icon

Manžel mě odstřihl od peněz

alassel
28. srp 2016

Ahojky, potrebuji se nekomu sverit, s manzelem jsme spolu ctyri roky a dva roky manzele. Mame krasnou triletou dcerku a ted cekame druhatko. K tehotenstvi samozrejme patri naladovost ( tehotne pochopi) ale muj manzel to nechape, proste mam vykyvy nalad, alr kdyby me nachal hodinu byt, tak to prejde a nic se nedeje. Misto toho se zacne vztekat, praskat dverma a vcera to vyvrcholitlo tim, ze mi oznamil, ze zmenil pristupova hesla do IB a PIN na karte, ze dokud nezmenim svuj pristup, budu bez penez! Chce se mi brecet, nikdy takovy nebyl, druhatko jsme chteli a nechapu, co se s nim deje.. jsem nestastna nikomu to nemuzu rict!

Strana
z4
somalicats
28. srp 2016

@alassel S cizím se kolikrát mluví líp, než s partnerem.
Vlastní účet Ti jednak umožní nebýt bez peněz, pokud by v budoucnu k podobnému excesu zase došlo, jednak je to první krok k tomu zapracovat na sobě a nebýt už jen tou kvočnou.

alassel
autor
28. srp 2016

@somalicats protoze jsem na ne nemela tolika casu jako predtim, znas to, kdyz jsi zamilovana, tak chces byt jen s tim jednim a postupem casu jsme se prestali stykat uplne a jak jsem psala, sejde z oci.. a na MD si kamaradu moc nenajdes, ze

urtica
28. srp 2016

@alassel Jak už bylo řečeno, to co popisuješ je jeden z projevů domácího násilí.
Takový projev se obvykle nevyskytuje odděleně - bývá jich víc pohromadě. Proto jsem se ptala, jak fungujete jinak.
Bohužel Tvá další slova to potvrdila. Patří sem i snaha o soicální izolaci (viz. Tvůj další příspěvek "jdu nekam jednou za pul roku a mam to na taliri jeste dva mesice" a "Nevim jestli mam nejaky svuj prostor, protoze nemam zadne kamarady, o vsechny jsem prisla, kdyz jsme spolu zacali chodit"). Velmi varovně zní i jeho prohlášení "dokud nezměníš svůj přístup" - z toho totiž vyplývá, že Vás nepovažuje za sobě rovné. On takový byl už dřív, jen jsi to možná nechtěla vidět a možná se neprojevil v plné síle.

Domácí násilí má i psychickou formu a neřešené se zpravidla stupňuje - v mnoha případech končí (také stupňujícícm se) fyzickým násilím.
Píšeš, že bys nemohla odejít kvůli dceři...ale věz, že vyrůstat v násilných vztazích je pro dítě DALEKO větší masakr než vyrůstat jen s jedním rodičem.
Já vidím bohužel jen dvě řešení: poradna nebo rozchod.

alassel
autor
28. srp 2016

@somalicats jenze ja mam strach ze kdyz pujdu a zaridim si svuj ucet, pak uz bude jen krucek od toho se rizejit a rozvest.. a to me znici, ja na tohle nemam silu

somalicats
28. srp 2016

@alassel Takže Ty jsi obětovala prakticky celý svůj dosavadní život svému manželovi. Odstřihla jsi kamarády a byla jsi tu a jsi tu jen pro něj (a tohle fakt neznám, já když byla zamilovaná, tak jsem ale kamarády neodstřihla). Poměrně zásadní chyba a důvod chování manžela vůči Tobě. Prakticky sis ho naučila, že skočíš, jak on pískne. Takže jak už jsem psala výš, první je změnit sebe. To, že máš děti a manžela neznamená, že nemůžeš být i sama sebou. Kamarádi se dají najít i na MD, že to nejde, jsou jen výmluvy. Ona ženská - kvočna, co sedí doma "na vejcích", pro chlapa časem přestane být přitažlivá, co si budem povídat. Psalas, že všechny peníze, co dostaneš darem k narozeninám či Vánocům, utratíš za dceru - od příště to nedělej. Manželovi dej seznam věcí, které bude dcerka potřebovat do školky, a ať to zařídí. A peníze, co dostaneš Ty, věnuj sobě - kadeřník, kosmetika, oblečení... Až si zvedneš svoji sebeúctu, pak i manžel pochopí, že s Tebou manipulovat tak snadno nemůže. On dělá jen to, co Ty mu dovolíš.

patrusa
28. srp 2016

Obavam se, ze jste po svatbe zabalila svuj zivot a vse jede podle manzela. Za prve nechapu, jak muzete mit jeho ucet bez jakychkoli prav, to se na me nezlobte, ale to je velka blbost. My mame kazdy svuj. V dnesni dobe, kdy existuji ucty bez poplatku, nevidim ve spolecnem uctu nic vyhodneho. Chlap at se laskave zacne starat. Ja chodim od pul roka obou svych deti na par hodin tydne do prace a o deti se stara manzel, jsou i jeho, tak at se zapoji. On chodi vecer ven i ja mam pravo nekam vecer jit, takze se domluvime a jdu. Rano stejne vstavam s detmi, ale to uz je jina pisnicka.

Zacnete velmi rychle resit vase postaveni v manzelstvi, nejste sluzka, ale manzelka a vychvavate vase dite. Jen dceru nacpete o jeho volnu na cely den, at vi, jaka je to dovolena.
Nemuze vas odstrihnout od vasuch penez, coz RP je.

somalicats
28. srp 2016

@alassel Kvůli vlastnímu účtu se ještě nikdo nerozvedl 😉. Opět ukázka toho, jak snadno ses nechala zmanipulovat.

chris_n
28. srp 2016

@alassel promin, ale takovy se nezmení a ty sis s ním nemela asi porizovat ani to první, natoz druhé díte.... z toho co popisuješ, tak se to jen vyhrotilo o neco víc. Ale i predtím ten vztah byl o ničem

chris_n
28. srp 2016

@alassel nenajdes si na MD kamarádky? co je to za kec? Naopak, vetsina mamin s malymi dtmi hleda kamarádky a potrebují byt ve společnosti ostatních. Já se na materské odstehovala do zahranicí. Vsechny prátele jsme nechali v CR a v zahraničí si musela hledat přátelé nové, s novým jazykem... A povedlo se. Jsem pryč rok a pul a můzu říct, že mám kamarádky. Nové, další. A s těmi původními si minimálně píšu po internetu, a kdyz prijedu do čech, tak se s nimi vidím. Takze je to jen o tom chtít

cvachna
28. srp 2016

Ja co chodim do prace tak musim mit podnikatelsky ucet tak mame kazdy svuj.kdyz mam velkou vyplatu poslu na jeho ucet a kdyz mensi tak nic neposilam.on plati inkaso,uver a hyposku.ja pojistky,skolku,skolu,benzin a jidlo jak ldy.nekdy jde nakoupit manzel a nekdy ja. Uz bych asi spolecny ucet nechtela.taky prochazime krizovkou ale tak porad nejak jsme spolu jen kvuli detem.on mi tak uz rok nerekl jak mi to treba slusi,ze me miluje,pusa,nekam jit sami.jsou to jen blbosti ale i tak.jinak jedu si kam chci,s holkama posedet atd..a o tom rozvodu te taky chapu.ja nemam ofvahu a co si budeme povidat,zijeme si standartne tak penize by me chybely

brunetka11
28. srp 2016

@alassel Proč bys měla živit domácnost ze 7 tisíc?
Tvrdí, že vás živí. Ok, pořiď si svůj vlastní účet u banky, kde ti ho povedou zdarma. Vezmi třeba 5 tis., které přepošleš na společný účet. Z peněz ze společného účtu žijte.
Pokud ti bude bránit v přístupu na tyto peníze, dej mu každý den seznam toho, co má cestou z práce koupit a co je potřeba zaplatit, dál se v tom neangažuj.
Také bych zvážila do toho zatáhnout ostatní rodinu a jednala bych na rovinu - pomozte mi, prosím, váš syn/zeť mne odřízl od společných peněz.
Ať vědí, o co jde, až sesbíráš konečně zbytky hrdosti a konečně ho kopneš do zadele...

g_m
28. srp 2016

@alassel Počkej, počkej, pišeš, že jste manželé a proto musíte mít vše společné a nechápeš, jak někdo může mít dva účty a v druhém příspěvku najednou máš, že účet je jeho ne tvůj a to je přece nesmysl. Jestli máte mít společný účet, tak ať tam máte oba stejná práva a ne, že on si něco zmyslí a ty se z toho postav na hlavu!

urtica
28. srp 2016

@somalicats v zásadě s Tebou souhlasím (je nutné nastavit hranice), ale nemyslím si, že manžel se takto chová jen proto, že mu to tazatelka dovolila. Vtěšinou je to vzájemná konstelace - chlap s majetnickými sklony si najde partnerku, která mu to trpí. Ale občas se tohle přihodí i silným ženám, protože tyto typy muřů dokáží být na začátku velmi šarmantní, jsou to mistrní a okouzlující manipulátořiP. okud je ženská zamilovaná, jen těžko rozezná, že má před sebou něco patologického.
Chlap ji postupně zpracovává až do stavu, který tu vidíš "Bojím se, že se se mnou rozvede, když si založím vlastní účet".
Jedno s doporučovaných řešení je samozřejmě nenechat si to líbit, ale kam to vede? U nás - k neustálým hádkám, k tomu, že mi partner dělal naschvály, mstil se...než aby člověl absolvoval tohle, tak se radši podrobí...a kolo se dál roztáčí.
Bojím se, že tak jednoduché, jak to popisuješ, to nebude.

urtica
28. srp 2016

@g_m S těmi účty nevím úplně jak to je - my chtěli taky společný, ale bylo nám řečeno, že to není možné, že to lze zařídit jen tak, že účet má jeden a druhý má dispoziční právo k tomu účtu. A ještě to neumožňovala zdaleka každá banka. ale je to dva roky, mohlo se to změnit.

somalicats
28. srp 2016

@urtica Může být a nemusí, toť otázka, jak to u nich vypadalo od začátku. Jasně, že to jednoduchý nebude. Ale jak už jsem psala - buď se v tom naučí žít, nebo s tím začne něco dělat. A zvednout si sebeúctu a sebevědomí je první krok.

horsiee
28. srp 2016

@alassel ano s některými chlapy bez sexu je k nevydržení do toho má doma náladovou nespokojenou ženu. Má moc a využil ji naprosto hnusným způsobem. Někteří chlapy jsou fakt telátka. S tebou nekomunikuje a s chlapama v práci rozebírá porod? Dělají jakoby rodili oni. Asi bych hned nezakládala účet to by jen situasi vyhrotilo. I z některých tvých příspěvků přímo tryská nával hormonů. Základ je v klidu si promluvit, ale opravdu se snažit v klidu. Nenechat se strhnout k tomu, že po sobě budete ječet co ten druhej udělal špatně. Nastavte si pravidla. Třeba u nás jedno odpoledne po práci hlídá tatínek a já si jdu zajezdit na koni což mě stojí 1200 na měsíc. Prostě mě nezajímá že to stojí peníze kterých nemáme nazbyt jelikož mám rodičák 7000. Prostě je to moje odpoledne. Zkus navrhnout tu poradnu, jestli má o svou rodinu zájem tak to alespoň zkusí. Je potřeba aby na sobě pracovali oba. Chápu že je to těžké se ovládat když s tebou mlátí hormony, ale domluvte se třeba na postupu když ucítíž, že to na tebe zase ,,jde,,. Já byla schopná brečet u reklamy na zubní pastu a když přišel přítel domů tak sem měla chuť na vraždu a to ještě nesundal ani boty. Taky by bylo fajn strčit dítě třeba jednou za měsíc někomu na hlídání a vyrazit s manželem na večeři, nebo tak něco. Držím pěsti, ale jestli se máte pořád rádi tak musíte zabojovat a i něco skousnout oba dva.

panickatlamicka
28. srp 2016

@alassel zaloz si vlastni ucet. Jinak odstrihnuti od penez je forma psychickeho domaciho nasili, to jen tak pro informaci. Pokud se nad tebe manzel nadrazuje tim, ze te "tresta" odejmutim dispozicniho prava k uctu, je to na popremysleni. Dnes ti zamezi pristup k financim, zitra ti sebere mobil, pozitri ti sebere klice od bytu. Otevrene si s nim promluv.

krystalka
28. srp 2016

@alassel - jenže žít takhle, jak žiješ teď, to tě zničí taky a navíc to bude peklo i pro vaše dítě....

japona
28. srp 2016

@alassel Myslím, že problém není v účtu. S tím jestli je jeden nebo dva přece nemá souvislost, jak moc jste si blízcí či vzdálení. Podle mě je chyba ve vás, že si necháte všechno líbit ("když ja ho tak miluju"). Co byste poradila své kamarádce, kdyby vám vyprávěla to, co tu píšete nám?

koordinatorka_odboje
28. srp 2016

@alassel myslím, že manžela by rozvod zničil mnohem víc než tebe. Manipulátoři bývají závislí na svých poddaných.
Není normální ti brát peníze jak vzteklému puberťákovi kapesné, on přece není tvůj rodič,. aby tě vychovával. Ukaž mu, že to umíš i bez něj a zřiď si ten vlastní účet, ale nejdřív v bance požádej o vydání PIN. Myslím, že ho zaskočíš.

verusky
28. srp 2016

@alassel jaktoze to nemuzes nikomu rict? okamzite rikej!!! musis takove jeho ponizujici a nezrale jednani otevrit!!
hele, jsem sama na ctyri deti, po dvou se dvema tatinky. a vim, co soucasny muz dovede (pred par mesici jsem doslova utekla po sestinedeli).
takze jeho rodice ziji, ne? rekni jim to, klidne pred muzem. porid si diktafon (tisicovka ani ne), at mas zaznamy, kdyby lhal a oni ti neverili. ja to udelala s krizkem po funuse... (soudime se o deti- dva roky a osm mesicu, vul je chce do pece).
takove jednani nesmis tolerovat. zapni diktafon na predem dohodnutou debatu, kde mu rekni, ze Tve nalady jsou kratkodobe, ze Te zranuje, jak se na nimi vzteka, ze spis potrebujes prijeti, povzbuzeni atd....... uvidis, co z nej vyleze.
MUSIS BYT CHYTRA. pozor, je to porad jeste klid pred bouri, takovi nevyvinuti idioti, kteri se ani nechteji vzdelavat, co je to biologie tehotne, kojici zeny, nas pak zahani do blazincu. predejdi to, tenhle chlap Ti s takovou neda zazemi, co potrebujes, okamzite to res, nenechavej si to pro sebe a jednej. neboj, on se zmeni, jen musis byt tvrda.
ps: a vim, ze je to moc, moc tezke ted v tehotenskych hormonech, ale ztvrd, jinak to muze dopadnout Tvym obrovskym placem, trapenim, citlivym miminkem nebo primo rozvodem.

allyster
28. srp 2016

http://www.nenechme.com
Podívej se sem,možná tam najdeš ženy,které na tom byly podobně,možná tam uvidíš,jak bys mohla skončit,pokud nezačneš jednat...

carmilla
28. srp 2016

@alassel Ano, přesně k této úvaze jsem tě chtěla svým příspěvkem dovést...Takhle to přeci nechceš, ne? Nechceš, aby manžel držel kasu, disponoval i tvými penězi, rozhodoval o tom, co si smíš a nesmíš koupit, nechceš přece, aby tě kdykoli vydíral tím, že tě nechá bez prostředků a z dobré vůle možná nakoupí něco k snědku (aby se najedl i on sám, že...)? Jenomže takhle to kdysi v řadě rodin opravdu chodilo...Ovšem naposled před pár desítkami let! Manžel nemá právo ti zadržovat peníze. Na ten účet chodí i tvůj rodičovský příspěvek, ne? A pokud má pocit, že tě "živí", zatímco ty se flákáš a jenom bereš, nechť ti tedy platí výživné na dítě, nechá ti rodičovský příspěvek a založte si pro tyto účely oddělené účty...Ale pokud vztah dospěje do této fáze, je to zralé na jeho ukončení. ☹ Manžel by si měl uvědomit, že tohle hodně, ale opravdu hodně přehnal. Měla bys mu jasně dát najevo, že tudy teda ne, že si takové jednání líbit nenecháš. Názory ohledně domácího násilí, které se tady objevují, rozhodně nechápu jako přehnané...takhle to totiž často začíná...Ono to není jen o fackách a kopancích...trvalý psychoteror je o mnoho horší než nějaká facka daná v afektu...Zatím tedy chci věřit tomu, že je toho na tvého muže prostě nějak moc, ujely mu nervy a on to pouze přehnal...

petrasipkova1
28. srp 2016

Myslím, že ten problém je jiný než, že zablokoval pro tebe účet, to je jen další krok, jinak vše to jak žijete, jak vidíš váš vztah, tvůj život je pro mě nepochopitelné, nedůstojné, taky jsem na rodičáku, když je muž v práci, vyrážím s dcerou na výlety po celé ČR, za kamarádkama, ve vsi máme taky známou, jedeme do města, do mimi klubu, zajdeme na zmrzku, do hračkárny, večer muži vyprávím co jsme dělaly a on je rád, zeptá se z´jestli mám v autě benzín, jestli nechci peníze, atd, a to nemáme nijak nadstandartní příjmy, ale prostě se máme rádi, přece mě nebude držet jak psa u boudy o chlebu a vodě. Jinak je tedy blbé, že se o malou nestará, muž je doma třeba 4 dny v týdnu, takže to vidí a když chci někam jet tak hlídá, tak ví co to obnáší a to u hlídání nic jiného nedělá a vše má připraveno 😀 Váš problém nejseou jen peníze, ale celý vztah, někde je chyba a jak z toho ven opravdu nevím ☹ neumím si to vůbec představit ☹

petrasipkova1
28. srp 2016

a jinak rozhodně přece není normální "trestat" těhotnou maminku za její nálady zabavením penez, to je přes čáru lidskosti.

urtica
28. srp 2016

@japona Víte, jeden z důvodů, proč si oběti domácího násilí neřeknou o pomoc a proč se v tom i nadále utápí je ten, že se za situaci, která nastala stydí - že opravdu věří tomu, že "chyba je ve mně".

konik_mischel
28. srp 2016

ahoj, upřímně, jsem teď kolikrát dost přecitlivělá, občas se doma rozbrečím jako děcko vlastně kvůli prdu, ale taky po takovém výlevu se manželovi omluvím a poprosím ho o to, aby se mnou měl trpělivost, že si prostě nemůžu pomoct- přijde mi to slušné, on má pro mě pochopení, podporuje me atd... ale zase mi přijde fér ocenit to třeba tím, že uznám, že moje nálady jsou občas na ránu a že si to alespoň uvědomuji. Co se týká účtu, řekla bych mu, že tohle je pro mě přes čáru a že pokud to udělá, je to pro tebe opravdu velká trhlina vašeho vztahu, protože tě tím, že ty teď nepracuješ a nosíš VAŠE dítě, jsi na něm více závislá a tohle je od něj opravdu hnus, zároveň bych si ale promyslela, zda tvoje nálady opravdu nejsou přes čáru. Žiješ s ním... víš jaký je, pokud máš pocit, že by opravdu šel a zrušil ti přístup k účtu, zřídila bych si svůj, nevidím na tom nic nenormálního, má to tak spousta párů i když jim vše klape.Ty musíš vědět, jestli to vyštěkl v nějakém afektu a neudělal by to, nebo je to takový vůl, že by ti opravdu zrušil přístup.

patrusa
28. srp 2016

@urtica rozummim tomu, ze se muze stydet, ale snad z prispevku tady zakladatelka pochopila, ze je potreba jednat, jinak se jeji situace bude jen zhorsovat.

hejsa
28. srp 2016

@ilonne Přesně tak,musíš zabojovat a ne se sebou nechat manipulovat.Tohle,cos napsala,je na pováženou...to není jen nějaká nálada u chlapa...musím říct,že mně zatrnulo.

urtica
28. srp 2016

@patrusa Po pravdě - nevím. Přiznat si pravdu může být velmi těžké (vlastní zkušenost) - reagovala jsem spíš na příspěvky typu "je to Vaše chyba".
To, že je muž tyran a manipulátor není chyba tazatelky, on byl takový nepochybně už než se poznali, ona to svým chováním nevyvolala - ona mu, poeticky řečeno, "pouze" přihrává a nadhazuje. Pokud by mu dala už na začátku jasně a striktně najevo, že si to nenechá líbit, vztah by pravděpodobně vůbec nepokračoval - on by si našel někoho poddajnějšího.
Pokud ona teď tu hru přeruší (což je jediné řešení, pokud chce zachránit sebe a dítě) je velmi nepravděpodobné, že se on změní - buď se (podle mě) bude vztekat nebo si (časem) najde poslušnější spoluhráčku a celé se to bude opakovat znovu.
Existuje malé procento mužů, kteří jsou schopni přiznat si, že je mají tento problém a řešit to v poradně. Z mojí zkušenosti se ale jedná spíš o unikátní případy. A i přes terapii bývá soužití s takovým člověkem často velmi těžké a vyžaduje značné sebeobětování.

Strana
z4