Peníze. Co s tím?

18. pro 2023

Dámy, jdu si k Vám pro radu
Jsme tříčlenná rodina, já jsem rok v práci po mateřské. S manželem jsme zprvu měli společný účet, ale v jednom měsíci jsme měli více výdajů než obvykle. Mimo to měl náš malý narozeniny, takže jsem ho nechtěla ochudit o nějaký ten dárek a dort. Muž mi šíleně nadal,že se utratilo více peněz než přišlo, že utrácím jeho peníze. Takže jsem mu řekla, že když mu to vadí, tak si tedy účty zpět rozdělíme (to jsem asi dělat neměla). Ale popravdě jsem čekala, že mi odpoví, že nic dělit nebudeme, že se spíše o výdajích pobavíme, abychom na tom nebyli stejně i další měsíc.
Je to tak, že já mu platím půlku na hypotéku a on mě posílá 2 tisíce na syna. Abych to tak shrnula tak vše financuji já od pracího prášku, pro ošacení kluka , školku a tam i obědy, až víkendové obědy co vařím, apod. On si zaplatí jen svůj nákup potravin ale velmi často si bere i z toho co mám pro sebe a syna. A pak platí výdaje za internet, ale to jsou stokorunové položky. Nechtěla jsem vše dělit na mé a tvé, mělo by být vše SPOLEČNÉ ale on je z rodiny kde to tak nemají, kde se vše dělí, a je to divný.
Co je nejhorší tak se kolikrát diví, že třeba někam nejdeme, nebo zrovna něco nekoupím teď ale až další měsíc. Tak mu řeknu, že na to teď nemám. V tom on zakroutí očima a přijde jeho typická otázka: a ty jako nemáš peníze?????
On není špatný člověk, a i já mám chyby. Druhým problémem je komunikace, on nepotřebuje mluvit, doma máme více méně ticho, jediný hluk dělá dítě, a když přijde na řešení problému tak se vyhýbá, neřeší, nechá to vyšumět nebo to nechá na mě ať vyřeším.
Nikdy jsem si mu neřekla ani o korunu, vše si platím sama, ale jak to u žen bývá, tak mají většinou nižší platy. Teď jsem po tom roce vycucnutá a otrávená, že jsem se hnala jako pes, a že vlastně nemám ani nic moc našetřeno.
Co s tím?

te_reza
18. pro 2023

Jak "mu platím půlku na hypotéku"? To není společné bydlení?

fyii
18. pro 2023

my taky mame rozdelene penize, ale... barak mam zaplaceny, takze hypo nemame..i tak tech vydaju je opravdu hodne.. rozhodne bych mu neplatila polovinu hypo, kdyz on uz se pak jenom veze... kdo plati rezii- elektrika, voda, topeni, oblikani, drogerku-ty atd., kdo plati pojistky, auto, naftu apod?? podle toho bych pridavala nebo nepridavala na hypo.. jako aby si jedrn sporil a druhy jel na krev asi ne.. a taky zalezi na vysi platu tveho a jeho... kazdopadne bez domluvy to fakt nepujde a nevysumi to ani se to samo nevyresi..sedni si s papirem a napis co vsechno platis ty co on x versus ty prijmy..treba mu na hypo pridas tretinu..

autor
18. pro 2023

@te_reza ta hypotéka odchází z jeho účtu jako celá částka, tak mu posílám tu půlku aby to bylo jakože to platíme na půl

te_reza
18. pro 2023

@anonym a v katastru nemovitostí jste uvedení oba jako majitelé?

autor
18. pro 2023

@te_reza ano

autor
18. pro 2023

@fyii máme nízkonákladový dům, a vše vyjde na 10 tis ročně, to platí on. Pojistky a naftu si taky platíme každý sám, máme auta. Sepsat jsem to chtěla a probrat s ním taky, ale mám pocit jako bych ho žebrala o peníze a mimo to by zmínil mou práci a řekl ať si najdu něco jiného, kde bude větší plat. To už mi taky jednou řekl

mishka87
18. pro 2023

Z platu mého muže se platí hypotéka, voda, ekektřina, pojistky a jiný výdaje kolem domu. Jídlo nakupujeme z kreditky, kterou platíme napůl. Nákupy oblečení a dárků většinou platím ze svého platu, občas z kreditky. Ale nenakupuji to každý měsíc. Jsem domluvená z mužem tak, že zbytek mého platu odvede na spořící účet a na normálním účtu mi udržuje hladinku v podobě 2000 kč. Když potřebuji nechat víc, není problém. Máme společnou domácnost, takže i společné výdaje.

te_reza
18. pro 2023

@anonym no aspoň že tak, už sem se lekla. Máte to nastavené blbě, což asi sama vidíš. Pokud má žena nižší příjem, je nesmysl aby táhla domácnost a ještě přispívala na hypotéku. My manželé nejsme, on platí veškeré výdaje co se bydlení týče, já provoz domácnosti, škola. Při dnešních cenách to neutáhnu, normálně mi ještě přispívá a nikdy neřekl ani popel.

levandule_k
18. pro 2023

Asi se budeš mentálně nastavit na to, že je v pořádku, že víc platí on a vykomunikovat si to. Jestli je introvert a moc nemluví, tak počítej, že se sekne. Finance jsou citlivé téma. Možná se jen tvůj manžel bojí, že utrácíš za kraviny, může si to nést z domu, z předchozího vztahu, nebo do něj ryjou chlapi v práci, že ženská se musí držet zkrátka, možná je držgrešle. Sepsala bych mu podrobně za co jsem utrácela daný měsíc. Ve vztahu platí víc ten, kdo víc vydělává, ale nemám ráda, když si někdo dělá z partnera dojnou krávu, nebo na něm škudlí bez ohledu na pohlaví.

autor
18. pro 2023

@levandule_k přesně řečeno, jako dojná kráva, tak si připadám. Původně jsem si říkala, že je to asi normální, že to tak má více domácností. Aspoň vidím, že ne. Ať už začnu jakékoli téma na finance, bude zle.

fyii
18. pro 2023

a kdo se stara vic o dite? o domacnost? naklady 10 tis.rocne..to me stoji spotreba jen vody.. fakt si to spocitej, neber, ze ho prosis o cokoliv, pokud on nema sam tolik soudnosti, tak holt mu to musis vycislit.. radsi si nechavej neco bokrm.nez vsechno utratit za provoz, nikdy nevis kdy se ti to bude hodit..pokud by mi chlap rekl najdi si neco lepsiho, tak si rozdelime pravomoce presne napul ve vsem- deti, domacnost, vydaje apod.

dura175
18. pro 2023

Předně, dle zákona jsou vaše příjmy společné, žádné moje tvoje, pokud nemáte majetkové poměry jinak upraveny. V případě nevyrovnaných příjmů pak nemůže být ten méně vydělávající jet na krev, zatímco druhý být vysmátý. Není nutné hned mít společný účet, ale stanovit si pravidla tak, aby byla fér vůči oběma stranám.
Na tvém místě, zakladatelko, bych hodila na papír veškeré příjmy a výdaje, a to jak tvoje, tak manželovy. Potom bych si stanovila, kdo co bude platit alikvótně ve vztahu k příjmům. Ať už budete posílat danou částku na společný účet, nebo každý budete platit sám ze svého. A jako první bych přestala posílat peníze na hypo.
Pokud se manžel bude stále cukat, připomeň mu jeho zákonné povinnosti a spočítej mu, kolik by ti musel platit v případě rozvodu. Bez pardonu. Takovýhle týpci, co jejich žena tře nouzi s bídou a pánečci si ještě otvírají hubu, by si zasloužili trochu nakopat do zadnice.

ai30
18. pro 2023

Vyssi prijem je fajn, ale taky je fajn mit chlapa, co neni pijavice.
Spocitejte si veskere(!) vydaje na domacnost a to je ta castka, kterou musite mesicne dat dohromady. Zadne ty tahnes domacnost a on se divi, ze nemas penize.

1pomnenka
18. pro 2023

No a co se stane, když mu přestaneš platit 1/2 za hypošku? On ti také neplatí za to, že po práci doma makáš. Nebo manžel po práci doma vaří, pere a uklízí?

jane46
18. pro 2023

@dura175 No je to děs... Úplně mi rostou facky na rukou, když tohle slyším.

Pokud chce mít svůj účet OK, ale spočítejte si výdaje, založte společný účet a tam každý posílejte spravedlivý díl... ALE s ohledem na příjmy... trojčlenku určitě nezapomněl, frajer jeden.

autor
18. pro 2023

@fyii o vše se starám já a to od A do Z (a teď mě všechny ukamanujete). Od starání o dítě, tak domácnost až výměnu žárovky na autě. Jeho činnosti jsou tak vyčistit krb nebo posekat zahradu. Jinak nic. Asi by udělal co mu řeknu ale tu práci doma a okolo dítěte sám nevidí, a když mu řeknu co potřebuji tak to neudělá

autor
18. pro 2023

@1pomnenka manžel po práci sedí na tv, nebo sportuje. Taky jsem přemýšlela že mu tu částku na hypo nepošlu a co bude, ale zase bychom se jen hádali

ai30
18. pro 2023

No my te neukamenujeme, nam je to ve finale burt. Je to tvuj zivot.

fyii
18. pro 2023

tak v tom pripade bych na hypoteku fakt nedavala nic.. jste manzele, on se ma podilet na chodu domacnosti, ditete a je to na tobe. Tzn. ten cas musis nekde vzit byt na ukor prace, tudiz nemuzes tolik vydelat... takze si s nim sedni a sepis si argumenty, proste bych mu na to nepridavala.. vydelava ocividne vic, ma vice casu bez domacich povinnosti.. ty si koukej nejake penize davat stranou, tohle te totiz taky nemusi bavit vecne... a hadat se- ne nehadala bych se, on nekomunikuje, tak bych pristoupila na jeho vlnu, nebavime se ok, tak proste situaci jsem prehodnotila na zaklade techto veci.. sepsany seznam nakladu.. a tak to proste bude. v domacnosti, u ditete se neangazujes- ok, ja to zaridim, ale stoji me to penize a cas, ktery tobe zustava.. tecka. jste manzele, takze veskere prijmy i vydaje mate mit spolecne... takze at si to spocita, ze neni moje a tvoje.. byt mate oddelene ucty, to neni nic proti nicemu

nelinecka1
18. pro 2023

My teda máme každý svůj účet plus jeden společný (resp. je na mě, ale muž má kartu, já platím mobilem). Posíláme dohodnutou částku, z toho jsou pravidelne platby (byt, pojistky, dárky pro ostatní, věci pro malou, jídlo, dovolená). Máme podobný plat, proto dáváme podobnou částku. Když jsem byla na mateřské nebo muž na dlouhodobé nemocenské, tak jsme to vždycky přizpůsobili. Nejsme manželé, ale už z dětství a z okolí jsem věděla, že peníze ve vztahu dělají problémy (hlavně nedostatek a to, že se lidi nedomluví), proto tohle řešení. Zase bych nechtěla dávat muži "kapesné", to mi přijde ponižující (i naopak).

nelinecka1
18. pro 2023

A přijde mi i celkem fajn model, kdy dávají manželé poměrnou část platů, třeba každý 70%. Důležité je ale situaci řešit, to, že se mu nechce situaci řešit je prostě jen výmluva.

ai30
18. pro 2023

@nelinecka1 Nebo podle zasluh. Kdo prispiva 2% domacich praci, prispeje 98% sveho platu, kdo prispiva 98% domacich praci, prispeje 2% sveho platu.

zuzkasim
18. pro 2023

Jste manželé, máte hospodařit společně. Za mě je společný účet ideál, aspoň u nás to tak fungovalo. Možná by pomohlo, kdybys jeden měsíc každý nákup a investici zapsala, klidně to excelovské tabulky nebo na papír, ono je to jedno. Udělala bych si sloupečky - jídlo, drogerie, oblečení, toho bývá nejvíc a potom zbytek, ale rozepsala bych si k částce, za co to bylo (benzín, školkovné, divadlo, léky...). Uvidíš, kolik za měsíc opravdu utratíte a ukážeš manželovi, kolik co stojí. Možná sama uvidíš nějaké rezervy, kde utrácíte zbytečně hodně, kde by se dalo ušetřit. Hlavně on uvidí černé na bílém, za co peníze jdou pryč.
Když dáte dohromady oba vaše platy a všechny tyhle potřebné výdaje, mělo by něco zbýt. Ten zbytek bych poslala na spořící účet a dohodla se, jak bude využit, musíte mít nějakou rezervu, zbytek třeba dovolená, šetřit na nové auto atd. Ale musíte o tom spolu mluvit. Píšeš, že muž nechce, tak mu předlož to vyúčtování vašich výdajů, ať to sám vidí. Nech mu to na stole, aby si to mohl v klidu projít. Posílat na společný účet např. 70% svého platu mi přijde docela fajn, pokud nemáte platy extrémně rozdílné.

mourovatakocka
18. pro 2023

Tvůj chlap je vůl. Promiň.

irmamala
18. pro 2023

Půlku hypo beru, "alimenty" na syna a oddělené jídlo nějak nepobírám 🙂

rnika
18. pro 2023

To je neskutečný. Podobný návrhy na dělení všeho do puntíku měl můj bývalý. Po deseti letech jsme šli od sebe, protože jsem si nedovedla představit mít s ním děti, protože by mi vyuctovaval každou plenu. S manželem teď máme účty zvlášť a oba víme kdo na něm kolik má, platí ten na koho to zrovna padne. Vzhledem k tomu, že jsem teď byla dlouho doma na rodičovské, tak jsem z ní platila co zrovna bylo třeba ať jídlo nebo věci pro děti, když mi došly peníze, tak platil muž, bez jakéhokoli diveni. Veškerá režie kolem domu (bydlení), opravy aut, včetně hypotéky ....jde z jeho účtu. Mmch (teď jsem aktuálně osoba pečující o dítě a jsem totálně bez příjmu).

martt
18. pro 2023

My máme rozdělené účty. Ja ze svého účtu platím skoro vše energie,jídlo apod. Manžel platil úvěr na bydlení to máme teď už splacene. Ale každý měsíc mi na můj účet posílá určitou částku na energie. A teď jsme se domluvily , že bude platit synům obědy, družinu a paušály. S tím, že v práci dostaly stravenkovou kartu a dal mi ji , abych z toho kupovala jídlo. Jak tady už radí holky. Sepsala bych si celý měsíc za co všechno si utratili a pak mu to předložila. Za sebe bych byla možná tvrdší, že bych mu řekla, že 2000 na syna je málo a pokud z toho máte vy "dva" vyžit tak, ale proste nebude jist "vaše" jidlo a jen to svoje apod... Kdyz to má tak nastavené. Pokud v tom vyrůstal má bohužel najetý nějaký model a špatně se to "předelava". Popřípadě by u vas mohla byt ještě varianta 3 společný účet, kde by jste posílali každý určitou část a z toho platily vše. Zeptám se a energie platí manzel nebo ty?

jane46
18. pro 2023

Jako je ulet si v manzelstvi delit i to blbe jidlo na moje a Tvoje... Mate popsane i rohliky? Dve misy na ovoce? Dve lednicky? Ten by letel...Tech par minut pri tvoreni syna se mu asi libilo co? A ted ruce za zady a posle trapne 2.000,-? Najdi si kalkulacku alimentu a uvidis kolik by Ti posilat mel.... Fuj. Prosim neukazuj svemu synovi, ze takhle ma manzelstvi vypadat, bude to delat taky. Seber hrdost a postav se mu, nemyslim hned rozvod, ale takhle to preci neni normalni.

1pomnenka
18. pro 2023

Tak to bych se raději pohádala, než mu dělat služku. Když to nevyzkoušíš, neuvidíš, nepoznáš. Ještě tě bude chvilku trénovat a pak bude chtít, ať si najdeš druhou práci, když nevyjdeš s platem. Alespoň o tom přemýšlej.

suzanna123
18. pro 2023

já bych to se společným účtem taky neuměla - už jsem řešila i to, když mi manžel dal svoji kartu, ať s ní platím nákupy. Jako hezký, ale ze začátku mi bylo hodně proti srsti, že bude mít přehled, kdy, kde a za kolik nakupuji (neřešte, prostě mám v tomhle ohledu v sobě blok). Jinak jsme fungovali tak, že on platil všechno, já nákupy (pokud jsme nešli společně). S ex taky odděleně - on úlatil věci spojené s bydlením, já nákupy. Když jsem měla pocit, že je toho hodně, tak jsem mu řekla - že bylo potřeba dětem koupit boty, že jsem hodně utratila za dárky atd. Oddělené účty můžou fungovat, ale musíte si to nastavit tak, aby vám to oběma vyhovovalo. Jste manželé, o tomhle prostě musíte být schopní mluvit.