Nechci doma tchyni na Vánoce. Jak to manželovi říct?

15. pro 2023

Vůbec nevím jak manželovi říct, že nechci aby tchýně přišla na Štědrý večer, rozbalování dárků a pod.
Tchýně je taková hodně nabručená, drsná, nechápe vtip, pořád má poslední slovo, všechno vím všechno znám... Prostě jí nemusím. Manžel s ní taky nemá moc hezký vztah ( takový chladný) ale že slušnosti jí pozval na vánoce k nám protože nikoho jiného nemá. Ona hraje divadlo.. stejně jako minulý rok, že uvidí, že dá vědět atd. Minulý rok to bylo stejné divadlo a na Štědrý den přišla ještě s její další dcerou a jejím partnerem. Což mě fakt docela naštvalo protože nemám náladu trávit čas s někým s kým si nemám co říct, a ještě ne Vánoce.
Máme dvě malé děti a chci si to užít a ne být nástavná a pozorována. Letos tchýně na narozeninách dcery se chovala jako největší kráva (pardon). Furt kritizovala co dostala za dárky, furt něco mlela, když jsem se chtěla s dcerou vyfotit u dortu tak remcala že řeším kraviny a přitom sama furt fotila, točila... A ještě když jsem jí poprosila za pár dní jestli mi něco pošle řekne že nic nemá 😶. Ok...
Vztah k ní prostě nemám a nechci jí tu ale. nevím jak slušně to říct. Co se týče hlídání vezme si dceru 1x za měsíc na noc s tím že ani o minutu déle... Na návštěvu nepřijde. Vpodstatě se jí s dětmi musím vnucovat já, sama nikdy žádný zájem neprojeví až na kritiku, že si pak stěžuje svojí dceři že naše děti vidí málo 😶... Já už prostě nevím....

ireniq
15. pro 2023

A manzel ji pozval na ten konkrétní den bez domluvy s tebou?

jana_zofie
15. pro 2023

Když někoho nechci, tak ho nezvu. Když někoho pozvu, řekne nejpozději tři dny předem (na Vánoce bych klidně trvala na týdnu), jestli přijde nebo ne. Jinak vařím 4 porce. Jé, ahoj, ty jsi přišla? Ale já tu pro tebe nic nemám. Tak já nevím? Sedni si zatím sem, uvařím ti čaj. Chceš třeba aspoň špagety s kečupem? (Nebývám zákeřná, ale kdyby mě dotyčná štvala, tak si to naplánuju tak, abych si to fakt užila a nenechala se rozhodit.) A uvidíme, kdy by řekla další rok, že přijde.

sigyn
15. pro 2023

Moc nechápu - píšete, že nikoho nemá, a pak že přišla s dcerou. Každopádně koho na Vánoce nechci, tak toho nezvu.

eviicka
15. pro 2023

Nezávidím ti to, chapu, že bez ni bude lépe.

Na druhou stranu, pokud si bere dceru každý měsíc na noc, tak je to docela dost hlídání, to bych asi kvůli tomu leccos zkousla (pokud mají hezký vztah).
To jak se bude chovat k tobě můžeš trošku ovlivnit i ty (na výtky reagovat, třeba slovy "to neřešte " "já to mám takto ráda " "my si to s Pepou takto rozhodli...).
Kolik lidí s ní přijde by si měl osefovat muž.

te_reza
15. pro 2023

Tak má někoho nebo nemá?! To si dost rozporuje. Pokud má i jiné děti, ale žije sama, je slušnost pozvat, ale každý rok střídat. Jeden u vás, druhý teda asi u dcery.

1pomnenka
15. pro 2023

To si musíš vyříkat s manželem, aby ji nezval. Pokud se ozve, že přijde 24., tak říct, ať přijde jindy. To, že bydlí sama, neznamená, že s vámi bude trávit Štědrý večer.

autor
15. pro 2023

Pardon... Jako že nemá nikoho s kým slavit Vánoce atd

te_reza
15. pro 2023

@anonym však píšeš, že má ještě dceru, ne? Jinak tchýně byla roky sama a ani jednoho ze tří dětí ji nenapadlo pozvat na vánoce. I když jsem z ní dvakrát odvarena nebyla, nechtěla bych, dny na mě takhle jednou holka srala.

zmrzlinka
15. pro 2023

To stě s manželem měli domluvit dříve jak to bude na Vánoce...Jak to ,že ji pozval bez toho aby stě s Tebou poradil?Teď už s tím asi nic neuděláš....

knuffel
15. pro 2023

Tak když dorazila s dcerou, asi by teda neslavila sama. Pozvěte ji na 25. 🤷

mourovatakocka
15. pro 2023

Domluv se s manželem, že Štědrý večer chceš jen vy čtyři a tchýču pozvěte na Boží hod. Nebude sama, ale ty si užiješ sváteční den jako rodina a ne na jehlách.

alice180
15. pro 2023

@jana_zofie to jsou takový divný hry, proč jako ?!

hanka_12345
15. pro 2023

Ja bych teda aspon zavedla stridani, at si ji vezme dcera letos...ale chapu te je to neprijemny,cloveku je ale blby ji rict nelez sem...ale pak sam.trpi

honatko092
15. pro 2023

@eviicka Mimo téma, ale jednou za noc se ti zdá jako docela dost hlídání? 😳Moje mamka za námi jezdí 1x-2x týdně a manželova maminka (je jako moje druhá maminka, máme nadstandardní vztahy) chodí minimálně 2x týdně. To je u mě až moc pomoci 😀 Ale jednou za měsíc na noc?

gruyerre
15. pro 2023

@honatko092 mně se to fakt zdá hodně. Třeba v porovnání s mou tchyní, která nehlídala nikdy za celých osm let 😀

pipi_puncocha
15. pro 2023

@honatko092 to máte úplně skvělé. Mně taky jednou měsíčně na noc přijde super - hned bych to brala, my nemáme ani to 😳

pipi_puncocha
15. pro 2023

Pokud by byla s dcerou a jejím přítelem, nezvala bych. Pokud by měla být úplně sama, pozvala bych (vyjma nějakých úplných extrémů), ale jasně si řekla, že pozvání platí jen pro ni, nicméně to by měl komunikovat manžel.

honatko092
15. pro 2023

@gruyerre To je brutální 😳 A vím, že naše rodina je velká výjimka s našimi vztahy, opravdu jsem vděčná za to, že obě babičky s námi chtějí trávit čas a jsou rády za každou minutu, protože ví, že vnoučata jsou malé jen jednou...ach jo...

honatko092
15. pro 2023

@pipi_puncocha To je mi líto 😔 Drž se, máš to teda dost těžké 😔

crejzy
15. pro 2023

@honatko092 nám tchyne pohlidala na noc za 6let 1x . Moji rodiče taky 1x. Věřte, že hlídání přes noc každý měsíc, to je v plno rodinách úplná utopie ( bohužel)

eviicka
15. pro 2023

@honatko092 přidávám se k ostatním-hlídání žádné nemáme (vztahy máme hezké, bohužel moji rodiče nežijí, manželovi jsou staří-nemocní). Hlídání přes noc každý měsíc beru jako celkem dost.

jana_zofie
15. pro 2023

@alice180 to, ze ji reknu, ze potrebuju vedet, jestli prijde, kvuli tomu, kolik toho uvarit je divna hra? Kdyz travim stedry vecer doma jen s detmi a manzelem delam presne dve dospele a dve detske porce. A presne na to mnozstvi mam i nakoupeno. Pokud mi rekne, ze neprijde, beru to, jako ze neprijde. Tedy varim pro nas, nakupuju pro nas. Jakoze hlady u nas jiste neumre, ale nezvladnu delat stedrovecerni veceri a druhe slozite jidlo. Takze fakt nevim, co bych delala. Mozna opravdu i ty spagety. Ono je to totiz tezke. Kdyz jsem byla mala, byly chlebicky a kapr na tri dny. Jenze muj muz ryby noc nemusi a k chlebickum ma vylozene averzi a nejak celkove nevidi smysl v tom, mit hromady jidla na stedrovecernim stole. Takze ryby je presne. Salatu by bylo asi vic, to jo. Chlebicky nejsou. Pochutiny by se nejake urcite nasly, plus cukrovi. Ale proste ne vecere. Ne, pokud s ni nepocitam. A pokud mi nekdo nerekne, ze prijde, no tak s nim, logicky, nepocitam.

alice180
15. pro 2023

@jana_zofie tyhle hry: ,,Nebývám zákeřná, ale kdyby mě dotyčná štvala, tak si to naplánuju tak, abych si to fakt užila a nenechala se rozhodit."

elfka21
15. pro 2023

Můj postoj je, že na Vánoce by neměl být nikdo sám. Je to den laskavosti. Když jsem byla malá, byl s námi na Vánoce bratr babičky, kterého jsem viděla vždy jen jednou za rok tento den. 😄 Jako dítěti mi to připadalo normální. Přece, aby nebyl na Vánoce sám. Pak u nás byl jednou místní kněz. A samozřejmě obě babičky a dědové. Pokud moje tchýně ovdoví, budeme ji zvát a budu to brát jako samozřejmost, i když by to pro mě bylo třeba jednodušší být jen s dětmi. Ale v tento den prostě nechci myslet na sebe, ale hledat kouzlo Vánoc. 😉

drep
15. pro 2023

@elfka21 naprostý souhlas, vidím to úplně stejně a naopak kdybychom se do našeho panelákového pidi 3+1 vešlo víc lid´, budu tam mít celou rodinu, včetně švagrové, která mě moc ráda nemá, prostě proto, že mi přijde fakt smutné, když někdo na vánoce zůstane sám

22hanah
15. pro 2023

Ježíši, tak ať jí manžel slušně řekne, že myslel Vánoce, ať přijde 25. nebo 26. na návštěvu a rozbalit si dárek, já teda na Štědrý večer bych nezvala nikoho, ani partner, je to náš večer a dětí a hlavně, aby to bylo spravedlivé k oběma babičkám, tak na Štědrý večer jsme sami a k babičkám jdeme 25. a 26., vloni byla u Vás, proč letos není u dcery, když má přítele a ještě ji k Vám drze přivede bez ohlášení? Já bych to manželovi řekla úplně normálně, že chci mít Štědrý večer jen s ním a dětmi nebo bych pozvala i svoje rodiče. Na Štědrý večer bych tchýni tolerovala a pozvala opravdu, kdyby už nikoho jiného neměla a byla i vdova, na Vánoce nemá být nikdo sám, ale zase moje druhá tchýně je opravdu hodná.

22hanah
15. pro 2023

@jana_zofie a co když si chce někdo přidat??? Takhle přesně mít nalajnované Vánoce na porci jídla, to by mě nebavilo, všichni si většinou po rozbalení dárků přidávají. A když manžel rybu nemusí a ani chlebíčky, proč si neuvaříte něco jiného, co máte rádi? Já teda, ikdybych tchýni nemusela, určitě bych jí na Štědrý večer nedala špagety s kečupem, to bych se hanbou propadla - za špagety s kečupem vlastně vždycky, to bych nedala ani psovi, trochu úcty, je to přeci jen matka manžela, ikdyž protivná.

jana_zofie
15. pro 2023

@alice180 ja se totiz velmi rychle rozhodit necham. Takze ve chvili, kdy by zazvonila bych musela fofrem v hlave utvorit plan co budu a co rozhodne nebudu delat, protoze jinak bych pri sve povaze uvarila i jidlo na 25. a 26. , trichodove menu specialne pro tchyni, a z kuchyne vylezla az tak v jedenact v noci.

jana_zofie
15. pro 2023

@22hanah on si ji, v konkretni specificke uprave jednou za rok da. Rad. Nesni ji ale moc. Ale pokazde se ho ptam, uz bylo i jine menu. Pravdou ale je, ze u nas si za cely rok pridal manzel asi... Hmmm at nekecam... dvakrat. Deti si pridaly jednou (spagety) a jediny, kdo by byl schopen si realne pridat byvam ja. Je to banda nejedliku. To se holt obcas stane. A ostatne kdyby nahodou, tak po veceri jsou ruzne syry, pochutiny, cukrovi. Jak rikam, hlady se u nas neumira. Jen to neni vecere. Ne kazdeho bavi si sestkrat pridat hlavni jidlo. My to tak doma meli, v podatate jsem na tom vyrostla, ale velmi rychle jsem se prizpusobila tomu, prejit pripadne po veceri na neco jineho k zakousnuti.
Jo jinak.stedry den s tchyni jsme meli loni. Letos je u nasich, takze samostatne jsme ho slavili vlastne uz predloni. To byla jenom dcera, vlastne jeste, kdyz si to tak vybavuju. Takze ono se zas tak casto nrstava, ze bychom slavili vanoce samotni. Nevadi mi to. Ani mi to neprijde divne. A protoze vim, s kym a podle jakych pravidel se "jede", funguji tak i zvyklosti. Jenze to musim vedet dopredu, jak veci budou. Kdyz to nevim, je to po mem. Ja ti taky nekritizuju tvuj zpusob oslavy. Proc ti vadi ten muj?

alice180
16. pro 2023

@jana_zofie za mě je daleko snazší jednat narovinu. Než pak dělat opicarny s jídlem a naschvály, aby si to někdo tzv. užil. Ono.je to sice nepříjemný v tu chvíli, ale daleko efektivnější než nějaký pomsticky a ponižování okolí i sebe sama.