Partner neřeší společné výdaje. Máte doma společné výdaje nějak jasně rozdělené?
Nákupy, drogerii a věci do domácnosti platím většinou já, protože to mám po cestě. Partner zaplatí třeba benzín nebo občas větší nákup, ale nijak to nesledujeme.
Poslední dobou mám pocit, že ze své výplaty dávám na běžné věci mnohem víc než on. Nechci počítat každou korunu, jen už mi to nepřijde fér.
Máte doma společné výdaje nějak jasně rozdělené?
Myslím, že v reálu je mnohem míň důležité, jestli je jeden společný nebo dva oddělené účty (nebo ještě nějaká jiná varianta), ale stěžejní je ta filozofie “naše společné peníze”. Léta jsme měli každý svůj účet, na který každému chodila jeho výplata, z mého se platilo bydlení, dovolené, věci pro dceru a dražší věci, z manželova hlavně nákupy a nějaké větší jednorázovky. Bylo to fér, každému zůstalo cca stejně pro vlastní potřebu. Teď máme společný účet, kam chodí moje výplaty a k tomu každý svůj, manželovi chodí výplata na něj, z toho si poplatí nějaký investice a zbytek pošle na společný. Ale vlastně se nic nezměnilo, prost furt společné peníze. Společný máme proto, že mě chytla hrůza, že kdyby se mnou něco stalo, tak manžel se nedostane k trvalým platbám.
My společný nemáme vůbec. Máme to rozhozené tak, že já platím vše kolem dětí, kroužky, tábory, věci, boty, školu, pojištění, menší nákupy, výlety a manžel zase všechno kolem baráku a aut, velké týdenní nákupy a když jeden nebo druhý nemá, tak si pošleme nebo si otočíme platby (to se ale stane tak jednou za pár let). Vždycky na domluvě, každý máme jinou filozofii šetření, ale i tak bereme peníze jako naše společné. Klidně mu dám svoji kartu, přístup do banky, kdyby bylo potřeba. Kdybych viděla, že já jedu do nuly a jemu dost zbývá, tak bych si s ním sedla a probrala to.
Udělejte si nový účet, kam každý měsíčně pošlete x pěněz. Mějte k němu dvě karty a prostě z něj plaťte provozní náklady.
@anonym_autor my mame každý svůj účet a jeden společný. Ja hradím komplet bydlení, manžel posílá na společny stejnou část na jídlo a výdaje, plus večeře, posezení a tak platí převážně on.
Na tomto jsou zeny casto bity. Nakupuji do spolecne domacnosti casteji.
Máme společný účet kam chodí výplaty. A pak každý svůj ale na těch máme jen na útratu za dárky tomu druhému. A vyhovuje nám to
A kdo platí nájem nebo hypotéku, splátky za auto, povinné ručení a pojistky? Nedovedu si představit, že vy nákupy, drogerie a běžné výdaje byly tak zásadní ve srovnání s tímto.
Jeden společný účet, resp. více společných účtů a neřešíme kdo co jak kde kdy pro koho na co a proč. Jsme manželé, rodina, máme děti, různé záliby, koníčky, čili i společné finance 🙂 Nedokážu si představit to mít jinak, ale pokud to někomu vyhovuje... kdyby už ne společný účet celkově, tak minimálně ta myšlenka: tohle je náš společný a tady budeme každý posílat např. 70% platu (zbytek je každého soukromý), mi dává smysl víc než jen samostatné účty a předem určené, co kdo platí, neboť nikdy to nebude vyrovnané ani férové.
Jeden společný účet, resp. více společných účtů a neřešíme kdo co jak kde kdy pro koho na co a proč. Jsme manželé, rodina, máme děti, různé záliby, koníčky, čili i společné finance 🙂 Nedokážu si představit to mít jinak, ale pokud to někomu vyhovuje... kdyby už ne společný účet celkově, tak minimálně ta myšlenka: tohle je náš společný a tady budeme každý posílat např. 70% platu (zbytek je každého soukromý), mi dává smysl víc než jen samostatné účty a předem určené, co kdo platí, neboť nikdy to nebude vyrovnané ani férové.
@jennyska My třeba máme výdaje plus minus rozdělené, aby každý z nás věděl, za co zodpovídá, a na nic jsme nezapomněli. A nárazové platby, když jeden zajde do drogerie a druhý pro maso, platí ten, kdo nakupuje, ze svého účtu. Na žádném rozdělení totiž nezáleží, protože peníze na obou účtech jsou společné, když mám málo peněz, muž mi dopošle a naopak, abychom oba mohli fungovat.
@anonym_autor mame společní učet od začátku vztahu 🙂 a mame to rozdělené že z přítelovo vyplaty jde nájem škola,školka a jídlo a já pak platím eletriku,plyn a internet s teelvizí a taky jídlo 🙂 mame inernetové bankovnictví a tam to vše platíme 🙂
Každý máme svůj účet a k tomu jeden společný na Revolutu, kam oba pravidelně posíláme peníze (poměrově podle příjmu), každý k tomu máme kartu a platíme z toho společné věci. Jednak máme přehled, kolik utratili za co, a nemusíme řešit, jestli je to vyrovnané.

@anonym_autor A co prostě společný účet? Nebo ať ti posílá nějakou částku s tím že to sice budeš kupovat ty, ale i z jeho peněz.