Kamarádka má doma zásoby „pro případ, že něco přijde“. Mám se také zamyslet?
O víkendu jsem byla u kamarádky a otevřela spíž... balená voda, konzervy, těstoviny, baterky, léky, prostě zásoby všeho možného.
Prý chce být připravená, kdyby nešla elektřina, voda nebo se něco stalo. Nejdřív jsem se tomu trochu smála, ale pak mi došlo, že já doma nemám skoro nic navíc 😅
Ona mi zase řekla, že to je podle ní nezodpovědné.
Tak teď nevím, která z nás je mimo víc...
my doma taky něco navíc máme, jak píšeš baterky, konzervy, ne zase nijak velký drama, ale inspirací mi byli portugalští kolegové cca dva roky zpátky, kdy byl v PT rozsáhlý nečekaný blackout a byl to fakt rachot. Kolega vyprávěl jak jim nešla voda v bytovce, protože čerpadlo a on neměl za co koupit dětem balenou vodu, protože kačky na kartě.. neříkám mít doma vybavený bunkr, ale nějaký základ, když je to kam dát, why not 🙂
@anonym_5ec0da Mně asi vadila spíš ta plná spíž všeho možného, ale voda, baterky a pár věcí navíc vlastně dávají smysl. A hotovost doma mě vůbec nenapadla.
My už zažili povodně, takže doma máme základ - trvanlivé potraviny, radio na baterky, solární nabíječku. To si myslím, že je lepší mít doma vždy.
Na to krásně sedí ono známé kdo se směje naposled, ten se směje nejlépe, popř. kdo je připraven, není překvapen. Běžně máme doma v zásobě trvanlivé suroviny, svíčky, sirky, nabité baterie a powerbanky, rádio, hotovost, základní lékárničku, dostatečnou zásobu léků na předpis a našla bys u nás i outdoorový lihový hořák. A nejednou nám to zachránilo zadek. Ale nejsou to zásoby ve smyslu, že se na ně nesahá, prostě jsou to zásoby, které průběžně zpracováváme a znovu doplňujeme.
Zásoby doma máme celkem běžně už od počátku, co jsme s manželem. Do špajzu se to vleze. Nemáme to jako nutnou zásobu. Bere se z toho a zase doplňuje.
To mi připomíná, že musím obměnit vodu 🙂 Tu z lahví moc nepijeme, pijeme kohoutkovou, tak se nám tam kupí. A vlastně momentálně i hotovost, protože padla do škol, a protože se nám nechtělo do bankomatu. Jinak nějaký čas bychom vydrželi, kdyby cokoli.
Jak byl super plynový kempingový vařič, když na celý den vypadla elektrika a doma máme všechno na elektriku, i varnou desku.
Tak pokud by nastaly horší časy, 6 kusů balené vody nezachrání nikoho. Pokud nějaký zásoby tak to chce pořádný, aby všechno vydrželo pár měsíců a to na to chce mít člověk sklad a né spíž. A představa, že mám doma kila mouky a všechno prolezlý molama, díky. nechci. Takže bychom umřeli hned 🙂
Ale je pravda, že moje starší kolegyně mluví furt o zásobách, ale ona taková byla vždycky a né jen, že se může něco chystat.
Tak dostatečnou zásobu léků na předpis si většina z nás asi neobstará🙂 Už se nám párkrát stalo, že jsme v paneláku vytáhli malou plynovou bombu a kempingový vařič (naposled, když nám odešla varná deska), s vodou je problém, nemáme ji moc kde skladovat. Hodně nás limituje místo, zásob nemáme mnoho a ani je cíleně netvoříme. Partner je v tomto "lepší", u něj bychom přežili déle, ale je to zase tím, že na to má podmínky. Cíleně zásoby též netvoří.
Zrovna testoviny a konzervy mame take ale to tak nejak prirozene se nakopi - manzel si rad dela zasoby z veci v akci. Baterky i svicky by jsem nasla. Hotovost mam taky cca 20k. Co nemame je voda. Nepijeme balenou takze to me nikd nenapadlo si delat zasoby. Mozna to zvazim ☺️
Taky doma máme zásoby, kdyby se něco stalo. A divná si nepřipadám - má to v mém okolí více lidí a přijde nám to normální. Jsme zvyklí, že u nás třeba v zimě občas nejde elektřina, jindy vypadne při bouřkách a klidně den nejde, než to opraví. Když se stane havárie vody, tak to taky neopraví do hodiny a je potřeba mít nějaké řešení.
Nejsme fanatici, ale nechci být závislá na tom, že v nějaké nenadálé situaci nebudu mít základní věci po ruce.
Je pravda, že na to doma máme prostor a opravdu jsme zvyklí na občasné výpadky elektřiny. Člověka to vycvičí v tom, co vše najednou nefunguje, jak je zvyklí - třeba, že pokud nemáš plynový vařič, těstoviny tě nespasí, protože si je neuvaříš😉 Takže přemýšlíme nad tím, že je fajn mít doma zásoby něčeho, co je na elektřině nezávislé.
Tím, že nám to prostor umožňuje, nakupuje rádi ve větším množství a tím pádem ty zásoby doma tvoříme automaticky. Máme doma balenou vodu, kterou průběžně spotřebováváme a dokupujeme novou. Ale obecně to tak děláme se všemi potravinami - kupuju to, co jsme schopni průběžně spotřebovávat, abychom doma neměli roky staré konzervy, které nikdo ani nejí.
Řešíme i drogerii, abychom vždycky měli zásobu - nesnáším, když dochází toaletní papír, dámské hygienické potřeby apod. Všichni máme elektrické zubní kartáčky, takže máme i náhradí obyčejné, kdybychom neměli kde nabíjet.
Z výbavy - ano, máme malý plynový vařič, baterky, power banky na telefony, chybí nám rádio na baterky.
Řešíme to i pro psy, abychom měli doma dostatek jejich granulí.
Mám to štěstí, že i léky na předpis dostávám od lékaře na rok dopředu.
Celé to vlastně vzniklo tak, že rádi nakupujeme obecně do zásoby, nemáme rádi, když musíme rychle něco dokupovat. A nemám pocit, že bychom byli nějak ujetí nebo zvláštní.
My tedy zásobení jsme. Do čeho by se mohli dát moli, mám zavakuované. Co jde, je zavařené. Máme i filtry na vodu, savo, vysokoprocentní pálenku, zbraň. Na možnou směnu rumy, vodky, cukr, med. Umíme rozdělat oheň bez sirek či zapalovače. Auta udržujeme vždy natankovaná.
To je podle mě základ.
Nějaké zásoby určitě máme, Na několik měsíců by to asi nestačilo, týden dva bychom s tím v pohodě přežili. V paneláku zase nemá člověk extra místo míst do zásob třeba dvacet kilo cukru či třicet balíků těstovin a podobně. Já obecně ráda kupuju věci do zásoby, když je něco v akci. Co si nejsem jistá, zda máme nějaký ten vařič. Sporák máme na plyn, když by nešla jenom elektřina, tj. elektrická trouba, pár dní přežijeme. I léků či různých doplňků stravy máme myslím dostatek, na předpis mám jen na léky na alergii a těch mám zatím ostatečné množství. Máme powerbanky, zásoby baterek (postupně se musí obměňovat), v práci mám i případně mini radio na baterky. Drogerie mám taky vždy zásobu - vložky, toaleťáky, mýdlo zubní pastu, desinfekci...
My jsme nechali udělat dětem nové pasy, byť stávající jim platí až do června. To pro případ, kdy by hrozilo něco velkého. Je mi jasné, že pasy jsou použitelné jen v dostatečném předstihu před balenou vodou a trvanlivými potravinami. Zásoby mouky mi přijdou zbytečné. Když by bylo nutné použít mouku pro přežití, znamená to, že s největší pravděpodobností nepůjde elektrika. A bez elektřiny si v naší kuchyni ani čaj neohřeju. Stejně tak by mi asi nepomohly ani zásoby těstovin. Na zásoby vody bychom museli mít samostatnou místnost, jeden balík vydrží na den, max. dva? Spíš máme taktiku, že víme, kam při menší krizi jít. Při větší zdrháme co nejdál.
Ano, mám zásoby jak se doporučuje na min. 72hodin včetně balených vod (nepijeme je, ale holt je bereme na dovolenou a průběžně obměňujme, jídla, plynového vařiče, permanentně nabité powerbanky, baterky a svítilny, hotovost ve 3 měnách, plán, kam půjdeme, když budeme utíkat, kde se sejdeme, máme standardně natankovaná auta na 500km, ofocené doklady.
V mém okolí je to normální, krizová připravenost je jedno z našich oblíbených obědových témat v práci. Dobrý tip od kolegy je třeba zásoba trvanlivého mléka a proteinový prášek, protože v krizi je nejtěžší získat bílkoviny.
My jsme nechali udělat dětem nové pasy, byť stávající jim platí až do června. To pro případ, kdy by hrozilo něco velkého. Je mi jasné, že pasy jsou použitelné jen v dostatečném předstihu před balenou vodou a trvanlivými potravinami. Zásoby mouky mi přijdou zbytečné. Když by bylo nutné použít mouku pro přežití, znamená to, že s největší pravděpodobností nepůjde elektrika. A bez elektřiny si v naší kuchyni ani čaj neohřeju. Stejně tak by mi asi nepomohly ani zásoby těstovin. Na zásoby vody bychom museli mít samostatnou místnost, jeden balík vydrží na den, max. dva? Spíš máme taktiku, že víme, kam při menší krizi jít. Při větší zdrháme co nejdál.
@anonym_e74c79 zdrhat je dobrý plán, ale v tom případě je potřeba zásoba benzínu, protože letadla nepoletí a nebo budou vyprodaný lety.
@anonym_e74c79 zdrhat je dobrý plán, ale v tom případě je potřeba zásoba benzínu, protože letadla nepoletí a nebo budou vyprodaný lety.
@kakba zdrhat, až se něco stane, je hodně pozdě.
@kakba máme 1000l nádrž na naftu, to už jsme si dělali s mužem srandu, že ji jednou bude bránit zbraní stejně jako brambory a hovězí maso 🤣🤣🤦♀️
My máme hodně velké zásoby. Trvanlivé potraviny, balené vody, evakuační zavazadlo, drogerie, léky, asi všechno, co by kdy člověk potřeboval. Jídlo by nejspíš vystačilo pro celou rodinu na měsíc minimálně. Pak různé generátory elektřiny (třeba solární panely, powerbanky), solární pícka, benzín...
Ja zrovna dnes vypisovala seznam veci na preziti, zitra zacnu kompletovat a postupne dokupovat. Bohuzel v dnesni dobe je to nutnost. Uvitam vic tipu od vas.

my doma taky něco navíc máme, jak píšeš baterky, konzervy, ne zase nijak velký drama, ale inspirací mi byli portugalští kolegové cca dva roky zpátky, kdy byl v PT rozsáhlý nečekaný blackout a byl to fakt rachot. Kolega vyprávěl jak jim nešla voda v bytovce, protože čerpadlo a on neměl za co koupit dětem balenou vodu, protože kačky na kartě.. neříkám mít doma vybavený bunkr, ale nějaký základ, když je to kam dát, why not 🙂