icon

Je normální každý víkend doma pracovat?

Včera v 11:22

Muž si skoro každý víkend vytáhne doma notebook a “jen něco dodělává”. Jenže z hodiny jsou tři a já pak mám pocit, že jsme doma zase všichni podle jeho práce.
Nechci mu vyčítat, že pracuje. Vím, že toho má hodně. Ale víkend je pro mě jediný čas, kdy můžeme být trochu spolu a ne jen řešit děti, nákup a domácnost.
Už mě to začíná mrzet.

mishka87
Včera v 11:50

A řekla si mu, že tě mrzí, když pracuje každý víkend a ne zrovna málo? Pokud ano, co ti na to odpověděl?

kakba
Včera ve 12:39

Jsou typy lidi, co neumí vypnout od práce. Taky o víkendu pracuju, ale v době kdy jsem buď s dítětem na hale a tam mě nepotřebuje a nebo večer když už jsou všichni v posteli.
Chce to narovinu říct a nebo se na něj vyprdnout a neřídit se podle něj a jet s děckama ven sama.

autor
Včera ve 12:44
@mishka87

A řekla si mu, že tě mrzí, když pracuje každý víkend a ne zrovna málo? Pokud ano, co ti na to odpověděl?

@mishka87 Řekla, ale asi ne úplně v klidu. Většinou už až ve chvíli, kdy jsem naštvaná. On mi na to řekne, že to taky nedělá rád, ale že to prostě musí dodělat, protože by mu to v pondělí spadlo na hlavu.

Já tomu i rozumím, jen mám pocit, že se z toho stalo pravidlo a ne výjimka.

patypresdevaty
Včera ve 13:53
@anonym_autor

@mishka87 Řekla, ale asi ne úplně v klidu. Většinou už až ve chvíli, kdy jsem naštvaná. On mi na to řekne, že to taky nedělá rád, ale že to prostě musí dodělat, protože by mu to v pondělí spadlo na hlavu.

@anonym_autor promluv s ním o tom někdy v klidu a ne ve chvíli, kdy Tě to zrovna akutně štve. Popiš svoje pocity, vyslechni jeho, zkuste hledat řešení, které bude ok pro oba.

zmrzlinka
Včera v 15:41

Já bych ho nechala.Časem ho to začne štvát taky a nebude to dělat.Aspon u nás to tak bylo.

mishka87
Včera v 17:20
@anonym_autor

@anonym_autor tak si s ním zkus promluvit v klidu. Říct mu třeba, jestli by nemohl třeba o ty 3 hodiny déle zůstat v práci. Nebo každý den o chvilku déle, aby to vše za ten týden stihl, pokud je to samozřejmě možné. A pokud bude pořád trvat na svém, Vem děti a udělejte si víkend dle svého.

suzanna123
Včera v 20:12

Můj ex nedokázal vypnout a měl pocit, že bez něj všechno spadne a známá mi taky říkala, že když měla za Covidu pracovat doma, tak nebyla schopná nebýt nedostupná a na maily odpovídala i pozdě večer. Podle mě to je prostě o lidech, někteří by vůbec neměli mít pracovní notebook a telefon doma, protože si nejsou schopni nastavit hranice. Můžeš ho zkusit poslat na nějaký time management trénink, ale pokud to sám nevidí jako problém, tak s tím nic dělat nebude.

nel_ias
Dnes v 05:56

Když je to jen na hodinu, dvě nebo tři, tak proč si to radši nerozloží během týdne, aby měl pak víkend opravdu volný?

betelgeuzz
Dnes v 06:00

Normální to není. Podle mě je workoholik, co má pocit, že bez něho všechno spadne. Mám kolegu, který je stejný, všechno si chce udělat sám, nedeleguje práci, kterou by měl, ale pak mu to trvá dýl.
Chce si to v klidu sednout a domluvit pravidla. Ať si na to ráno přivstane, nebo to dělá večer místo TV, ale aby vám to nenarušovalo víkendový program. Ideální by samozřejmě bylo, kdyby se na to vykašlal, ale to bohužel někteří nedokážou.

drep
Dnes v 06:05

A jemu to nevadí? Neštve ho, že i jemu to bourá plány na víkend? Můj muž vzhledem ke své pozici je na telefonu 24/7, někdy i o víkendu musí odjet do práce. I mně se někdy stane, že mi ráno zavolají, že je potřeba, abych večer přijela. Ale: u nás to jsou akutní situace, které vyžadují okamžitá řešení nebo situace sice předem známé, ale jinak neřešitelné (a ty časy pak domlouvám tak, aby by to bylo buď dopoledne, kdy manžel vaří nebo naopak večeř, kdy jde uspávat dceru. Jinak svojí práci děláme v práci, i za cenu, že tam někdy zůstaneme dýl.

tereza0111
Dnes v 07:19

Bavi ho to nebo stve? Je jeho prace adekvatne ohodnocena tomu, ze mu bere volny cas? To co dodelava jsou opravu veci, ktere nepockaji nebo to jenom chce mit hotovo? - Za me 3 klicove otazky, pokud svoji praci miluje, mate se diky ni dobre a je pro nej dulezite mit to hotove, tak bych asi neresila ze pracuje, ale snazila se nastavit napriklad kdy si to teda dodela. Rano, nez vyrazite na vylet nebo naopak vecer... Zase 2-3 hodiny z vikendu nejsou tak strasna casova dotace, aby to vsechno bouralo. Preci jen taky spolu nejste o vikendu nonstop, ber to, jakoze si vytahl knizku nebo kouka na telku. Akorat misto toho pracuje

ninive211
Dnes v 08:11

A on dělá na "sebe" anebo pro firmu jako zaměstnanec? Pokud pro firmu, jsou mu tyto přesčasy o víkendu propláceny? Velice pochybuji...proč tu práci neudělá v pátek (nezlepší si organizaci práce, aby to v ten pátek stihl)? Anebo prostě to fakt nepočká do pondělí? Jako chápu, že se to může stát, když je to výjimečně, závěrka, havárka, invetura, stane se, že je potřeba něco opravdu "akutně" udělat o víkendu. Ale pokud je to každý nebo každý druhý víkend více hodin, normální to není a ohradila bych se velice. Kór pokud to dělá "zadarmo" ve svém volném čase, jen aby "mu to v pondělí nespadlo na hlavu". Ono spousta lidí má ten spasitelský komplex s dojmem, že bez nich by se to celé sesyypalo...pak přijde třeba nemoc nebo jiná dlouhodobá nucená absence...a kupodivu, ono se to nesesype, šlape to obyvykle stejně dobře i bezdaného pracanta (anebo jsou rozdíly minimální). Jen opravdu velmi málo lidí je naprosto nepostradatelných a zcela nezastupitelnáých.

amenophus
Dnes v 08:13

Kdyz byly deti mensi, taky jsem casto pracovala o vikendu, protoze v tydnu jsem to nestihala. Jaky rezim mate v tydnu? Dal by se nejak upravit, aby aspon nektere vikendy jste meli volno? (Treba jestli manzel 2x tydne vyzvedava deti tak to za nej jednou vzit, aby mohl v praci zustat dele?) A kdyz uz to musi delat o vikendu, ze by si to aspon nechal na nedeli vecer treba? Ty umejes a uspis deti a on bude mit neruseny klid na praci...?
A dalsi otazka je, jestli ta prace za to stoji. Naplnuje ho? Je to, co o vikendu dela, opravdu dulezite? Nemuze to na nekoho delegovat?

lutu11
Dnes v 11:05

@anonym_autor zkus mu navrhnout at zustane dele v patek a dodela to. Tak jsem to delala ja. Jinak mi trvalo 6 let nez jsem pochopila, ze tu moji praci si nikdo nevazi a necekane mě vyhodili.

anonym_64f015
Dnes v 11:08

Můj manžel to používá jako výmluvu, aby mohl celý víkend ležet s vyvalenýma nohama. Když něco, tak přece pracuje. Trik jak čtyřleté děcko. Raději si děláme vše sami.