icon

Kamarádka má doma zásoby „pro případ, že něco přijde“. Mám se také zamyslet?

30. zář 2026

O víkendu jsem byla u kamarádky a otevřela spíž... balená voda, konzervy, těstoviny, baterky, léky, prostě zásoby všeho možného.
Prý chce být připravená, kdyby nešla elektřina, voda nebo se něco stalo. Nejdřív jsem se tomu trochu smála, ale pak mi došlo, že já doma nemám skoro nic navíc 😅
Ona mi zase řekla, že to je podle ní nezodpovědné.
Tak teď nevím, která z nás je mimo víc...

Strana
z2
brunetka11
•
2. říj 2026
@valerrie

No a kolik ji vydrzi ty zasoby? Vzdyt to je smesne.

@valerrie Co je směšného na tom, že někdo je nastavený jinak než ty?

valerrie
•
2. říj 2026
@brunetka11

@valerrie Co je směšného na tom, že někdo je nastavený jinak než ty?

@brunetka11 Proste mi to prijde smesny, tot vse.

brunetka11
•
2. říj 2026
@valerrie

@brunetka11 Proste mi to prijde smesny, tot vse.

@valerrie Zajímavé osobnostní nastavení - s něčím u někoho nesouhlasím, začnu ho zesměšňovat… 🤔

valerrie
•
2. říj 2026
@brunetka11

@valerrie Zajímavé osobnostní nastavení - s něčím u někoho nesouhlasím, začnu ho zesměšňovat… 🤔

@brunetka11 O moje nastaveni nemej peci. Ja nikoho nezesmesnuji, ja jsem pouze napsala svuj nazor, ze mi to prijde smesne.

drep
•
2. říj 2026
@valerrie

No a kolik ji vydrzi ty zasoby? Vzdyt to je smesne.

@valerrie ty zásoby logicky nemusí mít nijakou extra trvanlivost, protože je průběžně zpracováváš/ujídáš a zase doplňuješ. Asi nikdo z nás nemá ve sklepě zásiby na desetiletí trvající jadernou válku. Jinak jídlo typu adventure menu a podobně mají obvykle trvanlivost v řádech let…

brunetka11
•
2. říj 2026
@drep

@valerrie ty zásoby logicky nemusí mít nijakou extra trvanlivost, protože je průběžně zpracováváš/ujídáš a zase doplňuješ. Asi nikdo z nás nemá ve sklepě zásiby na desetiletí trvající jadernou válku. Jinak jídlo typu adventure menu a podobně mají obvykle trvanlivost v řádech let…

@drep Nemluvě o tom, že to trvanlivé potraviny vydrží také několik let.

Navíc, pokud je člověk zvyklý vařit ze základních potravin a také zavařovat, je zvyklý fungovat na podobném principu dlouhodobě.

Tipuji, že bychom pár týdnů v pohodě dali. A to ještě, až na čerstvé ovoce a zeleninu, bychom v pohodě pokryli i potřebné živiny. Ale i v tom je to v klidu pokrytelné nakládanou zeleninou.

drep
•
2. říj 2026
@brunetka11

@drep Nemluvě o tom, že to trvanlivé potraviny vydrží také několik let.

Navíc, pokud je člověk zvyklý vařit ze základních potravin a také zavařovat, je zvyklý fungovat na podobném principu dlouhodobě.

Tipuji, že bychom pár týdnů v pohodě dali. A to ještě, až na čerstvé ovoce a zeleninu, bychom v pohodě pokryli i potřebné živiny. Ale i v tom je to v klidu pokrytelné nakládanou zeleninou.

@brunetka11 jasný, mě nejvíc limituje opravdu maličký panelákový byt a tím pádem fakt omezené skladovací kapacity, takže vodu mám v plonkovém místě skříně s oblečení atd

jasekd
•
2. říj 2026

V panelaku nebylo nic. Na baraku neco mam. Nejdelsi vypadek elektriny jsme zazili prvni Vanoce v dome. Napadlo 50 cm snehu a v noci 23. Do toho zaclo lejt. Takze popadaly draty. Jak se hodil plyn.varic... Voda tece sama, na zahrade je potok. Topime drevem, ale v kamnech s cerpadlem. Ve stodole ale mame stara kamna, co by event. Sly pouzit. Drevo mame. Nejake zasoby taky. Chceme poresit nahradni zdroj elektriny. Na strese mame solarni ohrev vody, ale i ten ma cerpadlo. FV nemame. Urcite je na baraku vic moznosti nez v byte. I ten sklep pod starou stodolou mam. Ale ta by asi spadla jako prvni🤪

ruzova_pastelka
•
2. říj 2026

Zajímavé téma, asi není úplně od věci o tom přemýšlet. Ale přemýšlet, mít bezpečnostní plán, ne jen slepě hromadit zásoby.
Pokud jde o tu slavnou příručku, tak jejím hlavním cílem je, aby se lidé se sklony k panice v prvních hodinách po vzniku problému nenahrnuli do obchodů, jako to bylo za covidu. Reálně je velmi malé množství potenciálních krizí, kdy by zásoby na 72 hodin byly nějak víc užitečné.

Takže, já bych začala od začátku a to tím, že bych se napřed důkladně zamyslela, jestli je vaše současné místo pobytu vůbec vhodné k tomu, abyste v něm při ohrožení zůstávali. My třeba bydlíme v domě s velkými francouzskými okny přes celou stěnu, jedinou místností izolovanou 2 stěnami od vnějšku je koupelna a v těsné blízkosti je strategicky významný objekt, který by mohl být potenciálním cílem náletu. Takže já v případě krize volím možnost evakuace. Zůstávat tady nedává smysl prakticky v žádné potenciálně realistické krizové situaci. Tudíž vím o nejbližším úkrytu a mám domluvená místa v jiném okrese, kam můžeme případně odjet.

Za druhou velmi rozumnou věc považuju mít slušnou část financí (30 % minimálně) v zahraničních fondech bez napojení na ČR. Protože prakticky v každé krizi, pokud vás nezabila první vlna, existovala možnost emigrace, v případě, že jste na to měli dostatek financí (buď fyzicky u sebe anebo v zahraničí). Česká bankovní konta mohou být blokována/zabavena (a je to dost pravděpodobný scénář, spolu s nějakou "měnovou reformou"). Což je to, co blokovalo možnost emigrace pro většinu lidí.

Za třetí být v co nejlepším zdravotním stavu. Mít vyřešeného zubaře, chodit na preventivní prohlídky, mít dobrou fyzičku, nemít nadváhu, pokud možno vyřešit/stabilizovat všechny zdravotní obtíže.

Blackout, výpadek vody, drobné krize, to vše je řešitelné flexibilně bez přípravy (více či méně pohodlně) a zásoby, balená voda či rádio jsou víc o komfortu než o přežití. Větší příprava na takové situace/hromadění zásob mi osobně smysl nedává.

hanka_12345
•
2. říj 2026
@ruzova_pastelka

Zajímavé téma, asi není úplně od věci o tom přemýšlet. Ale přemýšlet, mít bezpečnostní plán, ne jen slepě hromadit zásoby.
Pokud jde o tu slavnou příručku, tak jejím hlavním cílem je, aby se lidé se sklony k panice v prvních hodinách po vzniku problému nenahrnuli do obchodů, jako to bylo za covidu. Reálně je velmi malé množství potenciálních krizí, kdy by zásoby na 72 hodin byly nějak víc užitečné.

Takže, já bych začala od začátku a to tím, že bych se napřed důkladně zamyslela, jestli je vaše současné místo pobytu vůbec vhodné k tomu, abyste v něm při ohrožení zůstávali. My třeba bydlíme v domě s velkými francouzskými okny přes celou stěnu, jedinou místností izolovanou 2 stěnami od vnějšku je koupelna a v těsné blízkosti je strategicky významný objekt, který by mohl být potenciálním cílem náletu. Takže já v případě krize volím možnost evakuace. Zůstávat tady nedává smysl prakticky v žádné potenciálně realistické krizové situaci. Tudíž vím o nejbližším úkrytu a mám domluvená místa v jiném okrese, kam můžeme případně odjet.

Za druhou velmi rozumnou věc považuju mít slušnou část financí (30 % minimálně) v zahraničních fondech bez napojení na ČR. Protože prakticky v každé krizi, pokud vás nezabila první vlna, existovala možnost emigrace, v případě, že jste na to měli dostatek financí (buď fyzicky u sebe anebo v zahraničí). Česká bankovní konta mohou být blokována/zabavena (a je to dost pravděpodobný scénář, spolu s nějakou "měnovou reformou"). Což je to, co blokovalo možnost emigrace pro většinu lidí.

Za třetí být v co nejlepším zdravotním stavu. Mít vyřešeného zubaře, chodit na preventivní prohlídky, mít dobrou fyzičku, nemít nadváhu, pokud možno vyřešit/stabilizovat všechny zdravotní obtíže.

Blackout, výpadek vody, drobné krize, to vše je řešitelné flexibilně bez přípravy (více či méně pohodlně) a zásoby, balená voda či rádio jsou víc o komfortu než o přežití. Větší příprava na takové situace/hromadění zásob mi osobně smysl nedává.

@ruzova_pastelka a co když ten zahraniční stát, kde budu mít prachy, napadnou ve stejnou dobu jako náš? Pak ses s účtem v cizině v čudu

ruzova_pastelka
•
2. říj 2026
@hanka_12345

@ruzova_pastelka a co když ten zahraniční stát, kde budu mít prachy, napadnou ve stejnou dobu jako náš? Pak ses s účtem v cizině v čudu

@hanka_12345 Tak diverzifikace je základ 😊 Zároveň je jasné, že tohle zajištění je hlavně proti měnovému riziku, pokud by mělo dojít ke zhroucení celého finančního systému, tak tě nezachrání nic.

ruzova_pastelka
•
2. říj 2026
@hanka_12345

@hanka_12345 A určitě nedoporučuju "účet v cizině", ale investice do podílového fondu v zahraniční měně a ideálně i přes zahraničního brokera 😊

cherryadomca
•
2. říj 2026

@anonym_autor mít peníze na zásoby taky si je udělám. Pokud by skutečně něco nastalo budeme v háji. Lidi nejprve budou jezdit nakupovat do všech možných obchodů fronty budou 10x horší než 23.12 a pak vypukne panika a rabování. Takže držme si pěsti ať nic nepřijde

marketa11112
•
2. říj 2026

Zásoby máme běžně, zahrada, vlastní zdroje, velká komora...když zjistím, že mi něco na vaření chybí, jsem naštvaná, takže doplňují včas.
Máme i evakuační zavazadlo, vzniklo za covidu. Najde se i něco na obranu, čištění vody, léky, kempingové vybavení. Přežili bychom i v zimě, teplo by bylo z krbu, kamna na vaření také, troška světla FTV nebo na nabití mobilu také, nějaká nafta se tu vždy najde, žrádlo pro zvířata také...
Pokud jde o potraviny, jde spíše o rodinný návyk. Přežili bychom dlouho.

petlep
•
3. říj 2026
@ladasva

Ano, to je ukázka toho, jak systém drží lidi ve strachu.

@ladasva 😇

jasekd
•
3. říj 2026
@ladasva

Ano, to je ukázka toho, jak systém drží lidi ve strachu.

@ladasva jasne, zatimco vy vite. Me nedrzi ve strachu system. Mne staci podivat se na zpravy nebo si neco precist a vim, ze situace uplne ruzova neni. To neznamena, ze nezijeme normalni zivoty a zakopavame se v zemi.

marketa11112
•
4. říj 2026
@petlep

@ladasva 😇

@petlep mě nedrží ve strachu nikdo. Zásoby měla babička, má je mamka, teta. Stačí v zimě zamrznout nebo mít nemocné dítě a pak lidé brečí, že mají problém s nákupem. Stejně tak ušetříme na domácích věcech , na zpracovaném ze zahrady a pod. Jsem zvyklá a chci mít doma vše, co potřebuji a nehodlám pro každou kravinu jezdit deset kiláků do krámu a kupovat ji za nehoráznou ,,běžnou,, cenu.

petlep
•
4. říj 2026
@marketa11112

@petlep mě nedrží ve strachu nikdo. Zásoby měla babička, má je mamka, teta. Stačí v zimě zamrznout nebo mít nemocné dítě a pak lidé brečí, že mají problém s nákupem. Stejně tak ušetříme na domácích věcech , na zpracovaném ze zahrady a pod. Jsem zvyklá a chci mít doma vše, co potřebuji a nehodlám pro každou kravinu jezdit deset kiláků do krámu a kupovat ji za nehoráznou ,,běžnou,, cenu.

@marketa11112 Uz je mi to uplne jasny.

fifani
•
Včera v 09:53

Já nevím, záleží na tom, jak velké zásoby to jsou. Já si taky kupuju věci do zásoby. Ale všechno má přece nějakou dobu trvanlivosti, takže mít doma obrovské množství asi není úplně ideální, pokud to průběžně nespotřebovávají a neobměňují.

Strana
z2