Matka mi sráží sebevědomí.

12. čer 2020

Hezky den holky/maminky...
Nevim jak zacit. Zacnu vekem. Je mi 30 let. Mama mi celej zivot srazi sebevedomi, nastesti s ni uz neziju, ale stykam se s ni. Budto prijedu ja k ni nebo ona za mnou.
Ziju v pronajatem byte, pracuji. Vsechno ji vadi. Vadi ji, ze mi je 30 a podle ni nic nemam, nemam vlastni nemovitost. Pri kazdy prilezitosti mi to vyhazuje na oci.
Porad ma problem a neustale kritizuje moji vizaz, jak se oblikam, moje vlasy...
Naposledy vcera. Proc si nenabarvim vlasy, vzdyt uz mam sediny, kritizovala moje obleceni "vzdyt mam tak hezkou postavu a ja se oblikam tak nezajimave", "proc se ti leskne plet, zajdi si na kurz liceni"... Proste porad neco..
je to mozna hloupost, ale kdyz celej zivot poslouchate jak ste k nicemu...je to tezke.

pipi_puncocha
12. čer 2020

Pokud ti setkání s ní víc berou než dávají, omezila bych kontakt na společensky únosné minimum.😬

volodka162
12. čer 2020

Co se prostě hluboce nadechnout a říct jí to ale s klidem? Já mám (naštěstí či bohužel?) svoji mamku 200km daleko a tak za ní dojíždím tak 4x ročně na dvě nebo tři noci. Déle bych to asi nedala... Máme se rádi, postupem času mi chybí čím dál tím více a vím, že tu taky nebude 20 let... Ale taky vím, že má svoje vrtochy, ale naučila jsem se prostě už jí to říkat. Já už nechci aby to ve mě bublalo... Co se dá vydržet, tak bych přešla, ale pokud se tohle opakuje pořád dokola, řekla bych jí to - pokud se vídáte třeba co týden. To bych nedala. Nemluvila bych na ní hnusně. Prostě bych jí to řekla nebo napsala sms. Mami, nezlob se, ale ty řeči o mém oblékání a účesu mě prostě vadí. Já ti to taky neříkám, tak ty to neříkej mě...já ti taky do života nemluvím. Můj styl mi vyhovuje...tvůj taky. Pokud se urazí, problém není tvůj.

malenka3
12. čer 2020

Omezit kontakt, řekni jí, že tě vysiluje její neustálá kritika a dokud se nenaučí respektovat tvůj život, protože už jsi dávno dospělá, budete se vídat minimálně.
Žádná jiná efektivní rada není, tvoje máma se velmi pravděpodobně nezmění.
Přeji pevnou vůli k takovému kroku, každý to nedokáže.

evaamy
12. čer 2020

Dle meho ti nerika nic zleho, aby te urazila, ale snazi se te " nakopnout", abys neco se sebou udelala. Je stale v modu " matka" a snazi se ti radit co mas delat, tak jak to rodice detem delavaji. Tak ji rekni, ze uz jsi dospela a ze tobe to tak vyhovuje/ se ti to tak libi...atd. jak se oblekas, jake mas vlasy? Normalni nebo nejaky ulet? Kdyby muj syn se vzhledl treba v gothic tak bych do neho taky kerovala i ve triceti. Tezko se radi, kdyz nezname okolnosti. Bud tedy asertivni a uvidis jestli pochopi a da pokoj, pokud rype bezduvodne.

autor
12. čer 2020

@evaamy Praveze se oblikam normalne, nejradeji mam dziny, triko a kecky a to ji vadi, pry proc tak obycejne.. taky ji vadi liceni a to jsem shodou okolnosti byla u kosmeticky a i to sprdla.. takze duvod nema.

evaamy
12. čer 2020

Aha. Tak ji to rekni, ze se takhle citis dobre a byla bys rada, aby to respektovala. Ale kvuli tomuhle bych vztah neukoncovala. Drzim pesti at da mamka pozor na pusu.

eleanora84
12. čer 2020

Taky to nevidím jako důvod se přestat se stýkat s maminkou. Vypadá to, ze ti chce jen poradit, ale bohužel se dost do toho zažrala.. sedni s ni na kafe a řekni ji, ze té to zraňuje. Ze si rada děláš věci po svém a vyhovuje ti to a spis než toto bys raději občas slyšela nějakou pochvalu. Když se navstevujete pravidelně, tak věřím, ze té máma miluje, jen jsou věci, co si neuvědomuje... podle mě se té snaží pořad vychovávat a nedochází ji, ze už mas svůj život s právo si dělat věci po svém... myslím, ze když ji reknes, ze ti to ubližuje, tak to zmírní... a když ne, tak ji to říkej proste pořad a pořad dokola: mami proč mi pořad ublizujes, nemůžeš mě proste aspoň jednou za něco pochválit? Držím palce, vztahy jsou někdy hrozné těžké a komplikované...

piskoteka
12. čer 2020

Doporučuji zhlédnout pár videí na YouTube od Janky Chudlíkové. Člověk musí vždy začít u sebe. Mít se rád a umět si slušně říct že se mu něco nelíbí. A hlavně kritika druhých VŽDY jen vypovídá o člověku který kritizuje. Nelíbí se jí tvůj styl oblékání, protože máš hezkou postavu? Ona jí třeba nemá a kdyby byla tebou, oblékla by si co se jí líbí, ale nemůže si to dovolit. Člověk musí dělat věci podle sebe, jen tak bude v pohodě a může mít zdravé vztahy. Mamince bych opatrně vysvětlila, že není tvou povinností dělat jí radost. Za svoje štěstí si každý zodpovídá sám.

majina89
12. čer 2020

Něco podobného znám. Všechno dělám spatne. Špatný výběr partnera (jsme spolu 10 let, opravdu nám to klape). Nemám dostatecne uklizeno. Deti bych mela resit jinak. Atd atp. Máti bydli 9 km ode me. Bohužel se to už nedalo unést. Nebrala me klidne odpovědi, tak jsem na ni kricela a mam klid. Pak jsem ji ještě 1x Všechno ji vysvětlila mailem, aby to mela na obcích a mohla si to přečíst. Všechno Marne. Prý ten výstup byla jen a jen moje chyba. (Neuzná, že do me ryje) takže ted Máme vztah na bodu 0. Což je škoda, ale mně se nějak ulevilo... U nás to neslo po dobrem.

malytlustyhroch
12. čer 2020

Nemam takovy extrem, ale taky me stvou dobre rady od me matky o tom, jak si mam zorganizovat zivot. Zacala jsem reagovat tim, ze ji bezprostredne dam taky nejakou "dobrou" radu. Priklad. Mama: "U vas na wc mate spoustu nevyuziteho prostoru, meli byste si tam dat nejake skrinky nahoru..." ja: "Fakt hodne prostoru, vid. Vy ho mate v koupelne jeste vic - nepremyslela si, tam zbudovat jeste jeden byt?" Vetsinou to funguje. Ale u tech citlivejsich veci, jako je zjev, vychova deti, partnerske vztahy atd. ji takhle vetsinou proste odpovedet nedokazu, protoze ji proste nechci ublizit. Ale uz jen ta myslenka, ze bych mohla, mi pomaha jeji dobre rady prezit.

mourovatakocka
12. čer 2020

Nemyslím, že chce tato laskavá maminka poradit. Chce tak leda ovládat a nejspíš si léčí vlastní problémy. Omezit styky, asertivně si promluvit. Co bude, až budeš jednou sama matkou?

ahyt
12. čer 2020

Omylem jsem napsala sve myšlenky do jineho fora- NABIDKA PRACE😥NECHCE SE MI TO PŘEPISOVAT, TAK JEN KDYBY SI NEKDO CHTEL POCIST, TAK JUKNETE TAM

zednice
15. čer 2020

Já si myslím,že maminka má problém hlavně sama se sebou,když tě i ve 30 musí "vychovavat".Pokud tobě vyhovuje,jak žiješ,jsi spokojená sama se sebou,tak bych ji to bud řekla,že ti to vadí,nebo omezila kontakt.