Dvě děti a šílená situace - otec dítěte zmizel a nekomunikuje. Jak ho řešit v rodném listě?

7. led 2020

Zdravím maminky, mám takový dotaz. Mám doma již 3 letou holčičku, a teď očekávám na konci března druhé dítko. Má otázka zní jak jste to zvladli obstarat dvě děti a nájem, který je skoro 10.000,- u prvního mam otce v rodném listě do teď s námi žil, druhého jsme ještě nestačili zajít na matriku, ale otec dítěte ačkoliv se těšil nejprve je fuč a nikdo neví kde. Jak tohle popřípadě vyřešit, a kdy.. 🤷
Vím že soudně, ale když je neznámo kde.🤦 Jeho občanství není České a navíc nemá prokazatelné příjmy + jednu vyživovací povinnost už má.
Píšu možná trochu zmateně snad doufám prominete, každý den mi je z toho zoufalo.
Všem přeji hodně štěstí a děkuji moc za Vaše rady, zkušenosti.

not_blond
7. led 2020

No, to je teda hodně blbá situace. Jak si se do ní proboha dostala? I když otce najdeš a soud mu vyměří alimenty, tak ti nikdo nezaručí, že ti opravdu bude platit. Četla jsem tu x příběhů, jak otec dluží dětem statisíce na alimentech a nikdo to z něj nedostane. Spíš bych se pokusila požádat o pomoc rodinu.

llorak
7. led 2020

Taky bych se obrátila na rodinu, asi bych šla bydlet k našim 🥰

autor
7. led 2020

Rodinu požádat nemohu, tam je to velmi složité...

not_blond
7. led 2020

Zajdi si na úřad, zjisti na co máš nárok, ale stejně se obávám, že to z rodičáku a jedněch alimentů nemůžeš utáhnout.

azanka
7. led 2020

Myslím, že existuje cosi jako příspěvek na bydlení a příspěvek na nezaopatřené dítě. Na úřadě určitě poradí, co vyplnit a jak to získat.

ai30
7. led 2020

Asi bych se urychlene smirila s tim, ze na dve deti budu sama a zacala to resit. V prvni rade prestehovani, takovy najem budes mit pravdepodobne dlouhodobe problem utahnout (minimalne nez se vratis do prace). Hledej proste levnejsi bydleni i za cenu prestehovani do mensiho mesta, tam se ti eventuelne bude i lip hledat potom skolka atd., nebo hledej dalsi maminku samozivitelku na spolubydleni. Tech par tisic, co tahkle usetris, na tom rozpoctu hodne poznas.

autor
7. led 2020

@ai30 No smiřuji se s tím po celou dobu, menší byt by jsem musela hledat 1+1 nebo 1+kk. Teď mám 2+kk ( ložnici, obývák, kuchyňský kout), což si myslím že je akorát pro dvě děti a 1 dospělou osobu. Nebydlíme ani ve městě v okolí se nájem stále pohybuje skoro na 10tis se vším všudy. Dokonce i výši nájemné za menší byty tu mi vyšel majitel vstříc původně měl být najem 13.000,- . Školka je odtud asi 4minuty chůze vzhledem k tomu že nejsem vlastníkem Řp.

autor
7. led 2020

@not_blond To co platí bývalé platí kupodivu pravidelně...🤷

not_blond
7. led 2020

@ai30 Já si taky myslím, že na bydlení už moc neušetří. Ten nájem není na současné poměry vůbec vysoký, za 5 tis hádám nenajde bydlení už ani na ubytovně.

autor
7. led 2020

@not_blond Když vezmu třeba ubytovny v okolí tak chtějí minimálně 200,-/noc/osoba takže 30-31x200 = 6.000 - 6.200,- /osoba..
Pronájem od mesta taky není nijak levný kamarádka má tady 1+kk za 7.600,- /měs

not_blond
7. led 2020

Nemám s tím zkušenost, ale z diskuzí tady mám pocit, že příspěvěk na bydlení může být hodně velký.

re_barbora
7. led 2020

Presne tak, ty prispevky muzou byt vysoky. Mne kdysi zaplatili celej najem + jeste nejakych tri a pul tisice hmotnou nouzi.. ale ja byla uplne bez prijmu, nevim jak to je, kdyz mas rodicak.. kazdopadne kazda tisicovka dobra.

ai30
7. led 2020

@not_blond Za 5tis ne, ale najem neroste exponencialne s velikosti bytu, tzn. rozumnejsi by bylo sehnat 3kk okolo 15tis a bydlet s nekym, zaroven by si mohly maminky vypomoct. Pokud nema podporu rodiny, bylo by to i bezpecnejsi, nez byt sama doma s novorozenetem a triletakem.

not_blond
7. led 2020

@ai30 Jo, to by byl ideál, ale najít někoho takového asi taky není jednoduché. Já jsem nikdy s nikým cizím nebydlela, tak si to neumím moc představit, jak to funguje, ještě s dětma. Když by narazila na fajn holku, může to být super, ale když si nesednou, tak si přidělá akorát další starosti. Mně by třeba i vadily návštěvy té druhé osoby, lidi, které neznám a jsou v mém bytě s mými dětmi..... Ale já jsem zas takový magor na soukromí, že bych se těžko s někým sžila.

ai30
7. led 2020

@not_blond To chapu, ale porad je to moznost. Proste tech variant, jak to financne zvladnout, je vic, nez tri roky zivorit a snazit se vydojit stat jak jen to jde.

mamio
7. led 2020

Ahoj, máš možnost mít samozřejmě rodicak nebo i mateřskou nevim jak si pracovala, příspěvek na bydlení, pokud mas na pronájmu trvale bydliště, příspěvek na dítě a samozřejmě alimenty.A pokud situace bude neúnosna azyl pro matky s dětmi. Ne opravdu to neni ostuda a budeš tam mít na rok menší najem. Pak po roce prideluji nějaké sociální pokračující byty. Pokud by si měla zájem napiš mi pro více info.

barussska1
7. led 2020

Já si myslím, že na nájmu neušetříš. Určitě si zajdi na sociálku/pracák a poraď se s nimi na co máš nárok a jak to dostat. Pak bych se snažila sehnat otce dítěte a dokopat ho na matriku.. Chce si to pořádně naplánovat. Já v podstatě od narození malého pracuju, nevím co jsi dělala předtím.... ale určitě se dá vyjít. Přeji hodně štěstí a sil. Navíc mě zajímá? Když údajně rodina nepomůže, tak co bude s malou až budeš v porodnici?

autor
7. led 2020

@barussska1 Koukala jsem na veškeré možnosti ohledně bydlení.
Otce jsem se snažila sehnat přes jeho rodinu/ známé a nikdo neví kde je naposledy když se jim ozval byl na cestě do Anglie, ale kdo ví či dam dorazil nebo nedorazil. Tudíž když to nepůjde timto způsobem tak jedině soudne.
Tak rodinu sice mám, ale nestykame se maji své problemy s alkoholem tudíž tuto variantu jsem okamžitě vyškrtla, než.se x dní stresovat. Popřípadě poslouchat jejich kecy nestikame se vice jak 10 let. V případě až budu porodnici mi malého pohlídá sousedka to jíž mám sní domluvené...🙂 A se vším počítá má svého syna o rok staršího a děti jsou spolu skoro denně..🙂

kristyn.g
7. led 2020

Nemůžeš si zažádat o příspěvek na bydlení?

autor
7. led 2020

@barussska1 Jinak snad když půjde vše jak má tak bude možnost brigády. Samozřejmě využiji všechny možnosti co zatím mám než jít na úřady. 🤷 To chci jako poslední možnost...🙂 Jen sem chtěla vědět či je někdo v podobné situaci a jak to hlavně zvládá..🤷

re_barbora
7. led 2020

@ai30 vydojit stat?? Komu jinymu by mel stat prispivat, kdyz ne samozivitelkam?? Na cikany a netahla prispiva uz dost.

te_reza
8. led 2020

Sestřenice je samozivitelka a socialka ji platí celý nájem

Těhotenský newsletter

Každý týden dostaneš nejdůležitější info do e-mailu

Zjisti víc o svém těhotenství: Těhotenství týden po týdnu. Neznáš týden těhotenství? Vypočítej si ho v Těhotenské kalkulačce.


Modrý koník ti poradí v každém trimestru.
Zjisti víc o prvním trimestru.
Zjisti víc o druhém trimestru.
Zjisti víc o třetím trimestru.
Jak se zjišťuje pohlaví dítěte?.
Důležitá jsou různá vyšetření v těhotenství.
Určitě tě nemine 3D ultrazvuk.
Nebo také screening v 1. trimestru.
Někdy se může objevit i streptokok v těhotenství.
Závažná pak je preeklampsie.

Nenašla jsi odpověď na svou otázku?Zeptej se ve fóru