icon

Nepříjemné situace s tchyní po narození miminka. Máte zkušenost?

30. říj 2025

Ahoj, chtěla bych se svěřit s mou situací po narození miminka. Bydlíme v rodinném baráčku. Nahoře bydlíme my a dole manželovi rodiče. Máme vlastní vchod. No a teď k věci. Narodil se nám syn. Tchýně bez ostychu odemkne a vejde k nám do bytu, že co dělá malý. To jsem už tak nějak vstřebala. I když už i s tím jsem teda dost bojovala. Přijde nám návštěva a ona hned přijde taky, pozve se sama.. když se zjeví u dveří s otázkou, jestli může dál, když mi třeba přišla kamarádka, nebo moje mamka, tak neumím říct prostě - ne, nechceme tě tady, protože třeba zrovna řešíme soukromé věci. Ale to je kapitola sama o sobě. Naučila jsem se dávat klíže do zámku, ale občas zapomenu a ona prostě vejde. Jednou jsem uspávala synka tím že jsem ležela s ním v posteli a kojila ho a oba jsme u toho usli. No a potom jak jsem na druhý den byla s tchýní, tak mi řekla, že vešla a volala jestli může dál. Nikdo se neozýval, tak vešla a našla nás v posteli, tak odešla. Sakra tak když se nikdo neozývá, tak nechoď! Ještě jsem měla prso venku. No mám dost… jsem opatrná prvorodička a s malým manipuluji opravdu opatrně. Neposazuju ho, nosím v klubíčku, nebo na tygříka. Všichni okolo to respektují a ho veme a posazuje ho, i když má 3 měsíce!!! Pořád říkám, ať ho neposazuje, ale ať si ho veme do pololehu aspoň.. ta vždycky protočí oči, že to nevadí a ona ho jinak neunese. Potom mi vadí pusinky. Já celkově moc nechápu proč mají ostatní tendence pusinkovat cizí děti.. a samozřejmě že to nedělá nikdo jiný, krom ji. Ja nevim.. taky jsem rikala ať aspon nepusinkuje ručičky které dává malý do pusinky. A stejně mu je veme a pusuje o 106. Pak řeknu že ne a ona aha promiň. Furt ji musím kontrolovat a mě to sere 😃…a třešnička na dortu. Přebalovala jsem malého a ona mě normálně vytlačila pryč a začala mu nahatému pusinkovat TŘÍSLA a podbřišek. Normálně zabořila hlavu mezi nohy. No jà jsem byla opařená jako blázen. Zajímalo by mě jestli to tak máte i ostatní, nebo máte super vztahy s tchýní. Ale já tohle už nedávám. Potřebuju to nějak vyventilovat. Manžel se k tomu nevyjadřuje a já to musím nějak dostat ven. Těch situací je strašně hodně, ale to bych tu psala opravdu velký sloh

Strana
z2
alice180
31. říj 2025
@anonym_autor

@ahyt to je taky varianta, s tím by se dalo pracovat 😄. I když taková “zbabělá” . Ale jsem ráda, že nejsem jediná taková teda. Takové situace se mi řeší dost blbě.

@anonym_autor určitě nejsi jedina taková. Ale mám kámošku přesně v téhle situaci. Partnerovi je to u zadele ať si to ženský vyřeší. Kámoška taky nechtěla dělat zle a teď je starší dceri 10 let a ona je z tchýně totálně na nervy. Dcera to začala vnímat pár let zpátky a nechce s babi trávit čas. Partner kámošky je naštvaný a dceru do toho nutí. Dusno je i mezi nimi, protože on tlačí. No je to hrozný a kamarádka je z toho na nervy a neví co dělat. Už milionkrát řekla, kdybych to tenkrát zastavila včas a vymezila si hranice. Takže si je vymez. Nejprve bych zkusila toho partnera, víš je mi to nepříjemný dělá to a to je to tvoje máma. Řekneš ji to ať tu žijeme nějak rozumně. Protože mě nepřijde rozumí, abych doma dělala takový mimikry a doma máš byt v bezpečí a uvolněna a ne ve stresu, kdy sem vpálí tvoje máma.... Myslíš, že by šlo s tím něco udělat. No a když ne tak budeš muset jeho mámou sama.

autor
31. říj 2025

Děvčata, děkuji za vaše rady a názory na celou situaci. Včera večer jsme si s manželem sedli a já mu to vše řekla. Nejhorší je, že jsme to už kdysi řešili. Budu to muset bohužel asi opakovat vícekrát. Byla situace, že manžel rázněji řekl, že jí je moc, ale ona se na týden urazila a pak zase začala. Tak uvidíme, co teď. Ti, co říkají, že nejsem ve svém. My se s manželem poznali jak začal dům rekonstruovat. Rodiče chtěli na barák a navrhli, jestli tam nechce bydlet taky, rozdělili by barák na půl, rozdělili by hypotéku a bylo by. Manžel má ještě sestru. Ta to razantně odmítla a bydlí v bytě. Jenže manželovi se to zdálo jako dobrý nápad. Já mu do života vstoupila až v průběhu rekonstrukce. Teď splácíme poměrně vysokou hypotéku napůl. Dům by oni sami neutáhli a prodat ho i s nimi taky nemůžeme 😃. Takže odstěhování bohužel nepřipadá v úvahu. Uvidíme, jestli se situace po včerejším rozhovoru nezlepší. Babička samozřejmě s miminkem tráví čas i na zahradě, chodí s malým na procházky. Já ho zase nechci stranit. Je to přecejen jeho babička. Hlavně jejich první vnoučátko. Ale čeho je moc, toho je příliš.

anonym_2b0518
31. říj 2025

Já to vnímám takhle..
1. jako zdravotnice musíš vědět, že líbáním miminko vystavuješ různorodým patogenům a mu se tak vytváří imunita. Pro mě by tu nebyl problém ani tak to líbání na ručičky a obličej, jako to, že si tchyně razí svá pravidla u tvého dítěte.
2. Působíš jako " mouchy snězte si mě"...a tak tě žerou. Tvá tchyně navíc povýšila na level "masařka" pro tu jsi vyloženě snadné sousto. Viz například to, že ti řekne/ pochlubí se že tě viděla spát ( i z kozama venku při kojení). Normální soudný člověk by se styděl až na prdeli, kdyby druhému takto narušil soukromí a rozhodně by mu to neřekl. Ona se tím ještě pochlubí. Má tě úplně u zadele a neresoejtuje tě. Viz i další případy, které uvádíš ( cpe se ke tvým návštěvám do tvého bytu?? Atp).
3. Půlku domu splácíš ty s manžou, čili je napsána na vás. Nemusíte tudíž prodávat celý dům i s rodiči, ale svoji polovinu prodat můžete. To jako s tím naložíte je na vás. Buď začnete žít podle svých pravidel jinde. Nebo začnete žít podle svých pravidel ve své půlce domu ( a vaše vlastnictví můžete směle použít jako mocnou páku k tomu, aby tchyně začla respektovat vaše pravidla : Rádi bychom tu zůstali, ale když nám takto narušuješ náš osobní prostor, nedá se to, budeme muset půlku domu prodat a budete tu mít cizí lidi..). A nebo budete žít podle jejich pravidel, tak jako doposud. Časem se to obrátí jen a jen proti vám, manželovi budeš vyčítat, že se nezastane své rodiny ( ty a děti), že je mamánek atp. bude to v tobě hnít a snrdět, nemluvě o negativním vlivu na děti.
4. Chceš být ke tchyni slušná, aby se nenarušujy vztahy. A vůbec nevidíš, že ona se k vám chová neslušně a naprosto neadekvátně už dávno a že ona je ten, kdo narušuje vztahy. Navíc obhajuješ klid v rodině, jenže ty vztahy tam beztak už máte totálně toxické, jelikož jsou postaveny na " držet hubu a skákat dle tchyně". Tohle nejsou zdravé vztahy, tohle je toxické prostředí a časem to bude ovlivňovat i tvoje děti. Nemáš fakt co ztratit když se ozveš/ ozvete rázněji.

terkatomanova
31. říj 2025

Jak vidím, v každé rodině se najde nechutný uslintanec, přesně jeden kus, většinou tchyně.😹… já teda slintání rázně zatrhla, řekla jsem, že mi je z toho zle a odmítám se na to koukat. Když ani tohle nepomohlo, řekla jsem manželovi, ať jí zavolá a od té doby u nás nebyla ještě 😸😸😸

ai30
31. říj 2025
@erchia

Nečetla jsem celou diskuzi, ale vážně někomu přijde v pohodě, že někdo dává někomu jinému pusu skoro mezi nohy? Jako pardon, ale to by mi tedy osobně taky dost vadilo.
A je jedno, že to je dítě, možná o to víc by se na to mělo dbát, že to je jeho intimní zóna.
Osobně se i svého tříletého syna ptám, jestli mu můžu dát pusinku a to na pusu, a když odmítne, tak to respektuju, aby právě věděl, že jeho "ne" platí.
A jasně, že mu dám pusu třeba na čelo, ale na pusinku je to jeho volba. A kolikrát si o ni hned vzápětí sám řekne, miláček 🙂

A co se týče vtrhávání tchýně do bytu, tak ono se hezky řekne, že si člověk má vytyčovat hranice, ale bohužel jsou lidé, co jim jsou jakékoli psychické hranice šumák a platí na ně jen a pouze fyzické hranice. Tedy nejlépe vyměnit zámek a nazdar bazar.
Moje tchýně je taky takový exemplář.

@erchia Jo, mne to asi neprijde nic hrozneho, protoze tohle sexualizovani deti vychází z dospělých, ne z nich. Ja si fakt nemyslím, ze miminka vnímají genitálie jakkoliv jinak, než zbytek těla.

mabs
31. říj 2025

@anonym_autor 1. seberte jí klíče
2. s tím pusinkováním to přeháníš. Je to babička proboha. Proč by mu nemohla dát pusu?

eridom
31. říj 2025

Uviděla bych to jednou, jak pusinkuje tyhle místa a vyletěla bych ... Jinak by mi to nevadilo. Musíš se ozvat hned, jinak ti to přeroste přez hlavu a ještě se kvůli tomu budete hádat doma. Určitě bych netrpěla tohle "navštěvování" , řekni jí to narovinu. Klidně bych řekla něco i typu, zrovna jsme chtěli souložit, přidáte se? Třeba ji to pak docvakne 😃 Mě třeba vadilo u mojí tchýně, že přišla za malým a hned měla potřebu svléknout plenu. Tak jsem jí to řekla,že to není její starost mu větrat zadek ...a urazila se. Od té doby klid... Musíš si prostě vytyčit co může a co ne. I když se to ostatním třeba zdá přehnané, ty jsi máma a rozhoduješ, co už je pro tebe moc. Máš na to nárok.

kacka1994
31. říj 2025

My mame normalne odemcene a dvere od naseho bytu dokoran, ale nikoho by nenapadlo sem jit bez dovoleni 🙂 Pokud by mi sem courali bez dovoleni a nereagovali na promluvy, tak bych zastrkavala klic, verim ze bych nezapominala, naopak mi prijde jak u nejakych skolaku se jit zamcit pred sexem :D . Pokud by se mi tam courali bez dovoleni i mimo dobu, kdy jsem doma, tak vymena zamku. Pro me je tedy soukromi dulezita vec a nestrpela bych aby mi nekdo lezl do loznice bez vyzvani.
Pusinkovani obecne mi extra nevadi, pokud je clovek zdravy, tak i na ruce relativne ok - ony ty deti nejak tu imunitu musi vybudovat. Ale kdyby mi to vadilo tak se ozvu. Pusinkovat genitalie deti je zvracene, ale normalne jsem pusinkovala miminko na cele nozky i zadecek, takze treba stehna mi prijdou ok, ale spis od osob blizkych (rodicu). Pokud by mi to vadilo, vymezim se no a pak uz jen doufat, ze pochopi. Moje tchyne zas byla ulitla na to nechavat mimino a male deti nahulate. To mi taky prislo ujete, hned ho svlikala a nechavala prokopkat :D manzel nema absolutne zadnou fotku, kde by nebyl videt pindik - snad do zakladky 😆😆😆 u nas si teda dite nahe snad nefotila, nebo to nevim :D ale taky ho furt vysvlikala cpala mi, ze musi byt nahy, nicmene on to nesnasel a u dalsich uz se nepokousela.

antoinet
31. říj 2025

Vymezení hranic není o tom říct, co se ti nelíbí, ale říct, co přesně se stane, když budou tvoje přání porušená a pak to okamžitě udělat, bez nějakého pocitu viny. To ty zatím neumíš a musíš se naučit. Ostatní lidi se nezmění, musíš změnit ten svůj přístup.
Současně se zamezením přístupu do vaší domácnosti bych ale naopak aktivně babičku navštěvovala, když se ti to hodí. Nebude se cítit nechtěná, užije si vnouče a do budoucna ti hodně pomůže. Za jakých pravidel ale určuješ ty.

hana_mikes
31. říj 2025

Já sem asi celkem radikální.. řekla bych ji narovinu že chodit může jen po předchozí domluvě.
Co se týká pusinek tak to bych neřešila...

erchia
1. lis 2025
@ai30

@erchia Jo, mne to asi neprijde nic hrozneho, protoze tohle sexualizovani deti vychází z dospělých, ne z nich. Ja si fakt nemyslím, ze miminka vnímají genitálie jakkoliv jinak, než zbytek těla.

@ai30 Jasně, že prcek netuší, že to je jeho intimní zóna, naopak je fajn, že necítí ostych, aby mohl svoji intimitu postupně poznávat. Stejně tak jistě tak to asi nedojde té babičce.
Ale za mě je dobře dítě postupně učit, že má své hranice, své tělo, které je jeho a nikdo nemá právo bez jeho vědomí mu do nich zasahovat.
Samozřejmě nemyslím to, když ho někdo třeba koupe, ať už mamka, taťka, či třeba babička, děda, strejda... prostě někdo, komu dítě může důvěřovat. Ale bohužel je dost lidí, kteří se neštítí dítě zneužít.

A já věřím tomu, že když bude z rodiny vědět, že si může určit svoje hranice, tak dokáže pak o to lépe tohle třeba komunikovat, když se mu něco takového stane.
Jasně, tříměsíčnímu mimču je tohle totálně asi šumák, ale ono nezaškodí si ty hranice začít vytyčovat.
Obzvlášť u tchýně autorky, které hranice zřejmě nic neříkají.

A jinak k tomu, jak nastavit pravidla, tak asi fakt jedině se snažit důrazně trvat na svém.
Moje tchýně je podobný typ, co si myslí, že dělá vše nejlíp... No stalo se toho tolik, že s ní prakticky nemluvíme, vnuka taky vidí sporadicky. Ovšem to už je trochu extrém.
Nicméně chci tím říct, že to jde, dojít nějakého svého klidu, ale trvalo to roky.
A tedy klíče od našeho bytu nemá, ačkoli by ráda, ale už několikrát ukázala, že se neštítí vlézt nám do našich prostor a třeba si klidně něco odnést v duchu "vyššího principu", že nám se to přece nemůže hodit, zatímco ona to potřebuje...
Je tahle schopná po nás chtít třeba i dárky, co jsme od nich dostali.

klokanka31
1. lis 2025
@kacka1994

My mame normalne odemcene a dvere od naseho bytu dokoran, ale nikoho by nenapadlo sem jit bez dovoleni 🙂 Pokud by mi sem courali bez dovoleni a nereagovali na promluvy, tak bych zastrkavala klic, verim ze bych nezapominala, naopak mi prijde jak u nejakych skolaku se jit zamcit pred sexem :D . Pokud by se mi tam courali bez dovoleni i mimo dobu, kdy jsem doma, tak vymena zamku. Pro me je tedy soukromi dulezita vec a nestrpela bych aby mi nekdo lezl do loznice bez vyzvani.
Pusinkovani obecne mi extra nevadi, pokud je clovek zdravy, tak i na ruce relativne ok - ony ty deti nejak tu imunitu musi vybudovat. Ale kdyby mi to vadilo tak se ozvu. Pusinkovat genitalie deti je zvracene, ale normalne jsem pusinkovala miminko na cele nozky i zadecek, takze treba stehna mi prijdou ok, ale spis od osob blizkych (rodicu). Pokud by mi to vadilo, vymezim se no a pak uz jen doufat, ze pochopi. Moje tchyne zas byla ulitla na to nechavat mimino a male deti nahulate. To mi taky prislo ujete, hned ho svlikala a nechavala prokopkat :D manzel nema absolutne zadnou fotku, kde by nebyl videt pindik - snad do zakladky 😆😆😆 u nas si teda dite nahe snad nefotila, nebo to nevim :D ale taky ho furt vysvlikala cpala mi, ze musi byt nahy, nicmene on to nesnasel a u dalsich uz se nepokousela.

@kacka1994 To je strašný 😳

jannis81
1. lis 2025

Naprosto souzním s hranicemi. Já patřím k těm, co se učí hranice si budovat a učím se říkat ne. Doporučuji na tomto tématu pracovat, protože i když byste utekli před tchyni, stejně se najde jiná dobrá duše, co tě bude učit hranice si nastavovat. Takže to můžeš pojmout jako školení v nastavování hranic. Bude se ti to hodit do budoucna a při výchově určitě taky.

evawest
1. lis 2025

Na pusinky v trislech bych se vubec neptala, jak se k tomu stavi ostatní. Tobě to vadí, takže přes to vlak nepojede. Zakaž ji to. Já to absolutně chápu, pro me by to přípustné taky nebylo. To samý s rukama. Infekční kontrola nebo ne, tobě to vadí, tak to musíš dát znát a ze si to nepřeješ. Nemáš blbou povahu, jsi prostě ty, ale tohle si budeš v sobě skladovat, dokud nevybouchnes. Musíš se naučit se za sebe a za své miminko postavit a ozvat. O návštěvách se taky budeš muset ozvat. Nebo jak někdo navrhnul, ztrat svoje klíče, vymente zámky a nový klíč ji zapomeňte dát. Nebo ze jste náhradní dali někomu jinému do úschovy.

izz76
4. lis 2025

@anonym_autor Tak vyměňte zámek aby neměla šanci k vám bez dovolení lézt, to je neslušné. Pusinkováni by mi asi nevadilo, chápu že babička vnoučka miluje, za pár měsíci budu babičkou a předpokládám, že budu chtít miminko mazlit a pusinkovat. Je fakt, že pusinkováni třísel je divny. Nedávala mu spis pusu na bříško?

Strana
z2