Nejsem tady doma...

10. lis 2023

Přistěhovala jsem se před rokem k příteli a necítím se u něj doma. Má tři děti. Já jedno. Samozřejmě si nedělám žádné nároky na jeho nemovitost a vím že to bude jeho dětí. Asi nejsem ten typ ženy co umí žít v cizím jestli mě chápete. Kdykoliv přijde jeho matka tak řekne že dům je jejich vnoučat a dává mi najevo že sem tady cizí. Já už jsem z toho tak otrávená že ani nemám chuť tady cokoli dělat -myšleno různě zútulnit. Jsem asi divná, ale prostě to tak vnímám.

izz76
11. lis 2023

Nedivím se a zřejmě by mě takový vztah nevyhovoval a byla bych raději sama se svým dítětem ve své domácnosti.

mourovatakocka
11. lis 2023

Mluvila jsi o tom někdy s přítelem? Nejste ani manželé, kdyby se něco stalo, je z tebe bezdomovec. Přesně jako maminka přede mnou, tohle by mi sakra nevyhovovalo. Divný výběr spolubydlícího. Nejsi divná, jen žiješ jak na koleji.

autor
11. lis 2023

@mourovatakocka To jsem mu taky řekla. On to vidí jednoduše. Kdyby se se mnou rozešel tak si najdu nájem a vyřešeno.

mourovatakocka
11. lis 2023

Můžu nevyžádanou radu? Najdi si nájem a vyřešeno. Tohle mi nepřijde ok. Máš finance na vlastní bydlení? Tohle přece není život...

autor
11. lis 2023

@mourovatakocka Na koupi bytu nemám. Na nájem ano. Nevydělávám zrovna málo teď. Na hypotéku, ale věkem nedosáhnu.

mourovatakocka
11. lis 2023

Pak to zvaž. Možná nájem, ale budeš doma... A třeba se časem něco najde. Mně by hodně vadilo být někde jak na návštěvě a ještě si to nechat předhazovat. Kromě toho pokud by se tvému spolubydlícímu něco stalo, hádej, kam by tě i s dítětem poslala skorotchýně.

autor
11. lis 2023

@mourovatakocka Tak jasný to by šlo do dědického řízení a o majetek by se asi starala matka jeho dětí.

irmamala
11. lis 2023

A tak to je prece normalni, ze kdyz se k nekomu prestehujes, ze je to jeho. Ja jsem se taky nastehovala k priteli, cekame dite a bude svatba, presto pocitam s tim, ze kdyby se neco stalo, odtahnu s igelitkou a trema detma😀 Snad necekas, ze na tebe po roce vztahu prepise pul baraku?

autor
11. lis 2023

@irmamala Prosím tě já sním jsem 7 let a ne rok. Rok spolu žijeme a kde píšu že chci aby na mě něco přepsal?

miryp
11. lis 2023

A ten problém vidíš v čem? Že ti tam nepatří "ani vidlička", nebo v tom, že necítíš zastání, když je tchyně útočná? S tím prvním nic neuděláš, pokud nemá v hlavě seno, nikdy ti část domu nepřepíše, protože jak mi ukazuje naše praxe v práci, je to věc, která se opravdu ve většině případů nevyplácí a nikdy bych to nikomu nedoporučila. Doporučuji schovávat faktury od všeho, do čeho budeš v souvislosti s domem a vybavením investovat, abys v případě rozchodu jednou neodcházela s holou zadnicí. Pokud ten problém je v tom, že od partnera necítíš podporu, co se týká toho, že jeho dům je současně i tvým domovem, tak je to na otevřenou komunikaci. Pokud ta nic nevyřeší, tak máš dvě možnosti - skousnout to a žít dál tak, jak žiješ, nebo si pronajmout byt a tvořit budoucnost bez něj...

swan42
11. lis 2023

Asi bych partnerovi rekla at se jeho matinka zklidni, ze to sice tvoje neni, ale doma tam jsi, nechodite spolu 3 mesice. Kdybys bydlela v pronajmu, taky to neni tvoje, ale jsi tam doma 🤷‍♀️

autor
11. lis 2023

@miryp Já bych od něj ani nechtěla nic přepsat. Naopak sem koupila spoustu věcí které si těžko odnesu- podlahu novou do pokoje například, vestavěnou troubu atd. Jde mi v podstatě jen o tu komunikaci a to jak sem tady vnímána. Když je něco potřeba tak to je ok že koupím případně dám půlku ač to moje není, ale jinak nemám právo do něčeho mluvit a sem tady cizí.

levandule_k
11. lis 2023

Autorka: Některé tchýně jsou výstavní pizdy. Může být ráda, že někdo chce být s jejím synem ve vztahu a nezůstane jí na krku na doživotí bez partnerky, ale radši dělá povýšenou krávu a myslí si jaká je hvězda, když má její syn barák. (Vlastně, když nad tím tak přemýšlím, tak některé matky nejsou schopny pustit své děti a jejich děti jim suplují partnera, ale to je trochu off topic.)

Partnerovi řekni, ať svojí matce vysvětlí, že jsi tady doma a uzemní svoji matku, aby ti přestala předhazovat, že tam jsi navíc.

Normálně se proti tchýni vymez, asertivně jí řekni, že si nárok na danou nemovitost neděláš a ať se uklidní. Chudinka tchýně si myslí, že si snad vezme jednou synův majetek do hrobu....Někdy je potřeba si umět nastavit hranice. Pokud by to nezabralo, šla bych do nájmu, ale je to krok zpět ve vztahu, protože člověk chce partnerský vztah ne randíčka s občasnou přespávačkou.

Ještě jsem si vzpomněla na tuhle reklamu s tchýní

https://www.youtube.com/watch?v=miyVM5PhZQE

Jinak tě chápu, že se tam necítíš jako doma, když tchýně má takové kecy...

miryp
11. lis 2023

Myslela jsem si to, že ti nejde o majetek, ale o tu psychickou podporu a zastání. Fakt ti doporučuji vše, co kupuješ za své, zdokladovat fakturami na své jméno a to si schovávat pro případ, že to jednou přestaneš dávat a rozhodneš se odejít. Neměl by si myslet, že mu zhodnotíš domov a pak odtáhneš s igelitkou v ruce.
Nicméně pokud si doposud neuvědomil sám, že se tchyně a nejspíš i on sám chovají nevhodně a že přestože ti ta nemovitost nepatří, tak je to v tuto chvíli tvé doma a vlastně na tvou připomínku reagoval tak, že by sis prostě našla nájem a bylo by, nevím, nakolik budeš úspěšná s otevřenou komunikací, ale určitě do toho jdi. Je třeba mu opakovaně vštěpovat, že je to teď tvůj domov a i ty máš nárok cítit se tam dobře. Určitě doporučuji současně s úschovou fakturou dělat i finanční polštář pro zajištění budoucnosti...

zuzkasim
11. lis 2023

Tímhle si procházím taky (tedy bez té tchyně). Nejde mi o majetek, my spolu navíc nejsme ani tak dlouho, takže ani investice z mé strany zatím nejsou. Jde mi o ten pocit vlastního domova. Vůbec nevím, co s tím. Protože s partnerem nemáme žádné neshody, docela mě překvapilo, jak divně se v cizím domově cítím...

trdelnik234
11. lis 2023

@zuzkasim
Ahoj,tak si to nakoniec rozsekla a prestahovala sa k.novemu priatelovi? Ako sa mas ?

trdelnik234
11. lis 2023

Ahoj,ako sa k tebe sprava on a jeho deti?
Je fakt problem iba v jeho matke?
Ja ti rozumiem,lebo v mojom veku by som sa s jednym dietatom k ziadnemu chlapovi nestahovala.
Randila by som s nim,to hej, ale tiez by som sa u neho necitila doma.Este keby tam bol nabytok vybrany jeho byvalou a pravidelne navstevy matinky, to by som nedala...
Ale to sa mi lahko pise,ze?

zuzkasim
11. lis 2023

@trdelnik234 Ahoj, ano, jeden týden jsem u partnera, jeden týden doma se svými dětmi. Partner má doma částečně své 3 studující děti (někdy jsou u svých protějšků, někdy u maminky...), o to je to "zajímavější". Je to jejich domov, nemám právo jim tam cokoliv měnit, ale tak bych ráda🙂 Pro mě hodně nová zkušenost. Nábytek vybraný bývalou ženou je to nejmenší.

trdelnik234
11. lis 2023

@zuzkasim
Ty ja si to ani neviem predstavit teda.
Drzim palce

irmamala
12. lis 2023

Tak se nečil, já myslím, že z původního příspěvku nebylo zřejmé, co ti přesně vadí, kromě báby. A není to jen tvůj pocit? Nebo co konkrétně je ti zakazováno? Říkáš tyhle svoje pocity přítelovi? Já bych teda asi bez nějakého závazku do jeho bydlení neinvestovala.

irmamala
12. lis 2023

@zuzkasim Tak to ja jsem zas rada, ze to tu mel pritel zarizene a ja nemusela nic resit😀 A neumim si predstavit, ze bych nekam nemohla postavit kytku. Co presne bys chtela menit a mas pocit, ze nemuzes?

autor
12. lis 2023

@irmamala Vadí mi ten jejich přístup. Ano není to moje, ale žiju tady, starám se o domácnost, kupuju věci do bytu takže si nemyslím že si zasloužím pořád poslouchat jak je to jeho , jeho dětí a já sem tady na návštěvě. Přítel mi řekl že co říká jeho máma ho nezajímá že je na hlavu.

irmamala
12. lis 2023

Tak kdyz se tak nechova k tobe pritel, tak nazor jeho matky ti muze byt srdecne u prd….

autor
12. lis 2023

@irmamala to není tak úplně pravda, kdyby se třeba dostal do nemocnice nebo něco tak bych asi zle dopadla.

trdelnik234
12. lis 2023

Tak teraz je to uz jasnejsie..
Mas pocit,ze tam nemas oficialny status? Ze si proste snadno nahraditelna,kebyze sa rozidete? Ze sa to berie u nich tak,ze si IBA premenna velicina? Ze dnes Ty,zajtra ina?
7 rokov ste spolu?
Povedz mu to.
Chces si ho vziat? Bola by si viac v pohode,keby si bola manzela?
Ujasni si presne,co potrebujes a povedz mu to.

autor
12. lis 2023

@trdelnik234 ne nechci si ho vzít, nic by to nevyřešilo v mém pocitu. Ano asi to tak vnímám že pokud by se cokoliv stalo tak bych letěla ani bych nevěděla jak.

trdelnik234
12. lis 2023

A co s tym? Co by ti pomohlo,aby si sa tak necitila?

autor
12. lis 2023

@trdelnik234 Myslím že to není možné vzhledem k tomu jak majetek vnímají a jak se k jeho ženám jeho matka chovala

irmamala
12. lis 2023

No a co ty vidis jako reseni? O prepsani nestojis, o svatbu taky ne, kdyby se mu neco stalo, tak je snad jasne, ze pujdes, kdyz uz spolu nebudete mit nic spolecneho. Prece by te tam nenechali bydlet, kdyz to bude jejich, resp. matky jeho deti🤷‍♀️ Copak by tam jeho deti zustaly zit s tebou bez otce?

autor
12. lis 2023

@irmamala situace je trochu složitější vzhledem k dluhům které matka dětí má a čas který snimi tráví by to bylo bůhví jak. Samozřejmě že pokud by umřel což nechci ani pomýšlet tak bych odešla. Bavíme se o jakékoli jiné situaci kdy je třeba nemoc. Žít v cizím kde ti někdo stále dává najevo že tam nepatříš je pro mě vyčerpávající a proto sem psala že se necítím dobře.