Plánování budoucnosti s partnerem: Jak sladit koníčky a rodinný život?
Zdravím holky,
potřebovala bych poradit, znát jiné názory. Jsme s partnerem chvíli, rok a půl, je z jiného města, ale tráví většinu času u mě. Jen nějaké dny odjíždí k rodičům, je to asi 100 km kvůli svým tréninkům-sportuje. Je to jeho koníček. Takže tam přespí pár dní a zase přijede. Jsem s tím teď v pohodě. Já mám děti, on ne, tedy tato otázka padla. Plánujeme sestěhování a později jsme mluvili o mimču. Ví, že s předešlým partnerem jsme se rozešli i z důvodu, že jsem byla na všechno sama, tím pádem mám z toho strach. No… včera jsme se bavili do budoucna a on mi naznačil, že by chtěl pořád dojíždět kvůli sportování k těm rodičům, pár dní tam zůstat a přijet, že mu to příjde ok, i když bysme měli rodinu… já to tak nevnímám. Nechci být zase sama s mimčem, navrhla jsem mu tedy, že ten sport může dělat tady v okolí, ale že bych byla ráda kdyby na noc pak byl už doma a on se netvářil, přitom sám říkal dřív, že tam (v bydliště rodičů) to později pustí a zkusí najít něco tady. Co mě dostalo byla věta: nechci být týden zavřenej…To mě mrzelo hodne protože, nikdo tohle panebože neříká, koníčky, prostě čas jen pro sebe je za mě ok.. i například jednou za 14 dni někam teda vyjet, dat si oraz, ale pak třeba i já… taky nechci být zavřená že.. takže to mi přišlo trochu sobecké a myslím hlavně, ze pořad by mel být čas na to trávit čas hlavně společně jako rodina… je to budoucnost a rozhodně se do ničeho nechci bezhlavě hnát, právě proto nad tím přemýšlím. Děkuji za názory i přečtení🙂
Začněte nejdříve spolu bydlet.. to se vždy hodně ukáže. Hlavně jeho vztah k tvým dětem. Já mám z předešlého manželství dva syny. Partner s nimi úžasné vychází a berou ho jako druhého tátu. Máme dceru a partner je skvělý. Taky ale potřebuje svůj čas, protože miluje fotbal takže mi řekl, že to si vzít nenechá.. a já to beru. Dříve jezdil kvůli fotbalu 150km. Našel si ho tady, je spokojený a my když chceme jezdíme s ním. Ono když se chce, všechno jde. Ale kdyby mi partner jezdil i teď pryč 100km a někde přespal..nelíbilo by se mi to. Pokud by tam chtěl jet, ok. Jedte všichni s ním k jeho rodičům a on si zasportuje, ale sám? Proč ty máš být doma s dětmi a on někde 100km pryč od vás a ještě k tomu na noc? Kompromis.. ale to až uvidíš jak vám půjde bydlení..pak miminko. Já bych nešla do miminka bez jistoty. Se nakonec může stát, že budeš a dětmi sama a on už tam zůstane a nevrátí se
@petrasipkova1 jojoo🙂🤗
Souhlasím s ostatními, jenom mě napadá jedno. Kdo nemá děti, neumí si představit život s nimi (i já měla jiné představy než byla realita - na obě strany - něco bylo větší pohoda, něco naopak s dětmi nemyslitelné). V okolí mám několik chlapů, co si před pořízením dětí mysleli a všude tvrdili, jak budou pečovat, starat se a nakonec "skutek utek" a sami to přiznávají 🙂. Taže z jednoho výkřiku do tmy bych nedělala závěry, ale zase to brala v patrnosti.
No tebe nic netlačí, tak zkuste to společné bydlení a uvidíte 😉.
Nech to plynout, ale já bych si další dítě vůbec nepořizovala. On má své zájmy, svůj život, klidně se sestěhujte nebo také ne, i to je možnost, nechala bych to na něm. Je to ještě mládě, na prvním místě má sport.
Podle me neprehanis, dopadlo by to tak, ze ty budes furt sama s ditetem a on bude zit jako za mlada, protoze 'prece jsi vedela, ze ten fotbal hraje a takoveho sis ho nasla a prece nenecha jedine veci, ktera ho bavi a prece nebude zavreny doma s ditetem, kdyz to dite chce byt hlavne s tebou' (prekvapeni prekvapeni, kdyz on bude v praci nebo nekolik dni pryc, na koho asi to dite bude vic zvykle).
Jestli chce dite, super, ale az si uvedomi, co to obnasi a bude pocitat s tim, ze fotbal bude hrat par let jinde a jen obcas.
Já mám chlapa, který hodně sportuje a hodně pracuje. Nevadí mi to. Mám ráda sportovní postavy a jsem si vědoma toho, že svaly s netvoří na gauči 🙃 Často je na kole celý den. Umím se s dětmi obstojně zabavit sama. Ale aby jezdil pravidelně na několik dní pryč, to by mi vadilo hodně a dítě bych a takovým určitě nechtěla. Obě děti jsem měla kojené, takže i beru jako normální to, že jsem se první měsíce až rok od dětí moc nehla, ale od roka už se věnuju svým aktivitám i já. Co on, to i já.
Přemýšlím, že tohle taky nemusí být špatný životní styl, ale musíte se na tom oba shodnout. Měla jsem muže, který svým koníčkem strávil dost času, ale vždy se tedy vracel domů. Chtěl, protože stál o ty děti a určitě i o mě. K rodičům mohl kdykoliv, pokud bylo potřeba, zdržel se tam jednu noc, jak byly děti větší a dalo se to třeba kvůli kojení, vzal je k rodičům s sebou a já měla 1-2x do roka víkend pro sebe. Znám páry, kde celkem pravidelně žije část týdne jeden jinde. Znám taky páry, kde vím, že v době nepřítomnosti minimálně jeden žije ještě svůj druhý partnerský život. Ale s manželkou/manželem jim to klape (jestli o tom ten druhý ví, netuším). Ono se dá ledacos a není potřeba nikoho odsuzovat. Ale vy jste mladí a nejste spolu 15-20 let (pak už se člověk na některé věci dívá jinak). Takže dohodněte se, jak to chcete vy dva. S miminkem bych počkala, aby ti nezbyly 3 děti a chlap žádný... Určitě zkusit společné bydlení, ujasnit si priority, jestli ty budeš ochotná jezdit k rodičům s ním, dávat mu prcka s sebou, nebo opravdu najde svůj klub blíž k tobě (ale to bych hned taky nedělala, má tam kamarády, má taky právo mít něco svého, ne komplet vše opustit kvůli tobě). I ty si teď můžeš najít své aktivity mimo dny, kdy má on tréninky. I když se dvěma dětma to jde hůř, ale ty taky mají svého tatínka, ne? Myslím, že když se chce, všechno jde, já bych to tak dramaticky zas neviděla. Ale já si umí vydobít své místo, měla jsem vždy své nějaké aktivity, bez toho bych nebyla šťastná.
@zuzkasim Podle me je hrozne divna optika divat se na to ze on 'ma pravo taky mit kamarady a ne vsechno opustit kvuli ni', jakoby ona mu odpirala nejaka zakladni lidska prava. On by si nenasel klub bliz kvuli ni, ale kvuli tomu, ze chce dite, aniz by musel omezit svuj casove velmi narocny konicek. Je to jenom jeho volba, ona po nem to dite nevyzaduje.
@ai30 Zpřetrhat vazby ve svém rodišti? Já pro to nejsem. Psala, že tam nejezdí každý týden. Ale mě bude 45, už se na to dívám jinak. Já zpřetrhávat vazby nemusela, zůstala jsem v místě svého dětství, muž se přistěhoval za mnou. Vím, jak těžké to pro něj první roky bylo (a to bylo cca 35km). Až do narození prvního potomka jezdíval i dcela často domů k rodičům. Snažím se dívat na to nezaujatě, bez nadržování ženským. Chtít po mě někdo, ať vše opustím a jdu 100km daleko... Vše je o vzájemné dohodě. Pokud při tom může mít ženská taky své aktivity, proč by to fungovat nemohlo?
Vyznělo, že by to takto bylo každý týden na 3 dny pryč.. a nějaké víkendy, kdy hrají, tam ale můžu, když budu chtít. Já jsem pro to, když je rodina s malým dítětem, mají být co nejvíce spolu s možností si odpočinout, oba ale. S přáteli, se sportem atd… chtít rodinu a na druhou stranu říct nechci být týden zavřený..je fakt blbý, zarazilo mě to dost nebo nevyzrálost spíš a bohužel nějaká nedůvěra, že bude jako zavřený🤦🏼♀️ může co chce, jít s kamarády někam, sportovat..ale nechápu, že mu příjde normální mít rodinu a kvůli svému koníčku jí každý týden opouštět, pravidelně… když ji chce..
Já bych šla klidně do jiného města, nemít děti školou povinné, zařídila bych si to a jednou za čas navštívila rodné město a klidně i společně, nebo sama… a volný čas bych si zařídila tam.. rozhodně bych netlačila na dítě a zároveň neřekla hm ale budu jezdit každý týden na tři dny domu, abych mohla dělat co mě baví. To se dá kdekoli. Je to složité..anebo ano, ale vracet se.. ještě když by bylo miminko. Jak říkàm, teď mi je to jedno
Tak každý týden 3 dny pryč kvůli koníčku a k tomu víkendy, to už ne. Takhle jsem to nepochopila. To není trénink 1x týdně? Jakože tam zůstat jednu noc? Jedna noc by mi nevadila, i kdyby to mělo být každý týden. Uvidíte, jak se sestěhujete, jak to bude klapat.
Jste spolu kratce, ukaze cas. Muj muz, kdyz hral extraligu, zapasy kazdy vikend, 3 x tydne trenink, pres den chodil do prace. Ja doma jedno dite a miminko k tomu, bylo to narocny- urvany, neodlozitelny dite, ale nikdy bych mu to nezakazala. V mem okoli mam i pary, kdy manzele pracuji 4 dny v tydnu v jinem meste a pak jedou domu. Nechej tomj volnej prubeh a s deckem pockej.
Ja osobne bych do toho nesla. Zni mi to tak, ze planuje pokracovat ve svobodnem zivote bez omezeni a vsechna starost a pece zustane na tobe. Presne to, od ceho zeny utikaji. Obzvlaste kdyz uz deti mas a nic te netlaci mit dalsi. Moooc dobre bych si to rozmyslela.
Asi to ti mladí kluci dnes mají hozené jinak, což je ale dost nanic… mamánci, kteří se nechtějí vzdát svého pohodlí ani když chtějí rodinu..smutné a sobecké. A nechci ho pomlouvat, jen mě to od něj mrzí a v podstatě se mi potvrdilo, že to normální není… ☹ Ale jsou asi ženy, které to respektují, že jdou sami na dítě v podstatě a pánové mají své zájmy s volný čas.. já to takle ale nechci.. kompromis ano..ale on v tomhle neudtoupí.. jsko kompromis bere, že kdyžtak taky pohlídá, takže by mu ani asi nevadilo se nějak nevidět.. krásná rodina😔
Kam letis? Kam pospichas? Znate se "par minut" a ty uz mluvis o decku... Ten ti zdrhne a zdrhne rad. Klidek...
@tinaprofi jaaa?😀 no ja ne.. je v diskuzi, kdo si preje detatko.. ja se nad tím zamýšlím jen kvůli tom, co jsme si řekli. Zajímaly mě na to názory. Kdyby mi to takto řekl za dva roky, než bysme se chystali, tak nevím, jak bych to zpracovávala. A Pokud zdrhne, jeho smůla😁
To vubec neni o 'mladi kluci dnes'. Takovi jsou mezi generaci nasich prarodicu stejne, jako asi vzdy budou. Zasadni je, ze takovi nejsou vsichni. Pokud to nejake jine zene bude vyhovovat a bude chtit spis nez otce darce spermatu, ktery ji pak s miminem da pokoj a bude mit vlastni program, proc ne. Ale neni duvod, abys tak dopadla ty, kdyz po takovem zivote netouzis.
Popravdě? S míčem bych určitě počkala. Nevím no...podle toho i co píšeš, mě to přijde úplně zcestné a věta "nechci být týden zavřenej " . A Ty se budeš starat o dite sama ? A Ty když si budeš chtít odpočinout nebo Ti nebude dobře, on zábava u sportu? Nebo ho ten sport snad živí? Ono pořídit si rodinu , to není doplněk života, to je starost, zodpovednost a to platí pro oba. Neudelej proboha hloupost. Narovinu bych mu to i řekla, že s dítětem chceš počkat, že tento přístup se Ti nelíbí že ho ve sportuxbudes podporovat, je fajn že má koníček, ale pro rodinu se obětovat něco musí. A nejen rodinu, ale i kvůli Tobě přeci . Držím Ti moc palečky. Velmi dobře se rozhodni nebo to alespoň odložit o chvilku.
@kitalpha ano, děkuji i za to povzbuzení🥰🙂 nechám to už být, rozhodně počkáme a uvidí se celkově🙂
Mít vlastní prostor je určitě věc naprosto přirozená a důležitá. Pokud si ale dva lidé společně založí rodinu, tak je potřeba, aby byly věci nastavené tak, aby vyhovovaly oběma. Jinak by docházelo k nespokojenosti a ta se vždy někde projeví, i když se člověk tzv. snaží situaci "zvládnout".
Tady bych zvažovala o to více, že Vy už děti máte. Tedy více péče o děti, více péče o domácnost. Mít pak na starosti třeba 3 děti a být několik dní sama není pro každého.
Je dobré, že Vás netlačí čas pokud se týká miminka. Máte tedy dost prostoru v klidu vyzkoušet spolubydlení a pozorně sledovat jak se změní atmosféra, jak budou reagovat děti, jak partner umí přiložit ruku k dílu v domácnosti. A také jestli vše bere jako pomoc Vám a má pocit, že se podřizuje.... nebo je sám iniciativní, protože jde o společnou domácnost (dospělý postoj).
Vnímání Ty a já - versus My.
Hodně závisí i na náročnosti dětí, na konkrétních podmínkách (pomoc od babiček, zahrada, možnost předškolky nebo školky, věk všech dětí, zdravotní stav dětí i maminky a také psychická odolnost maminky).
Teď ještě dočítám diskusi - že dítě si přeje hlavně partner. Vy už máte zkušenost jaké je to být rodič. On zatím ne. A vzhledem k tomu, že minimálně na začátku, prvních pár let, je to velká změna a je to náročné hlavně pro ženu, tak pokud si partner přeje dítě, tak o to více by Vám měl vyjít vstříc.
Ono psychická pohoda je opravdu zásadní. Jak ve vztahu mezi vámi, tak potom u miminka. Ovlivňuje to spoustu věcí.
Dítě by třeba chtěl a to co to všechno obnáší a co třeba bude muset omezit, změnit ne... 🤷 Jak bych to řekla.. Je to prostě chlap... Chlapi to asi tak nemají jako my... Že my v té domácnosti, s detma budeme vždycky týden zavřený.. 😃Snad je pochopeno jak to myslim.. Ty chlapi maj v tomhle naprosto jiný režim... Oni vlastně nemusí nic i když ta domácnost, dítě je i jejich... Tady bych to viděla, že to bude takový pak utecenec z domacnosti aby měl klid.. Je na něco zvyklý a těžko se m uto bude měnit.. 😊Ale tak zas pokud si jinak rozumite..ja bych to sestehovani zkusila... 😊..oba zjistíte jak budete fungovat.. 😊
U nás je to takhle už asi 3 roky. Nejezdí tedy k rodičům kvůli sportu, ale kvůli dceři z předchozího vztahu. Odstěhoval se za námi, 200km od nich. Dřív jsme tam buď jezdili všichni (u rodičů jsou dva pokoje pro nás) nebo jezdil pro dceru a dovezl. Jak moje děti byli starší, moc se jim tam nechtělo, jeho dcera pak začala dělat dusno a neustálé scény. Tak tam jezdí každý druhý víkend sám. Nevyplatí se aby pro ni v pátek jen, projel 400km, ona tu dělá scény a v neděli ji zase 400km vezl. Takhle my máme volný víkend, stihnu s dětmi spoustu věcí co muže nebaví, a on je s dcerou. Já mám klid od jejich scén, a on si ji užije.
Teď čekáme prcka a ani neplánuje že bych tam začala zase jezdit na víkend. Už jen ta přestava kolik toho bych musela sbalit sebou pro 3 děti. Navíc u tchánovců se v baráku kouří, je tam dost chladno (nemají rádi teplo), oběd se vaří až tak na 15h.
Ahoj, co se tyce rodicu a mama hotelu, je to nekdy marny. Muj manzel ma v praci kolotoc. 2 nocni-2odpo-2 volno-2ranni. Jelikoz se ke me pristehoval a pracuje pres hodinu autem daleko ve meste, kde bydli jeho rodice, tak po nocni a prvni odpoledni prespava v mama hotelu. Bohuzel to toleruji, jelikoz jde o praci a nerada bych, aby se mu po nocni neco na ceste stalo, ale jezdit tam kvuli sportu?? To bych mu asi rovnou rekla, ze bud prehodnoti priority, nebo at si dal uziva pohostinnosti rodicu, ale beze me. A jeste mi rict, ze si potrebuje oddechnout? Tak at si zajde na pivko s kamosi, ale at pak prijde domu 🙂
Chápu tě, mě by to taky vadilo. Budeš s dítětem pořád sama. On evidentně vůbec netuší, co to obnáší. Zvlášť když mimino v noci nespí a často řve. To každá ženská čeká na večer jak na smilování. Čekat tři dny bude peklo.
Ale zatím bych to nehrotila, uvidíš, jak si to sedne. Dítě odsuňte, dokud se nepoznáte víc a dokud on nedozraje.
Přesně tak. Odložíme a uvidíme, další dítě není potřeba, myslím dospělé…

Děkuji všem za názory 🥰 máme ještě čas, nějak se to vyvrbí. Nechci ho omezovat, ale chci aby on sám chtěl s námi být, bez mama hotelu, chápu, že se špatně odvyká oboum..😅…prostě kvuli tomu, že sám chce. A normálně si žít.. mít svůj prostor ale být tu hlavně pro rodinu a užívat si to. Uvidíme, držte nám palečky 🙂