Majitel bytu netopí

donnadoublees
22. říj 2017

Dobrý den,
Už jsem z toho na mrtvici. Jen dorazím domu, zima. Kolikrát netekla teplá voda... Pořád jsme vypisovali majiteli a ten vždy, že když bude moc, tak kotel zapne. Bydlíme tu rok a už jsem zase na začátku. Minulý rok jsme si s přítelem koupili i přímotop, ale to být nevytopi a používáme ho max na 30minut. Kolikrát zapneme i troubu, aby se zahrála i kuchyň... Včera prilitl majitel a začal si stěžovat, že se mu rapidně zvedla spotřeba elektřiny, a že se to bude řešit. Přítel na to řekl jen "buď budete topit nebo to tak půjde dal", to se ale majiteli nelíbilo a řekl, že teda s námi bude muset rozloučit. Nájem platíme řádně, ani jednou jsme se nedostali do situace, kdy by nájem nebyl zaplacen. Já už jsem 4 týdny nemocná, můj syn je nemocný už od konce července. Mám často záněty močových cest.... A tady je pořád zima a vlastně od včerejška, co přítel řekl, že prostě topit zacnou, se tady netopí už vůbec, ani na 10 minut to topení nezapne. Je tu snad větší zima než venku. Pořád piju čaje a jsem navlečená... Dá se proti tomu nějak bránit???? 😞😞 Podotýkám, že se to dělo i minulý rok... Kolikrát netekla voda vůbec, pac tu zamrzaly trubky. 😞😞 Shanime další být, ale bohužel kvůli moji a přítelovi práci je to složitější 😞.

swetlusska
22. říj 2017

NOZ - zajištění nezbytných služeb pro nájemníka (patří tam samozřejmě i teplo), pak esxistuje ještě ministerská vyhláška o dodávání tepla - od září do května je topná sezona atd....Porušuje asi i nájemní smlouvu, kde má jako pronajímatel i své povinnosti....atd. Takže jedině to po něm písemně vyžadovat a pak dát k soudu. Lepší bude si mezitím ještě hledat nové bydlení..

pettischwarz
22. říj 2017

Ty vogo tak to je hustý, šla bych na nej asi s nějakýma zakonama, že jako pronajímatel topit musí... Jinak nevím a řešit co nejdřívější přestěhování. Fakt že lituju, když jsi nemocná, tak to je docela hnus, to ten člověk netopí ani sobě?

henky88
23. říj 2017

Pronajímatel je povinen zajistit dodávku služeb spojených s užíváním bytu. Jednou z nich je bezpochyby i to, aby bylo v bytě teplo. Jediná výjimka by byla v případě, kdy by bylo v nájemní smlouvě ujednáno, že tuto službu si zajišťujete sami (samostatnou smlouvou s dodavatelem) a ani na ni pronajímateli nic nepřispíváte (což ale nejspíš Váš případ není). Tzn. je nutné se v první řadě podívat do nájemní smlouvy. Pokud tam není nic o tom, že si dodávku tepla zajišťujete sami a svým nákladem, porušuje pronajímatel své povinnosti a můžete po něm i chtít slevu z nájmu. Problém je v tom, že většina pronajímatelů dobrovolně slevu z nájmu neposkytne a málokterý nájemce se půjde o tu slevu soudit. Slevu z nájemného si navíc nelze jednostranně odečíst z měsíčního nájemného ani služeb, je nutno pronajímatele nejprve písemně vyzvat k její úhradě a případně až poté podat k soudu žalobu na zaplacení (samozřejmě s důkazy prokazujícími, že k zajištění dodávek tepla ze strany pronajímatele opravdu nedocházelo).

ma_33
26. říj 2017

Určitě se braň i za cenu soudu. Teda pokud se nechceš odstěhovat jinam...

donnadoublees
autor
28. říj 2017

Chceme se přestěhovat, ale ne hned, pomalinku, než porodim druhé dítě, nechceme na nic spěchat. Jen je to těžké, protože přítel to má blíž do práce a já mám práci přímo zde 😞.

linee
28. říj 2017

@donnadoublees popravde - s timto pristupem bych si radeji hledala neco dalsiho. Sice je zakona a pravo na vasi strane, ale pokud ho napomenete, a on presto topit nezacne, pricemz vi, ze radne platite, a ze mate male dite, tak je to o jeho aroganci. Sice muzete vyhrozovat, ale maximalne si ho jeste vice rozhodite, navic je ten byt jeho, takze si myslim, ze vam proste da vypoved z podnajmu. Idealne je najit si pravnika, ktery mu ten dopis napise, aby to melo spravnou formu. Zkusila bych jeste jednou slusne za nim zajit a pokud nepomuze opravdu se rozhlidnout po necem dalsim, nez prozivat dalsi dve sezony v zime (navic s malym miminkem). S temito lidmi je hrozne tezko vyjit (vlastni zkusenost). At manzel jeste jednou za nim slusne zajde a promluvi i s odkazem na paragrafy, ze je povinnen toto resit, navic kdyz platite najem, jinak to budete resit jinak. Popripade, pokud jste v malem meste mu muzete jemne naznacit, ze to rozsirite mezi znamyma a bude velmi obtizne nekoho dalsiho hledat. Moc drzim palce!

kristyn.g
28. říj 2017

@donnadoublees taky s tím hle přístupem bych si radši hledala bydlení rychleji než se nechat šikanovat od blbce ☹

japona
28. říj 2017

@donnadoublees Nechápu, co vás v tom bytě drží. Pokud nejsem spokojena, tak se přece odstěhuji.
To vy nosíte majiteli bytu peníze, tak by se měl chovat tak, abyste zůstali co nejdele. Mně cela situace přijde jako ze se vas chce zbavit? Má k tomu nějaký důvod?

zuzineckah
28. říj 2017

@donnadoublees já nějak nechápu s čím má problém? Vy máte náklady paušálně - žádné doplatky za topnou sezónu, nebo jak?

marcicek84
28. říj 2017

@donnadoublees - no myslím, že to by nemělo být pomalinku, ale pěkně rychle zdrnout a pak požadovat písemně slevu z nájmu, že za to netopí atd. A jako nechápu kdo řádně platí a nechá si toto líbit, buď v tom je ještě neco, co nevíme, nebo nevím, přece nájemní byt seženeš kdekoli, tak proč trpíte toto?

donnadoublees
autor
29. říj 2017

Už máme byty sehnané, jenže tady jak se dá inzerát, tak do 3 dnů zmizí, jak lidé shání podnájem. Budeme se teď chodit dívat, který z bytu by nejvíce vyhovoval. Platíme 8500,- dohromady (5000,- nájem a zbytek je elektřina, plyn, voda). Smlouvu tak máme podepsanou. Nájem vážně platíme každý měsíc, bez remcání a bez toho, aniž bychom řekli jeden měsíc majiteli, že nemáme... Prostě jsou pro nás bydlení, jídlo a jiné poplatky na byt či internet a paušál důležitější, než-li kraviny. Nerada bych se někdy zadlužila, proto vše platím poctivě a včas... Nemám ani žádnou půjčku nebo něco podobného. Takže teď jen čekat na to, kdy si další majitelé udělají čas a hlavně, kdy bude mít čas můj přítel, jelikož pracuje od rána do rána. 😊 A pak pryč konečně....

marcicek84
29. říj 2017

@donnadoublees no ještěže tak, už včera bylo pozdě

zuzineckah
29. říj 2017

@donnadoublees poradila bych hypotéku a platit vlastní bydlení, ne cizí. Finančně by to vyšlo na stejno, možná i lépe... ale to jen tak na okraj.
Ze to mate takhle ve smlouve je sice fajn, Ale já se ptala, zda máte domluvené vyrovnani nedoplatku/přeplatku podle vyúčtování?
Jestli ne, Pak se nediv, že vás chce utáhnout, vyplatí se mu to,protože mu u vašich záloh zřejmě zůstávají peníze.

linee
29. říj 2017

@donnadoublees no prave. Pokud vy platite vcas, ale on nepovazuje za dulezite vcas topit, tak to fungovat nebude. A pozor na vypovedni lhutu, vetsina se pocita zacatek noveho mesice, tak abyste treba stihli podat vypoved do utery, jinak se vam to natahne o dalsi mesic! At vam vse dobre dopadne

linee
29. říj 2017

@zuzineckah souhlasim. koukala jsem, ze pani je z Budejic, tam by se dalo sehnat vlastni ubytovani, nejaky mensi byt a platit za sve uplne stejne (+-) penize jako za podnajem a nenervovat se, ze netece tepla voda nebo nekdo v zime netopi. Navic, kdyz pani ceka dalsi dite.
Ja to ve smlouve mela, majitel odmital predkladat vyuctovani, takze to skoncilo nakonec soudem, protoze jsme zjistila, ze se mu to az tuze vyplatilo a natahnul mne za ty roky o ne male penize:( A to topil...