Otec si jde pro dítě. Co vše mu pro dítě připravit?

26l26
23. črc 2011

Ahoj.
chci se zeptat, zda pokud si otec přijede pro dítě, co všechno bych mu měla připravit?
Nebo se jedná o to připravit dítě (na to, že někam pojede) jakožto, aby se dítě na otce těšilo. Ditěti je skoro rok. S otcem dítěte jsme spolu nikdy nežili.

Co všechno musím sbalit dítěti?

Otec dítěte chce za každou cenu dítě u sebe. Tak se domnívám, že on by měl mít veškeré podmínky pro to, aby u sebe dítě mohl mít ( nakoupené pleny, ubrousky, jídlo, vybavení atd.

Přece mu nebudu balit lžičku, jídlo atd. Chce si brát dítě na víkend.
Když chce si prosadit, že chce mít dítě za každou cenu u sebe, tak ať se stará a měl by to mít pro dítě připravené.
Nebo jste toho názoru, že mám balit jídlo, pleny atd..přece to nebudu jemu usnadňovat. Ať se jako otec činí, když dělá "ramena" jak se umí postarat.
Pochopitelně, že bych pro dítě udělala cokoliv. Ale otec dítěte je trochu víc nad věcí a "machruje" jak to zvládne. Nikdy mi s ničím nepomohl, tak proc já bych mu měla něco usnadňovat.
Vím, že rozumní lidé se dokáží domluvit, ale my rozhodne ne.

Dále se chci zeptat, když je stanovený styk dítěte od-do,
měl by tento čas otec dodržovat a být pro něj tento čas závazný? Nechci čekat třeba půlhodinu atd. Má povinnost vůbec jezdit nebo nemusí. Jedná se o to, kdyby to bylo soudně stanovené.
Kdyby nedodržel čas, zda mohu s dítětem z bytu odejít a nečekat.
Jsou za to nějaké postihy pokud nedodržuje soudní rozhodnutí?

Děkuji za odpovědi.

romcovaklarka
24. črc 2011

@26l26 Mno to je těžký. Jasně, že by si měl všechno zajistit sám, ale určitě bych si udělala seznam, co bude mrně potřebovat, a pak bych si s otcem sedla a pršla to, jestli to všechno má. Abys pak nezjistila, že je prcek opruzený nebo že měl k obědu guláš 😒
No a připravit dítě, aby se těšilo, to určitě taky. Nechceš přece, aby bylo celý víkend nešˇastný, naopak určitě chceš, aby si to hezky užilo, i když třeba tatínka "nemusíš".
Pokud jde o čas, nevím, zda je to takto přesně vymahatelné. čas by se dodržovat měl, ale postihy za tro podle mě nejsou. Jako pokud vážně porušuje podmínky styku, můžeš u soudu požádat o jinou úpravu nebo i zrušení styku, ale pochybuju, že se to vztahuje na půl hodinky zpoždění. To spíš kdyby to děcko nevrátil třeba dva dny, nebo se o něj nějak špatně staral.
Držím palce, ať vám to jde hladce a ať se mrněti u táty líbí.

sayast
25. črc 2011

@26l26 ahoj, dceri bylo 17. mesicu kdyz jsme to resili. jen teda na odpoledne, max den.
vzdy jsem sebou sbalila jidlo na cely den, vcetne pochutin, piti,plen, nahradniho obleceni,ubrousku, masticky na zadecek... jidlo mi vzdy vracel, sam si ho zajistil, pleny aby kupoval pro par kousku nemelo cenu. ja mu vzdy radsi vse dala sebou, jen aby male neco nechybelo.
vzdy jsem ji pripravila na to ze prijede tatinek a bude s nim, chodila ochotne
navstevy jsme nemeli soudne v te dobe, i ted je mame na domluve (ale zadne jiz neprobihaji, nema zajem) a meli to tak ze cca 20-30 min pred tim nez ji privezl volal nebo psal sms, abych byla pripravena pred barakem.

drzim palce, ale uz v zajmu maleho bych zadne naschvaly nedelala 🙂. jde o nej,aby mu nic nechybelo, ne aby se v tom vykoupal tatinek

moucha
28. bře 2013

ahojky,pokud to je soudně určené od-do, kamarádka už párkrát volala policajti, když se ji exmanžel zdržel....Oni mu pohrozily, a už má záznam.....až by pak žádal o delší časový limit, určitě by na to brali potaz, kdyby to bylo víckrát.....mobil nebral a co si myslet.....záleží jak se dohodnete a jak s ním vycházíš....a ty věci jak říká romca..... aby ji něco nechybělo....uvidíš.

lucy222
28. bře 2013

@26l26 cele to na mne pusobi tak,ze mu rozhodne nechces nic usnadnovat.. jako mstit se pres dite mi prijde ubohe a bohuzel to na mne tak pusobi... Byt to muj prcek-nabalim i jidlo, plenky, oblibene hracky-proste vse co ma rad... On prcek asi dostane najist, ale chtela bych, aby dostal co ma rad... A bud rada,ze projevuje nejaky zajem - dite neni Tvuj majetek 😉
Hodne stesti prckovi-at to snasi dobre 🙂

petrusew
28. bře 2013

Promiň, ale já bych se nedokázala smířit s myšlenkou, že by malá nedostala najíst jen proto, že jsem byla mstivá a nedala otci jídlo, nepřebalená, protože neměl pleny, vyděšená protože neměla oblíbenou spací hračku, špinavá, mokrá protože jsem jí nedala náhradní oblečení... Tohle vše jste měli mít probrané i když spolu nevycházíte, přece jen jde o VAŠE dítě.

blahova_andrea
28. bře 2013

Co se týká plenek a ubrousků apod., to by mohl mít otec zařízené a nakoupené. My si to tak taky domluvili, aby to bylo jednodušší s balením a přenášením věcí. Mít pro dítko ručník, šampon, plenky...to je snad základ. S jídlem je to sporné. Záleží jak dítko stravuješ a jak na tom lpíš. Když mu sbalíš, co chceš aby jedlo, tak to dostane. Když ne, tak spoléháš na rozum otce, že dítěti nebude dávat nevhodné věci (což upřímně...kolik otců o tomto přemýšlí). My měli doma nakoupené přesnídávky, jídlo matka neřešila, tak malá baštila s námi co bylo (samozřejmě jsme se snažili přizpůsobit), zařídili jsme si i dětskou lékárničku apod. Vzhledem k nepraktičnosti maminky jsme si nakonec pořídili i základní oblečení na víkend, protože když malé sbalila lakýrky a krajkový šaty, tak jsme na písek fakt nemohly ☹
No a k tomu vyzvedávání. Netuším. My to takto nehrotili. Časy zásadně nedodržuje matka dětí. Chce je vrátit v 17h a domů si dojede v 19h, tak asi tak. Za to, když si je má přítel jet vyzvednou, tak od rána otravuje, kdy teda dojede a přitom ví, že má nepravidelnou pracovní dobu a že se staví hned po práci. No a povinnost brát si je? To asi záleží, jak budete mít to soudní rozhodnutí formulované. U nás je to tak, že v péči má děti matka, takže ona je povinná zajišťovat jim lékařskou péči, vodit je do školy a starat se denně. Otec má právo si je vzít každý druhý víkend (ne povinnost), popř. dle domluvy na prázdniny atd. Takže ano, jak jsi psala, jste dospělí a už kvůli dětem je třeba se umět aspoň trošku domluvit. Pokud mu nechceš vše balit a chystat, což chápu, ale třeba naše mamča to má v usnesení za povinnost, že je má sbalit dle pokynů otce, tak buď aspoň na tolik "kolegiální" a napiš mu třeba seznam toho, co vše si má domů pořídit, už pro tvůj klid, že má dítko vše, co by mělo mít a co si pro něj přeješ jako standard.

martinasamkova
28. bře 2013

Zdravím,

1) Pokud neposkytujete věci (oblečení, jídlo, pleny) otci, je to Vaše věc. Pokud by byl problém, OSPOD na to hledí = napíše do zprávy, že předáváte dítě bez osobních věcí apod., ale Vaše povinnost to není = automaticky berou, že je otec schopný vše zajistit. Osobně doporučuji sepsat seznam denního režimu Vašeho dítěte a zhruba seznam jídla/léků... na víkend, aby se měl otec podle čeho řídit a Vy tak měla čisté svědomí, že jste mu poskytla alespoň informace avést si o tomto dokumentaci = foto seznamu, případně zaslat na jeho osobní e-mail alespoň den před soudně stanoveným stykem

2) Pro otce je závazné dodržet soudní rozhodnutí, kde je uvedený i čas předávání. Pokud se neomluví telefonicky, či písemně (dopravní kolona, nemoc, zdržení v práci), není Vaší povinností se mu přizpůsobovat. Tzn., že pokud Vám dítě zpět nevrátí a neozve se, můžete volat na policii. Pokud se zpozdí na předání, může zase volat na policii on, že jste mu odmítla předat dítě = policie v tomto případě pouze sepíše dokument o jakémsi "maření soudního rozhodnutí" na jehož základě pak otec může podat trestní oznámení...

3) Pokud otec nemá domácnost "připravenou" na roční dítě, můžete toto konzultovat s Vaší sociální pracovnicí a ta je povinna jeho bytové podmínky prošetřit a vyvodit z toho důsledky.

4) Upřímně, vše je otázka peněz a pokud si to můžete dovolit, určitě dejte Vašemu dítěti náhradní oblečení a minimálně pleny. Asi nechcete víkend nebo dobu styku dítěte s otcem trávit myšlenkami, zda má dítě co jíst, pít a zda je přebalené. Pokud je Vaše finanční situace tíživá, sepište seznam viz.bod č.1) nebo požádejte o pomoc OSPOD, který je Vám schopný na nějakou dobu přidělit mediátora a ten Vám bude při komunikaci s otcem pomáhat a budou i tímto na Vaše "dohadování" svědci, kteří potom můžou mít rozhodující slovo u soudu při úpravách styku = pokud o to zažádá jedna či druhá strana. Pokud už předem víte, že Váš bývalý partner nemá prostředky, aby se mohl řádně postarat o Vaše společné dítě a ani Vy nechcete udělat ten krok, že mu předáte oblečení, jídlo, pleny apod., kontaktujte opět Vaší sociální pracovnici na OSPOD nebo neziskovou organizaci ve Vašemístě bydliště, či Fond ohrožených dětí = jsou schopni Vám v této situaci vypomoci a ulehčit průběh předávání, styků, vysvětlit Vám legislativu apod.,

Hodně štěstí a pevné nervy

blahova_andrea
28. bře 2013

martinasamkova rozhodně věř, bohužel má bohaté zkušenosti ☹

berenika39
28. bře 2013

to je stará diskuse, 2011, to už se asi míjí účinkem...
@martinasamkova
@blahova_andrea
@petrusew
@moucha

luciebx
16. dub 2013

znamy si bere svoji rocni holcicku na den a pul.. jeho bejvala mu dite preda mezi dverma tim to hasne.. takze on si musi vse poridit vse sam... plinky ... nahradni obleceni.. proste vse.. ona mu o mimi nic nerekla.. co a jak.. kdy chodi spat.. a on je skvely tata.. o vse se postaral.. vse si zaridil.. mala je u nej moc rada.. a tu matku bych vystrelila na mraz ze to takhle muze udelat a nic nerict co a jak jeji dite ma aby melo klid i u otce..