Nová společná domácnost - vaše názory?
Ahoj ženy. Poprosím vás o vaše názory, zkušenosti, postřehy. Začala jsem po 2 letech vztahu bydlet se svým partnerem. Bydlet spolu byl jeho nápad. Nemohli jsme se shodnout na společném bydlení - on chtěl dům, já byt. Byt jsem chtěla především proto, že se lépe udržuje a také mám chatu, kam s dcerkou od jara do podzimu jezdíme. On trval na domě z důvodu větších prostor, parkování, neobtěžování se se sousedy, netahání věcí a nákupů do pater. Nakonec jsem ustoupila a svolila s tím, že půjdeme společně do domu, i když jsem mu vysvětlovala několikrát, že znám jeho životní styl, že je pro něj prioritní práce a sport (sportuje 5 týdně 1 - 2 hodiny) a že o dům je potřeba se starat, uklízet, udržovat jej, sekat trávu na zahradě, apod. Takže jsme se nedávno přestěhovali a mě začalo nové náročné období. Péče o dítě, práce, péče o dům. Dům má 3 patra a pohybujeme se ve všech třech - tedy taháme na pantoflích všude po domě (není to nový dům a ještě v létě se tam dělaly různé stavební úpravy a dodělávky) nepořádek. Nejsem schopná na jeden zátah sama uklidit 3 patra domu, ale je to potřeba udělat najednou, protože pak se to zase roztahá do uklizených částí domu. Neřekla bych, že bych byla příliš úzkostná na čistotu a nepotřebuji mít doma sterilno, ale ty černé pantofle a to, že si nemůžu sednout na podlahu a dát do děcáku dcerce na zem koberec, mě prostě točí. Říkala jsem mu to už x-krát, jemu je to jedno. Jemu bordel nevadí. Jeho matka je špína, která nechá zaschlé hrnce se zbytky jídel zplesnivět. On se čistotě vlastně neměl kde naučit. A taky už má nějaký věk - starého psa novým kouskům nenaučíš. Dlouho jsme mluvili... a mluvíme stále, teď už je to spíš můj monolog. Pokud ho k nějaké práci nedotlačím "násilím", neděje se nic. Stále jsou na domě nějaké nedodělky, a věci, které nefungují, ale já je při běžném denním chodu potřebuji. Prostě situace je taková, jakou jsem ji očekávala a stejně jsem z toho špatná. Předtím jsme společnou domácnost spolu nesdíleli, ale přítel ke mně chodil do mého bytu a já si všímala, jak se chová v mém prostředí. Je problém uklidit drobky z linky po ukrojení krajíce chleba, je problém dát nádobí do myčky, je problém bezprostředně po velké potřebě vzít štětku do ruky a strčit ji do mísy, je problém vynést koš, je problém setřít podlahu po vysprchování ve vaně, pokud něco v ruce je (např. šroubovák), odpadá to na zem přesně půl hodiny před začátkem squashe... Když jsem ho poprosila, aby mi s tím úklidem pomohl, tak se kroutí. Když ho poprosím, aby jednou týdně zaplatil paní na úklid, tak se kroutí též. (Jeho výplata je 7x vyšší než moje, jen pro info.) Takže místo abych šla s dcerkou ven, tak mám šůrovat barák? Prach všude utřu, záchod a koupelnu umyju, ale to vysávání a vytírání celého baráku prostě nedávám. 15 let jsem to dělala v pidibytě a teď je to pro mě příliš velké sousto. Jemu to nevadí, že se tam na baráku sedřu a večer si spokojeně přijde s požadavkem sexu. Vím, že se nezmění... Vadí mi to bytostně uklízet po chlapovi bordel. A ani nemám nic do pozitivna na vyrovnání - že bychom spolu trávili čas, jezdili na výlety, že by se mně nebo dcerce věnoval. Nebo jsem opravdu taková fňukna, mám být vděčná, že bydlím v domě a jednou týdně věnovat celý den úklidu baráku??? Jak to máte doma vy? Co byste dělaly na mém místě? Děkuji za všechny vaše příspěvky....
nečetla jsem ostatní příspěvky, ale napadá mě, že sis o to vlastně sama koledovala - intuitivně jsi do toho jít nechtěla, protože jsi věděla, že to nebude dobré. A není. To je asi potřeba mít pořád na paměti. Proč jsi ustoupila ze svého?
Jinak by mě to taky vytáčelo, a dost. Občas jsem naštvaná i na svého manžela a ten je tedy asi o dost čistotnější než tvůj partner a dokonce někdy sám uvaří, uklidí linku, někdy umyje koupelnu...ale to opravdu musí mít náladu a nesmí se cítit do toho tlačený. Ale drobky na lince nebo nějaké dětské papíry, rozházené prádlo na schodech nebo nepověšené ručníky po dětech v koupelně...to ho většinou vůbec netankuje, on to prostě ani neregistruje. Mám to potvrzené, včera jsem zrovna takový bordel měla doma a když jsem řekla, že jdu uklízet, tak se divil, že prý je uklizeno (byla čistá ta linka, to je pravda). Asi je potřeba zjistit, kde je ta hranice, ano, pomáhat by měl každý chlap, ale vyžadovat nějakou mega čistotu, to asi nee.
Ale jestli vydělává víc a uklízet nehodlá, vydupala bych si tu uklízečku.
@janapetrvalska Můj táta to třeba dělá a dělal vždy. Není žádnej magor na úklid, ale zkrátka byl zvyklý doma pomáhat, byl jediný chlap doma, děda (jeho táta) rubal v padesátejch na Svornosti v Jáchymově uran. A můj muž to taky zvládá. Vůbec mu nemusím říkat, prostě když vidí binec, tak ho uklidí. Velké úklidy děláme vždy bez keců spolu, vaří, pomáhá s dětmi, koupe, přebaluje, chová, konejší, hraje si. A do toho ještě pracuje. Obdivuju ho a jsem za to strašně šťastná, protože já bych to sama nedala. Máme dvě děti, dva a čtvrt roku a půl roku. Já do toho taky hodně pracuju a v jednom bych se už zhroutila.
Hm, vem nohy na ramena a odstěhujte se s dcerkou dokud to jde, a doufám, že v tom domě hrůzy nemáš investované i svoje peníze... nebo na to máš smlouvu... nevím co tě tam jinak drží, je to promiň ňouma, sobec a budiž k ničemu... rozumím, že být sama tě těžký, ale máš v něm další dítě navíc (malého Jardu) a tohle ti myslím není zapotřebí... toto není láska a vztah, vždyť tam ani nakonec spolu nesdílíte jednu ložnici... na nic jej nepotřebuješ a i ty hodiny by sis přidělala líp (nebo by ti pomohl nějaký soused nebo kamarádka). Chápu, že ne každý muž je manuálně zručný a neopraví domek svépomocí, ale třeba na to zase umí vydělat a zaplatí řemeslníka... Šestý smysl ti napovídal dobře.... Jen tu intuici poslouchat... Tak rychle pryč než se do toho ještě více finančně zainteresuješ... Já se taky kdysi nastěhovala do rozpadlého domu, byla to vize, že budu mít svoji domácnost a cítila se dospěle... Než nám to nezačalo padat na hlavu... (já studovala)... On chtěl klid a já se zamilovala do té představy domečku, dětí a psa jako v reklamě na margarín.... Jenže z řečí se ještě nikdo nenajedl... Byla jsem na sračku, ale o nějakých patnáct let později jsem ráda, že to skončilo... a dalo mi to nepřenositelné zkušenosti... A teď vidím u manžela v rodině jeho sestry podobnou situaci a pozoruji jak to dopadne... Zamilovanost je krásná věc, ale nestačí když chce jeden... Sama budeš rozhodně spokojenější a bude ti líp... 🙏
@sudylichozrout Nevyřešila. Tohle řešení nemá. Ano, jsou chlapi, kterým to jen nedochází. Ale když se vysvětluje polopaticky stále dokola i prakticky ukazuje, že ta hromada se stejně sama neumeje a chlap s tím stejně nic neudělá, tak jsem to stejně nakonec musela umýt sama - protože týden stará hromada nádobí ve 2kk, kde trávíš s malým dítětem spoustu času, je fakt hnus. Od manžela jsem už odešla, primárně tedy z jiného důvodu...
Toho nepředěláš, viděl to doma, přijde mu to normální a teď už se měnit nebude. Nezbývá, než si na to zvyknout nebo se od něj co nejrychleji odstěhovat...chtěl barák, tak ať se stará.
@janapetrvalska nemas pravdu, neni jich malo. Spis zalezi jake lidi znas. V mem okruhu neexistuje to, co popisujes. Aby chlap koukal na TV a zena kolem utirala prach?! Nevim. Mi prijde, ze mnohe zeny povazuji chlapi za zviratka, ne za lidi. Muze z meho okoli by takovy pristup urazel.
Ale jak jsem psala bys, je to predevsim o osobnim nastaveni. Ja sveho muze nade vse respektuji, je to jeden z nejinteligentnejsich lidi, co jsem v zivote potkala a domaci prace (vseho druhu) umi, dela sam od sebe kdyz je potreba a vubec to u nas neni a nikdy nebylo zadne tema.
@kristyn.g Chtěl po mě 2 mil. na dům, že na mě napíše půlku, přitom ho za 1,5 koupil a 500 tis. do něj ještě nasypal. Tak jsem mu řekla, že asi upad... svůj pidibyt prodávám a kupuji větší. Rozdíl si půjčím od mamky. To je nejlepší řešení. Nebudu si s ním OPRAVDU nic pořizovat. To bych musela být blázen.
@agne Pravdu díš. Naštěstí jsem zavčas odmítla do domu cokoli investovat. Jen jsem pořídila nějaký nábytek (pro sebe a dcerku) a ten si zase potom odvezu. On peníze umí vydělat a vydělá, ale není ochoten je investovat do baráku (kupoval tam vše nejlevnější co kde sehnal, já už jsem to pak nekomentovala a nic neřešila, třeba plovoučku za 99 Kč m2...), ale lidi na práce na baráku platit nechce. Takže si některé věci dělal sám a podle toho to tam taky vypadá (odfláknuté, protože to neumí a taky to trvalo 3x tak dlouho, než kdyby na to někoho pozval). Ne, opravdu to není láska a vztah. Máš pravdu, na vše musejí být dva, ale s tím, že oba dva chtějí.... Taky máš teda "skvělou" zkušenost, jen co je pravda.
@luskolka no ty vado tak to je ale síla s tím co chtěl ... jako že by ho měl zdarma ten dům potom 😲 a ještě s obsluhou. Určitě dobře děláš, dej pak vědět jak se ti daří 🌷
jinak. můj můž měl také hrozné dětství a má příšernou matku, byly občas problémy ale už jsme si to vyřešili, tak to není omluva 😉 držím palce
@luskolka co se tyce rodiny a "prikladu" z domu - ano, mas pravdu. Tam muze byt zakopany pes. ALE - na detstvi a rodinu se da vymlouvat (omlouvat) jen do urciteho veku. Od jiste doby, treba od petadvaceti, jestli clovek neni uplne tele, je potreba svuj osobni rust vzit do vlastnich rukou a prevzit za sebe odpovednost. Clovek jako takovy se nemeni, v to moc neverim, ale opilovat sve nejvetsi neduhy, zapracovat na seberustu a pod, to je odpovednost kazdeho. Jiste, pomaha kdyz tu startovaci caru mas z domova nekde vys, nez na nule. Ale i s blbym zacatkem se to da. Mluvi ze me osobni zkusenost a vek - uz mi lasko neni 25 ani 35 🙂
drzim ti palce, jestli to neni laska, jestli nejsi stastna a jestli muzes financne a materialne si dovolit odejit (ja vim, ze mnohe nemuzou), tak mas obrovskou vyhodu a stesti volby. Ja jsem daleka nejak radit, to si kazda musi rozresit v sobe. Ale ty tu volbu mas a muzes to rozhodnuti udelat.
@zvedavec2 Bohužel z některých rodinných vzorců se nedá vymanit za celý život, a zvlášť chlapům se to nevede, jsou slabší. Pak pomůže jedině psychoterapeut... ale stojí to peníze. Takhle zničila dětství mému chlapovi matka a mému otci také jeho matka. Nebyla to pro mě babička, chovala se naprosto hnusně k mojí mamce. Já naštěstí to finančně zvládnu odejít... hodně mi pomáhá a pomůže moje mamka. Pokud bych s ním zůstala, vím, že bych nebyla nikdy šťastná. Ten člověk neumí komunikovat, neumí a nechce trávit s partnerkou čas, neumí zvelebovat a starat se o společné bydlení. Ani dělit se příliš nechce... Jen práce a sport. Toť vše. Tak ať si to dělá, ale beze mě.
@luskolka a asi to nebyla chyba ve vsech tech zenach ze?
@zelenaesmolda presne!!!
@luskolka Já bych to fakt vyřešila tou paní na úklid. Že si po sobě neuklidí takové ty věci jako nádobí... no můj muž taky ne, ale už na to kašlu, to ho už asi nenaučíš. Vycvičila jsemsvého muže ať dává nádobí do myčky hned jak jsme ji koupili ale zapomíná na to, drobky ani prach vůbec nevidí... Hadry špinavé nosí do koše, to teda zas jo, ale děsně mě točí jak nechává batoh/tašku/boty ležet zásadně uprostřed místnosti pod nohama. Klidně několik dní, vůbec mu to nevadí. Nepomůže po dobrém, po zlém, prostě nic. A víš co? Beru jako pozitivum že je mu to jedno, protože na oplátku neřeší můj binec. Mě se taky nechce pořád uklízet a nestíhám se dvěma malýma dětma. Na kuchyňském stole mám věčně roztahané šití a on to toleruje, v tom je zase svatý on. A chlapa, co by mi poroučel a kritizoval, co kde není udělané, bych ale opravdu nesnesla. Za mě je lepší, když ten prach nevidí a dá mi pokoj, když ho nestihnu utřít. Takže buď musíš snížit laťku, dívat se na pozitiva a na to, co nezvládáš si někoho zaplatit, nebo tohoto chlapa kopnout do zádele a najít si jiného. Nevidím jinou možnost.
Muj manzel. Take doma neuklizi...ale ja si nestezuji,vedela jsem do ceho jdu..drpbky fakt nevidi,pradlo se vali vsude....nezamete,nevyluxuje, nevytre, nic neutre, koupelnu neumyje....vidi bordel mene nez ja..o hodne mene.....ale ja jsem ted doma s detma a zvladam to. Jak udrzovat dum,tak zahradu...navic pristavujeme a tam delame oba...nektere veci musi sam, vse s malyma detma nejde...je dost v praci, odjizdi eano,prijizdi vecer..kdyz je doma,je tu curbes desny,zklizima litam v kuse,on se snazi pak uvarit a pohlidat deti..spis jen syna, dcerka se me vic drzi....dny,kdy jsem s detma sama jsou mene hekticke...ale jak rikam..on se asi fakt snazi..a miluji ho...volny cas travi s nama a vim,ze nas ma rad a snazi se,abychom byli stastny......
Kazdopadne az pujdu do prace, bude asi hur. Zase deti ve skolce a tim padem neudelaji doma takovy binec . nebudeme uz stavet,takze zase zbyde vic casu treba i na to,aby se zapojil a pomohl mi...
Ty povesene hodiny jsou super..jo a babovka? U nas takto klidne vypada i po ukrojeni nozem..to manzel neresi...a syn je bohuzel po nem...
To bych už balila kufry, pokud máš tu možnost jít do vlastního...on, ať se v tom svém zámku třeba po....😁😁😁
Pripomina mi to posledního partnera. Ten také vedl to, že žena má dělat dve smeny(práce a domácnost) a ještě k tomu mít min 3 děti aby se ne nudila. Na domě také všude nedodelky jen on na úklid sahl(s 1 hod kázání že on jako muž musí dělat mou práci např zamést, umýt nádobí a že by se všichni divili jak líná jsem) pokud nemáte v domě své peníze utopene a máte možnost jít tak běžte. Nestojí vám to za to a malá nepotřebuje utahanou mámu z věcného uklízení

@zelenaesmolda presne. To dorazilo i me. Navic do 2,5 let dcerky od jejiho narozeni jsem s ni zila sama.