Má se muž postarat o svou rodinu, když je žena na MD?
Potřebuji si vylít srdicko, jsem na mateřské s ročním synem,s tatínkem bydlíme aktuálně každý usvych rodičů.jiz jsme žili spolu u nás s mojí mamkou ale potřeboval prostor tak odešel.. Už se to mezi námi vyjasnilo a chtěli jsme žít spolu někde v bytě, on chce byt koupit,vzít si hypotéku, já beru měsíčně 4tisíce chci být s malým 4 roky doma,včera přišel s tím že bude v práci brát výplatu 14 tisíc a že je to dobrý, já s údivem že ne, na hlavní příjem je to málo a s hypotékou by to byla vůbec katastrofa, chce abyCh ukončila mateřskou dřív,ve dvou letech malyho a šel by do školky nebo nějakou ChůVu sehnat.. Přesčasy dělat nechce,prý je to pak život na nic,nepřijde mi fér že chce malýmu krátit dětství jen kvůli penězům,je to přeci nejhezčí období každé mámy .neměl by se muž postarat o svou rodinu?
Tak ono to je vždy o kompromisu a typu dítěte. Jsou děti, co v roce bez problému zvládají nějakou tu miniškolku a jsou děti, co to ve dvou nedají. Hlavní je, že dítě nesmí mít pocit, že tam je odkládáno. Jediný problém miniškolek je, že pokud má žena hůře placenou práci, nevyplatí se - ale je pak řešením zkusit najít jinou podobnou maminu a navzájem si pohlídat.
BTW v Anglii i Kanadě jsou děti ve třech letech "předškoláci" a od čtyř je povinná školní docházka - sice je to napůl školka, ale už se tam prostě chodí pravidelně a i se tam něco málo učí. U nás je to fakt rarita a hodně to souvisí potom s tím, že neexistuje rozumně něco jako půlúvazky, částečné úvazky, rozumné brigády a obecně práce zaměřená na matky s malými dětmi. Když je půlka žen do 4 let doma a pak šup na plný úvazek, tak se nic nezmění. Když budou maminky od roka hledat práci na pár hodin týdně, oni zaměstnavatelé přijdou na to, že taková maminka je vděčná, že má práci a pracuje líp než ledaskdo jiný. Ale dá se zkoušet a hledat - brigádu, sousedská výpomoc (placená), cokoli. Jsou věci, co se dají dělat i s dítětem, zvláště není-li to spratek, ale je vychované (plus mohou pomoci prarodiče).
No ten můj divočák je případ 😠 Doktorka nám dala žádanku na vyšetření skrz hyperaktivitu, ale podle mě je jen hodně živé dítě. Pořád někde pobíhá, od 8.měsíce chodí, venku od 10., hrozně se ke všemu hrne, takže tím mi to i usnadňuje a když udržím s ním jeho tempo, nezlobí 🙂 Jakmile jdu pracovat, začne dělat vše proto, abych se mu věnovala znovu 😠
Dvojčátka jsou daleko víc práce - mě by z toho kleplo...Taková posilovna zadarmo 🙂 Máme v rodině dvojčátka, která jsou o 2 týdny starší než ten náš a oni na to ještě nejsou připravení. Ale určitě zkoušet můžete 🙂
@texetka hmm o me rezervy me pripravil muj byvaly. Nevim zda jsem si to zvolila sama. Ale drze jsem chtela mit dite. Za 5 let uz to nemusi jit, je mi 38 ..jedno uz mam pravda, ale coz. Mam praci, kerou muzu delat temer furt. Zkratka, s tou volbou bych to neprehanela, to pisou ti, co mnoho nezazili...

@astyna pekne napsane a ted sama vidim, jake mam s dvojcatky rezervy. Malosek je sikulka.