icon

Manžel užívá drogy: Jak situaci zvládnout s rodinou?

24. srp 2022

Tak jo, píšu z mobilu a dost často mi tu spousta nastavení blbne, ale doufám, že teď to blbnout nebude a příspěvek bude anonymní 🙈. Takhle hodně se mi s kůží na trh nechce.
K věci. Před časem jsem manželovi přišla na tvrdé drogy. Byla to v podstatě blba náhoda, kterou stačilo dopatrat. Tehdy se kamarádka zmínila, ze u nich manžel byl za jejím přítelem a mě řekl něco jiného. Což mi přišlo divne. Proč by mi lhal a tak jsem začala hledat. Našla jsem, ze si ten den kdy u nich byl vybral 10 000 což mi na party přišlo jako velký luxus. Když byl v práci v zahraničí dopatrala jsem jeho konverzaci s kamarádem kde psal, ze má něco schovaneho a ať to od nás radši odveze až k nám přijede na návštěvu se svoji přítelkyni. Manžel byl tehdy v zahraničí dlouho a asi ho přepadl strach, ze drogy doma najdu, proto chtěl aby je typek odvezl. Šla jsem se tedy podívat a skutečně na tom místě byly. Byly to asi 4 balíčky koksu. Tehdy jsem byla cerstve po porodu a s nim jsem to chtěla ukončit. On sliboval, brecel, prosil apod. Přestal….zřejmě ale jen na čas.
Vše se urovnalo. Kontakty omezil a začal se starat. Bral si “jen” na akcích kde se pilo. Tedy predtim než jsem na to přišla. Pak nebral nic, alespoň nějakou dobu určitě ne.
Teď mi ale kdosi řekl, ze bere (příležitostně) dal. Co teď? Důkaz žádný nemám. Po minule akci si bude dávat pozor. Kdybych tehdy nenašla tu konverzaci tak na to nikdy nepřijdu. Je to tak malý balíček bez zápachu, ze se to nedá reálně najít. Konverzaci už si taky hlídá. Tehdy byl na FB přihlášený na PC na stalo. Takže on byl v zahraničí a já jsem si jeho konverzace v klidu četla. Na PC už samozřejmě přihlášený není a do mobilu se mu nedostanu. Situace je na hovno, protože jsem tehotna. Máme tedy děti, dům, hypotéku apod. Proste vše jako běžná česká rodina. Teď ale už roky na žádné akce nechodime. Máme rodinu a žádné party už se nekonají. Překvapuje mě tedy, ze má potřebu to brát. Predtim si dal když se pilo. Dobre tak tím podpořil nějak svůj stav. Je to na hovno a nechápu to, ale ještě jako dejme tomu, ale teď??? Má doma malé děti a těhotnou ženu. Nikam chlastat nechodí. Na jakoukoli akci jedeme téměř vždy spolu a já řídím.
Bohužel jsem si všimla, ze už chvilku s nim není něco v poradku. Netrvá to zase tak dlouho, ale je podrážděný. Nejdřív jsem tl svadela na to, ze má nervy z dalšího dítěte. Ze na něm visí zodpovědnost zabezpečit nás.
On je ale protivny skoro pořad. Na mě i na děti. Ještě jsem měla trosku strach jestli někoho nemá a není v nervu z toho, ale přišlo mi to divne. Desi mě, ze pokud si je schopny dat jen tak i bez alkoholu tak ke to zlé. Kdo si jen tak slehne?? 😳 bohužel mi přijde, ze jeho nálady se už moc nemění a protivny a podrážděný je skoro pořad. Poslední tak 3 týdny jsme pořad v sobě. Nerozumím mu. Nebyl takovy. Teď odsekava. Jak ho dítě hned neposlechne je na ni protivny a v mých očích až zlý. Jak není po jeho hned je vztekly 🤷‍♀️ Nebo tak něco. Neumím to ani popsat. Co teď? Jsem na RD a za par tydnu jdu na MD. O všem ví jen moje Mamka a on vlastně. Mamka navrhuje promluvit si s jeho mamkou. Tehdy jsme mu dali nůž na krk, ze nic nerekneme, ale musí přestat. Nemám teď žádný důkaz. Jen ze mi o tom někdo řekl a ze vidím, ze se mění. Tehdy jsem si chvilku na to našla milence. Nebo spis někdo kdo mi z toho pomáhal se dostat mi pomohl víc než by asi manžel chtěl 😁. No zamilovala jsem se a vůbec mi to nevadí. Moc mi to tehdy pomohlo samozřejmě do doby než jsem se přiznala a dohodli jsme se s manželem, ze to dáme do kupy….všechno.
Po dlouhé a trnite cestě jsme vztah urovnali a teď to zjistím zase? Chtěli jsme rekonstruovat dům, čekáme další dítě….nějaké rady co s tím?
Mám přístup na jeho úcty, ale zpětné už asi nebudu schopna dohledat kdy za co kdo z nás utratil peníze. Navíc už si asi nevybere 10000 naráz. Bude ve všem opatrnější.
Já od nej nechci pryč. Je to fajn chlap….teda normalne. Teď zrovna moc ne se svyma naladama. Nechci ale aby tomu byly vystavovane děti a ani teď já. Já chci v klidu porodit a zase musím řešit takové sracky. Vím, ze když nebude chtít sám tak se toho nezbaví. Strýc jel taky v drogách. Přišel ale o děti i ženu a chtěl se zabit než šel do léčebny…sám z vlastní vůle.
Takhle daleko to přeci snad zajít nemusí. Jednou už manžel o rodinu malem přišel a teď to děla zase. Proč? Mimochodem nemám s dětmi samozřejmě kam jít.
Nechci ru číst rady jako “jdi od nej pryč”, vykopni ho apod.
Rada bych strizlive řešení. Verim, ze to můžeme ustát jen ještě nevím jak.

Strana
z5
jola777
25. srp 2022

@vh1610 tak cigarety určitě nezpůsobí toto:
Dlouhodobé užívání kokainu je spjato s nechutenstvím, nespavostí, výrazným hubnutím, svalovými záchvaty a křečemi, úzkostí a vznikem výrazné psychické závislosti (nedochází ke zvyšování dávek, ale droga je užívána častěji).

lufulie
27. srp 2022

já neporadím,ale fakt to byl kokain? přiznal se tehdy ke kokainu? není to perník? to by byl průser....

klokanka31
27. srp 2022

@lufulie A není náhodou průser každá droga?🤦‍♀️

elialen
Autor odpověď smazal
kevi1
27. srp 2022

Ako clovek, ktory ma s kokainom bohate skusenosti, rovno poviem, ze fetak cisto z kokainu nebude, kokain je bud doplnkova droga alebo akosi podporovac zabavy. Za prve z dovodu, ze je drahy, za druhe je jeho ucinok kratky, najma ked sa snupe samotny, za tretie nevyvolava fyzicku zavislost, takze tazko ho bude snupat clovek tonu denne. Blbe byva, ked mas zly state of mind, potom si po nom nevrla, lebo upadas do depresie.
O cistote tej drogy by som pochybnosti mala, zohnat kvalitny koks na slovensku a v cesku je dost narocne s je to brutalne drahe. O to viac by som sa obavala ci manzel nie je zavisly napriklad na pervitine. Ale ver mi ze ak by nejakym zazrakom manzel snupal koks v takom mnozstve, zeby bol nervozny vzdy, ked ho nema, tak by si to vase financie vsimli..

tasimia
27. srp 2022

Vím, ze to nechceš slyšet, ale příležitostný feťák neexistuje. A takove, že si dal jen občas, už vůbec ne. Nechci ti úplně říkat, že máš od něj odejít, ale sama mám zkušenosti z člověkem, který bral, a nakonec to dopadlo tak, že jsem za něj zaplatila 300tis, co dlužil jinak by nám jeho "dealer" rozmlátil celý byt a mě s ním. . Žádná sranda. Jo, mladá a blbá. Feťák se nezmění, chová se skvěle, a stará se, když ma davku. Problem prichazi pri abstaku. A toho bych se bala nejvice. A taky jsem od nej nechtěla odejít.. a teď jsem ráda, že jsem to udělala..
Je z něj bezdomovec pod mostem.
Pokud chceš a ním zůstat, dala bych mu podmínku a to By se šel léčit. Ne ambulantně. Ale lůžkove.

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 kokain a pervitin je nejnávykovější droga. 🤷🏻‍♀️

lufulie
27. srp 2022

@klokanka31 je, ale kokain si opravdu sám neuvaříš....

drep
27. srp 2022

@tasimia Nejnávykovější droga je heroin…

tasimia
27. srp 2022

@drep tak to napíšu, jinak. Kokain patří mezi nejnávykovější drogy a je na druhém místě. Na prvnim je zmíněný heroin ;).

levandule_k
27. srp 2022

@klokanka31 Jo průser je každá droga, ale jsou horší drogy než kokain. Pervitin, toulem, opiáty. Možná jsi zaznamenala krach Purdue Pharma, která vyráběla lék proti bolesti Oxycontin. Tento lék byl na bázi opiodů. Používala docela drsné obchodní praktiky, aby se zvýšil prodej. Tato firma přispěla k vytvoření a prohloubení krize závislosti Američanů na opiátech. https://zpravy.aktualne.cz/zahranici/soud-schva...

Já bych třeba byla pro legalizaci kokainu, obchod bych pěkně zdanila, aby se zvýšil příjem státního rozpočtu. Zákaz prodeje drog nevede k tomu, že lidi drogy neberou. Nelegálnost drog vede akorát k tomu, že drogové kartely mají obří zisky, které nedaní korumpují státní složky a boj mezi kartely a policií, akorát stojí život pěšáky (lidi, co stojí v hierarchii kartelu dole.), policii.

kevi1
27. srp 2022

@tasimia na kokaine neexistuje fyzicka zavislost. Neexistuje z neho abstak taky, ako tu popisuju uzivatelky. A fakt minimum ludi uziva len kokain ak su zavisly na drogach..

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 fyzická ne. Ale psychická ano.

kevi1
27. srp 2022

@tasimia vobec nechapem, co je tvoja pointa reagovania na moje komentare..

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 pointa je v tom, že kokain je návykový. Ač si každý myslí, ze je to třeba nenávyková droga, jen na večírek, pobavení atp.. Tak si o tom něco najdi a hotovo. Posílám jeden článek..
Není to doplňková droga, vzniká na něm závislost. Akorát každý se s tím pere jinak.

lufulie
27. srp 2022

@tasimia tak pokud @kevi1 píše, že s tím má zkušenosti, tak nemá cenu jí mlátit o hlavu nějaký článek, že....

lufulie
27. srp 2022

@tasimia a pokud něco šňupeš, co momentálně komfortně nemáš, tak si dáš co seženeš, takže nějaká duplikátní droga, která ti dá zase ten pocit......ne není to třeba závislost, ale pocit vypadnout od uřvaných děcek a naštvané baby, prostě ty situace to chtějí...

tasimia
27. srp 2022

@lufulie jasný, ale neplatí to u každého. Jasný ona to zvládla, což je super, ale nemusí to tak být u každého 🤷🏻‍♀️🙏.
Nevím, pro mě je brání drog závislost a ne útěk od dětí.

lufulie
27. srp 2022

@tasimia to ano, ale když jdeš pařit s kámošema....já to nemám, je mi 45.....ale pokud je borec mladý, tak si to prostě dává, má to doma a dá si to prapůvodně s nimi.... pak se nasere a dá si to i doma, no.... takže jsem se ptala , jestli je to opravdu kokain, protože perník tě nakopne za zlomek ceny taky a je to větší špína

tasimia
27. srp 2022

@lufulie máš pravdu.

kevi1
27. srp 2022

v mojom okoli berie prilezitostne kokain kde kto a nie su to fetaci. Zavislost nespochybnujem, ale nemam rada ked sa kokain dala do jednej bandy s heroinom ale taky alkohol je v pohode. Ja sama som brala kokain statocne, nevracala by som sa k tomu, ale sama viem, co za stav z toho vznika a rozhodne to proste nie je ten abstak to tu popisuju holky ani co tu popisuje autorka, preto som vyjadrila obavu, ci naozaj autorkin manzel snupe len kokain. Tot cela moja pointa, neviem co tu do mna ryjes 🤷🏻‍♀️
@tasimia

klokanka31
27. srp 2022

@levandule_k Já si myslím že stát (a celkově celý svět) by měl tvrdě zakročit proti drogám všeho druhu.

klokanka31
27. srp 2022

@kevi1 A co to jsou když ne feťáci?

kevi1
27. srp 2022

@klokanka31 fakt si nemyslim, ze clovek ktory si parkrat do roka snupne kokain na party, alebo prehltne extazu je fetak 😳 rovnako ako clovek ktory si naleje k veceri pohar vina nie je rovno alkoholik

klokanka31
27. srp 2022

Nerozumím proč si někdo dává drogy příležitostně, třeba na večírcích. Copak to jsou zoufalci co se neumí bavit i bez drog? Nebo útěk od ukřičených dětí - proč si teda dělali rodinu když to psychicky nezvládají? Podle mě jsou to jen výmluvy. Feťáci i alkoholici podle mě mají poruchu v hlavě.

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 ja do tebe neryju. Já ti jen píšu názor, stejně jako ty..
A jak jsem psala výše, za mě příležitostný feťák neexistuje. Buď drogy bereš nebo nebereš. A za mě drogy a alkohol v malé míře není to samé.
Psychická závislost je totiž někdy horší..

klokanka31
27. srp 2022

@kevi1 Ale víno a kokain je sakra rozdíl. Já nemám zkušenost s drogami, nevím co která dokáže, znám jen dva lidi co hulí trávu, ale pro mě to je prostě odpad společnosti. A pokud někdo denně musí požívat alkohol, pak je pro mě alkoholik...

kevi1
27. srp 2022

@klokanka31 ja ti poviem z vlastnej skusenosti, ze alkohol je horsi jak kokain

kevi1
27. srp 2022

@tasimia clovek co si raz za cas da na party kokain ale predsa nie je automaticky fetak preboha 😳

tasimia
27. srp 2022

@kevi1 a co je? Příležitostný feťák? Pokud to tak chceš nazývat, budiž. Ale nechtěj to přeci po ostatních, když se k tomu pak vrátí.

Strana
z5