Mít druhé dítě, když na něj budu sama?
Ahoj.
Uvazuju o druhem diteti, ale uz ted vim, ze na neho budu sama. Respektive na obe deti. Nechce se mi popisovat rodinnou situaci, ani to neni podstatne. Otazka je, sly byste do druheho ditete, kdybyste vedely, ze budete samy?
Mam celkem slusnou praci, docela jistou, ve statnim sektoru, cisty prijem cca 20tisic. Nizka hypo, 2tisice mesicne. Mensi rezervu na uctu taky mam. S alimenty ci nejakym prispevkem od otce deti nepocitam.
Budu rada, kdyz mi napisete svuj nazor. Jde mi hlavne o to, zda se to da zvladnout financne, kdyz jsou deti vetsi.
@blahova_andrea tohle je v necem pravdivy. Sestehovali jsme se k sobe rychle. U me urcite hralo roli to, ze mi ujizdi vlak. Nechtela jsem sice prvniho, kdo sel kolem, a on se zdal v pohode. Hodny, zodpovedny, nekurak, temer abstinent, vysokoskolak..az pak to proste narazilo.
Urcite budou mit neco i z neho. Doufam vsak ve vychovu, urcite dost ovlivni. A financne..ja po nem penize chtit nebudu. Ale zaroven si sem jista, ze on je natolik solidni, ze i tak prispivat bude. On fakt neni zly. Jen proste nekompromisni, nedava druhemu prostor, vse jen podle neho..
Podle me je blbost porizovat si dite bez partnera. Dite si zaslouzi, aby melo oba rodice.
Z financniho pohledu je to strasne tezke a ty na to koukas strasne jednoduse. Fajn, otehotnis, prijdou komplikace a budes lezet nekolik mesicu v nemocnici. Co bude se starsim ditetem, jak si vydelas? Jedno z deti onemocni, vaznejsi a trvalou chorobou, bude narocne na peci a zase - jak se postaras o sve dve deti? Kde vezmes penize? Mit mamku v duchodu je hezke, ale je nezodpovedne spolehat na ni, nemusi tu byt navzdy.
@kacenka1111
@jarkakr diky moc za tyto nazory, diky..☺
@maruzi to znám. mě sice vlak netlačil, ale dal jsem šanci někomu, kdo by dřív šanci asi neměl...prostě jisté zkušenosti, určité načasování...sešlo se to. jsem za to ráda, máme dvě super děti, on je vlastně taky zlatý, ale když ho to chytne...škoda mluvit, co z něj leze za perly. ono to první krásné období je děsně matoucí a spousta toho pak není pravda nebo to člověk v tu chvíli nevidí či nechce vidět, co naděláme 😅 já bych tedy neměnila i tak a plánujeme spolu dál budoucnost. ale občas mi tedy leze na nervy řádně a zvlášť docela dlouho po porodu. fakt jsem měla často pocit, že je vše špatně, vše co udělá, neudělá, řekne, neřekne...ty hormony jsou fakt potvory ☹ no a s mužem jsi o tom teda mluvila? jako že by to prostě bylo schůdná cesta po rozumné domluvě vás obou? že druhé dítě za chvíli ano, ale že teda on by bydlel jinde? že by to pro vás všechny byla větší pohoda?🙂 jako ono pokud do toho půjdete oba vědomě, normálně se na všem domluvíte, tak proč ne...proč by to vlastně nemohlo fungovat? páry jsou různé a pokud pro vás by to tak bylo nejlepší...jistě najdete i způsob, jak to udělat co nejlepší pro děti, třeba z tatínka bude super tatínek, když to bude jen občas a budete všichni spokojení.
@maruzi na jednu stranu pises jak je nekompromisni, jak musi byt vse podle nej....na druhou se spolehas, ze ti i bez urcenych alimentu neco posle.... ja ti nevim, ale moc si to nemaluj, prijde mi, ze uplne nezijes v realite a vidis ted jen to ruzove, abys pak extra tvrde nenarazila, mohlo by to bolet.
@heduska82 tak kdyby na to došlo, tak o ty alimenty se pak můžou soudit kdykoliv, jde to myslím i kus zpětně 😅
@blahova_andrea jo tak to urcite jo, ale ted ma zakladatelka pocit, ze to vsechno zmakne sama. A kde mas psano, ze alimenty dostane snad, jestli vubec....vime, jak to chodi...
Především si myslím, že je brzy hodnotit partnera v roli otce. Chlapy ta malá mimina zas tolik neberou, někdy se i bojí, že tomu maličkému křehkému stvoření ublíží. Já jen že zatím píšeš, jak má partner rád své pohodlí a vyhovovalo by mu vidět děti jen občas, ale aby ses nedivila, až mu rupne v kouli a bude tě kvůli dětem tahat po soudech. Klidně čistě jen ze msty.
Osobně mi představa takhle plánovat dítě s někým, s kým nechci zůstat, připadá mírně ujetá, i když se snažím mít pochopení pro biologické hodiny.
@heduska82 jo, to máš pravdu. ale to je i to samé, jako když se z druhé strany malují ti černí čerti na zeď, že co když bude dlouho v nemocnici, co když se jí nenarodí zdravé dítě...to se všechno může stát a nemusí. stejně tak, když se to stane v úplné rodině, tak to taky není záruky toho, že to rodina ustojí a často tatínek odejde, nedá to a máma na to zůstane sama...to je všechno prostě jedno velké co by kdyby a stejně se to bude řešit až to bude aktuální, až něco z toho nastane.
ale jinak souhlasím. určitě bych si nějakou dohodu nechala soudem posvětit raději předem. ať má člověk aspoň nějaký základ, od čeho se může odpíchnout, co je pro něj jistota. jestli se pak domluvíte na tom, že ti bude dávat 3x tolik, brát si je víc nebo míň atd...to už bude na vás...ale nějaká dohoda - pojistka je v šuplíku pro klid duše asi vždycky fajn
@kacenka1111 pardón?? 😀 omlouvám se, ale tedy musím se dotyčné, na kterou je Váš příspěvek směřován, zastat. Ono je těžké radit někomu ohledně pořízení si dítěte - jestli ano nebo ne !!! pokud člověk nezná víc souvislostí.
Snad není třeba reagovat takto vulgárně, občas mě některé maminky tady, svým slovníkem fakt dorazí 😀
@maruzi Ahoj, já mám děti 22 měsíců od sebe. Manžel je čistý workoholik, takže nyní na ně jsem víceméně sama ALE, po narození syna, mi byl opravdu velkou oporou, protože v těch prvních měsících, kdy malý v noci nespal a přes den jsem se zase musela věnovat ani ne 2leté dcerce, jsem si fakt sáhla na dno sil.
Pokud bys měla možnost pomoci od babičky, jak jsi napsala, tak by to určitě bylo lepší. Věř mi, naše dcera byla také zlaté miminko, ale nikdy nevíš, jak náročné bude to druhé 🙂. A syn byl fakt nespavec, ustálilo se to, ale bez toho, aby si jej manžel večer bral a já se mohla vyspat pár hodin v kuse, si to nedovedu představit.
Druhá věc - finance. Já jsem poměrně finančně zabezpečená i bez manžela ( ne díky vlastním zásluhám!), nicméně tě mohu ujistit, že jak děti rostou, náklady se zvyšují rapidně a to ještě nemám ani jedno dítě ve škole 🙂. Ano, jak zde bylo řečeno, děti nemusí mít vše, ale vysvětluj jim pak, proč nemohou mít brusle a podobné věci......🙂 Nevím tedy, jaká tvá finanční situace je, úplně přesně, to musíš posoudit ty sama.
V případě tvé nemoci, by se o děti mohla babička také postarat? Víš on je fakt rozdíl, dát někomu na hlídání jedno dítě nebo dvě s malým věkovým rozdílem.
No a teď to podstatné. Jsi si opravdu jistá, že manžel nebo přítel, jak píšeš - rád omezí kontakt s dětmi a bude mu vyhovovat vrátit se ke svému samotnému životu? 🙂 Já jen, abys pak nebyla překvapená. Podle toho, jak tě rovná do latě i kvůli botám, bych ho tipla spíš na jinou povahu než na flegmatika a ťunťu. Aby se pak nesnažil děti získat do své péče nebo netrval na střídavé.............
Takže suma sumárum, ve Tvé situaci bych si druhé nepořizovala 🙂. Raději bych plně zaopatřila dcerku, odešla od jejího otce a pak podle situace hledala jiného tatínka. Nevím tedy kolik ti je a jak moc tě tedy čas tlačí, ale tím spíš - ve vyšším věku může být těhotenství rizikovější, předpokládám, že i tvá maminka už má tedy svůj věk a není jí 46, jako té mojí, takže co když budeš muset být v nemocnici, kdo se mezitím postará o dceru? zvládla by to babička?
Každopádně ať se rozhodneš jakkoliv, moc moc držím palce a přeji ti, abys byla brzy dvojnásobnou maminkou - u správného chlapa 🙂
@jamia to je pravda, pro chlapa je to taky šok...být najednou otcem...s mrnětem neví co by...u některých to trvá bohužel i pár let než si uvědomí, že jsou tátové, že je dítě potřebuje a než jsou schopní se o něj starat nebo se mu nějak věnovat
@paladinka Tak to buď ráda, nám nepomohl nikdo.
Nečetla jsem všechny příspěvky výše a vycházím z tvojí otázky. Ne, osobně bych za dané situace do druhého dítěte nešla, byť bych vydělávala nevím kolik.
@blahova_andrea jenze ja si to blbe zazila a vim, ze sama bych to neustala po zadne strance...nemela bych hlidani, penize, nervy...nic....ani tak to nebylo ruzove, tak to muzu posoudit z te druhe strany. Jit do tak zasadniho rozhodnuti s tim, ze to bude jen dobry, je naivni. Jako cekala jsem, ze zakladatelka bude mit s touhle uvahou starsi deti, ale uvazovat takhle u mimina, se kterym si prakticky jeste nec nezazila, mi prijde jako blaznovstvi, nic vic. Jen muj nazor. To je jako nedavna diskuze, kdy se maminka snazila, aby dostala pojistovnou proplacene um, protoze ze zdravotnich duvodu nemuze kojit....taky to vedela uz dopredu, presto do toho sla a skutecnosti zjistovala az po porodu a pak tady z toho byla na nervy, protoze nemela penize. Ony to jsou hlouposti, ale kdyz se jich sejde vic, muze to byt prusvih. Neresi se tady potrat, ale otazka, zda do oho vubec jit. Zakladatelka by si mela nechat projit hlavou obe strany mince.
@heduska82 jj, já to beru 😉 jen, kdybych to brala takto, tak nikdy děti ani nemám. prostě doufám, na špatné nemyslím, pak se s tím holt budu muset poprat. ale kdybych na to vše negativní fakt myslela předem...no myslím, že všeobecně...lidstvo by asi vymřelo. málo kdo jde do rodičovství s tím, že si připouští až taková negativa a že počítá s tím, že i to zvládne, že se v tom cítí jistý v kramflecích. spíš každý doufá, že se ho to týkat nebude, jde do toho rizika a pak holt bojuje jak jen to jde. ale chápu...ty jsi to zažila...víš o čem mluvíš. většina z nás to naštěstí netuší
@blahova_andrea ona ma velkou vyhodu, ma jeste moznost si vybrat, vek nenapsala, ale nikde neni psano, ze za rok nebude mit jineho partnera....nehnala bych se do toho tak bezhlave...nikdo nevime, co nam zivot prinese... 😉
@heduska82 když to ale vztáhnu na sebe...nemít dítě jen proto, že vím, že ho nebudu moct kojit...taky mi to nepřijde až tak hrozný důvod na to, abych ho neměla. ono je pak blbé to, že když člověk nemá rezervy a jede na doraz a dítěti nestačí nejlevnější um a má speciální potřeby...ale zase...už musíš bojovat, tak bojuješ...někdo se rizikům vyhnout může, jiný s nimi holt musí počítat, někdo do nich jen tak spadne s tím s tím nenadělá...
@maruzi Pokud jste přesvědčena, že s mužem žít nemůžete, ale jste se schopni domluvit se na fungování kolem deti "vzdalene", tak proč ne. Krizove je např. kdo vám bude hlídat dítě1, až budete v porodnici, kdo vám pomůže pohlídat deti, až budete muset něco zarídit pro sebe, atd. Pokud si je muz (nebo babicka) sem tam vezme a idealne se bude financne podílet, tak proč ne. Pochopitelne je ideální mit rodiče oba, ale porad lepší dva domluvici se zvlášť, než aby spolu byli a dělali před dětmi dusno. Btw. třeba kamarádka je víceméně na vše sama, manžel stále v práci (často i v zahraničí dva týdny kuse), takže kdyby se rozvedli a on měl deti jedno odpoledne týdně a na víkend jednou za čtrnáct dni, tak by to bylo snad vic, než s nimi stráví teď🙂
U vás je ještě brzo soudit, třeba se to nějak sedne, dítě máte krátce. Drzim palce.
Ono je to strasně těžké takhle naplánovat. Kamarádka se třepala do práce, vše domluvené a její tchýně 1.11. nastoupila do důchodu, ona domluvený návrat do práce a rodičák na dva roky. Třetího měla tchýně těžký infarkt, který sice přežila, ale dnes není schopna jí s dětmi pomáhat skoro vůbec. Neříkám, že tvou maminku klepne, ale stačí hloupá hádka nebo nějaký zdravotní neduh a bude po hlídání. Nedovedu si tedy moc představit práci z domova s ročním dítětem a novorozencem. Kromě toho jak psaly holky - nikdy nevíš jaké to druhé dítě bude. Stačí pár týdnů se nevyspat, do toho druhé dítě neštovice a je vymalováno. Za mě ne, nešla bych do toho i kdyby mi měl ujíždět vlak. Nicméně já jsem vyrostla jen s mámou a vím jaká je to řehole jen počítat a počítat. Jesli bude koruna na tohle a na tohle. Pro sebe a svoje děti jsem si vysnila něco lepšího a klep klep zatím to vychází 🙂
@blahova_andrea jasne, ja nekojila ani jednoho z technickych duvodu, ale vedela jsem to a pocitala s tim. Je to to nejmensi, co se muze prihodit, ale taky to samozivitelce zasahne rozpocet. To tim chci rict. Nic vic, ne ze by se kvuli tomu prestaly rodit deti. Ale dotycna se tady pak skladala, kolik to vlastne stoji penez a ze na to ve finale nema.
Nečetla jsem celou diskuzi, ale já bych do toho šla. Sama vím, jaké to je, když ženě utíká čas. Počkat se dá ve 30, v 35 už hůř a ve 38 už člověk počítá každý měsíc. Já se na to dívám tak, že žena může mít dítě jen určitý čas, když v tu chvíli nenajde vhodného tatínka, což může mít tisíc příčin, které dost často ani nemusí být o té ženě, tak jako co? Má být bez dětí? Za mně bych do toho šla. Pochopitelně se stát může ledacos. Ale to se může stát i v "normálních" vztazích. Stačí blbá autonehoda a život se obrátí vzhůru nohama. Jenže to by člověk nemohl udělat nic, pořád by se bál. Kromě těch "katastrofických" scénářů se klidně může stát, že najdete s přítelem k sobě znovu cestu, že najdeš někoho jiného, kdo vás bude mít rád,.. Co se týče peněz, já razím, že nějak bylo, nějak bude. Jestli můžeš pracovat při mateřské, tak je to skvělé. Větší děti sice mají větší potřeby, ale do té doby daleko, taky nebudeš vydělávat pořád stejně,...
@maruzi otázka je, s kým to dítě budeš mít, případně jestli bude stejný otec jako u prvního dítěte. Pokud ano a dítě respektive obě děti budou mít zapsaného otce v rodném listě asi bych do toho šla. Velmi bych zvažovala mít dítě s jiným ale opět nefunkčním a nepřítomným otcem. To bych spíš hledala funkčního a použitelného otce pro život. Ale pokud bych tak mohla zajstit vlastního sourozence pro stávajícího potomka, šla bych do toho. Navíc jestli ti pomůže tvoje rodina a nebudeš na všechno sama, jdi do toho... Některý věci si člověk může odpustit a nemít, ale to moc neplatí u dětí, pokud je chceš a nemáš, vždycky toho pak lituješ. No a to platí asi i obráceně, ale to už je jiný příběh...

@kacenka1111 nevím, proč se do mě navážíš. každý, kdo sem dá takové úvahy veřejně, musí počítat s tím, že se lidé budou ptát, že ho ne každý pochopí a že si přečte i to, co se mu nelíbí. já zakladatelku nesoudím, na to nemá nikdo právo. píšu jen svůj názor a to slušně, tak si taky hlídej slovník, ať se to tu nezvrhne 😉
celkově prostě tyto myšlenky s malým miminkem...nechala bych to uležet až se hormony fakt uklidní. někomu to trvá fakt dlouho a při té bouři po porodu není dobré dělat velká rozhodnutí