyz penize nejsou, zena nekde vydelat musi. Ja pracovat chci, nemusela bych, ale me by doma hrablo. Syn ve 3 letech chodi na 2 dopo di materskeho centra a dceea 17 mesicu na 1 dopo. Oba jsou v pohode, pobyt tam je pro ne spestreni. Pro me je to cas jit do prace a zapojit mozek jinym smerem. Vydelane oenize jsou bonus, ktery ale davam do rodine rozpoctu a muzem si tak dovolit vic. Nemam nic proti tomu, kdyz muz vydela dost a zene vyhovuje byt dona s detmi. At si to uzijou. Ja to msm jinak. Neberre to nijak proti vam. Jen muj nazor na vec.

svobodpetika
23. dub 2016

trochu mám pocit že není ani tak problém v hypotéce a v rodičovské na 4 roky ale v neschopnosti se domluvit ☹ rozhodnout se jestli vlastně chcete žít spolu a pak tedy jak 🙂 a jen k tomu co se tu tak nějak rozjelo ohledně délky rodičovské 🙂 já mám svoji práci ráda a vracím se do ní někdy až bude malému 2 roky a 4 měsíce a brzo začnu chodit na jeden den v týdnu a hlídat bude babička 🙂 z několika důvodů - finance, můj odpočinek a návrat mezi lidi a myslím že to prospěje i dítěti být s někým jiným a ne jen s matkou 🙂 a já byla v jeslích asi od půl roku a myslím že to na mě následky nezanechalo a myslím že nejsem jediná 🙂

konik_mischel
23. dub 2016

@zuzineckah to byly příklady, ceny bytů jsou v této cenové hladině...

patrusa
23. dub 2016

@krystalka ta zavislost to je jen muj osobni pocit. Holt nejake blbe nastaveni v me hlave 🙂. Muz nikdy nic v tomto smyslu nerekl 🙂

krystalka
23. dub 2016

@patrusa - jo, ono to tak často bývá, že chlap to tak nebere, ale žena prostě ten pocit závislosti má 😉 ....já jsem to třeba tak neměla, už jen z toho důvodu, že já jsem zase zajišťovala spoustu věcí kolem syna, co byly potřeba....

mari2
23. dub 2016

Ale vzdyt ta pani (zakladatelka) napsala, ze ji brigada nevadi, a ze ji hledat bude.
Ja neziju v Cesku, momentalne vydelavam 3x vic nez muj prijtel, a mam problem, ze on casto nechce, abych platila ani pulku...to je holt jinou kulturou. Ja ho vzdy premlouvami, ze az budem mit dite, tak me bude zivit 😀 . Ale popravde to tak snad nebude, az se stane, mam nasetreno, a budu se snazit najit nejake privydelky apod. Ale jak tu nekdo psal, ne vzdy ty zivotni plany vyjdou, pokud budu treba na rizikovem, nebo se mi narodi dite, ktere bude potrebovat vetsi peci, nedam ho do ustavu, abych mohla pracovat a uzivila se.

hohe
23. dub 2016

Nečetla jsem příspěvky.... ale můj názor je takový, že by ses trochu měla probrat i ty... Já bych také chtěla být doma co nejdéle, ale bohužel - nebo bohudíky, máme dům a s ním spojenou hypotéku, takže příští rok - touto dobou, ze mě už bude opět zaměstnanec - malému budou dva roky... Seděli jsme, propočítávali jsme a shodli jsme se... V životě jste partneři, tak se tak chovej...

Tvůj muž - nevím, co mezi vámi bylo, ale že žijete odděleně - no nevím, já bych to nesnesla... 14000 je málo, ano je to - to vám ani nikdo hypo nedá... a o tom, že nechce měnit zaměstnání - na jednu stranu je to sobecké, když by mohl dělat to samé za lepší peníz, ale od tebe taky, že chceš a trváš na tom, že budeš doma 4 roky - tak mi to z prvotního příspěvku vyznívá... a muži starej se...

BUdete si muset sednout, probrat to a hledat i jiná řešení...

zuzineckah
23. dub 2016

@mari2 z úvodního příspěvku to ale nevyplývá, to napsala zakladatelka, až když se tady seběhlo více názoru ve smyslu, že přemýšlí sobecky... Jestli někdo nečetl celou diskuzi, tak opravdu ten její první příspěvek je formulovaný dost nešťastně

mari2
23. dub 2016

@zuzineckah to ano souhlasim. Spis me zarazi lide, co diskutuji pres pet stran a ignoruji co napsala. Pravda to samozrejme je, ze to, aby zustala 4 roky doma si holt jejich rodina dovolit nemuze, s temi nazory souhlasim.

zuzineckah
23. dub 2016

@mari2 z jejích příspěvků je ale naprosto zřejmé, že ten hlavní problém je někde jinde. Já tam vidím fatální nedostatek komunikace, konstruktivní. Když už se spolu baví, tak o nesmyslných věcech. To ale není vina jen zakladatelky, ale i jejího partnera, který se asi ještě nevzpamatoval, že je otcem 😅

brunetka11
23. dub 2016

@jbzirafa Ale houby, to je zase blábol na entou. Každé dítě je jiné. Některé se dobře cítí v kolektivu dětí už ve dvou letech, jiné až ve čtyřech. Některé na to není zralé ani v šesti.
A nazývat ženy, které akceptují povahu svých dětí nebo řeší finanční situaci rodiny tím, že dítě chodí do školky a ony se vrátí do práce, zhrzenými přeemancipovanými ženskými, je od tebe sprostost.

Mimochodem - vrátila jsem se do práce týden po porodu druhého dítěte. Do soukromé školky začala dcerka ve vybrané dny chodit v 1,5 roce. V ostatní dny byla se svými rodiči nebo babičkami. Je to šťastná spokojená holčička.
Se svou emancipací problém nemám. Mé děti ví, že jsou pro mne prioritou číslo jedna. Jen jim dávám i prostor a respektuji jejich i své potřeby. A doufám, že se mi je podaří vychovat ve stejném duchu - aby se měly rády a byly se svým životem spokojené a vyrovnané. Stejně jako já.

mari2
23. dub 2016

@zuzineckah jo, s tim souhlasim 🙂

lajla
23. dub 2016

@brunetka11 přesně
Jen ten návrat do práce týden po porodu je docela masakr🙂 klobouk dolů... Kojení, krmení,..celé šestinedělí... No obdivují, asi Vám bylo velmi vyjito vstrict

kika_21
23. dub 2016

@brunetka11 Tady asi dochází k nedorozumnění. Někdo je spokojený v práci hned po porodu, ale někdo je s životem spokojený i když je s dětmi 4 roky doma. spokojenost totiž je vnitřní stav mysli a okolnosti ho sice mohou ovlivnit, ale ne zase až tolik.Takže to neznamená, že je-li někdo v práci nebo mimo práci, je spokojený nebo nespokojený, jestli mi rozumíte.Také se to může měnit věkem atd.

ladyhacek
23. dub 2016

Asi to padlo hodně věcí - vše jsem opravu nečetla.
1. Také bych chtěla se synem být co nejdéle doma, ale mám rodičák na dva roky (s tím, že se chceme pokusit o druhé, ale díky okolnostem to stejně asi nepůjde>finančním) > takže hlídání babička, pak školka (možná mi ho vezmou už od 2,5 let) a nastoupím do práce.
2. Přivydělávám si Je to nepravidelný příjem , ale sem tma něco máme.
3. Manžel vydělává více než 14 tisíc - chtěl by změnit práci i za předpokladu nižšího výdělku, ale pod 18 tisící čistého si k kvůli hypotéce nemůžeme dovolit jít.
Váš příjem by byl 14000+4000 ?? > 18.000 ?? My platíme hypotéku asi kolem 8000,- > přesně nevím a nebrali jsme si moc > + poplatky asi 5000,- ? takže zbývá by Vám na jídlo, benzín a spoustu dalších věcí (nehledě na pleny a oblečení pro dítě) zbylo 5.000,- ? Látkuješ? Pokud né tka to 1000,- za pleny za měsíc > Spočítali jste si to jak to vše utáhnete? Já bych se teda bála - a co když se vám něco rozbije? Pračka, televize auto... (sestra teď dala za opravu 10.000,- )
jen tak něco k zamyšlení ......

maroussia
23. dub 2016

Já se teda ještě vyjádřím k té hypotéce (i když jsme si brali na dům, jak je to s bytem netuším) - nedali nám celou částku, jen 70%, zbytek jsme dali ze svého hotově (vím, že to jde řešit i úvěrem, ale zase brát si iks půjček není ideální pro nikoho), potom se platilo spousta věcí okolo - třeba jen "blbý" kolek na katastr 2x1.000 Kč, odhad by stál 5.000 (trefili jsme zrovna akci, kdy byl zdarma), k hypo musí být pojištění nemovitosti, pojištění schopnosti splácet... a z čeho by to měli zakladatelé platit, pochybuji, že mají nějaké horentní úspory... navíc to na mě působí, že před tím ani chlap nepracoval (protože přišel s tím, že bude mít výplatu 14.000 - plat je snad každý měsíc plus mínus stejný, ne?).
Hypo je prostě moc velký závazek, nejen finanční...

lajla
23. dub 2016

@kika_21 že si dovolím napsat, myslím že to paní tak myslí...ten pr který uvedla je ona sama , je její, takže si nemyslím, že to vztahuje na celou společnost

kika_21
23. dub 2016

@lajla No snad ne, snad chápe i ty, které jsou spokojené, že jsou s dětmi doma a realizují se jen občas mimo, či se realizují u dětí.

lajla
23. dub 2016

@kika_21 to určitě🙂 já jsem spokojená a hodně🙂

lenka5731
23. dub 2016

@lajla to je videt 🙂

jbzirafa
23. dub 2016

@ilonne preemancipovana, jako že odmítáme roli muže a chcete za každou cenu být samostatná asi nejste, já o možnosti přivydělat nic nenamitam. je vám hloupé rikat si o příspěvky na které máte nárok? A nebi škoda to tam nechat? Jistí obyvatelé si jsou schopni jít i dvakrát. ..

jbzirafa
23. dub 2016

@patrusa 🙂 nepochopila jste přesně můj příspěvek, ale nevadí.

jbzirafa
23. dub 2016

@brunetka11 nepochopila jste přesně můj příspěvek, pokusím se vysvětlit. Emancipace myšleno ve vztahu k muži a nezávislosti na něm, ne zda chcete, musíte do práce. Kolektiv je fajn a potřebuji ho i ty dvouleté děti, ale právě že je každé individuální, a je rozdíl, zdá je ve školce pár hodin nebo celý týden. Fungovat jako kolektiv- na oslovení, dělat cinnost s ostatními, dodržovat určitý režim, to je něco jiného než jestli se dítěti v ms líbí nebo ne. A míchat tři a dvouleté děti ve třídě může být problém, právě kvůli jejich zralosti a potřebám (není to můj výmysl, ale názor učitelky) o povaze dítěte a zaměstnáním jsem nepsala nic, tak nevím, jak jste si to prebrala. Osobně budu velmi ráda, pokud budu moci přizpůsobit svůj nástup do práce svému dítěti, a ne naopak. Je důležité, ze jste vy i dcera spokojená, tak to má být.

jbzirafa
23. dub 2016

@zuzineckah já mám taky názor, ze by se děti měly vidat s vrstevniky, ale třeba celý týden celodenne je to podle mě moc. Nebudu to rozmazavat. Každá at si přivydělává jak chce a jak ji to okolnosti dovolí, každá koruna dobrá, o tom žádná. Preemancipovanovou jsem myslela, takovou: "já" si vydělám na "své" dítě , nic od chlapa nepotrebuji a nebudu od něj nic chtít. Protože "já" to musím dokázat sama. (Myšleno nadnesene) a proč by ženská musela, když ma celodenní starost o dítě? Neznamená to, ze ma sedět a nic nedělat a hrnout všechny věci na chlapa. Obecně jen na otázku zakladatelky: má se muž postarat o rodinu, když je žena na MD? -ano, má.toť vše

frufrunka
23. dub 2016

@penny1007 U rodičáku není omezena vůbec nijak. Můžete pracovat na plný úvazek. Tak to je už od doby, kdy je možnost volby délky rodičáku - hned po mateřské můžete začít pracovat a o rodičák nepřijdete.

brunetka11
23. dub 2016

@kika_21 K té vnitřní ne/spokojenosti - člověk srovnaný se svým životem nemá potřebu hanlivě se vyjadřovat o druhých, protože preferují jiný životní styl (který navíc jejich rodině neubližuje).

@jbzirafa Ad. příspěvky - jsou prostě lidé, kteří nemají potřebu zneužívat systém, jen protože tak činí druzí.

jbzirafa
23. dub 2016

@brunetka11 nenapadá mne, jaký z těch příspěvků týkající se mateřství máte zrovna na mysli, sama nemám potřebu systém zneužívat, ale pokud na to ze zákona je nárok, nevidím důvod, si o to nezažádat (pokud mne to nestojí víc času, energie a dalšího, aby náklady nebyly větší než užitek). např. pojišťovna přispívající na vitamíny pro těhotné, porodné, odečty z daní, příspěvek na péči pokud máte hendikepované dítě..stát na to peníze vyčleňuje, my si platíme sociální pojištění,...a výdaje jsou. (nerada jsem vyřizovala pohřebné, ale za ten příspěvek jsem byla nakonec ráda)

zuzineckah
24. dub 2016

@jbzirafa s tím souhlasím i já - žena nemá moc možností jak se stavět na nohy po porodu, kojit, starat se a sžívat s miminem, udržovat domácnost a při tom chodit do práce. To je nelogické a v 90% případech taky neproveditelné. Ale tady byla otázka míněná tak, že chlap se má postarat o rodinu tak, aby ona mohla být doma 4 roky, protože ji to přijde správné 😉 To už podle mě není věc toho, že "se má chlap postarat o rodinu". A už vůbec ne v situaci, když jsou příjmy rodiny tak slabé. To už má být o přemýšlení a reálné zvážení finanční situace. Jak jedno tak druhé v jejich případě absentuje.

zuzineckah
24. dub 2016

@jbzirafa tak víš jak, když se všichni začneme snižovat na úroveň hnědočechů, kteří chodí na sociálku jak na klavír a berou vše, tak za chvíli v tom systému nic nebude... Já nevím, stát dává i možnost být nezaměstnaný, ale to přeci neznamená, že poletíme všichni na ÚP a budeme se válet doma a pobírat podporu.
Dávky sociální podpory - jakékoliv - mají být hlavně pro ty, kteří je OPRAVDU potřebují (ZŤP, vážné diagnózy, imobilní lidé...atd), ne pro mladou rodinu, kde jsou oba zdraví a schopní a jediný problém, který mají je, že jeden nechce měnit zaměstnání, byť by to rodině přineslo víc peněz a druhý si představuje 4 letou MD, protože nechce dítěti "krátit" dětství..... Takový přístup je z mého pohledu nepřijatelný a natahovat při něm ruce po dávkách, to je do nebe volající drzost.

Strana
z8