Návštěvy u tchýně. Může přiklepnout soud i prázdniny?

10. lis 2019

Mám problém s tchýní. Nebudu se vypisovat, protože by to bylo dlouhé. Aktuálně řešíme, že už jí má dost i syn. Zvládne krátkou návštěvu, ale ona by ho chtěla víc. Chce ho každé prázdniny. Syn odmítá a babička citově vydírá. Když nepomáhá, začíná vyhrožovat soudy. Chápu, ze má na návštěvy nárok. Ale přiklepne soud i třeba prázdniny? My v kontaktu nebranime. Ale nechceme, aby u babičky spal.

anrokop
10. lis 2019

Pokud vím tak prarodiče mají jen právo vnouček vidět nemají právo na žádnou péči a rozhodování pokud dítě má rodiče a hlavně když u ní dítě nechce být žádný soud ho nutit nebude vůbec bych se nebála a kašlala na ní.

zuzkasim
10. lis 2019

Kolik synovi je? Pokud mají prarodiče možnost svého vnuka navštěvovat nebo tam dokonce občas na návštěvu jezdíte vy, ničím dalším by se soud nezabýval.

zelenaesmolda
10. lis 2019

Jestli vam vyhrozuje soudem tak vsechny tyhle vyhruzky a citove manipulace schovavat.Jinak soud se ji vysmeje.Co je to za babicku,ze nuti vnuka,aby u ni byl kdyz on sam nechce?

autor
10. lis 2019

@zelenaesmolda to neschováme. Nemáme nic v ruce. Není hloupá. Vše je jen ústně.
Ona ho nevnímá. Naprosto ho ignoruje a mele si svou. Ona je babička a má právo na to, aby u ní syn byl. A musí se mu u ní líbit.
Soud se jí nevysmeje. Ono to právo na vzájemný kontakt je.

@zuzkasim jednomu je 7 a druhému 5. Mladší by i chtěl, ale u něj nechci já. Několikrát se o něm vyjádřila, že je de*il.

zuzkasim
10. lis 2019

Právo na vzájemný kontakt u prarodičů s vnoučat je, ale pokud mohou na návštěvu a občas tam zajedete, tak je kontakt uskutečněný a nikdo se tím nebude zabývat dál, bát se nemusíte. Ale chápu, že je velmi nepříjemné, pokud takto vyhrožuje.

kejt29
10. lis 2019

A co na to otec deti?

jarla
10. lis 2019

mno,tak jestli je "babička" schopna se o dítěti říct,že je debil,tak ybch kontakt výrazně omezila, nebo i ukončila....manžel k tomu přistupuje jak?

zelenaesmolda
10. lis 2019

pravo na kontakt maji ale nemaji pravo na to,si ho soudne vynucovat pokud vy jim v kontaktu nebranite.prarodice nemaji na dite vetsi pravo nez jini lide,asi to zni hloupe ale zrovna se to resi v ulici kdy ma jit kluk do pestounske pece k "cizim" nebo k prarodicum a vsichni maji stejne sance,prarodice nemaji prednostni pravo

autor
10. lis 2019

@zelenaesmolda my právě i celkem branime. Vídáme se 1x za 2-3 měsíce na cca 3 hodiny. Teď tu byli v říjnu a ubránili jsme se až do Vánoc.

zelenaesmolda
10. lis 2019

nerekla bych,ze by tohle soud povazoval za braneni v kontaktu...zkus bezplatnou pravnickou poradnu,tam ti reknou presne.

autor
10. lis 2019

@zelenaesmolda doufám, že to nějak projde. Nechceme ho k ní poslat na vánoční prázdniny a je to problém.

gruyerre
10. lis 2019

Jednou jedinkrát by nějaká babizna mohla o mym dítěti říct, že je de*il, a už bych k ní v životě tohle ani žádný jiný dítě neposlala.

autor
10. lis 2019

@gruyerre my máme návštěvy jen pod dozorem. Ale bojíme se, že kdybychom ji odstrihli úplně, bude se soudit. No a pak to bude tvrzení proti tvrzení. Ona by na nás pak posílala sociálku a to se mi řešit nechce.

marcicek84
10. lis 2019

A o co by se chtela soudit?At se soudi,ale pokud vy jako rodice fungujete,soud se ji vysmeje,vzdycky je duvod proc nemohly vnoucata prijit,jsou nemoce,krouzky atd. atd.

autor
10. lis 2019

@marcicek84 ona bude hrát na to, že my jako rodiče nefungujeme. V okolí mám případ, kdy to prarodiče vyhráli a mají návštevy snad 1 víkend v měsíci (nevím, jestli celý, nebo jen část).

drep
10. lis 2019

Myslím, že holky nemají pravdu a že pokud rodiče opravdu brání ve styku s prarodiči, tak se soudit lze a lze i vyhrát. Soud neřeší křivdy rodičů, ale zájem dětí a v jejich zájmu je se stýkat s prarodiči. Pětileté dítě jistě může přespat u babičky, moje jedenáctiměsíční bývá s jednou i druhou babičkou v řadu hodin, přes noc ne kvůli kojeni, ale až kojit nebudu, pokud bude zájem z obou stran, tak u nich dceru ráda nechám i přes noc. Naopak jsem ráda, když se na babičky směje a chce k nim a když si ji spokojenou zase vyzvednu. Být babička a vídat svá vnoučata jednou za 2-3 měsíce, taky bych spokojená nebyla.

zelenaesmolda
10. lis 2019

@drep
ale jeji syn k babicce jezdit nechce

autor
10. lis 2019

@drep já se o kontakt snažila. Syn u ní byl i přes noc, ale vyjádřil se, že už nikdy. Babička celou dobu pomlouvala mě, manžela, druhé prarodiče. Snažila se ho převychovat. Po 3 dnech z něj byl uzlíček nervů.
Mladšího syna opakovaně nazývá poměrně hnusně. On je akční, ale není nevychovaný. Bohužel babičku neposlouchá a ignoruje.
Oba přespávají u mých rodičů, u tchána a jeho ženy. Problém je jen s tchýní.

kejt29
10. lis 2019

Porad ale nevime, jak se k tomu stavi otec deti?

autor
10. lis 2019

@kejt29 je na mé straně. On by ji odstřihl už dávno, byla jsem to já, kdo se snažil zachovávat aspoň nějaký kontakt.

zelenaesmolda
10. lis 2019

tak pokud stoji na tve strane,deti ji nechteji vidat tak bych to dal neresila a odstrihla bych ji.nabidla bych ji cas od casu,ze muze prijet na navstevu a tim to hasne.pochybuju,ze by vas tahala po soudech,to by ji vyslo dost draho a vysledek je nejisty.

kejt29
10. lis 2019

A jeho taky ignoruji? Sli by proti vlastnimu synovi? Co to je za matku 🙄 Takze ja bych pro klid duse tam jednou za dva mesice zajela. Na otazku jestli tam bude spat bych s klidem odpovedela ne, nechce. Vic bych se k tomu nevyjadrovala. A kdyz bude jedno z deti nemocne napsala bych jim, at prijedou oni. Hodne bych se snazila komunikovat pisemne. Treba sms. At jde videt, (v pripade nouze), ze snaha z vasi strany je. A komunikaci uchovat.

autor
10. lis 2019

@kejt29 ano, půjde proti synovi. Ona ignoruje všechny. Když si myslí, že má pravdu, tak je jak kafemlejnek.
Nechci, aby jezdili. To je nesnesitelné.

vitezove
10. lis 2019

Prarodiče mají minimální práva. Pokud jim vysloveně neodpíráte jakýkoli styk, nemají žádné právo na soud a soud se jim vysměje. Nemohou si vydupávat délku styku. Tj nesmysl.

kejt29
10. lis 2019

Tak pak jedine zajet tam jednou za ty dva mesice na hodinu at mate “splneno”. Snazila bych se nehadat, proste bez emoci odpovidat, nic nerozvadet. A pro klid duse bych navstevy domlouvala pres sms. Treba jen upresnit cas, prijedeme zitra kolem 16h jak bylo domluveno apod.

zelenaesmolda
10. lis 2019

Proc je mene snesitelne,ze tchyne prijede nez kdyz jedete vy k ni?U vas doma by prece nemohla tak poroucet,mela bys vyhodu domaciho prostredi

sonikv
10. lis 2019

Prarodič má nějaký právo na svý vnučky/vnuky?!?!?!?!? Já myslela že právo na děti má jen matka/otec.........

vineta
10. lis 2019

@sonikv 927 občanského zákoníku:
Právo stýkat se s dítětem mají osoby příbuzné s dítětem, ať blízce či vzdáleně, jakož i osoby dítěti společensky blízké, pokud k nim dítě má citový vztah, který není jen přechodný, a pokud je zřejmé, že by nedostatek styku s těmito osobami pro dítě znamenal újmu. Také dítě má právo se stýkat s těmito osobami, pokud tyto osoby se stykem souhlasí.

autor
11. lis 2019

@zelenaesmolda protože u nás má tendence dětem organizovat pokoje. U nich je za hodinu nervózní a vyhání nás, u nás vydrží i 5 hodin.

kejt29
11. lis 2019

To musi bys silena baba. No i kdyby to hnala k soudu vic, nez navstevy ji soud nepriklepne. A kdyz jednou za cas vydrzite tu hodinovou navstevu bude mit smulu 😉