Péče o dítě po rozchodu, jak často ho jako tatínek mohu vidět?

peters12
14. čer 2018

Ahoj,

mám dotaz. S priateľkou máme dieťa, ktoré bude mať za nedlho tri roky. Náš vzťah je mierne povedané v dosť zlom stave. Všetko smeruje k tomu, že sa rozídeme. Tak a teraz smeruje moj dotaz. Ako často uvidím dieťa ak sa o tomto spoločne s priateľkou nedohodneme a bude rozhodovať súd. Aké sú šance, že dieťa uvidím častejšie ako každý druhý vikend? Nie sme zobratý, dieťa je narodené v česku aj priateľka je češka.
Osobne si myslím, že ani jeden z nás nie je zlý rodič. Ja s dieťaťom trávim hodne času, skoro všetok moj voľný čas. Istú dobu (obdobie pol roka) som s ním bol viac ako priateľka. Ďieťa (chlapec) je ale fixlé na matku. Nemá ale najmenší problém byť so mnou x dní sám, v prípade služobky atd...

andelka
14. čer 2018

Dva víkendy v měsíci je minimum. Další se odvíjí od možností. Záleží na práci obou,na vzdálenosti bydlišť..nám funguje systém dva víkendy v měsíci plus některé dny v týdnu. Měnilo se to podle našich možností a teď aktuálně asi 2 roky má otec děti jeden týden ct-ne a druhý týden st,ct. Ideální je se domluvit a nechat dohodu schválit soudně. My máme děti ve společné péči.

kepu
14. čer 2018

@peters12 tak nejidealnejsi pro vas vsechny by bylo kdyby jste se domluvili ... no a kdyz ne tak zalezi taky na tom jak daleko od sebe bydlite ... Kdyz budete z jednoho mesta tak si muzes u soudu vyskakat treba dva dny v tydnu ...nikde neni psano ze je to 1x za 14 dni na vikend ...

ivular
14. čer 2018

@peters12 Naše dítě bylo (a je) extrémně fixované na mě, takže u otce zvládal pouze krátké intervaly. Byly ale dost časté - dvě až tři odpoledne během pracovního týdne a cca 8 hodin každý víkendový den.
Jinak nezapomeň, že i při výhradní péči matky se zpravidla půlí (kromě těch víkendů) i veškeré prázdniny, takže se nemusíš bát, že by tě dítě neznalo. Hlavně prosím ber ohled na něj, ať se netrápí.

jajinka007
26. říj 2018

@peters12 U tak malého dítěte vám soud schválí i styk přes týden, být vámi, obrátila bych se na ospod ve vašem městě, tam vám s tím poradí, popřípadě i sepíšou návrh na styk s nezletilým dítětem.