Nová společná domácnost - vaše názory?
Ahoj ženy. Poprosím vás o vaše názory, zkušenosti, postřehy. Začala jsem po 2 letech vztahu bydlet se svým partnerem. Bydlet spolu byl jeho nápad. Nemohli jsme se shodnout na společném bydlení - on chtěl dům, já byt. Byt jsem chtěla především proto, že se lépe udržuje a také mám chatu, kam s dcerkou od jara do podzimu jezdíme. On trval na domě z důvodu větších prostor, parkování, neobtěžování se se sousedy, netahání věcí a nákupů do pater. Nakonec jsem ustoupila a svolila s tím, že půjdeme společně do domu, i když jsem mu vysvětlovala několikrát, že znám jeho životní styl, že je pro něj prioritní práce a sport (sportuje 5 týdně 1 - 2 hodiny) a že o dům je potřeba se starat, uklízet, udržovat jej, sekat trávu na zahradě, apod. Takže jsme se nedávno přestěhovali a mě začalo nové náročné období. Péče o dítě, práce, péče o dům. Dům má 3 patra a pohybujeme se ve všech třech - tedy taháme na pantoflích všude po domě (není to nový dům a ještě v létě se tam dělaly různé stavební úpravy a dodělávky) nepořádek. Nejsem schopná na jeden zátah sama uklidit 3 patra domu, ale je to potřeba udělat najednou, protože pak se to zase roztahá do uklizených částí domu. Neřekla bych, že bych byla příliš úzkostná na čistotu a nepotřebuji mít doma sterilno, ale ty černé pantofle a to, že si nemůžu sednout na podlahu a dát do děcáku dcerce na zem koberec, mě prostě točí. Říkala jsem mu to už x-krát, jemu je to jedno. Jemu bordel nevadí. Jeho matka je špína, která nechá zaschlé hrnce se zbytky jídel zplesnivět. On se čistotě vlastně neměl kde naučit. A taky už má nějaký věk - starého psa novým kouskům nenaučíš. Dlouho jsme mluvili... a mluvíme stále, teď už je to spíš můj monolog. Pokud ho k nějaké práci nedotlačím "násilím", neděje se nic. Stále jsou na domě nějaké nedodělky, a věci, které nefungují, ale já je při běžném denním chodu potřebuji. Prostě situace je taková, jakou jsem ji očekávala a stejně jsem z toho špatná. Předtím jsme společnou domácnost spolu nesdíleli, ale přítel ke mně chodil do mého bytu a já si všímala, jak se chová v mém prostředí. Je problém uklidit drobky z linky po ukrojení krajíce chleba, je problém dát nádobí do myčky, je problém bezprostředně po velké potřebě vzít štětku do ruky a strčit ji do mísy, je problém vynést koš, je problém setřít podlahu po vysprchování ve vaně, pokud něco v ruce je (např. šroubovák), odpadá to na zem přesně půl hodiny před začátkem squashe... Když jsem ho poprosila, aby mi s tím úklidem pomohl, tak se kroutí. Když ho poprosím, aby jednou týdně zaplatil paní na úklid, tak se kroutí též. (Jeho výplata je 7x vyšší než moje, jen pro info.) Takže místo abych šla s dcerkou ven, tak mám šůrovat barák? Prach všude utřu, záchod a koupelnu umyju, ale to vysávání a vytírání celého baráku prostě nedávám. 15 let jsem to dělala v pidibytě a teď je to pro mě příliš velké sousto. Jemu to nevadí, že se tam na baráku sedřu a večer si spokojeně přijde s požadavkem sexu. Vím, že se nezmění... Vadí mi to bytostně uklízet po chlapovi bordel. A ani nemám nic do pozitivna na vyrovnání - že bychom spolu trávili čas, jezdili na výlety, že by se mně nebo dcerce věnoval. Nebo jsem opravdu taková fňukna, mám být vděčná, že bydlím v domě a jednou týdně věnovat celý den úklidu baráku??? Jak to máte doma vy? Co byste dělaly na mém místě? Děkuji za všechny vaše příspěvky....
P.S. A že se neudělá doma takový binec, když se chodí do školy a do školky? To si jen myslíš, naopak je to mnohem horší, protože není absolutně čas to nějak udržovat průběžně ... Každý vysype batoh, vezme nové věci a jde a bordel se kupí. A obzvlášť spojené s bydlením na vesnici a dojížděním do města je to lahůdka, už bych do bydlení na vesnici v životě nešla.
@krasomilkazcech stejne to asi neni...u nas jsem chtela dum vic ja,ale manzel teda take...na dome,zahrade makame oba..on chodi do prace,ja s e ted staram o deti a domacnost.....pokud je doma,snazi se pomoci,ale ..fakt je,ze udela vic bordelu, nez ty deti..a proste to nevidi....treba uvari,ale ja musim umyt pul kuchyne....a teda nikdy nikdy nerekl,ze jeho prace je horsi nez ta moje..ze jako maka vic...naopak rika,ze me obdivuje,ze by to doma s detma nedal.....musel se postarat o syna 6 tydnu,kdyz jsem lezela v nemocnici s pupikem..a byl hotovy...a asi i prozrel...on vi,ze delam i veci,ktere jine nedelaji..treba dnes jsem na zahrade vystavela z kb bloku schodiste....a fakt jsem to delat nemusela, ale chtela..az bude doma,spolecne to zabetonujeme.pak se ja postaram o deti a domacnost,on pujde montovat sadrokarton do pristavby..sejdeme se zrejme az pred veceri..ale kdo ji uvari,neni rozhodnuto.....to,ze neutre drobky ci napatlanou pastiku na lince,uz davno neresim...ze reknu,ze je mycka prazdna. anadobi da stejne do drezu, mu obcas vyctu...kdyz se nastvu,ze to uz fakt prehani,nevyperu mu veci do prace...proste je na tech jeho trech hromadach necham valet a neproberu to..vyperu jen to,co je v kosich..to teda pak kouka..a jeste ho zprdnu 🙂). Vzdy slibi,ze se bude snazit. Ale uz si nedelam marne nadeje 🙂. Co me ale fakt vytaci,jsou vsechny ponozky na ruby...to otaceni pri veseni me fakt zdrzuje. Jednou za cas,kdyz se u toho nachomejtne,to po nem mrsknu,at si to udela sam,ze toho mam dost. Nadobi,pradlo, vytirani, utreni nabytku a pod..fakt neresi...ale tento rok to fakt pred vanocema zchyta 🙂))...pristavujeme k baraku . a asi za mesic budeme bourat pruchod do baraku..musi vystehovat obyvak, probourat se znamym pruchod, vymalovat obyvak,vse nastehovat zpatky..tedy vytrit,utrit,umyt...a vymalovat i kuchyn.tedy take tam i uklidit...jako vim,ze stoprocentni to nebude a nejake smouhy si. Dosuruji ja,ale to nejhorsi padne na nej..ja s detma na ty dva dny jedu k nasim,aby nebyly v tom bordelu....haha...jako on to zvladne,ale bude mit oci na vrch hlavy..
@krasomilkazcech jojo,jsme na vesnici. Ale dum je novy,mame elektro kotel,drevem jen pritapime v krbu v obyvaku. Holt pak to pujde jen o vikendech. Praci budu hledat novou,kvuli vyzvedavami deti..takze na ranni . vikendy tedy budu doma..pristavba a dum budou uz hotove, takze vic casu na beznou udrzbu. Holt nebudu ob den pect,nebude se v tydnu tolik varit. Deti budou mit teple i ve skolce..nebudu pect doma pecivo,tak jako ted....a pokud bude tatka doma, budu rozdavat ukoly...jako jit to musi,jde to jinde,bude to muset jit i u nas...
před lety jsem to taky rpzhodně neviděla tou optikou jako to vidím teď 🙂
@krasomilkazcech to je dobre,no. Ja tedy do prace pujdu..a i chci...potrebuji to. Mladsi je teprve 15 mesicu,takze po jejich tretich narozkach frcim....co bude pak,nevim....na iluze jsem uz stara,vim jaky je. Vim,ze s uklidem bude problem vzdy.
@marketa11112 vesnici jsem zmiňovala kvůli dojíždění, ne kvůli topení. Obzvlášť, když je komplet zajištění školky jen na jednom ...
@krasomilkazcech Tak to ale neninproblem jen vesnice, v Praze jsem byla rada, ze jsem ulovila vubec nejakou skolku a dojezd byl autem 15-40 minut, o mhd radeji ani nemluvim.
@j.a.n.i školka není jediný problém ... daleko je to do obchodu, na úřad, k lékaři, atd. Spojení veřejnou dopravou často vůbec neexistuje.
Luskolka kupte si roboticky vysavac. Nebo roboticky vysavac spojeny s mopem a mate o praci mene. 😉
@krasomilkazcech jo tak. U nas je to jen 10 kilaku do mesta. Tam pracuje muz a budu tam hledat i ja. Do skoly deti budou chodit tam. Pokud bude manzel delat to,co dela, bude do skolky a skoly vozit deti on. Ja pak vyzvedavat. V pripade nouze zrejme moji rodice. Ale to nemohu brat jako neco automatickeho. Vse je v tom samem meste..tedy. Jak lekari,tak obchodaky, urady proste cela potrebna infrastruktura. V pripade rozbiteho auta zde jezdi autobus i vlak..tusim ze oboji co hodinu. ..auta uz mame dve, poridili jsme druhe prave kvuli skolce..
@marketa11112 s tím vlakem co hodinu jsi mě rozesmála ... nepřeju ti, abys takové spojení někdy nutně potřebovala. Při práci a rodině je takové spojení celkem k ničemu (taky máme takové), dokud jsem se tak opravdu nepotřebovala dostat do práce a i zpátky, tak mi to taky přišlo dobrý 🙂
@luskolka Já teda nechápu, že dospělý svéprávný chlap ani neumí použít štětku na wc a že mu to není trapné aby to po něm někdo uklízel….To bych se poblila 😠 Pryč od něj.
Tak tim, ze mame auta dve, obetoval by se manzel, kdyby se jedno rozbilo...parkrat se to stalo, kdyz bylo jen jedno..ale 10 kilaku je kouaek i na to, abychom se pri potrebe vyzvedli navzajem..a opet, v pripade velke nouze muze zafungovat muj otec nebo i muj bratr. Tohle mame vyresene...autobus i vlak jezdi co cca hodinu..a stridaji se...takze vzdy neco jede. Take jsem tak parkrat jela..behem dne to nevidim jako nemozne,jen se clovek zdrzi..se synem jsem jela autobusem odtud jen jednou,tatkovi naproti,prekvapko no..a to byl pro syna zazitek 🙂. Clovek to nesmi brat tak hruzostrasne
.hlavne pokud jde o vyjimku,jde to...
..
@marketa11112 já tě úplně chápu, taky jsem to viděla dřív takhle růžově a ostatně s tím jsem sem šla. 🙂 Ale když jsou oba v práci a minimálně jeden z nich má atypickou pracovní dobu, děti různého věku na různých místech, do toho různé nepravidelnosti typu kalamita, servis, doktoři, služebky, školení, teambuildingy, nákupy, tak je to fakt nic moc. Když kouknu kolem na pracující ženy, tak mají všechny hlavu v pejru, jak to logisticky sladit a často fakt nemají radost a tvůj optimismus.., to mi věř. 🙂 Tím bych asi naši debatu o vesnici uzavřela 🙂
@krasomilkazcech nerikam,ze nemas pravdu...ja se jen zatim odmitam bat..jsem optimista ..🙂
@krasomilkazcech No, ale to ze ty s tim mas problem, jeste neznamena, ze to jako problem citi vsichni.
@krasomilkazcech Já se s dovolením vetřu, hodně mimo téma. Tento problém nemají jen lidi na vsi, ale i spousta lidí v Praze, kde je kolikrát dojezdová vzdálenost do práce i jinam fakt šílená (ad vyprávění kamarádů). Autem je to v zácpách o nervy, hromadnou dopravou zdlouhavé. Hodně lidí i dojíždí ze satelitních obcí do Prahy do práce a děti mají třeba ve škole v místě bydliště. To musí být taky mazec. Já sice bydlím v malém jihočeském městě, kde je vše krásně po ruce a v docházkové vzdálenosti, ale před mateřskou jsem dojížděla 54 km do jiného města za prací a po mateřské v tom hodlám pokračovat. A je nás tu víc od stejného zaměstnavatele. Spoje tu jezdí taky jen jednou za hodinu, takže taky jen nouzové řešení. Tím chci jen říct, že tahle ztížená logistika není jen otázka bydlení na vesnici vs. ve městě, ale vstupuje tam řada dalších faktorů a podobné problémy řeší spousta rodin, víc než by se mohlo zdát. Je to mazec, ale když to jinak nejde, musí se.
@chrystyanna dekuji. Naprosto souhlasim a pujdu. Muj cas je drahocenny a radeji ho venuji dcerce nez uklizeni bordelu po nem. Dnes jsme prijely domu po celodennim vylete, neco tady udelal, ale dorazil me tim, ze po celem baraku chodi v botech, kdyz jsem tady v Ut x hodin surovala...
@luskolka bych ho necim pretahla. V botech doma? A co ty jako na to? Bych mu dala mop,at si to ted vytre sam...tohle by i na me bylo moc...
@marketa11112 Jo, v botech doma. Nebude se prece zouvat, kdyz sem nosi sanitu z auta. Nahore je mrdnik uz po kotniky (3 tydny tu bydlime a 3 tydny tam neuklidil) a vsechno to taha dolu. Uz toho mam opravdu plny zuby.
@luskolka
Pockej,zijete spolu teprve tri tydny? Tak si sednete a nastavte proste pravidla. Treba mu to fakt jen nedochazi.
@marketa11112 Ja uz jsem se o to pokousela. Je to absolutne marne. On na me cumi, ze po nem chci. A vcera me dorazil vetou "umyl jsem TI nadobi".
@luskolka 🤣🤣 tedy to jsi mě rozesmála, chtěl po tobě 2 miliony a barák stál 1,5 mil??? A na půl? Promin, co je to za koko*a 🤭. No takhle, jednoho podobneho mam doma uz 6,5 let, mame spolu 2 deti a ja si ted kupuju svuj byt a odchazim od nej. Uz toho mam po krk taky. Do toho on jezdi kazdy vikend pryc. Urcite se odstehuj, oni se nezmeni.
Tak predne je asi problem v tom,ze obyvate cele 3 patra baraku,jedno,max.2 by mely stacit,neznam koncept domu,ale bydlim tez v dome a staram se o 1 patro 110 m2,vic bych nechtela,dole bydli jeste mi rodice,nastesti tam je jen 2+1.Na tvem miste si tu pani na uklid vydobydu,jinak se zblaznim a tomu svemu rekni,ze se kvili deti zacne snazit,nebo se z baraku odstehujes s ditetem do bytu a on at sitam shnije sam.zopakuj mu,ze nejsi jeho sluzka a rekni mu na rovinu kdyz nepomaha ˇze pak jsi sedrens s nemas vecer na noc chut,pokud to chce musi pomoct,kdyz nepomuze,tak to zvladnes,ale jsi vecer grogy,pokud nema cas pomoct chces tu pani na uklid...uvidis...
@marcicek84 Spodni patro domu ma koupelno-pradelnu, kam chodit prat a susit pradlo. Take tudy vchazime do domu. Uprostred je 3+kk - kuch. kout a obyvak, decak a loznice. V jedne loznici s nim spat nemuzu, protoze silene chrape, ale nechce spat v obyvaku - proto chodi spat do nejvyssiho patra. To je duvod, proc obyvame vsechny 3 patra. Dcerka neni jeho... A jemu je to proste jedno. Kdyz pani domu pozvu a bude potreba zaplatit, tak on to proste nezaplati. To nema cenu zkouset.
@zoniga proc s nim teda jsi?kvuli male,ze vas chce obe a zajisti?tak jestli on to nevidi tak,ze se o vas stara a ty se mas za oplatku starat o dum,hele to musi vedet ty,jak to je a proto mu treba z principu vadi ta pani na uklid,co se tyce toho spolecneho spani,vydilo by mi nespat spolu,chrapani by mohl nejak resit...a teda jeste k tomu vrchnimu patru,tak prece pokud tam chodi jen on,at si tam uklizi sam a vy tam vubec nechodte,nebo uklid mistnosi ktere nepouzivate a nechodte do nich,zas kvuli jednoho pokoje nahore bych se asi nehroutila...no jo,dum je dum,neni to jak v byte...