Matka mi ničí život. Co byste dělali?
Ahoj holky, jsem už dospělá ženská, bylo mi 29 let před týdnem. Už několik let jsem samostatná, žiji v cizině, ale moje matka to, zdá se, nepochopila. Nevím jak s ní jednat. Hezké slova nezabírají. Neustále se mě snaží kontrolovat. Odjela jsem z domu právě kvůli ní a kvůli jejímu chování. Pořád se mi hrabala ve věcech, v kabelce, tašce, otvírala mi poštu, nic jí nebylo svaté. Musela jsem před ní schovávat telefon, nebo alespoň dát zámek na telefon aby se mi do něj nedostala, taky se mi hrabala v peněžence, stačilo, abych odešla nakoupit a ona toho využila. Když jsem žila doma a pracovala, musela jsem jí ukazovat svoje pracovní smlouvy, stav svého účtu a když jsem utratila SVOJE peníze, tak nadávala. Pořád do mě hustila abych si šetřila peníze.
Odešla jsem z domu když mi bylo 22 let. Žiji v cizině doteď, daří se mi, pracuji. Ona po mě pořád chce smlouvy, kolik mám na účtu, kolik mám našetřeno a jestli ji to ukážu až přijedu domů na dovolenou. Já už opravdu nemůžu, co jí je do toho, kolik mám peněz? Pamatuji si na jednu scénu, když jsem byla asi před 3 roky doma na Vánoce, nedonesla jsem smlouvu ukázat tak mě hned začala podezírat, že nepracuji a taky když jsme byli ve městě a šli jsme kolem bankomatu, chtěla abych jí ukázala stav účtu. Když jsem jí řekla, že ji nic ukazovat nebudu, tak začala hysterčit a nadávat mi, jako třeba "Ty krávo, určitě lžeš a nic nemáš".. a tak podobně. Pořád do mě hustí abych neměla děti a když už, tak jenom jedno, prý si mám užívat život a nerodit děcka. Jednou jsem jí řekla, že já chci být matkou a řekla mi na to, že "jo, já vím, že chceš, to nebudeš muset chodit do práce, jsi líná jak tvoje teta".
Hnusí se mi, nesnáším tu osobu, nemůžu ani napsat, že mámu, protože tohle je kdokoliv, jenom máma ne.
Co byste dělali?
@martaskaaa Ona je věru na hlavu, jinak to nechápu. Je pravda, že před mnoha lety jsem ji co-to tajila, neřekla, lhala.. ale bylo to tak dávno.
Ty bláho, no to je mazec. Dala bych jednu šanci - až příště začne výslech ohledně peněz, zeptej se, proč se ptá, jestli potřebuje půjčit. Řekni, že máš pro sebe dost peněz, vyžiješ a ušetříš. Uvidíš, co ti poví. Pokud si pomele svou, je třeba v klidu říct, že už nejsi dítě, žiješ si po svém. Pak položit telefon a nechat ji přemýšlet. Jsem proti radikálnímu odstřihnutí, to se pak špatně lepí zpátky a i když je její chování více než nevhodné, pořád je to tvoje máma.
Osobní styk asi nemá smysl, pokud se trochu nechytne za nos, což třeba časem nastane a vyměkne. Třeba to myslí v dobrém, jen jedná těžce za čárou a je třeba si to v klidu vyjasnit - poslat mail, popsat, jak tě to trápí, že ti tenhle váš vztah nepřijde normální. Nech ji to zpracovat a uvidíš.
Blbý je, že i když přijedeš, ani se tě nikdo nezastane, ať se tě pořád neptá. Já dokážu pochopit starost, jestli jsi ok a máš se tam dobře a máš z čeho žít, ale určitě se to neprokazuje stavem účtu a pracovní smlouvou. Tvoje máma je jak gestapo. I kdyby jsi ji lhala a dělala tam třeba společnici, tak co ti může říct? Bude ti 30, jsi svéprávná a jaky si život uděláš, takový ho budeš mít, když budeš mít střechu nad hlavou a neživořit, tak co.
@martaskaaa Jako, já jí řekla, jestli jí přijde normální mě pořád podezřívat kvůli věcem, které jsem udělala před 10-12 lety. Je to přeci tak dávno, krom toho s ní nežiji, peníze po ní nechci, ale ona má pořád potřebu mě kontrolovat.
Navíc celá rodina je proti mě, říkají, že co je na tom, že chce vědět kolik mám peněz? Je to na kočku všechno, já už mám strach ji zvednou telefon.
Řekni jí to na rovinu, buď ti dá pokoj, nechá tě žít a ty se s ní budeš stýkat. Nebo nebudeš. Rozhodnutí je na ni.
A to jí jako nestačí "mami, vydělávám si 20tisic"? Co vyčte na pracovní smlouvě ze zahraničí?
Jako bys přišla ty a řekla, tak mi teď otevři účet, ať se podívám, kolik máte už našetřeno na důchod. Co by řekla?
@takyjedna Ano, to bych chápala, ale nechápu proč trvá na smlouvě a výpisech z účtu.
@martaskaaa Ona nemá problém ukázat mi svůj účet.
Prostě oznámit, že je neukážeš? A jestliže ti bude nadávat (jakože síla, cos uvedla výše, do čeho tě pojmenovává), má na výběr - buď okamžitě přestane, nebo utínáš hovor a odcházíš.
Měla jsem nějaké konflikty v minulosti s mamkou a řešila to právě tímto způsobem - máš na výběr. Překročíš hranice: "Ahoj, měj se hezky, ozvu se tehdy a tehdy, že žiju. Ale jestli s tím opět začneš, opět típnu hovor jako teď."
První reakce nebyly příjemné. Ale zařídila se podle toho.
Dobrý den, tohle chování mi nepřijde v normě. Je možné, že vaše maminka má nějaký psychický problém, který způsobuje, že se takhle chová? Vás samozřejmě chápu, tohle je nedá dlouho vydržet. Z vašeho popisu mi ale přijde, že vaše maminka by potřebovala odbornou pomoc.
Pripomnelo mi to tuhle diskuzi. Tam ale ta "nepovedena" dcera ma uz dite, jinak dost podobnych prvku - dcera v cizine, ukazovani prac. smluv, uctu, volani do prace...https://www.emimino.cz/diskuse/dcera-nepracuje-...
No to už je na psychiatra. Pokud vysvětlení, že jsi dospělá a za sebe zodpovědná nestačí, tak bych přerušila kontakt dokud nevyhledá odbornou pomoc psychologa. Jinak než drsnou upřímností to nepůjde.
https://www.modrykonik.cz/forum/volne-diskuze/dcera-se-mnou-nekomunikuje-2/ Nebo tuhle diskuzi, jen z opačné strany .
Jsi.mlada, tak.mamu resis. Mozna by bylo dobre s ni na nejakou dobu omezit kontakt. Az buds starsi, nebudes ji brat tak vazne a tolik te nerozhodi. I kdyz maminka je zajimava, urcite ti poleze na nervy az do smrti. Kazdopadne te to uz nebude trapit.-) Zkus se zacit vymezovat, zacala bych teda omezenim kontaktu, ona take mozna bude vymekavat, mozna ne. Uvidis.

Měla bys mamince doporučit návštěvu psychologa 🙄👍