Nechci manželovi "půjčovat" dítě. Jak to řešit?

janinaj20
11. lis 2010

chci se zeptat na dotaz:pritel ma milenku a presto ma zajem starat se a byt s ditetem co nejvice. bohuzel jeho zradu mu nemuzu odpustit, proto se mu chci "pomstit" i kdyz na to doplati dite. coz me nejvice mrzi.
po dobu rodicovske dovolene (3 roky), matka i otec ziji oddelene.
otec s platem cca do 15000.- z toho ma vydaje(hypoteka atd cca 13000.-) takze na zivot mu zbyde cca 2000.- + bokem dostava cca 5000.-(ktere nema na vyplat.pasce)
jak to resit s peci o dite. dite mu chci davat po dobu 3 let minimalne nebo vubec i kdyz vim, ze to asi neni v souladu se zakonem. chci, aby pochopil, ze zrada boli.
ma on moznost si dite v dobe, kdy jsem na rodicovske dovolene brat k sobe domu? myslim si, ze jsem na rodicovske ja a moji povinnosti je, starat se o dite. pochopitelne bych mu zpristupnila, dala moznost navstevovat dite u me.
nechci mu dite davat na hlidani a nechci, aby si ho nekam odvazel.
jak toto resit?
soudne? pak soud prihledne k majetkovym pomerum. na to, ze nema " na vyzivne" dle platu?k cemu vsemu se u soudu prihlizi?on sice prispiva, ale kdyby to melo byt podlozene, kde penize bere, tak je namydleny.

je on v pravu si dite brat kdykoliv v dobe, kdyz jsem na rodicovske??
k jakym kriteriim soud prihlizi? dekuji za odp.

heryna
11. lis 2010

Dohodněte se na všem a budete mít klid-oba.Dítě at si přítel bere dle možností, alespoň si odpočineš, načerpáš energii, sílu a najdeš si nového přítele.A největší trest pro něj pak bude, že ty i dítě jste šťastné a spokojení, leč s jiným chlapem.Svou zarputilostí rozhodně nebudeš trestat jeho, ale sama sebe a dítě a ještě ho utvrdíš v tom, jak dobře udělal, že odešel.

Nepíšeš kolik je dítěti let.Většinou styk bývá asi 1 až dvě odpoledne v týdnu a jeden víkend za 14 dní.
Na všem bych se snažila dohodnout, napsala to, poslala to na soud a hotovo.Předem bych se ještě dohodla na letních, zimních prázdninách, vánocích atd.Nebo nejlepší by bylo, aby to napsal přítel, oni většinou moc nepřemýšlí a uvidíš jak to tobě bude vyhovovat.

morturi
11. lis 2010

@janinaj20 Dítě mu chceš upřít opravdu jen proto, aby ses pomstila, že už tě nechce? Pokud to tak je, co se tak pomstít nějakým jiným způsobem, něčím v rovině partnerské a ne rodičovské? Víc než jemu ublížíš svému dítěti. Sebereš mu tátu. Ublížíš mu na celý život. Rozmysli si to dobře. Opravdu svého expartnera nenávidíš tak strašlivě moc, že si nemůžeš pomoci a musíš do toho své dítě zatahovat??
A k tvým otázkám:
-ma on moznost si dite v dobe, kdy jsem na rodicovske dovolene brat k sobe domu? myslim si, ze jsem na rodicovske ja a moji povinnosti je, starat se o dite. pochopitelne bych mu zpristupnila, dala moznost navstevovat dite u me.
Ano, má. To, že jsi s dítětem na RD neznamená, že dítě musí být 24 hodin denně 365 dnů v roce v tvé přítomnosti. Má právo být se svým otcem a pokud bude otec usilovat o dostatečně častý styk s dítětem od prvních dnů jejich odloučení, není důvod, aby si ho bral na vycházky, na návštěvy k sobě a následně i na noc nebo na více dnů dohromady. (Překážkou u kojenců a batolat je samozřejmě kojení, dítě kojené co dvě hodiny si těžko může vzít na celý den apod.)
-nechci mu dite davat na hlidani a nechci, aby si ho nekam odvazel.
jak toto resit? Opět, pokud je jediným důvodem tvá boles, uraženost, touha pomstít se otci, pokud nenajdeš závažný důvod, pro který můžeš soud žádat, aby zamítl otci pobývat s dítětem bez tvé přítomnosti, a soud mu toto svým ustanovením umožní, můžeš už jen jednat vědomě proti rozhodnutí soudu, dělat různé naschvály apod., čímž pravděpodobně spustíš kolotoč soudních jednání - pokud bude mít otec o dítě opravdu zájem, bude se tvému jednání bránit
-je on v pravu si dite brat kdykoliv v dobe, kdyz jsem na rodicovske??
k jakym kriteriim soud prihlizi? Ne kdykoliv, ale tehdy, kdy se domluvíte nebo tehdy kdy vám to nařídí soud.
-soud prihledne k majetkovym pomerum. na to, ze nema " na vyzivne" dle platu?k cemu vsemu se u soudu prihlizi?on sice prispiva, ale kdyby to melo byt podlozene, kde penize bere, tak je namydleny.
TAdy nevím přesně o co ti jde, soud nějaké výživné vyměří, otec ho bude muset platit. Jeslti ti jde o to, že ho chceš udat za výdělky "na černo", můžeš na to taky dojet ty sama 😉

Znovu, "potrestej" přítele jinak, než co se týká dítěte. Ublížíš nejvíc dítěti, když přetrháš jejich vztah, dojde ti to za pár let a bude už možná pozdě. A naopak, když jim jejich vztah necháš, za nějakou dobu budeš třeba sama moc ráda za to, že máš dva víkendy v měsíci volno na své aktivity, budeš ráda, když ti expřítel pomůže s hlídáním nemocného dítěte, až nastoupíš do práce, budeš ráda, když mu koupí něco pěkného nebo potřebného k narozeninám, vánocům ....

Chápu, je to těžké a jeho zrada bolí. Ale pro tvoje dítě to je táta, stejně tak jako ty jsi jeho máma.

naty
11. lis 2010

@janinaj20 tak předně by ses měla zamyslet nad tím, co děláš...to, že má přítel milenku se týká jen a jen vás dvou, ne vašeho dítěte!!! jako rodič máš určitou odpovědnost a máš myslet především na dítě, ne na sebe a na to jak se někomu pomstít a už vůbec ne, aby to dítě bylo prostředkem pomsty!!! 🙄 To snad nemyslíš vážně? Chápu, že tě to bolí, ale dítě za to nemůže, a ublížíš tím především jemu...zkus se vžít do jeho situace, proboha!! Všechno dobrý a najednou nemůže vidět tátu?? Kolik mu je? Pokud je dobrej táta, není jedinej důvod, proč by mu měl někdo bránit ve styku s dítětem a není omluva proto, abys to dělala ty kvůli uražený ješitnosti. A co se týče peněz, předpokládám, že když 5000,- dostává bokem, tak mu to asi těžko dokážeš.

berenika39
11. lis 2010

pomsta v podobě odloučení dítěte od otce? nezlob se, mám jiný názor. to přece nemůžeš myslet vážně. potrestáš dítě za to, že vy dva jste měli nevydařený vztah? dítě má svoje práva, jako každý člověk a at se ti to líbí nebo ne, jedno z nich je i právo na otce. copak vaše dítě je viník, že bude pykat a nepozná otce, přijde o možnost s ním trávit čas, budovat si vztah, co později, až se bude na něj ptát, co v pubertě , v dospělosti?
vůbec pro to nemám porozumění a je mi z toho smutno. jinak samozřejmě je rozhodnutí na tobě.

janinaj20
autor
11. lis 2010

diky za nazory. i kdyz ten, kdo chtel odloucit od ditete byl on. hrozil mi pravniky a buhvicim, podsouval mi, ze se o dite nedokazu postarat. jak to muze vedet? jeste nemel deti a ja taky ne. veskerou vybavicku a vse kolem toho jsem poridila sama.
milenka = jeho bejvalka s kterou se rozesel(rok tomu je). sproste me podvedl, vyuzil,chtel se mnou dite nacez proste stara laska nerezavy,vratil se k ni. mel si to uvedomit drive,s kym chce v zivote byt. ja mu na jeho plany do budoucna naletela a uverila tem recickam o rodine.
jinak chtel po me i potrat, ktery si rozmyslel. nechtel, aby kvuli nemu do budoucna podstoupila to riziko, ze bych nasledne nemohla mit deti nebo nejaky zdrav.problemy.
skazil mi zivot. ale tak to asi v zivote chodi. nic nemuze byt bez chybicky.

naty
11. lis 2010

@janinaj20 a kolik je teda dítěti??

morturi
11. lis 2010

@janinaj20 Janino a kolik je vašemu dítěti? Nebo jsi teprve těhotná? Každopádně to je nelehká situace, nicméně, z osobní zkušenosti, pokud to jen trochu jde, je lepší uchovat pro dítě oba rodiče v maximální možné míře. Ze spousty důvodů. A že ti zkazil život? No, dítě přece neznamená zkažený život ne? Dítě do něj naopak může vnést velké obohacení a velkou radost, samozřejmě ruku v ruce s velkou starostí 😉, ale rozhodně to není důvod považovat svůj život za zkažený.
A z vlastní zkušenosti, i když tobě někdo ublížil, tak nenávist k němu a touha po pomstě - to bude ničit život především tobě samotné. Já to v sobě živila celé těhotenství a celý první rok, bylo to šílené. Nestojí to za to. Jen ti to bude bránit v dalším životě. Zachoval se k tobě jako hajzlík, buď ráda, že se to ukázalo hned v počátku, než po deseti letech se třema dětma, společnou hypotékou apod.. Nech ho bejt, nech dítěti jeho tátu v té míře, v jaké o to bude stát a buduj si svůj život s někým dalším.

jakoubka
11. lis 2010

@janinaj20 -přítel mě opustil,když byl malému rok.
Nikdy by mě nenapadlo se mu mstít přes malýho.Je jeho táta a tak to i zůstane.
My jsme se domluvily o výživném i o to,kdy bude chtít malého.
Malého si brává jednou týdně na odpoledne a pak každou sobotu i přes noc.
To ,že to nevyšlo nám,neznamená,že mu nebudu dávat jeho syna
😉 .
Taky mě jeho zrada bolí už více ,jak dva roky,ale......jsme především rodiče Kubíka a nechceme ,aby on ještě za to trpěl.
Pokuste se to vyříkat mezi sebou 😉 😉
Držím palce

mkr
24. led 2011

ještě by mě zajímalo, jak je to s výživném na mě, vím, že něco takového je, taky budu řešit tuto situaci, tak chci mít přehled, děkuji

nadka25
12. bře 2011

Ahoj tak my se s přítelem rozešli když jsem byla v 5 měsíci na internetu si v klidu dával fotky s jinýma holkama, pak začala šikana ze strany jeho rodiny 50 vžhružných smsek deně a stovky zmeškaných hovorů, že začal nový život a to že bude mít někde dítě už není důležité, že když ho dám k soudu tak uvidím, hrozné věci jsem zažila testy otcovství, soudy a po roce a půl konečně klid otec je, neplatí, malou nikdy neviděl ale už mám klid.

kikimaruska
12. bře 2011

@janinaj20 Bývalý přítel nás opustil též, když bylo malému rok. Cítila sem k němu též nenávist a vztek z mnoha důvodu, které mužeme probrat jinde 😉 a bylo mi opravdu špatně a smutno, když jsem věděla, že naše dítě vozí za "Ní" a že jednou se o něj bude dokonce starat. Ale uzavřeli jsme společne dohodu ohledně péče o malého, návštěvy ex i výživné a soudce vše pak jen schválil soudně. Jinak placení hypotéky není překážka a soudce k ní nepřihlíží, jako k povinným výdajům za bydlení, které zohlednuje (např.nájemné...). Já mám výživné docela nízké oproti jiným maminkám, ale souhlasila sem, nakonec sem nechtěla dělat nějaké rozbroje, jelikož by to odnesl jen syn...a já jen nervy navíc. Malý otce navštěvuje pravidelně od roka každých 14 dní na celý víkend (bere si ho k sobě domů), středy nemá čas (bydlí daleko) a na prázdniny atp.na týden po domluvě. První rok byl opravdu hodně bolestivý, ale časem, když vidím, jak má malý tatínka opravdu rád, těší se na něj a ptá se...tak jsem ráda, že si k sobě aspon konečně našli cestu, jelikož to zprvu růžové celkově nebylo (od těhotenství až do toho roku)...a soudama i sociálkou a kdejakými hnusy mi hrozil též a lehké to opravdu nebylo! Držím palce...

zamilovanadonej
21. led 2013

Tuhle diskuzi asi založila nějaká nevyrovnaná žena, byla by mi hanba tohle plánovat. Prvně jste si měla vyřešit svojí psychiku, no děs. Mstít se přes děcko můžou jen chudáci. Jinak podotýkám že jsem rozvedená cca 3 roky, bvalého bych nejraději nezdravila, ale mstít se děckem by mě nenapadlo.

kapljhgf
21. led 2013

pokad není soudně rozhodnuto jak často má dítě navštěvovat otce u něj doma tak mu ho půjčovat nemusíš ae nesmíš mu úplně zakázat styk s dítětem a soud ten než se k němu dostanete tak už budeš mýt po mateřský jelikož lidí co se tam souděj o děti a alimenty tam je až dost

maribea
10. únor 2013

ahoj maminky, mám důležitý dotaz. S přítelem (teď už bývalým) máme holčičku. Odešli jsme od něho protože je silně agresivní, absolutně nemá problém mě seřezat před dcerou. No, mám jí soudně svěřenou do své výhradní péče. Nvštěvuje ji u mě, párkrát jí měl venku. Když tu byl naposledy, nebyl schopný pochopit banalitu ohledně dcery, rozčílilo ho to a opět mě zbil. Praštil se mnou o skříň a za ohromného řevu a nadávek jakou má obrouvskou chuť mi rozkopat žebra mě škrtil. Po té mi ještě zkroutil ruku takovým stylem že jí mám ve škrobáku, snažil se mi vyrvat z ruky telefon (v 6 měsíci těhu mi jí zlámal). Malá to vše viděla, celou noc se mi budila s hysterickým pláčem... Následovalo jeho "zhroucení" :-/ pláč, omluvy, věty typu - víš přece že mě nesmíš dáždit... Kdysi mi říkal že by mi vědomě nikdy neublížil (udělal to několikrát). Teď to tvrdí i o dceři a já umírám hrůzou že mu rupnou nervy a něco jí udělá. Co mám dělat aby mu soud zakázal přístup, případně návštěvy pouze v mé přítomnosti nebo dohledu sociálky? Nejde tu o pomstu, nýbrž o ochranu dítěte.

beruska1989
10. únor 2013

@maribea tak to je teda síla☹, asi zajít za právníkem a nějak by se to snad zařídit dalo... nebo se zajít zeptat přímo na sociálku? a nedivim se že se o malou bojíš. taky bych se bála že by mu mohly rupnout nervy☹.

maribea
10. únor 2013

@beruska1989 já vím že jsem měla jít hned k lékaři, ale strašně jsem se bála že mi řeknou že jsem hysterická

garfie
11. únor 2013

@maribea Měla jsi rovnou zavolat policii. Okamžitě. Příště to prosím udělej, ano?

garfie
11. únor 2013

@janinaj20 Pokud je jediný důvod zamezení styku s dítětem abys ublížila jeho otci za to že tě podvedl......hele, já chápu, že to bolí-ale tohle prostě nemůžeš. Zajdi za psychologem, pomůže ti vybít zlost a překonat tu nenávist.
On je rodič, stejně jako ty, má na dítě stejné právo-a pokud mu nijak neubližuje, tak nejen faktické, ale i morální-ten problém je mezi váma, ne mezi ním a dítětem.
A abych to odlehčila-pokud se chceš pomstít, tak mu ho dávej naopak co nejčastěji, zvlášť když bude s ní....myslíš si, že se dali dohromady aby se starali o malé dítě? Asi ne.....a ty si navíc odpočineš 😵

chroustinka
11. únor 2013

@janinaj20 tento postoj "pomsty" k otci ditete se vam jednou v budoucnu vrati, zkuste se nad tim zamyslet. treba v podobe hnevu ditete az bude vetsi a uvedomi si ze jste jim styk znemoznovala. deti nejsou blbe. on si nasel milenku - ublizil vam - nenasel si jine dite jako nahradu za sve prece. navic ma zajem se starat! i kdyz se k vam zachoval jak se zachoval - zrejme mel "sve" duvody" ma porad stejna prava k diteti jako vy. nejak to vyreste co nejlepe. at ditko netrpi.

mataharyy
11. únor 2013

@janinaj20 Nejsem zastáncem mstít se otci tím že mu zamezíš v kontaktu s dítětem a naopak, nejvíce trpí dítě a tobě se to jednou šeredně vymstí... Jediné kdy uznávám že jeden z rodičů nemá právo na dítě je, když dítě týrá. Ale rozhodně není důvodem zhrzená ženská 😝 Tož k mému názoru...

No a prakticky, soud (při výpočtu alimentů) nepřihlíží na výdaje, musí zůstat životní minimum a na výšku alimentů se vztahují tabulky, podle kterých se (již ve většině případů) rozhoduje... Pokud tedy je sám (není ženatý, nemá jiné děti atp.), tak se od jeho platu odečte životní minimum a to ostatní se dle určitých podmínek dělí a vypočítává se z toho výživné na dítě, příp. i matku dítěte.

lamarika
11. únor 2013

@janinaj20 Jestli nedáš na rady ostatních a opravdu mu budeš bránit ve styku s dítětem, tak budeš akorát sama proti sobě a jednou se to všechno proti tobě také obrátí. Dítě ti bude vyčítat, že přišlo kvůli TOBĚ o tátu, budeš zahořklá a pořád se budeš utápět v jedné křivdě. Přijdeš o možné hlídání. Víš kolik mamin by dalo nevím co za to kdyby měli hlídání a třeba měli volný den?
Ve vlastním zájmu a hlavně v zájmu dítěte by jsi se měla snažit domluvit s otcem co nejlépe. Děti jsou chytré a i jim brzo některé věci docvakávají 😉

salikova
11. únor 2013

Jediný, komu tímhle přístupem opravdu ublížíš budeš ty a tvoje dítě 😢 Přece se nemůžeš celej život užírat tím, že tě využil a pak odkopnul. Podle mě to chce se pořádně vyřvat a jít dál - nic jiného ti nezbývá. A co se týče dítěte - na světě je opravdu tolik osamělých dětí, tak nedělej osamělé i to svoje a přes všechno, co ti přítel udělal, jednej v zájmu svého dítěte. A pokud ho chce otec vídat, pro dítě je to super. A myslím, že až to všechno přebolí nebo se ta bolest otupí, můžeš být pak na sebe hrdá, jak seš silná, že ses to dokázala - dokázalas neupřít svému dítěti právo na otce 😉
Myslím totiž, že když už dojde k rozchodu mezi dvěma rodiči, mají být rozumní, aby to jejich rukojmí (dítě) trpělo co nejmíň. A je mi strašně líto, že to skoro nikdy tak není!!! 😠

akita
11. únor 2013

@maribea ahoj možná by bylo dobré zavolat do nějaké poradny specializované na domácí násilí, tam ti určitě poradí dobře co udělat dodatečně, co udělat příště a jak zajistit bezpečí pro dítě. na sociálce by ses možná nemusela dobrat tak odborné rady jako v nějaké specializované poradně ( a to pracuju na sociálce pokud zrovna nejsem na mateřské 🙂, aby sis nemyslela, že bezdůvodně pomlouvám ) Každopádně se drž!

aaa
11. únor 2013

@maribea Myslím, že jediná možnost je nahlásit ho okamžitě na policii, od lékaře si vyžádat potvrzení o ošetření a úřady by se měly postarat o ostatní. A prosím neodkládej to, než se stane něco horšího a opravdu vážně ti ublíží 😢 . Vůbec bych s ním nebyla o samotě, při každé návštěvě popros třeba kamarádku nebo někoho z rodiny, ať přijdou taky. Evidentně nezvládá sám sebe a měl by se léčit.

bureska
11. únor 2013

@maribea příště zavolej na policii a nech si od nich potrvdit papír o napadení anebo i od lékaře. Ale asi by bylo na místě zavolat na sociálku. Pokud máš strach, že by mohl ublížit jí, tak to řeš přes sociálku. Oni by si ho pozvali na pohovor a pak eventuelně upravili styk. Oni ti poradí co udělat. Styku otce s dítětem se stejně moc nevyhneš, je lepší když to strávíš a v době, kdy bude malá u něj, tak si udělej věci, na který jindy nemáš čas. Malá by tím jednou mohla trpět, že otce nezná. On ji stejně nebude tak často chtít, to říká spíš teď. Prošla jsem si něčím podobným. Bývalej mě opustil v těhotenství a nejdřív taky chtěl malýho hrozně vídat, teď jeho zájem upadá. Přesto mu ho ale dávám a mám aspoň volný odpoledne. Musíte se hlavně domluvit tak, aby tím malá netrpěla. Držím palce

ewulisek
7. led 2014

ahoj pisu sem za brachu snad neva 🙂 ma takovej problém rada bych mu pomohla tak to zkousim tady.jeho bivala partnerka se odstěhovala do Prahy a ja sem z druhé strany republiky kde taky bivala..odjela za přítelem a vzala i malého mam zajem o nej ale nechce mi ho dat ani na tel nereaguje platim ji 3000kc alimenty a vidim ho tak jednou za mesic sem zoufala i za brachu malému budou tri roky a soudne to nemame prosim o radu jak se zachovat uz sem ho nevidela aspoň 2 mesice a strasne nam chybi. ☹

monaska81
9. led 2014

@ewulisek a co je v soudním rozhodnutí ohledně návštěv dítěte? Brácha s bývalou přítelkyní nemají toto upravené? Pokud ne, má sice brácha na synka samozřejmě právo, ale na bráchově místě bych okamžite podala návrh k soudu na úpravu. Od letošního roku je nový občanský zákoník s rodinným zákonem, který dává rodiům větší práva - možnost spolurozhodování v otázce dítěte. Nejsem si tím 100% jista, ale je možné, že si tento návrh můžete podat i vy jako tete ( nově od 1.1.201), ale to nemůžu 100% tvrdit, nejdříve si to někde ověřte

ija1
9. led 2014

@monaska81 - ten návrh musí podat otec dítěte..........teta může nově podat návrh na styk s dítětem, aby ho mohla ona sama vídat......na otce se to myslím nevztahuje........ ten si to musí podat sám, jo a není od věci uvědomit sociálku.......

ewulisek
9. led 2014

sepsali sme dohodu ze si petanka budem predavat v miste bydliste,tu sme podali k soudu.na sve naklady si bratr jezdil pro syna do prahy..a jak na socialce něco dokazu ze mi ho nechce davat??co mam delat když chci syna k telefonu a jeji partner mi neustale vyhrozuje ze me uda za obtezovani?

ija1
11. led 2014

@ewulisek dejte na soud novy navrh..... a na socialce staci vase tvrzeni.... nebo si s sebou na misto predani nekoho vezmete....