Matka a přítel
Dobrý Den. Je mi 15 teď v únoru 16.
V 15 jsem se zamilovala do kluka,se kterým jsem se taky vyspala a pak rozešel.... S mamkou jsem to měla vždy špatný. Tak jsem si myslela,že když ji to řeknu, tak to bude mezi námi lepší, budeme si více důvěřovat. Ale byla to ta nejhorší chyba,jakou jsem kdy mohla udělat...Po půl roce jsem si našla dalšího kluka.Znala jsem ho rok a vždy mi pomáhal..po nějaké době jsme spolu začali chodit.Jsme spolu teprve 4 a půl měsíce,ale mám v něm důvěru a mám ho strašně nehorázně ráda!..spát jsem s nim zacla až po 2 měsících,abych se ujistila,že ve vztazích není jako každý. Jinak je mu 18 a byl panic do 17 takže jsem jeho první..Moje mamka mi pořád vyčítá jaká jsem kráva a kde jsem viděla s někým spát v 15 jestli mi to přijde normální a takové. Nebavime se. Už je to dlouho.Nemáme absolutně dobrý vztah.Normálně kondom porad pouzivame a davame si velky pozor!o taťkovi ani nemluvím ten mi akorát řekne čau když přijde z práce.Mamka zamnou chodí jen kdyz dostala mesicky jestli jsem je dostala taky nebo jestli nejsem tehotna .Nic jinyho ji nezajímá možná ještě to,že podle ni nic v baráku nedělám.vždy jsem chtěla aby moje mamka byla jako moje nejlepší kamarádka.Půjčovali si věci,říkali si tajnosti tak mi přišlo normální ji to říct. Ale od te doby jsem pro ni asi děvka nebo ja nevím. Dnes mi řekla že nikam nebudu chodit atd. Prosím Vás řekněte mi svůj názor. Já když jsem se zeptala holek co na to mamka ze mají kluky a že se snim spí a všechny mi odpověděli ze jim predepsala antikoncepci a ze je vše v pohodě. Jen pro moji mamku jsem totální pí*a s prominutím že ona spala poprvé s klukem v 17 atd. Když jsem ji řekla ze si koupím antikonecepci tak zase protestovala ze nechce abych používala antikoncepci a ze nechce aby jsem s někým vůbec spala. Mě to přijde normální kdZ používám při sexu ochranu jsem s někýms kým jsem šťastná a kdo je moc hodný. Prosím o Váš názor .už nevím co mám dělat.
@blecha94 Děkuji za objasnění. Tento příměr použil můj gynekolog.... v tom případě se omlouvám, je to hloupé přirovnání. Já tomu nerozumím. Nejsem doktor.
Mě HA pomohla od šílených bolestí při MS, od její dlouhé délky (běžně 8 dní) a od náladovosti před při a po. Což zase když jsem vysadila, tak jsem byla ráda, že jsem zase zpět žena - náladová, citlivá, náruživá. Že poznám svou ovulaci. Je fakt, že HA ovlivňuje i psychiku, ze mě se za těch 15 let (s roční výlukou) stal skoro chlap 🙂
@vannilla s tím musím souhlasit, já jsem po vysazení zírala, jak jsem emocionálně na špagátě, co všechno mně rozhází:D a samozřejmě se vrátily před MS křeče...což je pro mně ta nejhnusnější možná věc, opravdu nemůžu ani chodit a to vydržím normálně hodně...Jsem kde jsem byla před užíváním:D ale i tak si to tak nějak užívám..hlavně když my už se o mimi snažíme, tak je výhoda cítit ovulaci a podobně=)
@vannilla Ano, dál ovlivňuje i ukládání tuku, sexuální libido, náladovost a spoustu dalších věcí, ale to už je hodně individuální. Já taky 3 roky HA brala (od 15 do 18 let) a měla jsem při ní paradoxně celkem velkej problém s akné (přitom hodně holek si jí nechává předepsat, aby akné vymizelo), neměla jsem chuť na sex a měla jsem často často bez příčiny depku. Navíc jsem během těch 3 let vystřídala 6 značek, protože jsem neustále měla nějaké problémy... Nejhorší ale bylo, že jsem začala trpět na bolesti hlavy, začala jsem být dýchavičná, věčně unavená, nakonec jsem skončila na kardiologii s diagnosou hypertenze II. stupně, HA jsem okamžitě hodila do koše a bylo mi zakázáno v budoucnu užívat jakoukoliv antikoncepci na hormonální bázi. Do 3 měsíců jsem byla v pohodě, hypertenze zmizela, s ní i migrény, vyčistila se mi pleť, celkově se mi zlepšila psychika... Po týhle zkušenosti už bych se HA nedotkla, ani kdybych jí neměla kontraindikovanou. Už z logicky věci vyplývá, že udržovat tělo x let v domění, že je těhotné, prostě nemůže dělat dobrotu.
Přečtěte si a udělejte si názor sami
@anelamates Pilulka PO je riziková je v ní tolik hormonů jako v celém balení běžná HA a navíc není až tak spolehlivá. Měla jsem jí jednou a MS rozházená několik měsíců.
Těhotenství v 15 velmi rizikové! Těhotné do 17 let jsou srovnatelně rizikové s těhotnýma nad 40let! Bývají časté komplikace u porodu. Neplatí čím mladší tím lepší! Platí to idelálně až do 19 let. ze všech zel mi přijde nemenší HA. Je to svinstvo, ale alespoň fakt ochrání. Není jí 20, ani 22. Dítě by mít prostě ještě neměla. Strádala by fyzicky, i psychiky. Ne, že by se to nedalo zvládnout. Já bych nebyla extrémista. Že HA bu´d celý život a jako jedinou možnost, ale ani na druhou stranu. Já bych tím v životě ženy pokrývala období, kdy dítě prostě za žádnou cenu NE. (Hodně mladé holky, ženy co chtějí odejít od partnera z vážných důvodů, nemocné, které by těhotenství nezvládly, ženy, které prostě ví že by šly na potrat atd. )
@klara11111111222 Ještě poznámka k mému příspěvku před pár dny: Říkám si, že se mé názory asi zdají dost konzervativní. Je to tím, že jsem věřící, a opravdu si myslím, že je lépe se sexem počkat, uzavřít církevní manželství a pak teprve spolu sexuálně žít - bez antikoncepce. A není to žádná zpozdilost. Věřte mi, že to za to stojí 🙂 Myslím, že vztahy mezi manžely jsou potom lepší, jsou opravdu svoji. Lidská sexualita je dar, a stejně tak i početí dítěte, a podle toho je potřeba s tím zacházet. Láska, manželství a sex je o tom, že se tomu druhému dávám - na celý život. A takový vztah dokáže člověka udělat opravdu šťastným 🙂 Jen je potřeba najít si partnera, se kterým budu opravdu ochotná být celý život.
@musichetta Sice od tématu:D Ale co když si s tím partnerem opravdu nebudeme v posteli rozumět? Já bych teda nechtěla žít s někým, kdo je fyzicky nadržený asi jako kámen na dně řeky, nebo kdo je necitlivý, má nějakou úchylku, která se mi fakt nelíbí, nebo nevyžaduje sex tak často..nebo naopak vyžaduje pořád... zrovna intimno je v manželství docela důležité.. Osobně jsem dva chlapce poslala k vodě právě proto...jeden byl opravdu hodně hrubý, druhý mne začal naprosto odpuzovat...A to měli chování a všechno fajn. Ale tohle prostě nešlo..Jinak já jsem držák, měla jsem vždycky delší vztahy..teď už mám teda krásné manželství=)
@vanea Ano, myslím, že právě je dobré se vztahy nespěchat, třeba spolu delší dobu chodit a poznávat se. A potom, když si ti dva spolu opravdu rozumí, tak bude po svatbě klapat i to intimno 😉
@musichetta No dobře, ale jak zjistíš, že se ti tam dole prostě nelíbí? 🙂 to , že je to skvělý chlap, hodný a co já vím co...to je samozřejmé..ale nevím, jak z toho třeba odtušit, že mně jeho chlouba nepřitahuje, nebo se mi dokonce hnusí🙂 mně se tohle právě stalo, nespali jsme spolu sice až po svatbě, ale nějak po půl roce..on mi taky pořád tvrdil, že je věřící...tak jsem to nechávala být..jinak byl opravdu dokonalý, skvělý, krásný chlap, stejné záliby..naši ho milovali...no a pak se jednou opil, nehlídal se a asi dostal chuť..tak se svlíknul, zjistila jsem že tam dole skoro nic nemá a fyzicky jsme se ani nemohli spojit, protože ho měl opravdu tak prťavého...resp on se možná spojil, ale já tam teda necítila vůbec, ale vůbec nic...a to jsem do poslední chvíle tak nějak doufala, že třeba až se vzruší, tak to bude dobrý..za měsíc jsme se rozešli..a nejsem jediná holka, které se něco podobného stalo, ve svém okolí mám pár kamarádek, co byly takto překvapeny..to je pak přeci vážně neštěstí:/ já neříkám, že se to musí stát, ale může to být podobné, ta šance tam bohužel nějaká je..to bych fakt nikomu nepřála...
@vanea není to moje rozhodnutí, ale díkybohu jsem o tomto vždycky mohla s dcerou mluvit. Takže pokud by za mnou přišla s tímto problémem, jakože naštěstí nepřišla tak brutálně brzy, hledaly bychom to nejlepší řešení - a hormony by to tedy nebyly, když už jsme u toho. Skutečně ne. A myslím si, že když je holka rozumná, tak si nebude jako trdlo shánět prášky přes někoho, když se můžeme domluvit. Ale to jsme zabočily, prostě hormony ne a nikdo mi to nevymluví a pokud mohu, říkám každému - vyhodte to a přejděte na cokoliv nehormonálního. A myslím, že tělísko v kombinaci s kondomem je stokrát tisíckrát lepší než nějaké prášky.
@soyevita No to hledím, takový článek a já ho přehlédla. Ano, přesně tak si to myslím a souhlasím s tím. Nikdy HA.
@pincola Ale proč zrovna HA! Proč ne nehormonální. Já nejsem proti antikoncepci, to ne, nejsem pro těhotné 14leté holky, to ne, já jsem jenom proti tomu cpát do sebe hormony, které nepotřebuji. Rozumíš? Prostě jakoukoliv antiko ano, ale ne HA!
@anelamates jakou antikoncepci máš na mysli? kterou bys volila ty? Kondom? Ten je fajn, Pharmatex taky. Ale pro častější použití je i vyšší riziko selhání. Já ti rozumím, taky mi vadí hormony, sama je te´d neberu(ale mě je přes třicet a jsem vdaná). Moje situace je jiná, než 15 leté holky. Vím, že hormony mají svá negativa a rozumím, proč ti vadí. Ale díky HA klesl počet umělých potratů o víc jak polovinu!
Ne díky kondomům, ty jsou tu od První Republiky. Až díky HA klesl počet potratů a potrat je pro mne daleko strašnější zlo, než desetiletí s HA.
A v jaké situaci je holka, když jí třeba partner na ten potrat nutí? neříkám, že zrovna Klárku, ale co když chlap vyvine tlak, že prostě ne. I třicetiletá se nechá dotlačit k potratu, čtyřicetiletá, natož patnáctiletá. A nejsou blbé ani slabé. Je to prostě těžká situace. My tady nevíme, jak by se zachovala rodina, ani jestli by třeba maminka holky měla hlavní slovo. Většina z nás nemůže sama za sebe říct jak by se v takové situaci rozhodla, protože dokud to člověk nezažije, tak s určitostí nemůže tvrdit nic.
Neberu ti tvůj názor, máš pravdu stejně jako já. Je to jen jiný úhel pohledu. Osobně bych považovala za pokrok, kdyby HA přestaly brát bezdětné ženy ke třicítce. Aby ony volily ty jiné formy antikoncepce a doktoři jim přestali cpát HA jako jedinou možnost. A aby jí nebraly ženy, které by dítě ustály, třeba, že to nebylo v plánu.
Ale být v situaci ženy , která te´d prostě nemůže mít dítě z jakéhokoliv důvodu, tak HA užívám. I s tím negativním, co to přináší.
@anelamates
Jinak mě Dr. říkal, že tělísko je až pro ženy, které už rodily! Nevím, jestli je to doktor od doktora, ale, když jsem ho chtěla v 25, že mám z HA migrény, tak mi ho nedal, že jsem ještě nerodila.
@pincola jo tak to bylo a už není taky jsem koukala, ale nechtějí ho doktoři dávat i když můžou. Jednoduše proto, že ta holky si ho nechá zavést, je to na 3 - 5 let a ona bude za rok chtít dítě když žádný nemá..
@yelowangel A že on to bude muset zase vyndat? Aha! Díky, to jsem nevěděla. i když u mě už to je dneska jedno.
@pincola spíš to pak jaksi postrádá smysl. Prostě když je to na 3 roky aby ho ta holka měla aspoň 2
@pincola nevím jestli jste viděla ceny tělísek ale kdybych já měla do něčeho vrazit 5000 a za rok si to nechat vytáhnout místo za 5 je to trochu větší rozdíl v propočtech ceny za měsíc
Tady se to nejak rozjelo... hypotezy na tema "doma u nasi Klarky" a "partner me nuti na potrat". hormony nehormony, co misto volnyho bezpecnyho sexu s ha holku spis naucit se zachazet se svym telem? Poznat ovulaci? Nemuset to delat vzdy a vsude? Uvedomit si, co sex je, a ze to neni jen free zabava, jak nam to cpou media?
Na zapade se od "plosnyho" predepisovani ha mladym divkam ustupuje, treba v uk antikomcepce nic nestoji, a stejne maji problem s tehotnyma skolackama a neplodnyma dlouhodobyma uzivatelkama. Krom toho hormony se dostavaji skrz filtraci do pitne vody a dal skodi lidem i ziv.prostredi. Ve jmenu zamezeni tehotenstvi zrujnuju telo vlastni i zkomplikuju zivot dalsich organismu. Oh yes.
@pincola tvuj doktor je mimo, i nerodivsi muzou mit telisko, sama jsem mela dve, obe max 2 roky. Nejde o penize, dyt si to pacientka plati sama, tak co. Problem je jen neznalost a to, ze kdyz to nekdo neumi dobre a setrne zavest, tak to muze vic bolet. Otazka minuty.
Hm, diskuse se teda rozjela... Já bych se spíš zaměřila, než na diskusi hormony vs nehormony na zlepšení komunikací v rodině mezi rodiči a jejich dospívajícími dětmi. Jak psala @maii, dneska je sex přeceňovaný, cpou nám ho všude. Ale přestože je to skvělá věc, nese s sebou svá rizika. A pokud se chci bavit, musím taky plně zodpovídat za ta rizika. Takže to, kdy člověk začně sexuálně žít, je spíš záležitosti vlastní zodpovědnosti, než věku.
Což jaksi postrádám u dnešní mládeže obecně. Zábava ano, povinnosti ne (učila jsem na VŠ).
Kdybych měla děti, snažila bych se jim vysvětlit, že sex je fajn, ale není nutné s ním začínat hned v 15, nebo hned na začátku vztahu. Láska je krásná a nemusí hned znamenat spolu spát. Taky tady někdo zmiňoval potřebu lásku. Ano, když to v rodině nefunguje, hledá dítě lásku jinde. Ale to přece opět neznamená hned mít sex.
Je to na svědomí každého, jen některé věci už nejdou vrátit...
Jednou jsem se na to téma bavila s dcerou, a dozvěděla jsem se dost pro mne šokující věc, že sex se dnes bere něco jako kino. Prostě jdeme do kina nebo do postele? je to jenom druh zábavy, což je příšerné. protože já se nějak tyky domnívám, že nejdřív by měla být ta láska, to krásné romantické chození, které je opravdu krásné, a teprve až pak, jednou, až vím, že opravdu bych chtěla s tím druhým být, ten sex. ted každý tvrdí, že láska bez sexu není možná, ovšem když jsem se ptala, jak v případě, že třeba žena sex nemůže mít, dejme tomu mimořádně rizikové těhotenství a pak porod, ze kterého se dostává třeba rok dva, bylo mi řečeno, že to je jiné, že ze zdravotních důvodů láska bez sexu být může. takže jak? Jde jen o to, že si někdo ten sex sám neumí na chvíli odepřít. Asi tak. Myslím si, že se zde stala právě tato chyba, že holčina nepochopila, že chodit s někým měsíc a vlézt s ním do postele je blbost, že jí doma máma moc nevysvětlila, oč jde. Asi tak. No řeší tu antiko, tak at si ji bere, když chce.
@anelamates Souhlasím s tebou, že tento pohled na sex je příšerný. A že ty první, vlastně velmi platonické lásky byly pěkné a ráda na ně vzpomínám, když jsme se jen vodili za ruce a nesměle poznávali první vzájemné pusy a doteky 🙂
Mě by tady v diskusi taky mnohé ženy "odsoudily" jako puritánku. Začala jsem "až" ve 22. Ale rozhodně nemám pocit, že by mi něco uteklo... A ruku na srdce, ještě stále žijeme v době předsudků a generalizace. A i když je to ošklivé a nefér, tak na holky, které hodně střídají kluky, se stále poukazuje a titulují se nepěkně. Takže děkuji pěkně, takovou pověst jsem sama nikdy nechtěla a podle toho jsem se chovala...
@pincola otazka, na kterou nelze odpovedet. Kazdy snasime bolest jinak. Kazdy doktor ma sve postupy, nekdo umrtvi cipek, nekdo ne. Nekdo meri delohu (zevnitr, nekdo ne). Neni to prijemne, cytologie krat deset asi? Doporucuju umrtvit cipek, pak to jen nepatrne stipne, a pak az se roztahne v deloze, tak to zatlaci, nekomu se toci hlava, ale jen malou chvilku. A par dni si telo bude zvykat, tj. pobolivani, tlak, spineni/krvaceni. Opet individualni.
Nemyslím, že by to bylo tak zlé. Každý prostě snáší bolest jinak a třeba já bych to přirovnala k těm stěrům asi tak. Plomba je fakt mnohem horší.
@anelamates
@maii tak dík holky! 🙂 Snad bych to taky vydržela, já jsem na bolest citlivá , no.

@vannilla Srovnávat aplikaci inzulinu a hormonální antikoncepci, to je nejpitomější příměr, na kterej jsem za poslední dobu narazila. Cukrovkář si aplikuje inzulin, protože mu chybí a protože bez inzulinu nelze žít. Je to hormon k životu bezpodmínečně nutný, bez něj tělo nedokáže štěpit cukry.
Oproti tomu HA do těla uměle v pravuje hormony, které sice jsou tělu vlastní, ale nejsou v tu chvíli potřeba - uměle vytváří v organismu pocit těhotenství. Tělo se pak chová jinak nejen co se týče reprodukčního systému, ale i v dalších oblastech jeho fuknce. HA zatěžuje játra a ledviny, nadměrné množství estrogenu zvyšuje strážlivost krve a tím i riziko embolie a žilní trombozy, zvyšuje krevní tlak, ovlivňuje metabolismus cholesterolu a nadměrně zatěžuje kardiovaskulární systém, což může vést k infarktům nebo onemocnění cév.
Aplikace inzulinu do těla s sebou nenese žádné přidružené problémy (jediné, co se může stát, je předávkování se, ale to je vina člověka), zatímco užívání HA s sebou nese příkoří hned několik.