Omezil se váš muž po tom, co jste byly těhotné/porodily?
Ahoj holky, jsem tehotna kratce,ale uz pocituji jista omezeni..jelikoz mam rizikove pracoviste, tak jsem doma,zatim to jde, jsem unavena, tak vetsinu dopo poklimbavam, neco udelam doma,atd, odpo prijde manzel, trochu se to rozsviti, ted je hnusne, ze to ven ani pomalu nema cenu.Ale az bude hezky,tak nevim co bude a mozna zbytecne se toho desim,ale ni tak..Muj muz se nenecha moc nikym omezovat a chce cas pro sebe, ma celkem narocnou praci, ktera obnasi spoustu akci po vecerech, ruzna skoleni a meetingy v tydnu na dva az ctyri dny nekolikrat rocne a to i do zahranici, do toho ma svuj konicek-tenis, kam chodi sam se svou partou, ze ktereho se jde na pivo a navrat je v noci, dale ma partu kamaradu se kterou objizdi poi CR ruzne hrady, vzdy si vyberou nejakou oblast a v ni stravi par dni, jsou volni, chodi si kde chteji, bali holky, nekteri, hodne navstevuji hospody, toto se deje tak 4x rocne, v lete to byvaji i dva tydny, jinak vetsinou se snazi spojit k tomu nejaky svatek..Mimoto kdyz je v tv nejake zajimave utkani fotbalu nebo hokeje, tak je automaticke, ze se jde do hospody..A ted k jadru veci, podle me oproti jinym muzum ma svych aktivit az dost, nevim jak jste na to vy se svyma partnerama, ale ja to ma takto.Ted jsem doma cely dny, vychazky sest hodin, vecer uz mam byt doma,desne.Obcas jsem zasla s nim na fotbal, ci hokej,ale ted me vidina zakourene hospody nelaka, chodime spolu obcas nekam na vylet,ale byva to narocne, manzel je velky sportovec a hodne toho vydrzi, ja to davala tez, nicmeme ted nejak nestacim s dechem a jsem brzy unavena.Uz planuje jak pujde na vyslap o vikendu, ja se toho zrejme nezucastnim, neb mam strach, ze budu zdrzovat, ci ze to proste nedam, planuje akce na leto, sjizdeni reky, to se me taky netyka, ruzne vylety, a tak dale.A ja budu drepet doma,tak me jen zajimalo, jak je to jinde, jestli napriklad vasi manzele maji stale svuj zivot, jakoze oni maji hotovo a vy si tech devet mesicu nejak pretrpte, nebo jestli nejakym zpusobem dokazali svuj zivot prekopat a trochu se podridit, ci vymyslet aktivitu kam mohou oba?Jenom podotykam,ze je dost stary, ma 40let, dite chtel on jako prvni, ja jsem prodelala potrat, takze jsem ted opatrnejsi, cvicit jeste nikam nechci, asi az ve druhem trimestru, ted mam mit zatim klid.Budu chodit na prochazky az to pujde a s kamaradkami obcas na kavu jenze to je pro me malo,vim, ze budu nesnesitelna az bude krasne a budu doma sama, protoze manza si vyrazi pryc a ja tim, ze se budu muset vratit do vychazky,tak ani nebude mit vubec smysl nekam vyrazit, prikladem je rybareni, kdy vyjedem za mesto k rece, kam nic nezajizdi,abych mohla alespon na chvili a pak jit domu.Takze me jen zajimalo jak travite vy vase tehotenstvi, jak s echova partner a jestli jste se nejak novemu stavu uspusobili.Dekuji moc za prispevky!
@journals Jooo plány jsou krásná věc 😀 Ale osobně mám po celodenní péči o děti energii tak leda na plesknutí ssebou do postele, což pořád ještě není vše, ani noc nemám pro sebe, protože se dcera budí na kojení, svoje koníčky jsme poslali k ledu s narozením syna, protože na ně není čas, ale oba dva svorně. Realita je taková, že pokud nemáte superhlídací babičky, pak se všechno podřídí dětem, ať chcete nebo ne. Jednou samozřejmě přijde čas, kdy se k ním vrátíte, ale s malými dětmi to nejde. Kdysi, když jsme ještě neměli děti, jsme byli s manželem v kempu, přijeli tam mladí rodiče, nastartovaní, plní ideálů že všechno budou dělat i s dítětem, dítě bylo tak půlroční, celý den s ním jezdili s přívěsem na kolo, dítě bylo otrávené a po tom co jim tam proplakalo dvě noci vkuse a vzbudilo celý kemp se s naprosto zhroucenými ideály odebrali domů, takový je prostě život s dětmi, moc myšlenek na sebe sama nepřichází, už na ně nezbývá prostor ani čas...
@amazonka.k Víš, já si říkám, že když to zvládá těch 15 maminek okolo mě, proč bych to nezvládla taky. Možná né 14 dní po porodu, ale za nějakou chvíli určitě. A ne, fakt si nemyslím, že jsem extrémně naivní. Ale taky mi možná pomohlo to, že jsem v mladších letech dělala au-pair outdoorově a sportovně založené rodině, která se fakt dítětem neomezovala a šlo všechno. Jen se muselo chtít 😉
@journals Když máš na starost jen sebe sama, je život zívačka a fakt to není jen o tom jestli chceš nebo ne, ale to se těžko vysvětluje, některé zkušenosti jsou nepřenositelné. S jedním dítětem ještě dobrý, ale s dvěma je to totální nasazení a když na chvíli převezme roli manžel, tak se nemůžu věnovat koníčkům, ale jdu udělat doma to co se s dětmi dělat nedá, protože by se u toho zabili, nebo bych já dostala infarkt 😀
@bruckner Myslim, ze na jednu stranu mas pravdu v tom, ze clovek si pred ditetem opravdu nepredstavi ten level toho, jak moc je to prace 24/7, ale presto si myslim, ze maji pravdu i @journals a @blackverry, ze stihat se da i s ditetem mnoho veci a je to hodne o tom, jak si clovek zorganizuje cas a hlavne jak k tomu clovek pristpuje. Ja treba skoro vsechny svoje konicky provozuju bud s ditetem nebo o vikendech s tim, ze se s partnerem v hlidani ditete stridame. Uklid delam pres tyden tak, ze do uklidu dite zapojim (i kdyz to pak trva treba misto 2hodin 5 hodin), o vikendu pak povinnosti krome nejakeho vareni nemame, takze je hodne casu na rodinne vylety i nase konicky. Treba sobota dopol.rodinny vylet, pak kdyz dite spi mame cas pro sebe, v nedeli treba dopol hlida manzel a ja si jedu delat co chci, odpol zase hlidam ja a manzel si dela co chce.. kdyz chce jeden z nas nekam vecer tak hlida druhy... chodime vecer nekam mnohem min ale proto, ze uz se nam tolik nechce (mame spis chut se zrelaxovat doma, kdyz dite usne), ale kdybysme chteli tak nam taky nic nebrani... Nevim, myslim si, ze se s ditetem da delat skoro vsechno.
Napodobne! 🙂 🙂 tak treba dnesek.. po praci po 16:30 jsem byla na nakup, pak jsem hodinu a pul cvicila nana housle, mezitim se pralo pradlo a jsem dodelala.obed pro oba na dalsi dva dny do prace 🙂 jindy po praci cvicim zase na kytaru ci mam zkousku s kapelou kde hraju na kytaru nebo druhym hudebním projektem s houslistou 🙂 do toho stiham.tuny jinejch veci, coz taky nikdo.az nechápe, jak delam, ale je to o schopnosti ridit si cas.. samosebou s mimcem vse nepujde tak casto jako ted, ale hudbu.provozovat budu dal.at se to zdejsim zenam zda ci ne.mozne 🙂 🙂 a tesim se, az Maxe zacnu ucit hrat.. uz ted hravam.hlavne pro nej a tesim se, az to bude.poradne vnimat za parodpověď.tydnu 🙂 jinak s manzelem.mamemu totozny přístup k životu a vsemu, neni to zadny.sobec apod, takze no fear o nase cíle 🙂 verte neverte, ja verim tem 6 skvelym zenam a maminkam kolem me, co jiz po porodu mnohe, zvládly jit na podium. A verim, ze to dam taky 🙂
@journals Přesně, teď jsi to vystihla, dělala jsi au-pair, takže měli love a au-pair, která běžná česká maminka jí má ? O tom si můžu nechat leda zdát. Já jsem šťastná, když manželova maminka na hodinu, dvě týdně pohlídá, když jedu na nákup. Ale rozhodně záleží na podmínkách, někdo má dítě miláčka, klidného a krotkého, někdo šílence, kterej celej den lítá ode zdi ke zdi, někdo velký dům se zahradou, někdo docela malý byt, někdo vaří příkrmy a stráví s tím hromadu času, někdo dítěti prdne skleničku a pak má čas na ostatní věci, někdo má manžela ingnoranta co se rozvalí na kanape a někdo chlapa parťáka se kterým vše sdílí rovnocenně a od toho se ta možnost stíhat koníčky určitě také odvíjí. Moc Ti přeju, aby to bylo přesně tak jak sis vysnila. Já jsem měla spoustu ideálů, ale můžu říct, že tak 90% všeho jsem s dětmi naprosto přehodnotila.
@amazonka.k tak samozrejme, ze se musi plany diteti nebo detem prizpusobit, treba cely den s privesem na kolo bych s pulrocnim ditetem nikam nejela, ale byli jsme treba letecky u more (nejen u more ale i za kulturou) kdyz bylo synovi 10 mesicu a proste se vse muselo prizpusobit jemu, ale zaroven to byla akcni dovolena, kterou jsme si uzili.. ale proste uz to nebylo tak, ze jsme si vyrazili na cely den, ale tak, ze jsme jeli nekam na pul dne a dopredu meli vymyslene, kde bude zhruba dite jist, kde ho zhruba prebalime (napr.''v kocarku'' nebo jsme si predem nasli nejakou kavarnu s detskym koutkem), kde bude spat (jestli v nositku nebo v kocarku), kde ho nakojim.. a proste uz se nemohlo moc improvizovat ale museli jsme jet podle stavu ditete.. to proste vyzaduje akorat vic kreativity a vic planovani, aby se clovek nedostal do situace, kdy dite rve hlady nebo unavou a clovek ho nema kde poresit. Se dvema detma vim, ze to bude zase o dost tezsi, ale zase verim, ze je to o tom, si to poradne naplanovat a byt pripraveny i na komplikace 🙂
@amazonka.k ono je to fakt hodne o tom partnerovi, mas recht.. a ja si vybrala partaka, takze stesti a ne samozrejmost, to kazda doma nema no..a superhlidaci.babicky mam tez..
@blackverry Jestli máš podporu doma, tak to je ten hlavní základ. A my bychom to s manželem také jistě zvládli, ale pokud bych měla tak náročný koníček a on musel tak často hlídat, pravděpodobně by neudělal nic na domě, vždycky je to něco za něco.
@amazonka.k my jsme v byte a dum.nechceme, takze.taky.prace na parpar desítek minut;)
@amazonka.k Ale tohle teď není o penězích - nechápeš podstatu toho, co jsem chtěla říct. Nejde o to, že tam byla jeden člověk navíc - jde o to, že když chtěli jet na běžky, nabrali dítě do kočáru a jeli. Když chtěli na hike, vzali dítě do krosny a jeli. Když chtěli na kolo, jeli. Tohle není o penězích. Občas jeli ve dvou, občas jela jen já s tátou dítěte, občas jsem někam jela sama. Chtěli letět na dovolenou - letěli a klidně i přes půl planety. Nebyl to problém. Ano, musíš si věci zorganizovat, není to jednoduché, ale když tě nebaví být doma, tak to asi jinak nejde.
No třeba jsem extrémně naivní a třeba teda budu extrémně neschopná a jako jediná v tom mém okolí fungovat nebudu. A fakt to nejsou mámy které děti odloží do kouta a víc je nezajímá 😉 takže můžeme si tu napsat za rok, rok a půl 😉 jistě by bylo i z mé strany zajímavé to zhodnotit a nebráním se tomu.
@blackverry Právě, když jsme bydleli v Praze v bytě, tak to bylo daleko jednodušší, za takových podmínek s bytem a chlapem, který pomůže se jsitě dá zvládnout ledascos. Můj muž je báječný a o děti se umí postarat špičkově, ale práce na domě udělat musí a to je to co nám bere hodě času. Na druhou stranu bych neměnila, v mých očích není nic krásnějšího než nahaté dítě v létě s kloboučkem běhající v trávě na zahradě, na čerstvém vzduchu 🙂 Ale zadarmo to není no 🙂
@journals Já myslím, že rozumím docela dobře, ale ty mluvíš o rodině, která byla zvyklá na úplně jiné standardy, pokud platili Tebe a užívali si tolik aktivit s dětmi, vsadila bych se, že měli někoho kdo jim chodil domů na úklid 🙂
@journals Nejsi naivní, jsi jen prostě holka, která ještě nemá děti, stejně jako jsem byla já, stejně jako jsme byly všechny tady co děti máme a co bude potom, to ukáže až čas. Ale jak říkám, moc bych Ti splnění Tvých představ přála.
@amazonka.k Kupodivu ne, ale tohle je asi diskuze fakt o něčem jiném než jsem tu chtěla říct. Trvám si na svém, že když musíš, tak to zvládneš. Hádat se s tebou nebudu, a naivní si taky nepřijdu. Je už teď jasné, že mám jiné priority a životní styl než ty 🙂
@journals u naste to nenije o sportu, ale.muzice, ale je to podobne.. cvicit doma na nastroj, v mem pripade dva, musis, a ty tri hodky si doma.utrhnu i s.mimcem, bud kdyz bude spat ci.opet.manžel.pohlida:-) ana koncerty jezdis.taky mimo domov a navic.byvaji patek ci sobota vecer 2x za.mesic.. ale ja v tom problem nevidim a jak rikas, taky mam v.okoli.mrte.příkladu a ridim se jimi, ne lidmi jine krve a.schopnosti.a.situaci 🙂 klidne sem taky napisi za pul roku svou situaci, s velkou radosti 🙂 jak ja jsem rada za sve inspiracni okoli a manžela :D
@journals Většina rodin, které mají peníze, tráví volný čas s dětmi a svými koníčky, protože to všechno okolo co běžná žena musí dělat doma si zaplatí 🙂 To je samozřejmě to nejjednodušší řešení, které není ovšem reálné pro 90% českých rodin.
@amazonka.k my mame.obrovskou zahradu u me mamky 10 min autem 🙂)) a chatu pul hodiny hned u lesa rodicu.meho.muze, ale ti tam nejezdi, takze uz je nase.. na ty vikendy s malym se tam tesim 🙂
@journals Ano, to je možné a dokonce pravděpodobné 🙂 Ovšem, není to špatně. Jak jsem řekla, moc Ti přeju, aby Ti vše vyšlo podle Tvých přání, já už si jen připadám víc nohama na zemi 🙂
@amazonka.k ja ne, ridim se totiž zenami kolem me, ne tady na konikovi 🙂) a ty jsou nohama na zemito a ziji naplno a s ditky..
@amazonka.k Já nevím o co ti jde. Žiju holt v jiném okruhu lidí, mých 10, 15 kamarádek život který chci žít žije i s dětmi, třeba i dvěmi. Ano, možná budu totálně neschopná (jestli ti tohle přiznání udělá radost) a budu s tím muset po 17 letech skončit. A třeba taky ne... Ale zatím tedy nevidím důvod, proč bychom dítě nemohli vzít do kočáru a jít si zaběhat, jet na běžky, na kolo, jet na dovolenou... rodiny V MÉM OKOLÍ tohle zvládají + kamarádky zvládají i ten svůj sport a svoje tréninky. Ano, po večerech, když dítě usne, ale zvládají.
Další námitka proč to určitě nebudu zvládat? 😀 Motivace je a to je podle mě dobrý začátek... a samozřejmě máme předpoklad, že nežijeme od výplaty k výplatě, jestli ti jde o ty peníze.
Řekla bych,že snad nejvíc záleží na povaze dítěte (a samozřejmě na možnosti hlídání,ale to je asi jasný).Mladší dceři je už osm měsíců a od narození se budí minimálně desetkrát za noc, první měsíce svýho života prakticky vůbec nespala,,je velmi kontaktní,takze furt nosit a nosit (a obědy jíš ve stoje jednou rukou). Jak mi byly omezovaný základní fyzický potřeby,slevovala jsem z náročnosti trávení tý jedný volný hodiny za den,co mi pro sebe zbývá🙂)Není dítě jako dítě,stejně jako není práce jako práce (jako třeba rozdíl mezi únavou horníka a knihovnika po šichtě)
@journals Mě ale přeci o nic nejde 🙂 Ani se nechci hádat, však jsme jen rozuméné ženy a diskutujeme, ne ? Já beru Tvůj názor, ale sama to jen vidím jinak, to snad není chyba, ne ? Jen si myslím, že ten skutečně hodnotný názor opravdu můžeš vyslovit až s dítětem, do té doby jsou to jen představy a já osobně jsem si nikdy nedokázala představit jak šíleně náročné je starat se 24 hodin o jednoho cvrčka a nemám po tom maratonu náladu jít večer ještě někam cvičit, pak se vrátit domů a k tomu celou noc prokojit, to by ze mě byla za chvíli Zombie, ale jestli Tobě to tak bude vyhovovat, tak jedině dobřě 🙂 A pořád platí, nehádáme se, ale v poklidu diskutujeme 🙂
Na druhou stranu, čím míň teď mám možnost trávit svůj volnej čas jakkoliv produktivně, o to větší mám plány na dobu, kdy to zas půjde.Protože vím, že nynější omezení jsou pouze dočasný🙂
@amazonka.k
@journals
myslim, ze vas chapu obe.. ta mira unavy a ten zaprah s ditetem je opravdu neskutecny a clovek ma fakt kolikrat pocit, ze si nejlip odpocne na gauci s knihou, i kdyz v dobe bezdetne radeji behal nekde vedle Vltavy.. ale zaroven myslim, ze to nejlepsi a nejkrasnejsi, co clovek muze delat, je obdobi s ditetem si uzit se vsim vsudy a delat vse, co jde, v ramci moznosti a vse, co ma clovek chut delat 🙂 Ty deti jsou maly jen chvili a strasne rychle to utika. Je fakt, ze nektery matky sedi doma, uklizeji nonstop, vari nonstop, a pak nadavaji, ze nemaji zadny zivot.. ono to je jak se vsim, nekdo na zivot nadava, nekdo ho zije a nekdo si ho uziva a je to hodne o pristupu a o nasich volbach
@amazonka.k Jasně, já ti na to opět jen odpovídám, že mám ve svém blízkém okolí mnoho příkladů žen, které jsou důkazem toho, že to jde. Ne jedna, ne dvě. Hned několik a i s více dětmi. Takže ano, odpovídám, že třeba to nepůjde, ale mám v okolí příklady žen, které to zvládají i přes to, že toho mají plné kecky. Ono je to hodně opravdu o té motivaci. Určitě hraje hodně věcí velkou roli - miminko samotné, fungující tatínek, babičky, finance... ale zatím máme nejlepší předpoklady to splnit. Dál už diskutovat o tom, jak to určitě nepůjde, nebudu, nezlob se...
teda jako hnuli sme se dost od tématu, ale tak to už často bejvá...
saoirse to myslim vystihla...všem nastávajícím prvomatkám přeju co nejnenáročnější děti, nicméně je potřeba aspon trochu počítat s tím, že se vám taky může narodit dítě časově velmi náročný a nenaděláte s tím vážně nic🙂)) a plánovat si můžete do aleluja.... tak aby se pak váš koníčkovej svět pak nezhroutil🙂 je rozdíl, jesi dítě přes den spí celkem 45 min za celej den, nebo 2,5 hodiny...jesi ho kojíte, nebo ne, a jesi ho kojíte jednou za 3 hodiny nebo 1,5 hodiny (v druhým případě teda můžete pláchnout z baráku a nechat dítě někomu na 90 minut i s cestou....no, to dá tak leda na rychlej nákup:D), jesi spí samo (usíná), nebo ho uspáváte půl hodiny xkrát za den a za noc, a ano, dá se to i jinak, můžete ho kvůli svý pohodlnosti ku příkladu odstavit, nebo mu prostě odmítat dávat jíst častějc, než si myslíte, že opravdu potřebuje a nechat ho řvát🙂))) a takhle bychom mohly pokračovat...já jsem si taky říkala, proč sakra ty matky na MD furt brečej, že nemaj čas, moje máma mi přitakávala, jaká md byla pohoda..... ovšem mě krmila flaškou, spala sem skoro od narození celou noc, totální salám, kam mě položili, tam mě za 3 hodiny našli................. no a teď vidí to vnouče a uznává, že není starání se o dítě jako starání se o dítě:D
a co se týče výletování, pro srandu zmínim, že jsou taky děti, který absolutně nesnesou bejt v autosedačce, takže s nima jezdíte jen nejnutnější cesty, který třeba prořvou..., nebo nesnesou bejt v kočárku, nebo nesnesou bejt v nosítku, nebo kdekoliv nehybně..,nebo nesnesou bejt bez vás, nebo max. bez vás nebo otce...nebo třeba pokaždý, když spí někde jinde, tak se jim totálně rozhodí spací režim a v noci najednou řvou, a to i po návratu domů.... s dětma je to paráda, člověka pořád něco překvapuje:DDD
@journals To já ani nehodlám, vyjádřila jsem vše tak jak jsem chtěla, stejně jako ty 🙂 A ani jedna z nás neříká nesmysly, těch pravd, okolností a podmínek je tolik, že bychom tu mohly být do zítra 🙂 Tak ať se Ti daří ! 🙂

@blackverry Ono je to totiž o tom, že buď doma můžeš brečet, jak nestíháš a nestíhat, nebo můžeš mávnout rukou, hejbnout zadkem abys ten trénink/zkoušku stihla. A co si budem povídat, když musíš stíhat víc věcí, tak je stíhat budeš a to i s dítětem. Jinak nevím, jak by to těch 15 maminek okolo mě jinak stíhalo 😀 Takže já hlavně myslím, že když se chce, všechno jde!
To je stejné, jako když se mě lidi ptají, jak to dělám - práce z které jsem doma v půl sedmé večer, dálkové studium a 3x - 4 týdně trénink po večerech. Vařím každý večer + samozřejmě normální péče o domácnost. No když to musíš stíhat, tak se to stíhat bude. Kdo je zvyklý se akorát rozvalit večer u TV tak ne, ten to nezvládne 😀 a o tom bych řekla, že to tak je...