Doma nemáme skoro žádnou hotovost. Je rozumné mít stranou aspoň něco?
Ahoj, platim uz skoro vsechno kartou nebo mobilem a doma mame hotovosti minimum. Vetsinou jen drobne, ktere zustanou po nakupu.
Nedavno jsem ale byla v obchode, kde nesel terminal, a doslo mi, ze kdyby se neco podobneho stalo ve vetsim, jsme dost nepripraveni.
Nechci doma drzet velke penize, jen premyslim, jestli by nebylo rozumne mit stranou aspon neco pro pripad, ze nejdou karty nebo bankomat. Mate to tak nekdo, nebo uz hotovost doma vubec neresite?
@anonym_autor mít v peněžence i doma nějakou hotovost považuji za standard, i kdyz taky skoro vše platím kartou. Děti chodí na drobné nákupy, každou chvíli mají někam donést hotovost. I když bych se taky ráda bez hotovosti obešla, zatím zůstává rozumnější tu hotovost mít. A i starší deti, ktere mají svůj účet a kartu, učím, že mají mít v peněžence vždy i hotovost- právě pro případ výpadku terminálu atd.
a na to se musíte ptát a dělat to stejně? Někdo má pod polštářem 50-80 tis. (a vím že má), někdo částku v řádech stokorun. Prostě každý dle svého uvážení a možností.
@zvalentova Jasně, dělat to podle ostatních nechci. Spíš mě zajímalo, jestli je dneska ještě běžné mít doma nějakou hotovost pro případ, že nejdou karty nebo bankomat. Částka je samozřejmě na každém podle možností.
@zvalentova Jasně, dělat to podle ostatních nechci. Spíš mě zajímalo, jestli je dneska ještě běžné mít doma nějakou hotovost pro případ, že nejdou karty nebo bankomat. Částka je samozřejmě na každém podle možností.
@anonym_autor no a my nikdy neměli
Anonymně položen dotaz na nekontroverzní finanční téma, to už tu dlouho nebylo. V životě bych na takovou otázku neodpověděla, podle údajů, co jsme tu někdy uvedly, je řada z nás dohledatelná a nehodlám si zvát zloděje
Anonymně položen dotaz na nekontroverzní finanční téma, to už tu dlouho nebylo. V životě bych na takovou otázku neodpověděla, podle údajů, co jsme tu někdy uvedly, je řada z nás dohledatelná a nehodlám si zvát zloděje
@klokanka31
@anonym_30954d
To mě popravdě nenapadlo, ale rozumím, že to tak někdo může vnímat. Nemyslela jsem konkrétní částky ani nic dohledatelného, spíš obecně, jestli ještě dává smysl mít doma nějakou hotovost pro případ výpadku karet. Určitě nechci, aby sem někdo psal přesné sumy nebo cokoli osobního.
Určitě to smysl má. Mám kolegy v PT a v době, kdy měli blackout loni nebo předloni to byla jízda.. říkal kolega, že měl v kapse 10eur, v panelácích nešla voda kvůli čerpadlům a on neměl peníze, aby domů koupil základní potřeby pro rodinu.. byl to celkem mazec.. myslím, že nějaká finanční hotovost je pro tyhle případy opravdu fajn..
@klokanka31
@anonym_30954d
To mě popravdě nenapadlo, ale rozumím, že to tak někdo může vnímat. Nemyslela jsem konkrétní částky ani nic dohledatelného, spíš obecně, jestli ještě dává smysl mít doma nějakou hotovost pro případ výpadku karet. Určitě nechci, aby sem někdo psal přesné sumy nebo cokoli osobního.
@anonym_autor Ano, je rozumné doma nějakou hotovost mít. Kdyby nastala jakákoliv rozsáhlejší krize typu blackout/živelná pohroma/válečný konflikt, může Ti být karta zakrátko k ničemu.
20 tis. Pro všechny připady
Nějakou menší hotovost máme, ale ne moc. Max pár tisíc. Taky platím z 95 % všude kartou, když potřebuji jednou za 2 měsíce ke kadeřnici, která nemá terminál a jede jen hotovost, tak musím vybrat. Nejsem už vůbec zvyklá nosit v peněžence víc jak 500, spíš méně. Děti u sebe nějakou hotovost mají, co se jim za roky nashromáždilo a teď jsem to od nich naopak částečně vybrala, že jim to uložím na účet, kde se jim to aspoň bude úročit, že držet x tisíc v jejich věku doma fakt nepotřebujou. Ale je fakt, že manžel už přemýšlel, že bychom měli mít hotovost i doma ve větší částce, pro krizové případy...a že nedávno byly právě třeba v tom Portugalsku.
Taky téměř nikdy nemáme hotovost, jedině děti co mají v pokladničce takže když potřebujeme náhle tak si půjčíme🙂 Samozřejmě co nejdřív vrátíme.
@anonym_autor Já u sebe nějakou hotovost v řádech stokorun nosím, manžel vůbec. Platíme všude kartou. Doma máme jen co dostaneme od babiček k narozeninám. V bankomatu jsem nebyla ani nepamatuju. Až bude blackout, tak nám stejně obchod nepomůže. Všude elektronické pokladny, ceny jen v kódech apod., obchody budou v té době zavřené. To si radši držím doma zásobu lahví s vodou a trvanlivých potravin.
@anonym_autor Já u sebe nějakou hotovost v řádech stokorun nosím, manžel vůbec. Platíme všude kartou. Doma máme jen co dostaneme od babiček k narozeninám. V bankomatu jsem nebyla ani nepamatuju. Až bude blackout, tak nám stejně obchod nepomůže. Všude elektronické pokladny, ceny jen v kódech apod., obchody budou v té době zavřené. To si radši držím doma zásobu lahví s vodou a trvanlivých potravin.
@petulkadodo No ale v malém obchodě si třeba alespoň něco koupíš. Hotovost bude mít hodnotu, zatímco peníze v bance v tu chvíli vůbec.
@petulkadodo No ale v malém obchodě si třeba alespoň něco koupíš. Hotovost bude mít hodnotu, zatímco peníze v bance v tu chvíli vůbec.
@patypresdevaty Malé obchody nemají zásoby, do pár hodin budou vyprodané až tam všichni naběhnou. A co pak?
Mam doma jenom penize, ktere dostavaji deti od starych rodicu na svatek nebo narozeniny. Muze tam byt kolem 20k dohromady. Jinou hotovost (pokud nepocitam treba zahranicne penize, ktere mi zustali z dovolenych) doma nemam.
Nemam hotovost, v peněžence maximálně 0-1000kc. Manžel je na tam podobně. Dcera má asi kolem 3 tisíc v hotovosti. Možná mas pravdu, pro nečekaně události by bylo lepší mít více. Kolik nevim.
@anonym_autor tak mi penize dej jestli doma nechceš držet velký penize
@strakaroman18 prosím tě nespamuj každou diskuzi, radši si ty velký prachy vydělej a neptej se tu v jiných diskuzích, zda je OK si něco vzít z obchodu bez placení a další perly
Já mám doma taky nějakou základní hotovost odloženou pro případ nouze. Není jí moc, ale dávám si ji bokem.
Doporučuji mít v peněžence 500 Kč až pár tisíc Kč. Samozřejmě i nějaké ty drobné (kovové mince) v ní a doma mít na bezpečném místě dejme tomu kolem 5.000 Kč. Max 10.000 Kč. Víc ne.
Jinak na spořicím účtu trojnásobek měsíčních příjmů.
Já mám doma taky nějakou základní hotovost odloženou pro případ nouze. Není jí moc, ale dávám si ji bokem.
@kapinana to je skoda,lepsi je mit ji v peněžence ,aby bylo co brat a co utrácet pro případného zlodeje
máme "železnou kasu" 2-3 měsíce v hotovosti, na výdaje pokud by se něco stalo, raději mít než nemít
máme "železnou kasu" 2-3 měsíce v hotovosti, na výdaje pokud by se něco stalo, raději mít než nemít
@lenkamal1 ja chci krast ale
@strakaroman18 prosím tě nespamuj každou diskuzi, radši si ty velký prachy vydělej a neptej se tu v jiných diskuzích, zda je OK si něco vzít z obchodu bez placení a další perly
@moudivlacek samozřejmě ze to je OK

a na to se musíte ptát a dělat to stejně? Někdo má pod polštářem 50-80 tis. (a vím že má), někdo částku v řádech stokorun. Prostě každý dle svého uvážení a možností.