Manžel tráví veškerý volný čas se svojí maminkou
Posledních pár týdnů řeším nepěknou rodinnou situaci, která velmi nenápadně začala s příchodem druhé dcery před 9 měsíci. Výchova dětí (2 roky a 9měsíců) je velmi náročná a to po všech stránkách. Manžel začátkem května přišel s tím, že cítí syndrom vyhoření a je unavený. Následně začal veškerý volný čas trávit se svou matkou. Teď odjeli spolem na 10 dnů na dovolenou. Vzal si s sebou sice starší dceru. Ale já to nemůžu překousnout. Strašlivě moc jsem se těšila na naši první dovolenou jako rodina, kdy bychom odjeli pryč někam všichni čtyři. Místo toho jsem doma s miminkem a jenom brečím. K tomu mi hrozně moc chybí starší dcerka, bez které jsem déle než 2 dny nikdy nebyla. Nevím, co mám dělat. Manžel se chce asi i výhledově k matce přestěhovat.
@ilonne Policie dost mozna nemuze nic, ale az se situace dal vyhroti a manzel udela neco horsiho, tak aspon bude zdokumentovano, ze zakladatelce to nebylo jedno a chtela to resit uz od zacatku.
@karlajasmine stejne tak to muze mit zadolumentovany OSPOD, nebot kdyz uz resim neco rodinneho, obracim se predevsim tam. Policie neni k tomuto urcena.
@karlajasmine nebo jeste lepe jakakoliv manzelska poradna.
@karlajasmine moji kamaradce tedy takoveto jednani u soudu o deti vyrazne pritizilo. Pokud pan neni nebezpecny psychopat ci neohrozuje mravni vychovu ditete, tak lze pouziti uradu povazovat za neprimereny prostredek...
@bamishop
@ilonne
Vím, že kdysi nebyly mobily, internet .... Úchylů bylo možná stejně, akorát jsme o nich tolik nevěděli.
Vím, že policie neslouží jako manželská poradna, ale pokud mi manžel řekne, že má psychické problémy a najednou odjede i s naší dcerou, vybere peníze, nebere telefon ... mi nepřijde jako taková situace, nad kterou by jsem se měla povznést a dát si nohy na stůl. Už jenom proto, že právě díky internetu čtu téměř každý den články, jak jednomu z rodičů přeskočilo a zabil své děti. Vím, že bych byla hysterka.
Vždy je to o komunikaci - i zde vidíme jednu stranu příběhu a já jsem jen napsala, že bych za takových to podmínek reagovala neadekvátně a hystericky bych po všech řvala, ať mi najdou dítě. Pokud by mi ale řekl, necítím se dobře, potřebuji vypadnout, vezmu sebou i naší dceru a pojedu na Jižní Moravu kempovat - kde se nám zalíbí, tam zůstaneme a pak se ti ozvu kde jsme - je zcela jiná situace.
Manžel od tazatelky se nakonec ozval, všichni jsou v pořádku a doufám, že se vše vyřeší ke spokojenosti všech.
@verusky chlapi jsou furt stejne jednoduchy jako driv, potrebuji klid, pohodu, uctu a usmevavou zenu, kdyz selzou a v tomhle pripade chlap evidentne selhal, protoze si nabral vic nez dokaze a ted nevi co s tim, tak zjisitit, ze doma maji zazemi a ze je to opravdu v dobrem a zlem. Kdyz to vezmu u nas doma, muj muz se ke me choval jako arogantni bezohledny debil pouze v dobe, kdy ja se k nemu chovala jako precitlivela sebestredna krava, ktera si mysli, ze vsechno proziva jen ona sama a on je natvrdle necitlive stvoreni... A spousta tech strasnych muzu v rukach jine zeny nejenom bajecvne funguje, ale jeste je nosi na rukou...
@baris no, posledni prispevky jsou mimo tuto diskusi, ale stejne mi to neda zareagovat. To je prave ono, v tomhle svete totalne ztracime duveru v druhe, protoze se nechavame ovlivnovat poplasnymi zpravami z medii podanymi tak, jako by se nas tykaly. Snad si clovek porizuje deti s nekym, komu duveruje a veri, ze bude dobrym tatou... Jo, jsou alkoholici, fetaci, agresivni jedinci, co ztriskaj celou rodinu nebo vazne psychicky nemocni lide, co odmitaji lecbu, ale je to tento pripad? A vyhoreni, ano, ten clovek je zoufaly a v leccems ztraci soudnost, ale jenom totalni magor zabije sve dite, tak proc si to promile z z promile magoru z obrazovky promitaji lidi do svych partneru? Kdyby byl kazdy magor, tak sou ty statistiky ponekud jinde, zvlaste kdyz si vezmete, jak ty dnesni rozvody vypadaj a jak se lidi rvou, to by pak mel to dite zabit kazdy druhy, ne a ne jeden dva pripady za rok, nemyslite? Mam za manzela cizince, pokud bych se mela ridit tim, co mi servirujou ve zpravach, tak se zblaznim. A musim rict, ze kdyz manzel odjel s detma na 3tydeni dovolenou beze me, neb sem byla tehotna a lekari mi letet nedoporucili, tak mi to okoli tak davalo sezrat, ze sem se chvilema taky zacinala bat a prehravat si v hlave ruzne fantasmagorie, nastesti sem neztratila soudnost a nikdy sem toto tema na nej nevytahla, protoze vim, ze bych ho do krve urazila. Chci mit od sveho muze plnou duveru, co se deti tyce a casto se seberu a nekam s nima odjedu z hodiny na hodinu, mobil vecne nemam nabity, pripadne ho nezvedam, ne vylozene naschval, ale proste takova jsem, pak je ale fer, kdyz jemu dam tu stejnou svobodu ve stejne mire a jestli se mi to nelibi, tak bych se nad sebou mela zamyslet... Tady v te diskusi je to prece jen jiny pripad, ale nektere veci z meho prispevku zde plati taky...
@bamishop souhlasim. se vsim. nicmene v dobe nasich babicek by zadneho muze nenapadlo zadat o svereni do pece, protoze proste dite patrilo matce, za coz se stavela cela spolecnost i stat. hranice se ted totalne narusily, tatove si mysli, ze jejich milovane dite (mnoho z nich nepotrebuje ani partnerku, staci jim laska ditete- jak vubec spolecnost mohla takhle dopadnout? sex resi pres internet a nez by se snazili pracovat na vztahu, tak radsi maji dite, ktere je BEZPODMINECNE MILUJE). ale opravdu souhlasim s tim, ze dobra a sikovna zena si "vychova" chlapa. ja bohuzel nepatrim do tehle skupiny, ale verim, ze se zlepsim, kdyz uz nebudu v tehotenskych a poporodnich hormonech 🙂
a pak- znam ve sve praxi ty taty, co chteji deti do pece... opravdu kapitola sama pro sebe. sebestredni, uzasni, pravdepodobne v detstvi zazili malo materske lasky...
@verusky Sama sis na svoji otazku odpovedela. A ted si vem, jak by se ten zly chlap, co se rve o sve dite, protoze konecne poznal, co to ta bezpodminecna laska je, rval za svoji rodinu proti vsem, kdyby mu jeho zena tu bezpodminecnou lasku a prijeti dala. Ja to vidim jako selhani nas zen, hrajeme si na genderovou rovnopravnost, a potlacujeme pri tomto procesu svoji zenskost, to v cem sme my neuveritelne silne a chlapi neuveritelne slabi, precenujeme se v cem my jsme slabe a v tom stejnem podcenujeme ty chlapy.Ocekavame, ze vztah bude fungovat jako perpetuum mobile, pak opadnou hormony, prijde realita a prusvih je na svete. Mame nove ego a ego nam nedovoli bezpodminecne milovat, neumime bezpodminecne milovat spoustakrat ani sebe same, natoz sveho muze, mame nerealna ocekavani, ostatne vetsina z nas pochazi z vice ci mene nefunkcnich rodin, hrajeme si bud na trpitelky , zachranovatelky nebo soupere, jenze ani jedno po nas nikdo nechce, chlapi chteji mit doma domov, nic vic a nic min. Domov je misto, kde chceme, abychom byli prijimani takovi, jaci jsme a tpelo domova tvori predevsim spokojene deti a spokojena usmevava zena, ktere korunuje chlap jako hlava rodiny, to ale doma nepanuje, doma je arena, tlak na to, aby se jeden nebo druhy zmenil, vycitky, stiznosti, o nejake lasce, pohode a prijeti si dnesni chlapi muzou jenom zdat, oni toto ale vytvorit proste neumi... Vysledkem je ze mame doma bud podpantoflaky, backory nebo namachrovane egoisty, ne MUZE. Osobne me na sobe ceka jeste hodne prace, ale zjistila jsem, ze kdyz chci uctu, tak ji musim nejdriv dat, ze kdyz chci aby me druhy bral jaka jsem, musim nejdriv brat ja jeho jaky je, ze kdyz chci lasku, tak ji nejdriv musim dat, a stejne jako u deti necekat nic nazpatek. Proste jsem pochopila, ze zmena musi prijit ode me, protze ja mam z nas dvou jako jedina tu silu, a ze to musi byt od srdce. Zadne pretvarovani, tohle musi prijit z tebe, z tveho rozhoduti, jinak to nema smysl delat. Pri krizi sem se pro tohle rozhodla, neocekavala jsem, ze se nerozvedeme, ale nechtela sem, abychom se rvali, nechtela sem, aby deti vyrustali bez otce jako ja, protoze ten druhy nazor v me vychove vzdy velmi chybel, a dala sem si casovy termin, ze kdyz se nic do roka nezmeni, tak na to kaslu. Vysledek predcil ma ocekavani a jenom diky nemu je nase posledni stesti na svete. Co se meho ega tyce, pochopila sem, ze v mem manzelstvi neni problem v tom, co si preju pro sebe a pro svoji rodinu, ale v tom jak to rikam nebo jak to delam a ze kdyz nastavim prst, tak sem mi ho muz nesezere, ale drive nebo pozdeji mi poda ruku...
@bamishop s tím nesouhlasím, v dnešní době se po ženské chce to samé co po chlapovi.. Chodit do práce a vydělávat peníze, aby oba dva přispívali do rodinného rozpočtu, aby se co nejdříve splatily závazky (hypotéka), které si jako rodina nabrali.. Jinak to v dnešní době nejde, až na bohaté výjimky. Jde to těžko, přeci jen je poměr platů rozdílný v posouzení, když tu samou práci dělá žena nebo chlap. V dnešní době se chce po ženě, aby nejen chodila do práce, ba co víc, starala se o děti tak, jak se žena starala kdysi, když chlapi chodili do práce a ženy byly s dětmi doma. Dobře, nemusely být doma, ale v dobách našich babiček byla mentalita žen jiná.. Já se například rozvádím jediná v celé mé široké rodině, jsem ze zázemí, kde je rodina na prvním místě, nemyslím si člověk, který by někdy svou emancipovaností vybočoval z řady. Až do určité doby. Až do doby, kdy jsem si řekla dost, tohle mě nevyhovuje, takhle to dál nejde. Dlouhou dobu jsem dělala to, co po mě jako po ženě bylo mým mužem požadováno. S radostí jsem se starala o rodinu, když jsem byla s dítětem doma na MD,RD. Ale změnilo se to, když jsem nastoupila do zaměstnání a zjistila, že se doma nic nemění, naopak k mým povinnostem ještě přibyla 8,5 hodinová prac. směna. Žádná pomoc doma, naopak jen řeči, že se mám víc usmívat, a holt nechodit tak brzo spát, když nestíhám 😀
Mě přijde úsměvné podivovat se nad tím, když se po dnešních chlapech chce to samé v domácnosti co od dnešní ženy, tj. aby zastali práci ženy v péči o domácnost, o děti, když je to potřeba. A ne, že přijde domů unavený muž z práce a sedne si k PC, k TV, a žena bude kmitat.. Nebo - tohle si možná hodně mužů představuje, možná i ty, ale nemůže to dlouho fungovat. Bude to fungovat do té doby, než se žena úplně nesesype.. "Domov je misto, kde chceme, abychom byli prijimani takovi, jaci jsme a tpelo domova tvori predevsim spokojene deti.." Teplo domova tvoří spokojená celá rodina, ne, pokud je matka usurpována rodinou, která nehne ani prstem.. "ze kdyz chci lasku, tak ji nejdriv musim dat, a stejne jako u deti necekat nic nazpatek." - pokud dáváš lásku a nečekáš nic od partnera nazpátek, to snad nee.. O dětech se tu nebavíme, bavíme se o partnerovi, životním partnerovi - v dobrém i ve zlém. Tzn., když přijdou zlé časy, bude čekat, až se z toho manželka dostane sama, nebo jí pomůže? A když jí nepomůže, pak nastávají problémy, které jsou základními kameny pro rodinné problémy..
@bamishop ale je pravda, že přesně, co píšeš, mi říkal muž: kdybys jen dělala, co víš, že mě dělá dobře, usmívala se.. (+ to rčení o mužích - prázdný xxx, plný žaludek), bylo by nám tak krásně.
Možná ano - ale zase jemu. To, jak bylo/dlouhodobě je jeho ženě se přešlo, zlehčilo, protože on si neuvědomoval, že nespokojenost pramenila z toho, na co jsem mu poukazovala, že mě dělá nešťastnou. On necuknul ani o píď ve svém postoji, ale já bych mohla dělat to, co mu na očích vidím..
V tom je právě ten rozdíl emancipovaných žen a dnešních mužů..
Ty jo,procitam to.od zacatku diskuze,a nechci byt poslem spatnych zprav,ale to chovani chlapa se mi fakt nezda. Od te doby co padlo info o vyberu penez mi prijde ze se chystaji pekny sracky ze strany chlapa a jeho mati.
Moc moc moc drzim zakladatelce palce,je mi z toho uplne zle☹
@madulinka
@sisstin
jake si to udelate, takove to mate, take sem to takove mela a uplne stejne jsem se citila a take sem si o manzelovi myslela, ze je debil, kdyz mi podobne veci rikal a o babicce jestli je normalni ,kdyz mi rikala to slavne drz hubu a krok a ze zena je hlava rodiny a muz je ten krk, ze si prece nenecham na hlavu kalet, tak sem to totiz chapat. A vite co? Nevim jak Vase, ale moje babicka chodila do prace, nemela zadnou rodicovskou dovolenou, musela do prace kdyz bylo dite male, mela barak, zahradu, zvirata na obstarani, dve male deti, dlouho vodu jen ze studny, topilo se v kamnech, v kazde mistnosti jedny, takze bordel z toho vsude a ona mela vzdy naklizeno. NEMELA za mlada vysavac, ten prisel az pozdeji, automatickou pracku, nemela mycku, nemela robota, nemela dokonce v mladi ani to auto nez na nej nasetrili a vsechno to dokazala obstarat, byt mila, usmivat se a vecer roztahnout nozky... A deda ji za to miloval, muj deda, rozmachany mamanek, zvykly na neustale obletovani a odpoledniho ci podvecerniho slofika, ktery si rad sednul, dal nohy nahoru a cetl noviny ji pomahal, ne sam od sebe, byl to vysledek jejich rozhovoru, nebrblal, kdyz se obcas stalo, ze byla studena vecere, chapal, ze si potrebuje odpocinout, kdo prisel z prace driv, rozdelal, zacal varit, pomahal , vecne u toho udelal bordel a neslysela sem babicku si na to stezovat. Nemela taky telefon, nemela televizi, alespon ne ze zacatku 🙂, nemela internet, nemela kolem sebe priblble modely supermamin a superzen, ktere do 24 hodin vtesnat s odpocinkem ani nahodou nejdou, mela hlidani, kdyz si chteli zajit na bal, ale za tu cenu, ze zila dvougeneracne, tudiz nemela soukromi. Umela rikat ne, vedela co zvladne a co ne a to jasne a vecne komunikovala s dedou, ona mu nikdy nerekla ze neco musi, spis mu rekla, co je v jejich silach a dala mu rozhodnout se, co teda nebude nebo moznost ji poradit s resenim. A umela s nim mluvit. Nikdy si nedovolila mu rict, smrdi ti nohy nebo smrdis, di se umejt a spoustu dalsich veci, kdyz prisel, natahla nosem a rekla mu, ze se dneska musel pekne v praci nadrit a zapotit. Vzdy to dokazala sdelit tak, ze deda pochopil, co chce, a to to byl flegmatik a nevalcili spolu, nemel duvod chtit, aby ona byla v nepohode, rad pro ni neco udelal, a pak se nosil jak kohout, kdyz ho pochvalila a me prisli, ze nejsou normalni.. Brala ho jaky je, muj deda by bez masa umrel, tak proste pro nej vzdy maso k obedu mela, i kdyz zbytek rodiny mel treba zelnacku nebo ovocne knedliky a nebrblala kvuli tomu, byla to jeho vec a vzdy to nejak udelala, aby on to maso mel. Kdyz na neco, co si prali nebylo, probrali to spolu, bud si nasel brigadu a nebo to proste nemeli, zadne, ze by si zasla na brigadu a pak si to natruc koupila. Byla jina doba, tezsi, ale zeny byly zeny a umely z chlapa udelat chlapa...
@bamishop ja teda takove to "oblbovani" chlapu, abych dosahla toho, co chci ja, nemam rada....
Blbe je, ze vztah opravdu proveri az zatez v podobe ditete, kdy uz zena nestiha kolem chlapa skakat, nemuzou si ti dva delat, co chteji atd. Az pak se projevi, jak ti dva sppli umi fungovat....
A muzu porovnat myho ex, ktery se po narozeni syna choval jako dite, kterymu sebrali hracku a soucasneho partnera, pro ktereho jsou deti na prvnim miste a zadne obskakovani ode me nepotrebuje. Nas vztah se pp narozeni dcery zlepsil a je lepsi a lepsi, s ex po narozeni syna slo vse do kopru, protoze najednou nemel mou 100% pozornost a obdiv. On je z rodiny, kde se mu lasky nikdy nedostavalo a opravdu hleda partnerku, co ho bude obdivovat a opecovavat a to cele maskuje za tezke machovstvi.
A partner je z rodiny milujicu, naopak myslim, ze na mnohych dnesnich 30-40nicich je znat ten studeny odchov a matky hledaji v podobe partnerek. Fsjn, pokud je zena tento typ, ja matku svemu chlapovi drlat nechci a nebudu...
Pardon za preklepy, smolim to na mobilu...
@garlic ja to nezazila, se synem jsem byla doma 5 let a pak jen pul uvazek a o domacnost jsme se delily s mamkou. Musi to byt fakt zahul. Ja planuju spis pak mit detskou skupinu doma nebo tak neco, ze bych sla nekam na full time moc neplanuju zatim, pokud se teda nezmeni okolnosti.
@bamishop Já nějak nesouzním s tím stereotypním uvažováním, přestože paradoxně se spoustou z tvých příspěvků souhlasím- ale nehledala bych za tím takovou sondu ženy/muži v průběhu věků bez automatické pračky- spíš dnes mají lidé od vztahů nerealistická očekávání- a to oboustranně- a neumí na něm pracovat. Podle mě jde vše shrnout vlastně jen do pár slov- láska (tím nemám na mysli nějakou spalující vášeň), důvěra, tolerance. Bohužel mi ze spousty příspěvků zde na MK přijde, že hodně vztahů bylo vybudováno naprosto bez takového základu, a pak to podle toho vypadá...
Zakladatelce přeju, aby to nějak pokud možno pro všechny dobře dopadlo...hlavně pro dítě.
@sisstin moje babicka s dedou byli v tomhle hrozni komedianti, ale spousta babiccinych rad mi pomohla, ostatne sama jsem material na zabiti, jeji rada - ty se z tech deti poseres, vzdy a za vsech okolnosti jsi nejdriv ty, pak manzel a pak deti, az padnete na drzku, co budou jist, proc si s nim nesednes, kdyz holka spi a neudelate si kaficko a klidecek? Jako dar k prvnimu vyroci mi babicka koupila kamasutru a taktne mi naznacila, at neusneme na vavrinech atd., nedavno prisel muz o praci a ja do ni chtela jit, nevydelavam malo a babicka se me zeptala, jestli me o to muz pozadal, nebo co me k tomu vede a ja na to ze ne, ale ze prece nezbankrotujem, ona na me, jestli sem si onem myslim ze je takovy lempl, nebo co me k tomu vede? Samozrejme, ze nas chlap zajistil a nakonec domu nosi vic nez nosil z prace, stacilo to z me strany proste neresit a nevysilovat, udelat veci prostor... Kazdy chlap je jinej material, ale kdyz material meho dedy, kterej byl fakt ten rozmazlenej sebestrednej nunanek lenivej jako prase, se rodine prizpusobi, maka jak mourovatej, aby ji zajistil, kdyz mu zena doma smutni ze ji neco chybi, tak vezme bokovku a i kdyz je nejradsi doma na zadku, je vezme do spolecnosti nebo pozdeji i na zahranicni dovolenou a pritom je nervni kdyz nevidi mistni kostelicek, co teprve kdyz zena prijme normalniho chlapa takoveho jaky je a obcas mu dovoli udelat nejakou chybu... A tvuj byvaly, sama vis jestli to k tomu bylo nebo ne, ale jiste ti to i neco dalo, treba, ze nedelas se soucasnym partnerem stejne chyby jako jsi delala tehdy s nim...
@bamishop ale jo, pokud nejakou zenu tyhle "hry" bavi, urcite to ma uspech. Mne je to dost proti srsti tyhle manipulace... my si proste sednem a vyrikame si to, ze zacatku to byl problem, protozr ja jsem myslela, ze kdyz mu to a to naznacim, ze to pochopi... no nepochopil :D takze ted vse na plnou hubu a hned se nam zije lip 🙂 jo, taky se nekdy hadame, chlap triskne dverma a jde na pivo, ja jecim zas, ale za dve hodiny je klid. Mne by vecne vymysleni lsti, jak dosahnout sveho fakt deptalo...
Jezis, "me by vecne....", pisu jak tatar s hrubkama...

@baris A co by mela.policie.udelat? Resp. co muze udelat? Odpovim ti, nemuze nic. A rada lidi si stale neuvedomuje, ze zasah policie by mel byt az na poslednim miste, az kdyz nestaci ostatni prostredky. Proboha rodinne problemy nejsou zalezitost pro policii. Nejsem vsemohouci ani vsespasni, ani nejsme zadny odstrasujici prostredek ve smyslu "okamzite delej co ja chci, nebo na tebe poslu policii". Nehlede na to, nepreju nikomu pohled na deti, kdyz si rodice nedokazou svoje spory vyresit mezi sebou a volaji sitim na pomoc policii.