icon

Měl by mít každý partner oddělené finance? Jak na to?

katka903
13. črc 2022

Ahoj holky, potřebuji radu a už nevím, na koho se mám obrátit, tak to zkouším zde. Máme 14 dní před svatbou a s přítelem jsme úplně na nože. Začnu tak nějak od začátku, ale stručně. Přítel vydělává nemalé peníze a já tak nějak normálně, ale rozhodně ne tolik, co on. Naše neshody začaly tím, že jsme sehnali pozemek, na stavbu rodinného domu, což byl vždy jeho sen (já na tom ale tolik netrvala, měli jsme možnost spravit si dům mých rodičů) Jenže přítel po mě začal chtít půlku na ten pozemek a já ji samozřejmě neměla. Řekl mi, že ať si půjčím od rodičů nebo ať si to někde seženu. Že nebude nikoho sponzorovat. Už tohle mě před půl rokem zarazilo, ale peníze jsem si teda půjčila od rodičů a skoro polovinu mu na pozemek dala. Další problém nastal, že jsme začali řešit hypotéku, ale on se ke mně nechoval vůbec hezky, tak jsem mu řekla, že tu hypotéku nepodepíšu a on mě vyhodil z bytu. Zhruba 3 týdny jsme se nevídali, ale potom jsme zase začali a já se k němu vrátila zpátky. Svatba už byla zčásti naplánovaná, tak jsme pokračovali v přípravách, ale já cítím, že to je špatně. Řešíme pořád finance. On říká, že ženská, co jí chlap sype peníze si ho neváží a začne ho pak podvádět atd. Pořád mi předhazuje, že já si v práci odsedím 8 hodin, ale on že se nadře a že já bych teda měla řešit pak víc věcí doma, se svatbou atd...Když jsme probírali, jak to bude s financema po svatbě, navrhuje, že budeme mít každý svůj účet a jeden dohromady, kam každý budeme posílat peníze na hypotéku, nákupy, atd. Ale k jeho penězům že mít přístup nebudu, že si je chce užívat a ne sypat všechny do rodiny. Já o jeho peníze nestojím, ale je to trochu divný, že mě zbyde pár ušmudlaných tisícovek, kdežto jemu desetitisíce. Děsím se toho, až budu na mateřské, aby mi vůbec něco dal na dítě...Sice ho chápu a obdivuji, že je šikovný a dokázal vybudovat něco z ničeho, ale připadám si vedle něho jako nicka, která má na houby práci, i plat a v životě nic nedokázala... Má taky spoustu dobrých vlastností, klidně i uvaří, vypere a proto si říkám, jestli to jen není moje věčná nespokojenost a neměla bych si víc začít vážit toho, co mám. Napište prosím názor, jestli je tohle normální :(((

Strana
z6
michaela666
13. črc 2022

Co tomu řeknou svatebčané? Po přečtení tvého příspěvku by tvoje část rodiny a přátel řekla "Díky bohu, že sis takového debila nevzala."
Rychle pryč. Tohle manželství je odsouzené k neštěstí. Pokud se chová jako dobytek už teď, umíš si představit jaká by byla tahanice o děti? Dostávat z něj alimenty? Řešit jestli milostivě zaplatí dětem kroužek/ léky/zimní boty, protože tobě na ně nezbylo? Nikdy se nezmění, naopak bude sedět na penězích ještě víc než do teď.

te_reza
13. črc 2022

Jako tohle je velký špatný. Bych se vysrala na okolí a poslala ho do kopru a už bych byla za horama.

levandule_k
13. črc 2022

Stejně by mě zajímalo, jak to dopadne, jestli autorka sebere poslední zbytky hrdosti a sebevědomí a pošle ho k šípku, nebo bude doufat, že se změní...

fyii
13. črc 2022

@katka903 jako zrusit svatbu 14 dni pred terminem neni idealni, ale resit rozvod pul roku po svatbe je jeste horsi.. s detma se jeho chovani jenom zhorsi a o kazdou korunu se ho budes prosit, aby se zahral ego.. to, ze si te nevazi uz ted to lepsi nebude. a 29 neni jeste pozde na novy zacatek. Zrovna treba potkas nekoho a za rok to muze byt uplne jiny, a kdyz ne za rok tak za dva🙂 na kazdeho ceka to stesti, jen se mu musi jit obcas naproti. Hodne tu svatbu zvaz, radsi par kyselych ksichtu ted, nez si zkazit dalsi zivot a never, ze se zmeni k lepsimu. (vlastni zkusenost, bohuzel)

michaela666
13. črc 2022

@katka903 Hlavně neřeš jak se na to budou tvářit lidi, které už v životě nemusíš vidět = jeho část svatebních hostů. Ti tvůj život žít nebudou.

jana_zofie
13. črc 2022

@katka903 svatbu zrusit, pozemek prodat, hypoteku vyrovnat, chlapa zahodit. Hlavne si s nim neporizovat dite nebo te z toho na rodicaku trefi. Mrkni eo diskuzi, jak pak holky breci, ze chlap chce, aby z rodicaku platily pulku hypo, energii, veci pro dite a doma samozrejme vsechno vypucovany, protoze starost o dite neni zadna prace a chlap nohy nahore a jestea kecy, ze sedia doma a hovno delas.
Jako ja chapu, ze uz by ses treba chtela usadit nebo tak, ale nez mit doma toto, to radsi sama.

darinka84
13. črc 2022

@michaela666 přesně toto jsem si taky kdysi řekla když jsem se rozešla s ex a všichni čekali na pozvání na svatbu.. že sice tchýně super, měla jsem ji jako druhou mámu,ale pořád mě v hlavě běželi varovné signály... Ale při rozhodování jsem si řekla kdo z těch lidí bude žít můj život ?nikdo jen já...a byla to šance najít úžasného chlapa...a pořád lepší začínat ve třiceti znova než po podělaném životě v padesáti nebo taky nikdy, protože pak už na to nemusí být síla.

miki19
13. črc 2022

Četla jsem jen nějaké odpovědi, ale popíšu ti, co jsem zažila já. Můj ex taky vydělával o něco více a byl to pěkný sobec. Byl hrozně na prachy. Taky bral ženský jako, že mají chlapa poslouchat a držet hubu. Jo s takovým volem jsem byla 5let! Důvod? Totálně nízké sebevědomí (bohužel už z domova). Měla jsem si ho brát. Pak přišel zlom (nebudu popisovat vše, to by byl román) a měsíc před svatbou ho poslala do p....e a odešla od něj. Bylo to sakra těžké období. U rodičů to nebylo snadné, vyvázání ze společné hypotéky taky masakr. Ale NELITUJI!! Jo a taky jsem byla za svini a děvku (žádného chlapa jsem v té době neměla a přesto mě takto pošpinil - no a co🙂). Nejvíce mě štve těch 5 ztracených let. Teď mám manžela, který se krásně stará o rodinu a je úplný opak toho ex mača🙂. Seber odvahu a pošli ho do řiti!

verunkanatalka
13. črc 2022

@katka903 Kačko, přečti si svůj příspěvek jako kdyby to byli oči Tvé nej kamarádky a pak se sama sebe zeptej, co by sis poradila… Myslím, že odpověď znáš…

daisymaminka
13. črc 2022

Přečetla jsem asi jen do půlky a hned píšu - bez od něho pryč. Svatbu zrušte. Proboha. 🤦‍♀️🙏

daisymaminka
13. črc 2022

@miki19 Promiň za zvědavost, ale jak vlastně ex dopadl? Je šťastný, má rodinu? Víš o něm?

miki19
13. črc 2022

@daisymaminka Moc toho o něm nevím, protože jsem vypadla i z toho města a je mi moooc dobře 🙂. Žiji úplně někde jinde. Co málo vím, že má 2 děti a s každou jinou ženskou. Také se oženil. Víc nevím a ani mě nezajímá..spálila jsem za ním mosty.

daisymaminka
13. črc 2022

@miki19 To je jistě dobře. 👏🎉🤗

novamamina
13. črc 2022

Moc by mě zajímalo jak toto dopadne

tynka9
13. črc 2022

Já musím být ale zlatokopka 😀 jsem s mužem 14 let, do práce jsem chodila na plný úvazek 2 roky... holt si našel mladší a chtěli jsme rodinu. A máme se krásně. A ani jeden z nás nestrádá. Směje se, že se o něj budu starat, až bude v důchodu 🙂

Prosím tě, uteč, dokud není pozdě. Takto se opravdu zodpovědný chlap, co se chce usadit a zakládat rodinu, nechová.

martt
14. črc 2022

@levandule_k Ale ja jsem nepsala, že souhlasím s chováním chlapa. Psala jsem úplný opak , že mi jeho chování přijde manipulativní a za sebe bych s ho nebrala. Napsala jsem jen pár příkladů, které mi přišli nejvíce manipulativni , abych nemusela psát dlouhý román.

ferda90
14. črc 2022

@katka903 Asi bych si takového člověka nevzala. Jako za mě co se týká společných peněz, tak my sice nejsme manželé, ale s přítelem jsme spolu 14 let. Máme každý svůj účet, jeden společný kde si šetříme penízky a pak máme účet na nákupy a výdaje okolo domácnosti. Dáváme každý půlku s tím, že přítel dává na jídlo větší část. Oběma to tak vyhovuje. Já bych upřímně nechtěla mít,, u sebe,, peníze od přítele nebo naopak. Nechtěla bych si říkat o každou korunu nebo naopak, ale to záleží jak to každému vyhovuje. Přítel je třeba víc šetřící než já, na nás byt když jsme jej kupovali, tak vlastně skoro všechno zaplatil on co se týká 20 % na hypotéku, takže kdyby nedej bože došlo na to, že by jsme se jednou rozešli, tak já si zabalím věci a půjdu. Vím, že byt je z velké části jeho, ale nikdy by mi nic nepredhazoval nebo mě nějak neurazel atd. Já jsme nyní na rodičovské dovolené, takže o polovinu míň peněz než kdybych chodila do práce. Já platím hypotéku, něco málo přispívám na jídlo, ale zbytek jako nákupy, pleny, benzín, výlety atd atd táhne přítel. Raději svatbu zrus,než se pak tahat a rozvádět.

hanka_333
14. črc 2022

@katka903 Je super,, že sis varovných signálu všimla ještě před svatbou. Zatím se s tím dá pořád něco dělat. Máš štěstí v neštěstí. Ještě by možná šlo mu teď vse říct... že po svatbě chceš veškeré peníze dohromady, že je to tak dle zákona. Že musí skončit řeči o nickach, že do rodiny sypat bude, a to poradě. Treba se naštve a zruší svatbu sám. Nebo se chytne za nos... ale spíše naslibuje hory, doly, aby o tebe nepřišel. A po svatbě začne s detmi to pravé peklo. Bojím se, ze už si tak zpracována, že si ho vezmeš a ani mu nic neřeknes.

camelinka
14. črc 2022

@hanka_333 Taky se obavam, ze ji tlak "co by tomu lidi rekli", ke svatbe dozene a pak tu budeme cist za par let diskuzi Vzala sem si kretena a musim se prosit o tri stovky na pliny 😒

tinaprofi
14. črc 2022

On si k sobe musi najit nekoho stejne ambiciozniho, coz pravdepodobne stejne udela... Tohle nejsou typy, co delaji ustupky. Chovani vuci byvale neveste (teda snad byvale) je katastrofa a celej zivot by ti vycital, ze ses koule u jeho nohy. Ze nechces rust a vydelavat love, ale rodit decka a bejt doma na matersky. V tomhle musi bejt dva vzdycky stejni, aby to klapalo.

mandala
14. črc 2022

Hele, musí být těžký zrušit svatbu 14 dní předem. Ale máš na to plné právo, holt někdy se tak stane, nebudeš první ani poslední a kdybyste řešili za pár let rozvod, mysliš, že by to bylo jednodušší? Jde i tvůj celý život, podle mne tohle není vůbec v pořádku, už ten začátek..., že nebude nikoho sponzorovat..., jako bys byla nějaká sousedka... A nenechat se uchlácholit, že se změní, nezmění, možná na chvíli, prostě pryč od něho...

zmrzlinka
14. črc 2022

@katka903 tak jak si se rozhodla?

camelinka
14. črc 2022

@katka903 Mrkni na tuhle diskuzi, treba ti taky teochu otevre oci... https://www.modrykonik.cz/forum/rodinne-problemy/jak-resit-vztah-s-financne-nezodpovednym-partnerem-behem-tehotenstvi/
U vas je rozdil, ze ty prachy ma, ale vysledek by byl podobny....

ai30
14. črc 2022

@tinaprofi No ale on k sobe nemuze mit nekoho 'ambiciozniho', protoze zena se stejnou naturou, co si prave rozjela podnikani, se na to nevykasle, aby se mu starala 100% o deti, ktere on chce zejo. To by slo jenom tak, ze oba polevi a budou se o ty deti a podnikani starat oba rovnym dilem, coz on samozrejme nebude, pac on je king. Takze zakladatelka se bude 'valet doma na materske', on se 'nadre v praci' a bude kontrolovat veskere finance, ktere si chce uzivat a ne je sypat do rodiny. To bude velka parada..

ai30
14. črc 2022

@zmrzlinka Si ho vezme, to je prece jasny. Ona ma pocit, ze ji ujizdi vlak a jemu ten vztah vyhovuje, tak ji naslibuje cokoliv.

vitezove
14. črc 2022

@katka903 taky bohužel radím svatbu zrušit. Sama so hned na začátku napsala "cítím že je to spatne" a to je ono. Zároveň je jasný, že je to blbec pro kterého jsou prachy vždy jen na prvním místě. A nikdy tam nebudeš ty nebo děti. Budeš mít mateřskou a vše na tobě, jak starosti tak finance. Tohle není chlap pro život. Dokud nemáte děti a svatbu, utec. Jednou budeš taaaaak ráda že si to udělala. A neboj, to nebude trvat dlouho. A poznáš někoho kdo se bude chovat úplně jinak a ty se budeš úplně divit, že to jde i normálně. Věř mi. Měla jsem podobneho. Jsem moc ráda, že jsem se ho zbavila. Držím palce a neboj se, všichni to pochopí a bude to dost brzy co budeš ráda, že sis neznicila život.

zmrzlinka
14. črc 2022

@ai30 nebyla bych si tím tak jistá....jinak by to predse neřešila...

vitezove
14. črc 2022

Jinak naše situace. Když jsem potkala může tak byl student a já pracovala. Asi 2 roky jsem prostě živila já než si našel práci. Měl nějaké brigády atd ale při studiu 2 vejsek nešlo pracovat. Pak si našel práci a tak jsme si platby rozdělili. Když jsem vydělávala víc (ještě nedavno). Platila jsem prostě víc. Muž platil většinu hypotéky a já vlastně vše ostatní. A on hlavně spořil. Ty usporene peníze pak šli na opravu auta, dovolenou nebo takové věci. A prostě na rezervu. Pak se to vyměnila. Já jsem doma s dítětem a vydělává víc muž. Takže jsme mu převedli inkasa, platí celou hypotéku a přispívá na jídlo. Tak to prostě je ve zdravém vztahu. Jsme hromadná jednotka. Máme každý svůj účet a kupujeme si i věci jen pro sebe. Ale o velkých investicích se domlouváme a platby máme rozdělené úměrně naším příjmům.

tinaprofi
14. črc 2022

@ai30 prosim te... Takova zenska si veme chuvu..
Ta urcite doma lezet s deckem nebude

ha_ja
14. črc 2022

Taky jsem pro zrušit svatbu, ač je to těžké, ale obávám se, že to slečna neudělá. Jen za rok tu bude téma, že je na mateřské a manžel jí nedává peníze a z PPM není schopna vše poplatit.

Strana
z6