Alimenty. Jak to udělat?

monars
10. črc 2023

Zdravím, začnu rodinnýmy poměry
Já - pracujíci
- 1 dítě z předchozího vztahu bez zapsaneho otce v rl (jsem s tím takhle v pohodě a nevadí to nikomu)
- druhé dítě se stávajícím partnerem

Partner - pracující
-1 dítě z předešlého vztahu (soudně určený styk 1 víkendy za 14 dní)
-druhé dítě máme spolu

O dítě z předešlého vztahu se stará nad rámec (dovolené, bere si ho i mimo určený styk, platí tábor atd..)
Do teď platil alimenty 6500 + se podílel na věcech do školy kroužcích a pod - vše je dolozitelne.

Máme hypoteku, která momentálně vzrostla víc než je zdrávo. 🤷‍♀️ Jako svatební dar od mojí rodiny jsme dostali dovolenou v Karibiku a tím to začalo. Jeho ex začala startovat, že vždy bereme i syna s sebou a teď nic (nebrali jsme žádné dítě) a že když máme na drahou dovolenou tak máme i na vyšší alimenty. K soudu podala žádost na 15tis. (což když vezmu v potaz, že tím pádem by každé naše dítě mělo mít 15tis měsíčně tak mi to úplně nejde dohromady když započítam veškeré nutné výdaje) a soud chce doložit moje příjmy... A moje otázka zní - bude soud brát na zřetel, že jsem jediný zivitel dcery z předchozího vztahu? Navíc jeho ex "papírově" bydlí sama, aby dosáhla na všechny přídavky, kdežto realita je jiná už nějakou dobu bydlí a chlapem. Nechci být svině, ale když se musí počítat můj příjem, jak to udělat aby se počítal i ten jeho?

uzivatelkapetra
10. črc 2023

@monars napsat to tak, jak tady říkáš. Že byl karibik jako svatební dar se dá dokázat tím, jak byla dovolená placena, tj ne z vašich účtů. Samozřejmě tvé první dítě se počítá i to že se stará nad rámec povinností.
A pokud se nebojíte, že přestane fungovat i návštěvy syna nad rámec rozsudku, tak klidně napište, že dle vašich informací žije s matkou partner a sdílí domácnost.
Co si před lety pamatuji, tak moje příjmy (jako partnerky otce) znali, aniž bych je dokládala. Jo a tu hypotéku by myslím taky měli zohlednit, pokud máte už novou splátku danou.
Ale je to vše jen můj zcela neodborný názor.

lv
10. črc 2023

Říct to u soudu, nejlíp něčím podložené, aby neřekla, že tam byl 5x na návštěvě. To samé o dovolené, dostalas ji, jeli jste bez dětí.. Každopádně naopak to, že platí tábory, dovolené a bere si dítě častěji považuju za správné a normální, společné dítě taky jezdí a bude jezdit na dovolené, potřebovat počítač, kolo atp.

irmamala
10. črc 2023

A tak tady je přece zásadní příjem otce. I kdybyste si dovolenou platili samy, nemyslím si, že by to soud zohledňoval, když to není každý měsíc. Myslím, že žádat najednou víc jak dvojnásobek je nesmysl a soud to shodí ze stolu, pokud partnerovi nějak výrazně nestouply příjmy. Tvoje dítě bych do toho moc netahala - to že si jediná živitelka je čistě tvůj problém, nárok na alimenty máš přece vždy a být hrdá je prostě luxus, ne důvod k úlevám.

lau2013
10. črc 2023

@monars Jestli pobírá příspěvek na bydlení a partner s ní bydlí, tak musí odkládat příjmy i jeho.Protože by to byl podvod.Od roku 2020 to změnili,že nemusí být trvalý pobyt ale kdo v tom bytě bydlí tak se počítá.

hanka_12345
10. črc 2023

a já bych to praskla velebnosti..normalne na rovinu bych ji praskla ze nebydli sama a tudiz na tom neni tak spatne jak by mohlo vypadat.
Když vy břizolit tak my kachličky

monars
autor
10. črc 2023

@hanka_12345 právě že se partner boji toho, že by omezila styk a zakázala to co je nad rámec (ty výhody pro chlapa, že s ním může být chce.) ale z druhé strany se nám nechce ji zvyšovat jejich standart když jsou oba pracujici, jen ho nikde nepriznava.

monars
autor
10. črc 2023

@irmamala nejde o hrdost nebo něco takového..... Otec dítěte se projevil jako silný násilník a drogově závislý v průběhu mého těhotenství, takže jsem od něj utekla ještě před porodem. Nechci aby měl s dcerou tento člověk cokoliv společného (ne, nebyl takový celou dobu... Tohle se z něj stalo když měl úraz, přišel díky tomu o práci) spíše mi šlo o to, jestli se hledí na veškeré výdaje na všechny děti (i ty co nepatří do nynějšího vztahu či vztahu těch dvou co se soudí)

j.a.n.i
10. črc 2023

@monars Ne, nehledí, pouze na ty, ke kterým ma vyživovací povinnost.

monars
autor
10. črc 2023

@uzivatelkapetra jj, nová splátka je už známá cca 2 měsíce. No, mi přišel dopis ať doložím příjmy za poslední rok 🤷‍♀️ a ano, bije se to v nás zda ji "udat" nebo ne.. Právě aby syn nestradal. Ona je taková nevyspitatelna 🤦‍♀️

monars
autor
10. črc 2023

@j.a.n.i tak proč v tom případě chcou moje příjmy když já k němu nemám vyživovací povinnost. Ale moje příjmy zohlednovat v tomto budou 🤷‍♀️ to mi hlava nebere.

j.a.n.i
10. črc 2023

@monars Tvoje prijmy se taky nijak výrazně nezohlednuji.

monars
autor
10. črc 2023

@j.a.n.i aha, no já se v tomhle nevyznám... Je to celé zvláštní 🤷‍♀️

lencaa11
10. črc 2023

@monars soud stejně nebude extra řešit kdo sní žije a pokud jak se zde píše bere něco od úřadů už ho mohla dávno přiznat a hlavně oni mezi sebou nemají dítě proto by ho neřešily a hlavně ona si může podat zvýšení na 15.000kc ale taky to musí padne zdůvodnit to znamená na co tak velký skok atd....vaší dovolenou ani hypotéka soud nezajímá tak jako lidi které mají exekuce proto se vypoctavaji % z platu a nějaká životní čárka pro osoby a vás prijem asi chtějí že máte společne dítě já nevim ale jít k soudu a takhle se tam dohadovat

barmil
10. črc 2023

@monars soudu je jedno, kolik máš děti Ty a jakou mate hypo. Řeknou, že věděl, že už jedno dite má a že s temi vydaji na něj měl počítat a svůj život přizpůsobit. Normálně řeknou, že si další dite, Vaše společne, dělat neměl, stejně ho nikdo nenutil brat si hypo. Prostě berou podle věku % z platu a pokud byl poslední vymer třeba ještě před covidem a dite bylo ve školce, nebo byl prechod mezi stupni zs, je klidně vyrazne navyseni možné.

monars
autor
10. črc 2023

@barmil no jemu se plat nezvedl, od posledního soudu ohledně alimentů, jen jsem tam přibyla já a můj dům... Takže se nehledí na oficiální výdaje (zálohy El, zp - případně nedoplatky, voda, nájem nebo hypo?) ano nikdo nikoho nenutíl si brát hypo, ale tak či tak nějaký výdej za bydlení je. Málo komu spadnou peníze / majetek do klína. 🤦‍♀️ Fakt mi tuhle byrokracii nebere hlava ani to dokládání mých příjmu. Protože z mého hlediska mám já vyživovací povinnost na svoje děti, ne na cizí.

A na základní škole už je a na to vše chlap plati 50/50 s ex. 🤷‍♀️ Takte ve finále třeba ročně zaplatí více než po něm momentálně žádá od soudu, ale když se alimenty zvednou třeba protože škola, tak už z mého hlediska není důvodu ji na to přispívat... 🤷‍♀️

hanka_12345
10. črc 2023

@monars no tak to je otazka ale vetsinou takovy lidi sou vychcany jak dira do snehz a radi se svych deti zbavi i vickrat hlwvne ze maj prašule i ze dnu kdy nic decku nezaplati.. ale samozrejme ji neznam

barmil
10. črc 2023

@monars hlavně bych řekla, že to je a bude jeho dite a kolik do něj investuje je jeho věc, jako je Tva, kolik davas do své dcery. On si Te našel s ditetem, Ty jeho taky. Jeho syn nemůže za to, že se rodiče rozesli a má pravo mít životní úroveň jako táta. A jestli se to Tobě nelibi, tak je to smutný.

monars
autor
10. črc 2023

@barmil já jsem nikde nezminila, že se mi nelíbí co vše dopřává můj chlap svému synovi.. Naopak to, že jezdíme všichni na dovolenou byla moje iniciativa. Tohle to co píšu řešíme s chlapem společně a i on přišel s tím, že když se to zvýší, kvůli větším výdajům (které už teď jede chlap s ex půl na půl) tak pak už nevidí důvod proč na to přispívat bokem.. Dovolené a čas strávený navíc samozřejmě zůstane (za předpokladu, že se ex nesprajcne..) mi především vadí to, že se moje příjmy mají započítávát a soud si je vyžádal a ona svojeho chlapa tají (přede všemi úřady) aby měla víc peněz. Přitom tam s ní bydlí jen tam nemá trvale bydliště (byt je její, po rozvodu ji ho chlap nechal). Jde mi jen a jen o vychcanost jeho matky.

monars
autor
10. črc 2023

@hanka_12345 Joo, na ni jde vidět že jde především po penězích. Já mám firemní auto (každý rok nové) a jednak si nenechá vysvětlit, že si fakt každý rok auto nekupuju a že vážně není moje. 🤦‍♀️ Jen remca, že si žijeme jako v bavlnce a ona musí chodit i na noční. (jsem zastánce toho, že každý má možnost změnit svou práci. Má stejné vzdělání jako já, takže teoreticky ji nic nebrání si najít stejnou práci jako mám já...)

monars
autor
10. črc 2023

@barmil a ještě remca jak jsou na tom špatně, ale chodit si sednout na pivko a xkrat do týdne objednávat jídlo z fastfoodu na to má... Takže tady nejde o mé priority, ale o ty její... A zvedat její životní standard to ne, proto se nám (i partnerovi) líbila víc varianta že se ty peníze dají přímo na ten kroužek, na ty školní aktivity rovnou a ne to dávat ji.. Protože máme obavy ze by na ty kroužky nechodil kdyby se posílalo více peněz vramci alimentů... Všechny jeho aktivity jsme zařizováli s chlapem spolu, ona tedy(a ne na vše) přispěje.... 🤦‍♀️

monars
autor
10. črc 2023

Taky jednu dobu byla i varianta, že by bydlel u nás. I z jeho strany přišla tady ta iniciativa.. Ale ex z toho z ničeho nic couvla i přesto, že byla prvně děsně akční aby to začala řešit.

hanka_12345
10. črc 2023

mozna by se pak i ona bala podat podnet aby ji treba ty aloše nesnizili nebo tak. Ja vim ze snizovani alimentu neni v kurzu ale neni to 100% jistota. Jeden znamej platil na svy deti pekny penize a jeho ex z nich zila. Decka chodili v oskubanych teniskach a pritom ji posilal 20 litru. Ona nemakala x let a to jim vadilo. Kdyby slo 100%detem tak by to neresili...Kdyz jsem se zeptala proc nepozadaji o snizeni alimentu kdyz jdou evidentne z 80% matce do kapsy na jeji potreby tak mi bylo receno ze se boji... aby nezacala ona nejak kopat atd.. Alespon bych ji s tim pohrozila

swan42
10. črc 2023

@lau2013 kde to zijes? Dost velka cast tech, co prispevky na bydleni pobira na ne vubec nema narok. Partnery samozrejme nepriznavaj...
Zrovna tuhle se na hristi jedna chlubila, jak je najemni smlouva na ni a chlap se k ni pristehoval az potom, do zadosti ho nepriznala, vystupuje jako samozivitelka a chodi ji 10 000 mesicne prispevek na bydleni i kdyz frajer ma 35 000 plat 🤷‍♀️

j.a.n.i
10. črc 2023

@monars No a proc tedy partner nepozadal o stridavou peci?

hanka_12345
10. črc 2023

jeste se zeptam kolik je diteti?

zuzkaasteli
10. črc 2023

Mozny je cokoliv,ale pokud se teda partner zajima,synek ho ma rad,proc nezkusit steidavku?

sikkacirek
10. črc 2023

jsem advokát - primárně se pro určení výživného vychází z příjmů otce, ale následně se zohledňuje i vše ostatní, tzn. náklady na bydlení, další vyživovací povinnosti (ta je i vůči manželce), celkově náklady v té rodinné domácnosti, protože svým příjmem vlastně snižujete jeho náklady...musíte uvést vše na soudu a doložit...pokud manželovi nestoupl šíleně příjem tak je nereálný skok z 6 na 15 tisíc :D...jinak u Vás bych požádala o svěření do péče co tady tak čtu.....střídavá péče je za mne osobně pro dítě peklo, pokud se u něj nestřídají rodiče a musí chudák pendlovat...jinak sdělit, že druhá strana neuvádí pravdivé údaje, pokud by pak dělala zle skrz dítě, tak bych to zas řešila přes soud prostě, ale debila bych ze sebe dělat nenechala.

j.a.n.i
10. črc 2023

@sikkacirek A jaky je rozdíl když pendluje v pátek a v nedeli jednou za 14 dnu, nebo kazdou nedeli? Porad jsou to 4 cesty do měsíce. A vic veci sebou naopak bude tahat v tom prvnim případě.

bramarfi
10. črc 2023

@barmil ale to tak úplně neni. Není to podle životní úrovně otce, ale obou rodičů.

monars
autor
10. črc 2023

@sikkacirek no střídavé péče se mi taky úplně nezamlouvá (vyrůstala jsem v tom mamka s manželem měli vlastní dítě, taťka s manželkou a ja jsem si připadala jako bych oběma narušovala jejich domácnost. Nikde jsem se necítila doma, i když se všichni snažili.) o svěření do péče se chlap už s ex bavil, prvně byla pro a najednou začala dělat problémy kluka k nám nechtela pouštět, jen striktně v dny kdy to bylo určeno.. Takže to chlap nakonec nepodal. Vyzkouším to nadhodit ještě jednou, že by to byla možná nejlepší varianta pro všechny..
@j.a.n.i
Ono nejde o to cestování ale o pocit domova. Ten se ztrácí, pokud dítě takhle pendluje (aspoň moje zkušenost) takhle to bere, že doma má u mamky a k nám chodí kdy chce.. I přesto, že u nás má vlastní pokoj a své aspoň základní věci.