Matka a psychika. Co mám dělat?

klarinka_24_
21. lis 2020

Ahoj chtěla bych radu.
Když jsem se narodila bylo vše v pohodě.
Když jsem nastoupila do 1. třídy ZŠ, tak se narodila mladší sestra Katka. Samozřejmě si ji všímali a mě tak nějak odkopli. Tak jsem se osamostatnila a uzavřela se.
Měla jsem svůj svět. Naši se pořád hádali a dokonce i navzájem bit a opravdu hodně a často pít. Já jsem ten typ člověka, co nemá rád násilí, tak jsem mezi ně skákala. Dokonce jsem to několikrát i schytala. Zhruba v mých 12-13 letech se od nás otec odstěhoval. Několikrát byl zavřený za alimenty, které neplatí do teď. Udělala jsem v životě hodně průserů, ale všechny se vyřešili. A teď k věci. Je mi 16 let v březnu mi bude 17. Moje matka mě už delší dobu psychicky týrá. Zakazuje mi mého staršího přítele, zakazuje mi chodit ven, vyčítá mi všechno, pořád na mě křičí. Když ji pomáhám se zahradou a podobně tak je řada, ale hned potom říká jak ji s ničím nepomůžu. A potom na mě vytahuje minulost. Zakazuje mi stýkat se s mýma staršími sourozenci, protože ona s nima nevychází. A snaží se všechny ovládat. Už to psychicky nezvládám. Moje mladší sestra za ní chodí a říká jo všechno co jí řeknu. A to mě taky štve strašně se chci odstěhovat, ale bohužel nemůžu, t tak co mám dělat?

lv
21. lis 2020

No.. Minulost se vyřešila, nebo matka pomohla? Co mne napadá:
- mladší nic neříkej, - vydrž, bude líp, puberta přejde, - doma makej, 16leta uz prostě fungovat musí, - pokud je komunikace fakt špatná, obrať se na psychologa. Co prarodice, fungují? Chodíš na brigady? Ke komu by ses chtela stehovat?

zuzkasim
21. lis 2020

Dodělat školu a pak se osamostatnit. Co jiného bys chtěla slyšet? Každá matka je nažhavená na to, aby se její šestnáctiletá dcera tahala se starším přítelem... Jako ne, že bys nemohla poznávat kluky, ale trocha opatrnosti rozhodně neškodí. Jestli jsi dělala průsery, tak je asi trochu narušená i důvěra mezi tebou a mamkou, než se zase obnoví, bude to trvat déle. Je na tobě, abys dokázala, že jsi vyspěla. Odstěhovat se v 16 chce každý, buduje se individualita, člověk má najednou dojem, že by dokázal svůj život řídit sám, ale realita je jinde. Zaměř se na učení, na koníčky, na brigádu, vyplač se na rameni kamarádce, snaž se doma pomáhat a zbytečně neprudit. Jako zůstat na děcka sama, navíc když bývalý na děcka ani neplatí a nepomůže ani vězení, to je fakt mazec, se nemůžeš divit, že je možná někdy i nervní. Byla bys taky. Na ní je tíha veškeré zodpověnosti. Jak vypadá opravdové psychické týrání si nepřej vidět, to, co popisuješ, jsou vcelku běžné potíže dospívajících, každý si tím musí projít, někdo to zvládá líp, někdo hůř. Věřím, že je to teď o to horší, že jsi furt doma... snad se to brzy změní a bude aspoň ta škola.

zelenaesmolda
21. lis 2020

@zuzkasim to,co popisuje nejsou bezne potize dospivajicich a rozhodne neni normalni se takhle chovat ke svym detem.Jak moc je jeji pohled na vec subjektivni je uz vec druha.Nezname verzi druhe strany.

klarinka_24_
autor
21. lis 2020

@lv minulost jsme si vyříkali a bylo vše v pohodě, ale postupem času ji začala vytahovat a odsuzovat mne. Prarodiče nemám ani z jedné strany. Brigády mám 3. Nejradši bych se nastěhovala ke své starší sestře, která mě skoro vychovala.

zelenaesmolda
21. lis 2020

@klarinka_24_ jak stihas tri brigady a jeste skolu?

klarinka_24_
autor
21. lis 2020

@zelenaesmolda brigady jsou na vikendy - uklidy a restaurace o vikendu,odpoledne nebo pres prazdniny

zelenaesmolda
22. lis 2020

@klarinka_24_
Tak to jo 🙂

malvina_anna
23. lis 2020

Holky, holky, chytre holky,.... Nepřála bych vám žít s narusenou matkou, která je sama a vyliva si vše na vas, psychicky manipuluje a týrá, zranuje, ani kdybyste se rozkrajeli, vždy si najde zas něco jiného... Ponesete si to celý život.
A když potřebujete pomoc, hledáte jí, tak reakce okolí je, chudák maminka, je sama, musis jí pomáhat, má to - má to s vámi těžké..
@zuzkasim

dixi86
23. lis 2020

Nekdy zle matky jsou realita a clovek s nima nic neudela. Ja jsem nechtene dite ze 4 a cely zivot jsem to mela na taliri. Vymyslene scifi situace, ktere jsem nedelala, vse spatne, otrok doma. Odstehovala jsem v 17. Az kolem 32 roku jsem vse pochopila a relativne uzavrela kapitolu. Pokud chces, napis.

zuzkasim
23. lis 2020

@malvina_anna Víš, nikdo nevidíme, jestli ta matka je psychicky narušená, něco takového by byl opravdu velký problém. Podle popisu jsem žádné takové podezření nepojala, naopak mi to připadalo jako naprosto klasický výlev dospívajícího člověka, který se sám hledá, má dojem, že už by život sám zvládl, zatímco nadělal několik průšvihů. Matka nemá zájem na tom, aby se její dcera tahala se starším přítelem, chce, aby holka doma pomáhala, reguluje jí její volný čas. Vztahy v rodině jsou komplikovanější, ex dokonce seděl ve vězení... Mám každodenní zkušenost s podobně starým dítětem, jsme kompletní milující rodina, přesto má náš synáček velmi často dojem, že naprosto nepřiměřeně regulujeme jeho volný čas a jeho činnosti, neustále něco chceme, s ničím nejsme spokojení, dokonce na něj křičíme, o psychickém týrání se také kdysi pokusil mluvit...🙂 A ano, občas mu jeho průsery připomeneme, ale vše kvůli tomu, že ho milujeme, chceme, aby pochopil důvody našeho jednání, snažíme se předejít některým dalším chybám, chceme ho naučit spoustě věcem atd. A to u nás není žádná rodinná zátěž, že by měl nevlastní sourozence, jeho otec by se o něj nezajímal nebo seděl ve vězení. Přesto by v naštvání byl schopen napsat téměř identický příspěvek a také se těší, až bude moct vypadnout z domu. V těchto letech jsem se cítila stejně, dobře si to pamatuju. On časem člověk získá víc zkušeností, vyzraje a některé věci mu dojdou, i ty hormony se lehce usadí. Nikde v textu nevidím, že by matka byla psychicky nemocná, což neznamená, že není, ale nejde to z toho poznat. Vycházím jen z toho, co tam je napsáno a z vlastních zkušeností s dospívajícími. Pokud by se maminka opravdu chovala jako psychicky narušená, lze to řešit s třídním učitelem, se školním psychologem, s výchovným poradcem, možnosti jsou. I v současné době se dá na tyto lidí najít spojení na stránkách školy a ozvat se jim, všichni pracují naplno.

zelenaesmolda
23. lis 2020

@zuzkasim
Vis v cem je ale velky hacek?Ze drtiva vetsina spolecnosti se na psychicke tyrani deti diva tak nejak s toleranci a v ne malo pripadech obhajuji ti,kteri by meli fiteti pomoct rodice.Dite dostane nalepku lhar nebo problemove.Oni totiz lide,kteri tyraji sve blizke umi skvele nasili skryvat.Na oko jsou to uzasni rodice,milujici psrtneri a kdyz nekomu reknes co se vlastne deje tak ti neuveri protoze vidi akorat masku.

somalicats
23. lis 2020

@zelenaesmolda Hele, ono ale často fakt o psychické týrání nejde, mládež je holt nespokojená s "nadvládou" rodičů. Mám to doma taky, dcera 17,5, už se těší, až se s přítelem osamostatní - jo, za půl roku už bude moct, taky jsem děsná matka, protože si dovoluju po ní chtít pomoc s domácností (a to po ní chci tak třetinu toho, co jsem v jejím věku dělala já 😀 ). Ale když si vzpomenu na sebe a na ségru, tak jsme nebyly jiné. Taky jsem se v jejím věku těšila, až vypadnu z baráku, po pár letech na kolejích a pak života s tehdejším manželem jsem se ráda vracela k našim aspoň na návštěvu 😀. A už se těším, jak se dcerunka bude ještě ráda vracet k plné ledničce 😀
Blbý je, že z těch diskusí tady nepoznáš, zda opravdu jde o psychické týrání nebo nejde.

zelenaesmolda
24. lis 2020

@somalicats jo,to je problem,ze to bohuzel takhle z doskuze nepoznas

dixi86
25. lis 2020

@zelenaesmolda S tim souhlasim. Jsem z rodiny samych VS, uspesnych, atd. a realita je jinde. Respektive se to da perfektne utajit, abych ja byla ta spatna a psychopaticka a matka porad za chudacka.

zelenaesmolda
26. lis 2020

@dixi86
Ano,to tak vetsinou byva.

klarinka_24_
autor
3. pro 2020

@dixi86 mám to doma horší a horsi

dixi86
6. pro 2020

@klarinka_24_ nepisu a nebudu psat verejne vse, co se vse delo doma, kazdopadne pokud bys mela 100% zazemi u sestry, vydelavala, co pujde a dostudujes, pak se odrizni klidne ted, ale od matky nic nechtej. Idealne ji odrizni uplne, pokud je to opravdove peklo. Ale opravdu jeste jednou promysli, zda nema matka ciste jen panicky strach o tebe a pak takhle jedna. Pokud opravdu dokazes v 16 toto odlisit, pak drzim palce. Ale rozhodnuti byva nevratne. Drzim pesti, at se rozhodnes spravne.

zelenaesmolda
7. pro 2020

@klarinka_24_
Zkousela jsi vyhledat psychologa?Treba by ti pomohl