Muž a "jeho" byt
Ahojte. Tak ja mam takovy problemik , ze jsem se vdala za muze ktery mel jeste pred svadbou byt na hypoteku. Jde o to ze ja jako jeho zena platim pulku hypo a samozrejme naklady jako strava atd. Jako to neresim ale jde mi o to ze v posledni dobe mi muz pri kazde hadce rekne ze to je jeho byt a kdyz se mi neco nelibi at jdu. Jako kazdyho by to nasralo vzdyt ja taky delam a platim. Chci vas nazor jak by jste se k tomu staveli vy jiny zeny? Rekla jsem mu ze kdyz si ja ted budu chtit vlastni bydleni kdyz uz se jdeme hrat moje tvoje tak jako muj manzel by mi musel dat souhlas. Je to vuci me blby.
.
@tatjana5 jako manželé si opravdu nemůžete hrát na moje tvoje (kromě majetku před svatbou, dědictví apod.). Já bydlím taky "u manžela", ale neumím si ani představit, že by mi něco podobného řekl (protože bych dál s ním v tom jeho teda nebyla). Záleží jaký máte vztah jinak (jestli je horká hlava a říká to v hádce, nebo je těch problémů více).
Jinak co se týká splátek, je to situace pěkně ošemetná, ale myslím, že v případě rozvodu by na podíl nárok být měl.
@tatjana5 asi takhle. Manžel chvíli bydlel u mě a přispíval na stravu. Pak jsme se nastěhovali k němu do bytí který si vzal na hypo těsně před tím než jsme spolu začali a protože je v katastru napsán pouze on, tak se podilim na stravě, ale za energie a hypo neplatim, ještě aby jsem na RD a když se hádáme, tak mě teda nikdy nevyhazuje, vždycky řekne ze by odešel on a mě s dětmi nechal být. Takže je to kus od kusu a Ja jsem rada za ten svůj
@luckavolosyn Tak ono když dojde na skutečné lámání chleba, tak galantnost jde většinou stranou...Kdyby mu to nevadilo, tak už vás přeci na ten katastr taky dávno zapíše.
@kassandra1 on by napsal ale Ja na tom nelpím protože jsem díky rodičům finančně zajištěna a mám i být po babičce takže bych na ulici nezůstala
mě kdyby tohle řekl manžel, tak bych se sebrala a šla ... já osobně dělení na moje a tvoje moc nechápu, zvlášť v manželství ... my máme jeden účet (přístup k němu máme oba) ... přijde výplata ... zaplatí se co se musí ... každý máme 2.000,-kč kapesné (na to co si sami chceme koupit-nehty, vlastní koníčky atd.) a zbytek je společný. Máme také spořící účet kam posíláme manželův invalidní důchod a nějaké další peníze (přeplatky, plnění za úrazy, ... prostě peníze navíc) ...
Názor? Asi takhle. Ex mi postupem času třikrát řekl, ať se sbalim a vypadnu. Když to udělal potřetí, opravdu jsem odešla a lituju pořád, že jsem se po dvakrát vracela. Začala bych být ostražitá, protože ať je to řečeno v hádce nebo ne, tohle je dle mého přes čáru...
Pokud by mi takto vyhrozoval nechala bych hypoteku jen na nem. Pokud by se mu nelibilo pripomnela bych mu jeho hlasku... Je to ale smutne, ze se to vubec deje. My bydleli nejdriv v mem byte, ale bez hyposky a pak v pritelove. Tam se uz uver platil a platil ho on. Pokud ale mate ucty dohromady a jde to proste z obou platu je to pak tezke. A pokud je to opravdu vazne a hrozi odluka nebo rozvod zvazila bych oddelit ucty...
@zlorenka Nechci se hádat, ale dle mého názoru je to absolutní blbost
@eviicka @myjusiatko holky mám laický dotaz - tím, že jsou manželé a aplikuje se tu SJM, nemá náhodou tazatelka nárok (krom jasné 1/2 splacení dluhu na hypotéce za dobu trvání manželství) i na 1/2 zhodnocení bytu? pokud si její manžel kupoval byt za 1000.000 Kč a teď má hodnotu např. 2.000.000 Kč a splacení hypotéky za dobu manželství činilo 500.000 Kč, nemá při rozvodu nárok na 250.000 Kč vyplacení za splátky + 500.000 Kč za zhodnocení nemovitosti?
@budouci_maminka samozřejmě, že má
@magdalenax já si právě nejsem jistá, dle mého to tak jednoznačné není ( viz: http://ak-kubica.cz/vlastni-byt-a-spolecne-spla... ) , zajímalo by mne to čistě ze zvědavosti.. protože třeba když si vezmu jiný příklad - osoba A má firmu, vezme si osobu B... když se pak rozvádí, tak dle mého má druhá osoba nárok na vyplacení 1/2 zhodnocení firmy, ne?
@budouci_maminka ono je to tak, ze kdyz byt si manzel poridil jeste predtim nez se vzali, tak ona by mela narok na vyplacení poloviny z castky hypoteky + poplatku, za tu dobu co byli manželé. A je uplne jedno, jestli ona neco platila nebo nedala do hypo ani korunu. Mela jsem uplne ten stejny problém, v katastru byl jen on. Akorat jsem pri rozvodu nemela pravnika a dozvedela se to pozdě, ze takova moznost existuje. Nicmene ten muj byvaly by me stejne nemel jak vyplatit, protože tim jak jsem od nej odešla, tak byl v prdeli uz jen se samotnym placenim vseho, natoz mi dávat pulku. Takze mohl byt rad, ze jsem ho neoskubala.
Takze zakladatelce bych radila, pokud by na takove veci došlo nedejbože, at předem zjisti možnosti. Ale taky me s*alo, muj byt atd...takze jednoho dne byl uz fakt jen jeho 😁
@martaskaaa no já dohledala teď ještě tuhle srozumitelnou odpověď: https://www.bezplatnapravniporadna.cz/online-zd...
takže dle mého má zakladatelka právo nejen na 1/2 splacené hypotéky, ale samozřejmě i polovinu veškerých investovaných peněz do zvelebení bytu (jen je prostě důležité mít výpisy z účtu nebo účtenky.. ) . tržní zvýšení hodnoty bytu samotné by tedy dle tohodle článku nemělo být předmětem SMJ, pouze zvýšení takové hodnoty, do které on nebo ona ivestovali peníze po dobu manželství.. (rekonstrukce, opravy, vybavení)..
@budouci_maminka Ahoj, příklad, který si uvedla v odkazu je naprosto jednoznačný, vlastníkem bytu je ten, kdo je zapsaný v katastru nemovitostí, - tedy vlastník, a ten druhý, co přispíval na splácení hypotéky má nárok na polovinu hypotečních splátek, ovšem zase dle stavu ostatních účtů. Pokud ten druhý nijak jinak nepřispíval kupř. na provoz domácnosti, atd., částka se určítě z těch padesáti procent sníží. Pokud jeli oba rovným dílem, on není vlastníkem bytu, má nárok na polovinu splátek hypotečního úvěru za dobu společného soužití
@budouci_maminka To samozžejmě, já psala a odpovídala na stav bytu bez další investice
@magdalenax bavíme se tu o manželích, takže určitě není směrodatné, kdo na co přispíval - myslím provoz domácnosti apod. Protože tam jsou jen jedny peníze (leda že by to šlo z nějakého dědictví a to už je neobvyklá situace).
@budouci_maminka na to si netroufám odpovědět, logicky by měla mít, ale myslím, že pak už to půjde případ od případu a jednoznačné to nebude.
Promiň, že to řeknu, ale špatně ses vdala. Evidentně se dost hádáte a ještě takhle? Já bych řekla OK a práskla dveřma. Na tyhle typy platí jenom to. Má pocit, že má navrch. Tak mu ukaž že ne. Až tohle zase řekne tak se seber a jeď k rodičům nebo kamarádce. Ať se připlazí. A až se tak stane, tak ti bude muset slíbit, že byt je vás obou a pokud s tím má tak zásadní problém, tak ho proboha prodejte a kupte si jiný. Nebo byt teda přepište i na tebe, ať vidí jasně napsané i tvoje jméno. Je to evidentně pěkný blbec. Jinak já si teda myslím, že když byl byt jeho před manželstvím tak není tvůj. Není to společné jmění. Každopádně ale takhle se k milované osobě prostě nechová. My jsme spolu chodili s mužem asi 14dní když jsem mu dala druhé klíče od mého auta a řekla mu, že teď je i jeho a od té doby to tak prostě je. Naopak já s ním teď jezdím minimálně protože manžel s ním jezdí do práce. V životě by mě nenapadlo mu říct "to je ale moje auto"....a to ho prosím splácím jenom já! ale takto přece vztah nefunguje. Budeš to muset jasně utnout. ano, můžeš přestat nakupovat jídlo, vařit, žehlit. Protože si kupuješ jen pro sebe a žehlíš a pereš jen to svoje. ale to ho spíš naštve. Opravdu jak bude mít kecy, že to není tvůj domov tak se seber a odejdi. Pokud tě chce ve svém životě, tak se vším všudy.
@budouci_maminka ano, nejak tak. Ale zas kdo si schovava uctenky za to co vse pořídí, zejo? Jinak by to melo byt jak píšeš s tou pulkou hypo. A taky pulku toho, co se plati mesicne za elektriku,vodu,,topení... takze by si mohla ve finale prijit na pekny balik (nevim tedy jak dlouho jsou manželé). Tak at si pan rozmysli, co rika, aby pak nebyl jednou v řiti 😁
@martaskaaa a proč by měl pán při případném rozvodu vracet půlku energií apod.? Vždyť ty využívají oba.
@martaskaaa pokud jde o větší částky - zhodnocení majetku (rekonstrukce apod.), tak tam si snad nechává účtenky každý. Ostatní drobnosti je klasické SJM.
@eviicka sjm je naprosto vše mimo daru, nebo dědictví. Vše co bylo pořízeno za trvání manželství bylo pořízeno z pohledu zákona ze společných peněz, i kdyby je vydělal jen jeden. Tudíž každý přispěl rovným dílem (= má nárok na polovinu). Kdo co užívá nebo neužívá je jedno. Vytasená uctenka by byla relevantní v případě soužití na psi knížku, ne v manželství.
@zuzineckah souhlasím, nic takového nepopírám
@eviicka já jen pro upřesnění, aby si někdo nevyložil špatně ty uctenky👍

Souhlasím s @myjusiatko oni jsou MANŽELÉ, takže SJM - v tom případě nejsou žádné moje, tvoje peníze. Jsou pouze společné peníze.
Byt jeho je, zakladatelka by si v případě rozvodu mohla nárokovat kompenzaci za splátky.
To ale nemění nic na tom, že tady je něco špatně v celé komunikaci...