icon

Partner nechce svatbu. Jak řešit tuto situaci?

cathnox
2. kvě 2023

Dobré odpoledne, milé diskutující 🙂 Spíše než s žádosti o radu, se jdu nejspíš jen vypovídat. S partnerem jsme spolu dva roky. Je nám 33, pomalu jsme začínali mluvit o rodině, když mi gynekolog řekl, že ze zdr.důvodu mi to až tak snadno nepůjde. Tak jsme si řekli, no co, a přestali se chránit, a že to tedy začnem zkoušet už teď :D Jaké překvapení, když se po několika měsících ty dvě čárky fakt objevily. Partner měl a má obrovskou radost, těší se, bude vynikající otec, je zodpovědný, spolehlivý a pracovitý. Se mnou je to horší. Uvědomila jsem si, v jak pro mne nepříjemné až svazující situaci jsem. Nikdy jsem nechtěla být svobodna matka, a ejhle. Poukazuje na to i má rodina, často se mne na svatbu někdo ptá, a mi nezbývá nic než říkat, že o to přítel nestojí. Podotýkám, že moc dobře ví, že si z celého srdce přeji, aby se bejby narodilo do úplné rodiny. Nedovedu se ani z těhotenství radovat, když vím, že o mne až tak úplně nestojí, když jsou mu tyhle mé opravdu velké trápeni lhostejné. Diskuze proběhly, buďto skončí hádkou, mlčením, pláčem. Tyhle situace mi dávají pocítit, že jsem inkubátor, který se bude podřizovat. Vše se točí podle něj. Budeme se stěhovat xx kilometrů do JEHO rodiště, ON koupil byt, ON tady rozhoduje o svém volném čase, ON je tady ten svobodný člověk, ON je ten, kdo rozhoduje, jestli mne nechá s dítětem jako svobodnou matku…..

Strana
z3
alilali
5. kvě 2023

Dej příjmení po sobě, věř mi. Já udělala tu chybu, že jsem dala oboum dětem příjmení po chlapovi a zpětně toho lituji. Když si tě vezme, prejmenujes sebe i dítě. A stůj si fakt za svým.

veronikav31
5. kvě 2023

@alilali a co když chlap odmítne jít v tom případě na matriku kvůli otcovství? kdo z přítomných žen má "koule" jít v případě odmítnutí k soudu?

missiinka
5. kvě 2023

Já manželovi řekla, že se moje děti budou jmenovat stejně jako já a je jen na něm, jak se budu jmenovat já. To jsem mu ale řekla před tím než jsem otěhotněla, neumím si moc představit tohle řešit ve 4 měsíci. Pro mě to prostě bylo důležité, tak to veděl hned. Pokud to je pro tebe důležité, tak se ozvi. Přejmenovat dítě po něm můžeš i po svatbě.

bara88
5. kvě 2023

@missiinka tvl,tvoje děti? Když si děti s někým uděláš,tak nejsou tvoje ale vaše

bara88
5. kvě 2023

@missiinka bez toho chlapa by se ti děti nenarodily, víš to?

orchidis
5. kvě 2023

@bara88 Napíšu jen svoji vlastní osobní zkušenost a nevěřím, že pokud máš děti, nemáš stejnou...

Vzhledem k tomu, že v ČR jsou stále většinově s dětmi doma ženy, vyfackuje tě ten fakt, že se dítě jmenuje jinak velmi brzy a velmi často. Sama jsem to zažila tak tisíckrát. Typicky: stojím v řadě na nějaké ukázkové lekci babycvičení, hlásíme děti jako zájemce a paní přede mnou hlásí: "Bastík Prachař!"
Lektorka kývá, zapisuje a rovnou si zapisuje i zákonného zástupce, žejo, kdyby si Bastík při přeskakování laviček vyrazil zubiska a ptá se: "Paní Prachařová a ještě prosím vaše telefonní číslo?"
V tu ránu paní zamrzne úsměv a oznámí kysele: "Jmenuji se Nováková!!!!"
Pasivní agresivita by se dala krájet, lektorka se omlouvá a bla bla bla...
Vdala jsem se dobrovolně několik let před tím, než jsem poprvé otěhotněla. Takže tohle není moje bebinko...
A ačkoli vím, že by bylo superpsycho a supertěžké, tak dnes vím, že pokud bych otěhotněla jako svobodná, bylo by definitivně nejlepší a jediné správné řešení dát dítěti moje příjmení.

marimanta
5. kvě 2023

@orchidis tak to je spíš o vnitřním nastavení a o vlastní identitě vůbec. Mám pět dětí dvou různých příjmení a já sama mám ještě jiné a nikdy mě nic nevyfackovalo. Ani nemám potřebu nikomu se zamrzlým úsměvem hlásit, že jsem Nováková.
Jsem přesvědčená, že pokud je s tím žena v pohodě, nemůže ji rozhodit, že ji někdo osloví příjmením dítěte. A pokud ji to rozhodí, není problém to příjmení jako takové, ale spíš křivda, že „on si ji nevzal“...

orchidis
5. kvě 2023

@marimanta Já to chápu, jak píšu, není to moje bebinko... ale fakt si myslím, že je to jednodušší. A dnes, v mém věku a s tím, co vím a co jsem zažila, bych dnes už kopala za toto... a ano, každá jsme jiná, já samozřejmě nevím, jak můj život bude pokračovat, ale jsem ráda, že se jmenuji stejně jako všechny moje děti i jejich biologický otec.

missiinka
Autor odpověď smazal
missiinka
Autor odpověď smazal
missiinka
6. kvě 2023

@bara88 Ano, moje děti. Když jsem o nich mluvila tenkrát, žádné děti jsem neměla "udělané". Byly to "moje" potencionální děti, žádného tatínka ještě neměli a logicky nebylo jasné, kdo jím v budoucnu bude. Zvlášť, když se bavím s potencionálním tatinkem. Navíc i teď, pokud se s někým bavím sama za sebe, bez manžela, používám slovíčko "moje" běžně. Samozřejme nejsou jen moje, ale jsou také moje, což je řečeno správně.
A co se týče druhého komentáře - Samozřejmě a proto jsme si to vyjasnili hned na začátku. Pokud by s tím nesouhlasil, tak s ním ty děti chtít nebudu. Pro mě toto bylo důležité, proto jsem s ním o tom mluvila ještě předtím, než jsem otěhotněla. Mám k tomu více důvodů a jedním z důvodů je například i ten, o kterém psala @orchidis.

veronikav31
6. kvě 2023

@orchidis a víš,že mě nevadí,ani když mě oslovují příjmením dítěte u lékaře,ve škole,či školce?proč by mě to mělo vadit?jsem v tomto dobrovolně.pro mě je důležité jako se partner chová k dětem a zda se o ně umí postarat.a kdyby mě to vadilo,tak si příjmení změním i beze svatby.z fajn chlapa se chvilku před svatbou vyklubal hajzlik, naštěstí jsme neměli děti,u nynějšího partnera jsem to vzala rychle,na poznání to stačilo,když mi píchal doma injekce,i když v rodině máme zdravotní sestru,tak to vzal statečně,víc než já.po sam.potratech stal při mě.postaral se o malou dcerku,když jsem byla na rizikovém.k tomu opravdu papír nepotrebuji.at si říká kdo co chce,papír ti štěstí opravdu nepřinese, podvádět,odejít může i ženatý,nekoukaji nalevo napravo.

veronikav31
6. kvě 2023

@missiinka já třeba slovo "moje" děti nepoužívám vůbec,pro mě to jsou naše děti.a jiné příjmení mi nevadí, stejně jako mi nevadí stejnopohlavni páry.

hanka_12345
6. kvě 2023

@te_reza to máš teda super, chytrý 😃

marea2000
Odpověď byla odstraněná
missiinka
11. kvě 2023

@veronikav31 Však já nikomu neříkám jestli mu má něco vadit nebo ne, ani nevyčítám jestli někdo slovíčkaří nebo ne. Mě by prostě jiné přijmení u dítěte vadilo. Beru se ale i já jako samostatný člověk, nejsem jen manželka/partnerka/matka, ale i žena, takže používám i slova jako moje, mé, já atd... Každý má ale na různé věci různý pohled, takže rozumím tomu, že to někdo má jinak. Nechápu ale moc co to má společného s homosexualitou. Takto to přirovnávat mi nepříjde fér, vůbec by mě ani nenapadlo toto srovnávat, protože orientace není v tomto případě vůbec důležitá. Ať se jedná o partnery takové či makové, někomu příjmení/svatba atd příjde důležité, někomu ne. A říct, že mi nevadí stejnopohlavní páry, je pro mě jako říct, že mi nevadí, že žije chlap se ženskou 🤷‍♀️

Strana
z3