Matka. Jak ji donutit k lékařskému vyšetření, příp. hospitalizovat?

24. led 2020

Předně se omlouvám za inkognito a chápu že po posledních pár dnech co tu jede jedna "bomba" diskuse za druhou to je poněkud hloupé, ale nechci aby si toto někdo spojil s mou osobou, nedej bože i v reálném životě...

Mám problém s matkou, velký problém. Až na pár okamžiků kdy je v pohodě, je většinou slušněji řečeno zlá, psychicky ničí své okolí a je to čím dál horší. Navíc je neuvěřitelně nezodpovědný bordelář, nebo spíše humusák. Lidi v jejím věku chodí do práce a co si neodmakají to nemají, ona pořádně nikdy nepracovala, všechny obviňuje za svůj "zničenej" život a stále se staví do role chudinky, které všichni ubližují.

Ale po tom co jsem se dnes dověděla že už se nezvedne ani proto aby si došla na záchod a močí do kýble vedle sebe, jsem došla k tomu že toto už je vážně dno, ona páchne a chová se hůř jak bezdomovec pod mostem. Jenže při vší snaze není síla ani moc, která by s ní hnula, navíc tedy už není ani energie a ochota.

Poslední dobou mě čím dál častěji napadá, že mě jednou ještě někdo bude tahat po soudech, že jsem jí nechala shnít zaživa. Děsí mě že se jí jednou něco stane a do toho v čem žije bude muset přijet doktor.

Jsem z toho nešťastná, nevím co mám dělat a mám dojem že nejen mě, bude ničit nejen do smrti, ale i po ní...

Nemáte někdo zkušenost s tím, jak donutit dospělého člověka, který je (v tomto případě asi bohužel) svéprávný, aby se nechal vyšetřit jak fyzicky, tak psychicky, případně hospitalizovat? Já už jsem opravdu v koncích a nevím co s tím.

martt
24. led 2020

Neco podobného řešila známá, ale se svým otcem. Ta to řešila, přes obvodního lékaře. Došla za ním, vysvetlila mu situaci s tím, že má obavu, že její otec je psychicky nemocný. Doktor se s ní domluvil, že za jejím otcem prijede na osobni navstevu. Domluvili se na den, kdy přijede kamarádka ukidila. Doktor přijel vysetril, napsal doporučení k psychiatrovi. Trvalo jim to ještě nějakou dobu než ho přesvědčili, ale na konec tam zašel. A situace se zlepšila. Ale v této situaci pokud sama nebude chtít si kamkoli dojít i s tvojí pomocí, tak toho asi moc nezmůžes.

autor
24. led 2020

@martt Ona neche a chtít nebude, to už jsme zkoušeli. Jediné co jsme se dozvěděli že byla u psychiatra a on jí řekl že je normální a všichni kolem jsou divní. Ale opravdu neznám doktora který by toto řekl po jedné návštěvě a zvláště když tam "byla" v době kdy se nehnula z domu. Ona totiž ještě strašně lže a mnoha lžím které říká (pokud ne všem) i věří...

sister05
24. led 2020

Jako hospicova sestra jsem měla jednu pacientku, která defakto na vlastní žádost zemřela doma na sepsi. Pacientka se vlivem onemocnění stala imobilní, ačkoli měla zajištěnou pečovatelskou službu, odmítala jakoukoli formu hygienické péče,ležela ve vlastních výkalech. Odmítala léčbu včetně ošetření otevřených ran. Vše bylo při každé návštěvě hlášeno praktické lékařce. Bylo zcela zřejmé,že tam jednou paní najdeme bez života. A každý z nás se děsil toho,fondu o nás záchranka a jiní zdravotníci pomyslí. Nicméně to byla volba pacientky,byla svéprávná a přímé příbuzné neměla. Praktická lékařka několikrát situaci zhodnotila osobně a poté vypsala list s i formaci po IZS, že se paní rozhodla skonat v těchto podmínkách. Odmítala péči, léčbu, hospitalizaci. A tento list zůstal v domě na viditelném místě. Dokud je pacient svéprávný, nezmůže člověk vůbec nic. Pokud dotyčný nechce. Nepomůžou prosby ani výhrůžky rodiny. Můžete vyzkoušet platit ji dvakrát třikrát týdně pečovatelskou službu,jestli by s ní něco nesvedli. ...

autor
24. led 2020

@sister05 Jenže ona není stará, navíc má ještě nezletilé děti. Navíc i kdybychom platili tak ona odmítá cokoliv, když tam někdo uklidí, tak ona řve, nadává a spustí své obligátní kolečko o nevděčných parchantech, co jí o vše obrali, každý jsme jí jen využili a teď jí jen ubližujeme a nejpozději do tří dní je to zase to samé... Další věc je že mě už se do ní nechce investovat ani korunu, mám své starosti, svou rodinu a děti... Dost na tom že nemá starosti s bydlením (a i to jsem podělala asi že platíme v čas složenky...), občas si říkám že by bylo nejlepší jí nechat opravdu padnout na hubu, jenže já to prostě neumím a tak slepě kopíruji letité "tradice" toho že za ní všichni přebírají vše a ona inkasuje peníze a na všechno kašle... Jsou dny kdy zoufalstvím opravdu brečím a říkám si že je to taková nespravedlnost, že čím více se snažíme tím hůř se máme a když už je to lepší, tak ona přijde zase s nějakou jobovkou, ať už finanční, nebo duševní...

lora1987
24. led 2020

Jak se k tomu stavi deti, o kterych pises? Kolik jim je?

autor
24. led 2020

@lora1987 No snaží se přežít a těší se až vypadnou z domu... 11 a 14.

picimaus
24. led 2020

Taky jsem se chtěla zeptat co deti které s ni žijí. To je na socialku.

autor
24. led 2020

@picimaus To bezpochyby je, bohužel tady OSPOD selhal už po několikáté a já se bojím to hnát někam dál, aby se nestalo že děti vezmou do děcáku...

lora1987
24. led 2020

A nepomohl by kopanec v podobe socialky? Resila jsem neco podobneho s holkou ve skole. Nakonec sama zasla na ospod a na vlastni zadost se nechala z rodiny kvuli otresnym hygienickym podminkam odebrat. Ty bys byla schopna se pripadne postarat?

picimaus
24. led 2020

Chapu vaši těžkou situaci . Jestli by dětem nakonec nebylo v decaku lépe když už teď říkají ze se tesi až budou moci odejít.

autor
24. led 2020

@lora1987 Jenže oni nechtějí skončit v děcáku, už jsem to s nimi řešila. Já bych se o ně postarat teoreticky mohla, ale tady je poněkud komický zákonný problém, adoptovat je nesmím když s tím rodiče nebudou souhlasit a do náhradní péče mi je nesvěří pokud by rodiče neplatili alimenty a nebo pokud by s tím nesouhlasili a to je kámen úrazu... Už u mě vyhrožovala že mě nechá strčit do děcáku, pokud mě nebude mít v péči.

picimaus
24. led 2020

To je hrozny nevím tedy jak to řešit když maliny jsou na h...o s ospod taky.

autor
24. led 2020

Jináč kopanec by možná pomohl, ale reálný... On je hlavní problém asi u mě, já se nerada hádám, tak ustupuji. Navíc se nejspíš podvědomě snažím jí zavděčit, nevím proč, ale neumím s ní jednat. Většinu života mě ničila a já jí prostě neumím poslat do háje...
O to horší je fakt že mám dojem jako bych byla jediná kdo to může vyřešit, už jen proto že bydlí v mém domě a já jí teoreticky můžu vyhodit na ulici (což prostě udělat "nemůžu" nebo neumím a nechci), jenže v podstatě přihlížím jejímu hnití, nezodpovědnosti sobeckosti a když to jde, snažím se eliminovat dopady na její děti. A připadám si jako v pasti ze které nevidím cestu. Chtěla bych aby jí prostě odvezli na pár dní, nebo týdnů do nemocnice, dali jí dohromady fyzicky a možná kdybych opravdu věděla že je nemocná psychicky, tak by jsem se k tomu uměla taky postavit jinak, ale narážím na to, že když nechce tak se můžeme postavit na hlavu a neuděláme nic.

lora1987
24. led 2020

Adopce urcite ne, ale u pestounske pece jsem si myslela, ze souhlas biologickeho rodice neni nutny (i kdyz zadouci).
Taky bych ji asi nedokazala vyhodit z domu, protoze by s ni musely i deti.

autor
24. led 2020

@lora1987 Já jí nedokážu vyhodit asi ani v době kdy už ty děti tady nebudou, já jsem v tomto ohledu asi masochistický blbec...

lora1987
24. led 2020

Ja te naprosto chapu. Tchyne na tom nebyla az takhle, ale v dome se nedalo hnout. Ona byla "sberatel" a schranovala vsechno mozne. K doktorovi jsme ji taky nedostali a stejne jsme se furt snazili a navic i financne podporovali. Byla to zoufala situace a to v tom nefigurovaly deti.

autor
24. led 2020

@lora1987 Naštěstí už jsem se naučila některé základní věci, nedám jí ani korunu a nechodím jí pro cigarety. Což, zvláště to druhé je velký problém, protože to pak bývá peklo na zemi.

katkagabinka
24. led 2020

A co otec dětí, ten by nemohl zasáhnout? Pokud bydlí u tebe v domě, měla by ctít tvá pravidla, matka nematka, a o děti bych taky strach neměla. Na přídavky by jsi určitě dosáhla.

autor
24. led 2020

@katkagabinka Nejde o ty peníze, ale děti do péče mi nedají pokud s tím a) nebudou souhlasit jejich rodiče a b) pokud s tím sice souhlasit budou, ale nebudou platit výživné (nepotřebuji jejich peníze, ale zákon to tak má, dle informací které jsem doposud sehnala), no a v tomto případě je nereálné a i b... Jejich otec se bude stěhovat odtud pryč, tomuto přihlížel celou dobu a neudělal nic, pošle peníze a dál ho to nezajímá, jde cestou nejmenšího odporu. Trochu jsem doufala že když půjde pryč, alespoň se těch dětí zeptá zda nechtějí jít s ním, ale místo toho mě začal vydírat tím že když odejde budu se muset starat o jejich děti a díky tomu nedodělají ani střední školu...
Žiji v neuvěřitelném panoptiku, kde se sešlo co mohlo a mě opouští naivita toho že to můžu změnit a dochází mi i chuť a energie. Asi mám dnes nějak slabší období, nebo co.

katkagabinka
24. led 2020

Někudy se musí z toho kruhu ven. Jedině bombardovat OSPOD, aby dělal kontroly, třeba by se něco zlepšilo. Ale pokud je matka zvyklá, že se za ní vše vyřídí a udělá, nemusí se snažit. Tam bych asi začala. Přestat ustupovat. Jít tvrdě za svým a nebrat na její nadávky zřetel.

autor
24. led 2020

@katkagabinka ospod selhal před dvaceti lety, když jsem byla dítě já a selhal i teď. K tomuto úřadu nemám důvěru a pokaždé mě utvrdí v tom, že tam kde má konat nedělá nic...
Jenže jak konat? Pokud si člověk neuvědomuje, nebo nechce uvědomovat že je s ním něco špatně, že je nemocný, tak se dobrovolně léčit nebude, ale já nemám páku jak jí k tomu donutit i kdybych se rozhodla jít do otevřené bitvy, nemám zákonnou možnost jí kamkoliv dotáhnout, či jí donutit ať se nechá vyšetřit.
Stejně tak pokud se rozhodnu jít do "jejího bytu" a opravdu to tam vyklidit i za cenu toho co vznikne, tak to zase jen bude suplovat její povinnost a navíc to opravdu nemá cenu.

katkagabinka
24. led 2020

Tak to jedině se odstřihnout a neřešit. I kdyby tě to sebevíc mrzelo.

autor
24. led 2020

@katkagabinka Nejde o to že by mě to mrzelo, ale nepomohlo by to, jednou se o ní nějak budu muset postarat, na což je bohužel také zákon a nechat jí zničit i to co jsme si tu pracně budovali posledních pár let... Navíc když uteču tak zase vyhraje a já tím ublížím akorát vlastním dětem, které budu muset dát do jiné školy, pryč od kamarádů... A zůstanou tu sourozenci a oni nemají nikoho...

sudylichozrout
24. led 2020

Ahoja, obavam se, ze pokud neni nebezpecna svemu okoli a nekoho treba nenapadne, se s tim neda nic delat. Kamaradova maminka mela nelecenou schizofrenii a dostat ji k lekari bylo mozne az tehdy, kdy napadla kamarada. On pak volal PCR, ktera ji odvezla na psychiatrickou pohotovost a tam uz si ji nechali. Ale svepravneho a ne nebezpecneho cloveka, jen vlastne podivina, nelze asi nasilim nikam dostrkat. Musela by chtit sama.
Pokud se o ni nechces starat, stresuje te to, jak se chovala a chova, tak se uplne odrizni. Nic jineho nepomuze. A nech ji jejimu osudu. Pokud ona nema zajem o zmenu, nema cenu si nicit svuj zivot. Je to drsne, ale je to tak.

autor
24. led 2020

Navíc už jsem se odstřihla jednou, když jsem v šestnácti odešla. Jenže stejně ať se snažím sebe víc, tak neumím nemyslet na to co se tu děje.
Je neuvěřitelné jak jeden člověk dokáže zavařit tolika lidem kolem sebe...

katkagabinka
24. led 2020

Jo, musí to být očistec. A co zkusit poradit se s psychologem, jak na ní, nebo jak to úspěšně ignorovatz?

sudylichozrout
24. led 2020

Az ted jsem zjistila, ze jsou tam jeste nezletile deti. Helejt, neboj se ospodu, zkus to pres nej znovu. Pokud je zanedbava, tak se to tim muze cele rozhybat.

autor
24. led 2020

@sudylichozrout Jenže co se dá brát jako ohrožení sebe či okolí? To že prostě hnije za živa, to jí přeci ohrožuje, to že si v 54. letech je líná dojít i na záchod...
Ten ospod tu byl, ona jim řekla že domu jít nemůžou, protože (nevím co), oni se otočili a odjeli, toto se opakovalo několikrát. Ona má ještě neuvěřitelný dar, ona ukecá i mrtvého když na to přijde... Mě do dnes spoustu lidí nevěří že je taková jakou jí popisuji (a ruku na srdce nedivím se jim, kdyby mi toto někdo popisoval tak taky zvažuji zda si nedělá srandu...).
@katkagabinka No radím se, už jsem se z toho všeho zhroutila a docházím tam pravidelně, ale vždy to ztroskotá na té dobrovolnosti, ani můj psychiatr nemá radu jak s ní naložit...

suzanne_capulet
24. led 2020

asi to bude znit silene, ale jak rika @suchylichozrout, pokud neni nebezpecna, tak se s tím nedá nic delat... tak ja bych normálne matku bud vyprovokovala tak, aby se uchylila k necemu a zavolala pak policii. musí tam byt i svedek, aby zasahl kdyby neco i jako svedek pro policii. samozrejme nee aby te zmlatila. kdybych byla na pokraji sil jako ty, ja bych to udelala at to zni silene vic nebo min. promin jestli te tento názor pobouril. rikam to za sebe...

normalnimatka
24. led 2020

to, co píšeš ohledně podmínek toho pěstounství se mi zdá nějaký prapodivný....
zkusila bych napsat do fb skupiny Práva dětí a rodičů v kontaktu se zdravotnictvím, školstvím a státem. jsou tam lidi, co ohledně těhlech věcí jsou dobře informovaný. je to skupina veřejná, tudíž nemusíš čekat na přijetí, ale rovnou psát. to, co píšeš s ospodem je smutný, oni jsou někdy až moc p asivní, a tím zničej rodinu, a někdy až moc aktivní, něco blbě vyhodnotěj a taky zničej rodinu. ale furt to jsou jen lidi, jednotlivci. pokaždý přeci narazíš na někoho jinýho. měj v to naději, podle mě je to jedinej reálnej způsob, jak s tím něco dělat, jít na to přes děti.
a kromě těch dvou mladejch sourozenců, máš ještě někoho? jinýho sourozence, svýho tátu, sourozence mámy... s kým byste to mohli řešit společně?