icon

Nová společná domácnost - vaše názory?

luskolka
11. říj 2018

Ahoj ženy. Poprosím vás o vaše názory, zkušenosti, postřehy. Začala jsem po 2 letech vztahu bydlet se svým partnerem. Bydlet spolu byl jeho nápad. Nemohli jsme se shodnout na společném bydlení - on chtěl dům, já byt. Byt jsem chtěla především proto, že se lépe udržuje a také mám chatu, kam s dcerkou od jara do podzimu jezdíme. On trval na domě z důvodu větších prostor, parkování, neobtěžování se se sousedy, netahání věcí a nákupů do pater. Nakonec jsem ustoupila a svolila s tím, že půjdeme společně do domu, i když jsem mu vysvětlovala několikrát, že znám jeho životní styl, že je pro něj prioritní práce a sport (sportuje 5 týdně 1 - 2 hodiny) a že o dům je potřeba se starat, uklízet, udržovat jej, sekat trávu na zahradě, apod. Takže jsme se nedávno přestěhovali a mě začalo nové náročné období. Péče o dítě, práce, péče o dům. Dům má 3 patra a pohybujeme se ve všech třech - tedy taháme na pantoflích všude po domě (není to nový dům a ještě v létě se tam dělaly různé stavební úpravy a dodělávky) nepořádek. Nejsem schopná na jeden zátah sama uklidit 3 patra domu, ale je to potřeba udělat najednou, protože pak se to zase roztahá do uklizených částí domu. Neřekla bych, že bych byla příliš úzkostná na čistotu a nepotřebuji mít doma sterilno, ale ty černé pantofle a to, že si nemůžu sednout na podlahu a dát do děcáku dcerce na zem koberec, mě prostě točí. Říkala jsem mu to už x-krát, jemu je to jedno. Jemu bordel nevadí. Jeho matka je špína, která nechá zaschlé hrnce se zbytky jídel zplesnivět. On se čistotě vlastně neměl kde naučit. A taky už má nějaký věk - starého psa novým kouskům nenaučíš. Dlouho jsme mluvili... a mluvíme stále, teď už je to spíš můj monolog. Pokud ho k nějaké práci nedotlačím "násilím", neděje se nic. Stále jsou na domě nějaké nedodělky, a věci, které nefungují, ale já je při běžném denním chodu potřebuji. Prostě situace je taková, jakou jsem ji očekávala a stejně jsem z toho špatná. Předtím jsme společnou domácnost spolu nesdíleli, ale přítel ke mně chodil do mého bytu a já si všímala, jak se chová v mém prostředí. Je problém uklidit drobky z linky po ukrojení krajíce chleba, je problém dát nádobí do myčky, je problém bezprostředně po velké potřebě vzít štětku do ruky a strčit ji do mísy, je problém vynést koš, je problém setřít podlahu po vysprchování ve vaně, pokud něco v ruce je (např. šroubovák), odpadá to na zem přesně půl hodiny před začátkem squashe... Když jsem ho poprosila, aby mi s tím úklidem pomohl, tak se kroutí. Když ho poprosím, aby jednou týdně zaplatil paní na úklid, tak se kroutí též. (Jeho výplata je 7x vyšší než moje, jen pro info.) Takže místo abych šla s dcerkou ven, tak mám šůrovat barák? Prach všude utřu, záchod a koupelnu umyju, ale to vysávání a vytírání celého baráku prostě nedávám. 15 let jsem to dělala v pidibytě a teď je to pro mě příliš velké sousto. Jemu to nevadí, že se tam na baráku sedřu a večer si spokojeně přijde s požadavkem sexu. Vím, že se nezmění... Vadí mi to bytostně uklízet po chlapovi bordel. A ani nemám nic do pozitivna na vyrovnání - že bychom spolu trávili čas, jezdili na výlety, že by se mně nebo dcerce věnoval. Nebo jsem opravdu taková fňukna, mám být vděčná, že bydlím v domě a jednou týdně věnovat celý den úklidu baráku??? Jak to máte doma vy? Co byste dělaly na mém místě? Děkuji za všechny vaše příspěvky....

Strana
z6
sunflowerr
11. říj 2018

@luskolka
Tak mě i manželovi je 28 let, oba jsme z vesnice, z rodinných domů, kde se prostě něco dělat musí vždy. Oba jsme z rodin, kde nás rodiče k něčemu vedli a on sám je ten typ, co si bars co udělá raději sám.... Takže nemám strach o to, že nechá vše na mě. A kolikrát mu taky musím říct, ať mi pomůže s tím a s tím, ale pomůže, od toho jsme manželé, já se mu taky snažím pomáhat když můžu a s něčím si neví rady.

Pokud cítíte, že s tím chlapem nechte nikde trávit společnou domácnost a neni biologický otec dítěte, neřešila bych... Než se otravovat s takovým typem chlapa, radši se budu věnovat jen dítěti a toho praveho raději dál hledám...

kristyn.g
11. říj 2018

@luskolka hele jsi ještě maldá ale čas rychle běží a po 50 už se chlap hledá blbě.. tak dokud je čas zkus najít někoho schopného, s kým si ten život užiješ a neztrácet čas s blbcem - on si užívá dost, co ty... moje máma si taky snad ještě před 40 našla blba, je s ním dodnes protože pak po 50tce už nemohla najít nikoho normálního. Je mi strašně líto když moje padesátiletá, aktivní máma musí jezdit na dovolené sama protože má blba co zesenilněl dost brzo.. Určitě musí být chlapi co rádi cestují nebo tráví čas s tebou a s dítětem. Kolik je dceři let? Můžeš využívat například dětské koutky, pokud jsi někde z města, bývají pro děti od školkového věku tam můžou být sami, ty zatím můžeš si taky dojít zacvičit nebo něco užít, případně nějakou slečnu na hlídání občas využít a tak 😉

sunflowerr
11. říj 2018

@luskolka
Pokud po sobě neuklidi ani po jidle, tak to je prase a čeká, že partnerka bude pro něj služka... A pokud potřebujete čas na to, aby něco udělal, co je třeba, tak takový chlap je k ničemu a ne do baráku. Se divím, ze on se svým způsobem života chtěl jít bydlet do domku se zahradou

luskolka
autor
11. říj 2018

@kristyn.g s hlídáním od cizích mám bohužel špatnou zkušenost. Od agentury je to pro mě drahé. Placený dětský koutek tady u nás myslím ani není. A spíš ani nechci nového chlapa hledat aktivně, ale stávajícího, se kterým se denně rozčiluju, se zbavit. Vím, že to zní děsně, ale trpělivost jsem měla a dost dlouho. Pár kamarádek a moje mamka mi řekly, že takhle dloho jako já by to teda nevydržely....

luskolka
autor
11. říj 2018

@sunflowerr Potřebuje kolem sebe prostor a parkování pro svůj vozový park, což se u bytových domů, kde je nedostatek parkovacích míst, moc nedá. Je prostě zvyklý na dům, ale ani o ten původní, v němž bydlel s exmanželkou, nepečoval. Kdybyste viděly, jak ten dům zpustl...

dixi86
11. říj 2018

Tak 1+1 a 2+1 mi nepřijde jako něco šíleného. To máte dvě kuchyně? kk je kuchyňský kout. Předpokládám, že ne a jestli ano, tak užíváte jen jednu kuchyň. Tohle je klasicky dům, ne ratejna. Ano, pokud muž nepomáhá a vy jste zvyklá na menší prostor, tak chápu, že na jednu ženu je to třeba dost, ale pokud on je pořád pryč, tak tam snad neudělá takový bordel. Manžel pomáhá se vším, ale je jen o víkendu doma, ale vydělává peníze, se kterými nakládám já, tak by mě ani nenapadlo nějak řešit jeho pidi prohřešky. Vadilo by mi to, pokud by mě štval jako partner, člověk. Trochu mi přijde, že tam žijete vy a dcera a partner. Ne spolu jako rodina. Spíš až teď jste poznala, že to není tak úplně po všech stránkách, co jste chtěla.

hanka_12345
11. říj 2018

Je problém uklidit drobky z linky po ukrojení krajíce chleba, je problém dát nádobí do myčky, je problém bezprostředně po velké potřebě vzít štětku do ruky a strčit ji do mísy, je problém vynést koš, je problém setřít podlahu po vysprchování ve vaně, pokud něco v ruce je (např. šroubovák), odpadá to na zem přesně půl hodiny před začátkem squashe

az na ten squash..nebyla jsi u nas doma? :-/

alkuska
11. říj 2018

Trvala bych na paní na úklid. Pokud na to má prachy, jakože má, ať ji zaplatí a bude klid. Vysvětlila bych mu, že nebude mít pokoj od tvých stížností, dokud ti nebude někdo s úklidem pomáhat. Můj manžel je taky takový bordelář a jak ho znám, raději by ten úklid zaplatil kdybch na něm trvala a měl od mých řečí klid 😉 Toho tvého nechápu, to je tak lakomý?

luskolka
autor
11. říj 2018

@hanka_12345 Bohuzel ne. Myslim, ze takovych chlapu je spousta ☹ a stve me, ze si mysli, ze je v poradku, kdyz jim zenska dela sluzku.

luskolka
autor
11. říj 2018

@alkuska Prachy na zaplaceni pani na uklid ma. Bohuzel se casem ukazal jako lakomec. Na vsem prehnane setri a ze nechal ve 2 mistnostech 20 let stare osklive podlahy, jsem skousla. Nejsou znicene, takze OK. Ale kdyz nemohl ani vymenit stare zazloutle kulate zasuvky a vypinace, tak jsem si rekla, ze tady uz je neco spatne. Jemu je zatezko investovat do neceho, co se mnou souvisi a ja mam mit chut uklizet celej barak vcetne bordelu po nem???

zvedavec2
11. říj 2018

@luskolka ne, tohle nejenomze neni normalni, ale ani prijatelne... Nejsi jeho sluzka a nesmis byt. Vzdyt i dceri je potreba nastavit nejaka meritka, jestli tohle bude videt od mala, co z ni vyroste? Mas zodpovednost i za ni, kdyz uz ho nekopnout do zade kvuli sobe...

sudylichozrout
11. říj 2018

@luskolka rozejdete se. Tohle je fakt na dve veci vztah.

alkuska
11. říj 2018

@luskolka naprosto tě chápu a těžko radit. Trvala bych na svém, co jiného.

luskolka
autor
11. říj 2018

@sudylichozrout Myslim si tez, ze je to na rozchod. Ten chlap mi nic nedava - tim nemyslim materialno. Pomoc, podporu, spolecne traceny cas.

luskolka
autor
11. říj 2018

@alkuska Vis, kdyz to omilam 100x dokola a nic se nestane, tak uz me to prestalo bavit. On umeje nadobi jednou za mesic a vynda nadobi z mycky a pak o tom tyden mluvi, ze to udelal... Ja to delam denne a nemam to potrebu to zminovat...

luskolka
autor
11. říj 2018

@zvedavec2 Vubec nechapu, ze mu nevadi, ze delam vse a on temer nic. Udela veci, ktere se udela a jsou hotove (smontovani skrine, pridelani lustru). Ale pak jsou tady veci, ktere se delaji denne, tydne...

magdanaty
11. říj 2018

@sudylichozrout Tahle rada bohužel neplatí na všechny, já vydržela víc jak týden nemyt nádobí a byla jsem z toho akorat tak na nervy a manžel ho stejně neumyl:(

zvedavec2
11. říj 2018

@luskolka perfektni chlapi, kteri si vazi zeny a nenechaji je drit, nejsou lakomi a chteji spolubtravit cas, existuji. Jednoho mam doma, dalsich x znam. Jasne, nenajdes na kazdem kroku, ale jsou. Proste dulezite je nespokojit se s tim, co ti nevyhovuje. Lakomec? Nepomaha? Necha te drit? Pro me velka cervena... Taky jsem si v zivote uz leccos preskakala, a prave proto vim, ze je nas cas moc cenny na to nebyt stastna.

sudylichozrout
11. říj 2018

@magdanaty to je strasny... A jak jsi to vyresila?

kristyn.g
11. říj 2018

@magdanaty já jsem to taky zkusila, nakonec jsem mu nanosila bordel až do postele... nezabralo, ještě že jsme koupili myčku 😀

luskolka
autor
11. říj 2018

@zvedavec2 fakt existuji? Ale to tedy musi byt stastne zenati 😉 Pak takoveho nesezenu ☹ A Ty se mas! Zavidim, ale preju.

zvedavec2
11. říj 2018

@luskolka ver tomu, jsou. I volni. Ale clovek je potka, az ma ujasnene hodnoty a samou sebe - proste vyrovnani lide pritahuji vyrovnane lidi 😉 zni to naprosto trapne, ale od jiste doby to opravdu pozoruji. Drzim ti palce, at to vyresis a dopadne to dobre - at uz to znamena cokoliv 😉

cuuza
11. říj 2018

Nervy máš jen jedny a život také. Nečetla jsem o tvém příteli jediné pozitivum, tady asi není moc co řešit, normálně to ukonči.

luskolka
autor
11. říj 2018

@zvedavec2 Moc Ti dekuju.

luskolka
autor
11. říj 2018

@cuuza mas naprostou pravdu. Jsem uz v tom stadiu...

zelenaesmolda
11. říj 2018

A proc to delas?Prestan se starat a uvidis jak mu zacne vadit,ze nema uklizeno a navareno...

zelenaesmolda
11. říj 2018

@luskolka me teda nejvic asi zarazilo,ze po tobe chtel 3/4 penez na jeho barak a pritom vydelava nekolikanasobne vic jak ty?

pribylovapetra
11. říj 2018

Ja bych to nevydrzela byt s takovym chlapem. Tady prece nejde o uklid - jestli ti pomaha nebo plati uklizecku. Je to o přístupu k vztahu. Utla bych to hned.

janapetrvalska
11. říj 2018

promin, mozna vyzni zle, ale ukaz mi chlapa , ktery utre drobky, da nadobi do mycky apod. je jich opravdu ale opravdu malo ! Pokud chces aby pochopil, hod se marod a nedelej nic a hezky ho popros , ze ted je to na nem , ze potrebujes aby to udelal kdxz v dome je dote a ty jsi na umreni. Dalsi si myslim, ze kamen urazu je, ze ho tlacis , je musis obalamutit tak , ze s tim vlastne prisel sam. Jsem s pritelem 16let, a muzu rvat, odstehovat byt mila cokoli a stejne ty drobky utre po rvani max dva dny po sobe. kdyz uklizi kdyz uz fakt vidi ze jsem vytocena nebo je mi zle, tak razi “co je mokre , to je ciste” a pak stejne jdu a udelam to sama a poradne. takze obcas pomuze, ale uz vim ze radeji si to udelam sama. Co me hodne pomohlo, tak roboticky vysavac .. vysaje , ja mezitim uklidim koupelny, vytahnu mycku apod. 1x 14dnu vytahnu obyc vysavac prejedu rohy a povysavam pavuciny. Nakupy obstara pritel napisu listek a jde na nakup ( samo jak pro ťuliky .. smetana 12% zlutta olma najdes u jogurtu apod.) ale aspon se mi neplanta pod nohama a 2-3tydne jdu cvicit a pritel musi obstarat veceri .. jeste vyborne je utirat prach kdyz je doma a cuck na tv, schvalne chodim v te mistnosti kde je .. az capne hadr a sam poctive utre .. ale jinak nez aby si to zkusil nezjisti co to obnasi , takze pokud te ma rad, a bude ti “jakoze zle” zkusi si to .. ale kazdopadne nepocitej, ze ho osviti max jednou za cas se hecne. Ale kompenzovala bych to vysavacem , bud pani na uklid nebo vysavac .. kolik stoji 1xtydne uklid x 12mes a kolik vysavac dobry cca 12tis ? at si vybere jedno nebo druhe, a ne ze ani jedno !

luskolka
autor
11. říj 2018

@zelenaesmolda no tak takhle to prave nefunguje. Jemu staci pizza z mrazaku nebo chleba a bordel mu naprosto nevadi.

Strana
z6