Přepis bytu jako vyrovnání?
Dobrý večer. Potřebovala bych poradit a nemám jinak s kým. Chtěla bych poprosit o názor.
S partnerem jsme 12let. Za tu dobu jsme si spolu pořídili byt, ( je psaný na me) který jsme spolu spláceli ( chybi doplatit asi 60tis) a opravili koupelnu, kuchyň, obývací pokoj...Opravu a práci a zhodnoceni bytu ( to prý také musím počítat) spočital na 300tis.
Od mých rodičů jsem dostala zahrádku. Kde jde opravili bazén, sezení,plot, zdi na zpevnění terénu
( plus opět práce , z hodnocení pozemku, čas na tom ztraveny si to spočítal na min.200tis).
Teď se rozchazime a jediný řešení chce buď přepsat zahradu na něj nebo byt.
Pokud bych si nechala zahradu kde jsem vyrůstala chce přepsat byt. A Já bych musela s dětmi do podnájmu, protože voda na chatě je jen sezoni přes léto.
A nebo přepsat zahr. na syna s tím , ze by tam bydlel partner. A na zimu by sel do podnájmu.
Já jsem si chtěla vzít půjčku a vyrovnat se penězi, ale to rezolutně odmítá.
Nevím co mám dělat. Máme spolu dvě děti. A mám pocit ze pokud neudělám jednu z těchto řešení tak dohodnout se bude těžké.....
prosím jak to vidíte vy jinými očima než míma....Moc děkuju za radu...
@budouci_maminka @evulina77
@kolibrice36
Tohle přesně jsem mu řekla. Jeho odp. byla Takto jsi mě vycvičila ty. To je tvoje chyba... Na to mu povím - Tak v čem seš lepší než ja. ..
@pohadka no diskutovat s ním asi opravdu nemá cenu. Chápu, že to chcete udělat nějak ferove, kvůli tomu pocitu, abyste nebyla za tu špatnou, ale znovu říkám...vykaslete se na domluvy, nikam to nevede, buďte ráda, že nejste manželé a sup za právníkem. Na úřadě práce je i bezplatně poradenství..
Pokud jste byt kupovali spolu a spláceli ho společně, tak je, ve vší slušnosti, vás obou bez ohledu na to, na koho je napsán. Já bych si nechala udělat ocenění bytu a nabídla mu polovinu, na tu má dle mě právo, ať už je mezi vámi cokoli, to je slušnost. Co se zahrady týče, tam bych vůbec nediskutovala, dostala jste ji od rodičů,je tudíž vaše a to, co jste tam investovali je hlavně pro děti, takže by to měl brát jako dar pro ně 😉
@pohadka ale byt a zahrada přeci nejsou totéž - na zahradě s dětmi bydlet nemůžeš - jak jsi psala není obyvatelná celoročně.
Kdo ví co má zalubem - fakt bych si dala bacha na něj - mě se to nelíbí - jestli tě nechce připravit i o ty děti - když neřeší kde byste pak byli
možná extrém, ale fakt bych si dala bacha
@pkolin jo, ale byt není splacenej - kdyby byl tak bych radši řekla tady máš polovinu(ale v penězích, za cenu co ho koupili - před 12 lety) a jdi si
@pkolin jak vis ze ho splaceli spolecne? Jak vis ze tazatelka nemá větší plat a netáhla ona celou domacnost? Jak vis ze ji prispival a nehledel jen na svuj pisecek?
@pohadka Fakt tu pomůže právník, jdi za nim co nejdřív. Zavolej tam a domluvit termín. Doma se debatam vyhýbej, nikam to nevede. On je zahledeny do svoji pravdy a ty jsi stále zamilovana a s pocitem vinny takže bys mu vyšla vstříc. Potřebuješ racionální pohled a možnosti, to ti dá právník.
@budouci_maminka s pocitem viny nikdo nidky neobstojí - to znám - je třeba se od toho odpoutat .
mě to došlo pozdě - už jsem přišla nejmín o 300 000 - jen pro to, že jsem chtěla v rodině klid.
A fakt bych šla za právníkem - když nejsou sezdaní, tak ai se budou spíš napřed řešit alimenty a pak vyrovnání - ale na tu zahradu nemá nárok vůbec, aspon dle mě ....
@kolibricek36 tak paní píše, že chybí splatit 60tis.,tak to bych samozřejmě od toho odečetla a dala mu polovinu z pořizovací ceny (minimálně, ale to zhodnocení by se taky mělo zapocitat)
@pkolin to sice ano, ale jestli to je zhodnocení 12 let - tak už to je taky opotřebované - hlavně kuchyň - tak prostě je to k ničemu
@budouci_maminka vím, protože umím číst, tak to paní totiž psala, že ho spláceli spolu. A také psala, že poplatky za bydlení a ostatni poplatky platila ona a zbytek jidlo a to co bylo potřeba platil on, což mi přijde narovno. Nechci se tu s vámi hádat, napsala jsem svůj názor, jak je to podle mě morálně správně. Právník paní jistě poradí, toho bych také navštívila.
@kolibricek36 to je jasné, vše se musí vzít v potaz. V tom poradí právník
vyřešte si děti, tím začni.
@budouci_maminka
Domluvili jsme se na schůzce v březnu. Nejnižší termin
@laska.nezna.hranic
deti mamevyresene . Jen doufam ze si to nerozmysli.
@pohadka - jak nerozmyslí? to znamená, že je nemáš soudně v péči? proto ti říkám, začni tím a pak se nebudeš muset strachovat, zda tě přes ně bude moct vydírat. máš vše psané na sebe, takže mu nezbyde, než vzít poměrnou část vložených peněz a jít, nebo je nechat a jít taky. i kdyby jste to měli napůl, tak pokud budeš mít děti v péči, tak tě o bydlení připravit nemůže. pak už je jen na tobě, kam se necháš dotlačit. ale čím víc mu dáš, aniž by na to měl právní nárok, o to okradeš svoje děti. a dle popisu nevypadá, že by jim krom stanovených alimentů rád dopřál i něco navíc. nejednáš jen za sebe, ale především za ně. na to mysli.
Pokud nejste manželé a byt je psaný jen na tebe, rozhodně bych ho na nikoho nepřepisovala. Byt je tvůj a tečka. Vzdát se vlastního bydlení a jít do nájmu by byla největší blbost kterou by jsi mohla udělat.
Radši bych se vzdala zahrady (pokud by tedy nebylo na vybranou), ale pokud nejste manželé, nemá na nic nárok. Co mu dáš nebo nedáš, je jen tvoje dobrá vůle.
@laska.nezna.hranic
Zatím jsme se domluvili mezi sebou. Nebo jestli by stavilo napsat papír mezi sebou a nechat ho ověřit..
@pohadka lepší když máš na to papír - protože pak nemůže říct, že to bylo jinak
Vím že to je strašné, ale mysli na ty děti, a nedej se jim zmanikulovat.
Mám z toho všeho hlavu v pejru a nevím co dřív. Zeptám se na ty děti. A uvidím co mi poradí ten právník...
Moc vám dekuju!!!!!!!za podporu
@pohadka - nerada to říkám, ale nestačilo. ať už ústní dohoda, tak papír od notáře nebude mít v případě dětí žádnou hodnotu a nakonec ti s takovouhle nezbude ani majetek, ani děti. nenech se zmanipulovat (tvá nabídka je velkorysá, pokud se mu nelíbí, bude muset prokázat účty, že má nárok na víc). věř mi, musí to jít přes soud a jednou za to budeš ráda, i když chápu, jak moc se ti do toho nechce (neboj, pokud ti to podepíše a shodnete se na rozumných alimentech, je to tam otázka několika minut, není se čeho bát). nehledej jednoduché řešení, hledej správné. jinak by se ti to mohlo hodně vymstít. což když čtu, jak se už teď neumíte domluvit na vyrovnání, tak je víc než pravděpodobné (rozsudek nemáte, takže tě tlačí nechat to napsat na dítě, o které pak bude u soudu bojovat a věř, že to podá hned, jak bude mít jistotu, žes to podepsala. jakmile ho bude mít v péči, bude spravovat jeho majetek a na pěknou řádku let bude bydlení v podstatě jeho. - neříkám, že je toho schopen, ale přemýšlela jsi o tom někdy takhle? - ale to je jen příklad. další je třeba to, že nebudeš mít nárok na žádné dávky a v podstatě nebudeš moct sama rozhodnout nikdy nic, pokud se ti šprajcne). s právníkem počkej, zajdi na OSPOD a tam ti dají spoutu rad i co se týče bydlení a zadarmo.
@laska.nezna.hranic co je prosím OSPOD??
@pohadka - orgán sociálně-právní ochrany dětí. zastupují práva dětí, než se rozhodne, komu budou svěřeny do péče a radí s právními záležitostmi a současně jsou jakýmsi mediátorem mezi rodiči. pokud si nebudeš vědět rady, jak žádost k soudu sesmolit, napíšou to za tebe a případně tě nasměrují dál (řeknou ti, na co máš jako samoživitelka nárok, poradí, jak se nenechat odrbat, aby to nebylo na úkor dětí, pokud druhý rodič dělá problémy, apod.). s vykutálenými tatínky mají zkušenosti. pokud půjde partner s tebou a jste na dětech domluveni, tak tím líp. ale prvně si tam zajdi sama a popiš jim situaci a oni ti řeknou, jak to vyřešit co nejlépe s ohledem na váš konkrétní případ 🙂
@laska.nezna.hranic dekuju za vysvetleni👍
Jako první krok doporučuji podat návrh k opatrovnickému soudu - svěření dětí do tvé péče a stanovení výše alimentů. Matně si vybavuji, že tato řízení jsou od soudních poplatků osvobozená. Často sa schvaluje i dohoda rodičů, hlavní je mít to posvěcené soudem.

@evulina77 Ano. Chtěla bych se vyrovnat férově. Alespoň tak, abych měla ze sebe dobrý pocit.Ze JÁ jsem tu snahu dohodnout se, měla. ..