icon

Přepis bytu jako vyrovnání?

pohadka
17. únor 2016

Dobrý večer. Potřebovala bych poradit a nemám jinak s kým. Chtěla bych poprosit o názor.
S partnerem jsme 12let. Za tu dobu jsme si spolu pořídili byt, ( je psaný na me) který jsme spolu spláceli ( chybi doplatit asi 60tis) a opravili koupelnu, kuchyň, obývací pokoj...Opravu a práci a zhodnoceni bytu ( to prý také musím počítat) spočital na 300tis.
Od mých rodičů jsem dostala zahrádku. Kde jde opravili bazén, sezení,plot, zdi na zpevnění terénu
( plus opět práce , z hodnocení pozemku, čas na tom ztraveny si to spočítal na min.200tis).
Teď se rozchazime a jediný řešení chce buď přepsat zahradu na něj nebo byt.
Pokud bych si nechala zahradu kde jsem vyrůstala chce přepsat byt. A Já bych musela s dětmi do podnájmu, protože voda na chatě je jen sezoni přes léto.
A nebo přepsat zahr. na syna s tím , ze by tam bydlel partner. A na zimu by sel do podnájmu.
Já jsem si chtěla vzít půjčku a vyrovnat se penězi, ale to rezolutně odmítá.
Nevím co mám dělat. Máme spolu dvě děti. A mám pocit ze pokud neudělám jednu z těchto řešení tak dohodnout se bude těžké.....
prosím jak to vidíte vy jinými očima než míma....Moc děkuju za radu...

Strana
z6
pohadka
autor
13. bře 2016

Dobry den. Moc prosim jeste o radu. Psala jsem, ze jsem dostala zahradu od mých rodičů. Přitel prisel s tim, že mu bude stačit 200 tis.za byt.
Když přepíšu zahradu na děti. (6 a 11let) To by mi tak nevadilo, ale nevim jake a jestli jsou nejake rizika , kdyby se jednomu neco stalo. Nebo celkove do budoucna...
Stim ze by jsme u pravnika to sepsali. A napsali nejaky věcný břemeno. Např. Že zahradu nemohou prodat. Že si ani jeden z nás nebudeme dělat nároky. Ale jsou tam poplatky tak asi by se treba do 20 let platili na pul.
Nevim co dál by tam mohlo byt.
Je to rozumný ???
Protoze kdybych to neudelala tak dojde k soudu. Zahrada je psaná na mě a meho otce. Ale přitel tam má napsaná členske práva. Jakože zasedá v představenstvu kvuli brigádám v zahradkářské kolonii.
Tak nevim kdyby k tomu soudu došlo jestli by to mel k dobru...

pkolin
13. bře 2016

Upříjmě, já bych se s ním o zahradě asi vůbec nebavila, i když přepsat na děti není špatné a pokud se chcete vyhnout soudu, také řešení. Ale podle mě je to zbytečné, zahrada je vaše, dostala jste jí od rodičů, a stejně jednoho dne připadne vašim dětem... zase 200 tis. za byt je celkem slušná nabídka, odhad by asi určil více, tak možná udělat vstřícné gesto a zahradu na děti přepsat. Poplatky pokud necháte přepsat zahradu na děti a děti dostanete do péče vy, pak je podle mě musíte platit vy. Přítel dostane nařízené výživné a tím to pro něho končí... ale tím si nejsem úplně jistá. Jinak si myslím, že žádná velká rizika tam nejsou...

mogwaika
13. bře 2016

@pohadka jdi do soudního sporu. Věřím, že je to takový deb.l, podle toho, co píšeš, že Tě odrbe o peníze, zahrada bude na děti a ty si pak nechá svěřit do péče nebo min na střídavku. Být Tebou bych šla do toho soudu, dopadneš mnohem lépe. Abys pak nedopadla tak, že děti bude mít v pěči on, s nimi užívat zahradu a Ty budeš platit alimenty, 200.000 vyrovnání za byt a doplácet hypotéku :-/

andrejka3741
13. bře 2016

Doporučuji zajít za právníkem a všechny tyto požadavky a kroky s ním nejdříve probrat. Totiž,od nového roku se strašně moc změnili zákony, hlavně v rodiném právu atd. (osobní zkušenost). To co platilo dříve, už může být dnes jinak.

mogwaika
13. bře 2016

@pohadka a omlouvám se, že píšu tak agresivně, ale Tvůj ex má pocit, že je samozřejmé, že bydlel "zadarmo", on přece kupoval jídlo, když Tys mu rodila děti a starala se o ně a neměla možnost výdělku. Je pěkně vyčůranej...

pohadka
autor
13. bře 2016

@mogwaika tak tohle me vubec nenapadlo.
Počita s tim ze budeme mit stridavou péči... a asi nejspis bez alimentu... z toho jak mluvi...

mogwaika
13. bře 2016

@pohadka a zahrada by byla dětí, které by měly plné právo užívat svůj majetek... Vážně to zavání, ten soud je jistější. A podle toho, co už chce teď, auto si taky vdupal, kde bereš jistotu, že nepřijde za rok, že mu máš dovyplatit ještě za něco?

pohadka
autor
13. bře 2016

@mogwaika ma pocit ze delal vsechno sam. To me mrzi...
Vidi jen to špatny . Nekdy vidim jaky je a nekdy to nevidim. Nebo si to asi nepripoustim...😯 i kdyz bych mela😞
Ale nezlobim se. Musim to asi slyset...

vineta
13. bře 2016

@pohadka Tak ta zahrádka je vaše nebo družstevní? Nerozumím těm členským právům s ní spojených. Máš ji na sebe psanou v katastru nemovitostí?
Jinak rozhodně doporučuji poradit se s advokátem. A rozhodně ne s advokátem, za kterým vás dovleče on.

pohadka
autor
13. bře 2016

@mogwaika kdyz by jsme se domluvili ted tak za rok uz by mel na dalsi smulu... si myslim.... ikdyz....

mogwaika
13. bře 2016

@pohadka promiň, maluji tu nejčernější variantu, jen abys na ní byla připravená... Ta je taková, že on bude začínat se slušným kapitálem na zadku, dětmi nejdřív ve střídavé, časem ve výhradní péči (čistě hypoteticky, jak se po rozchodu projevuje bude tlačit na soudce, že jsi pořád v práci (abys vše poplatila), děti ve školce, v družině, že má mnohem lepší předpoklady se o děti starat). Do toho mu spadne do klína zahrada, slušné alimenty od Tebe a Ty budeš muset prodat byt, abys utáhla dluhy a zbydou Ti akorát tak oči pro pláč... Je to sice extrém, ale stát se to bohužel může :-/

vineta
13. bře 2016

@pohadka Souhlas s
@mogwaika, chce to korigovat požadavky hned od začátku. Ještě jsem se nesetkala s případem, kdy by se požadavky s časem naopak nestupňovaly. Když budeš od začátku měkká, dáš mu větší prostor na vymýšlení, pokud k tomu rozchodu přistupuje takhle. Samozřejmě na něco nárok má, ale opravdu bych s návštěvou advokáta neváhala, a to i s ohledem na to, že k soudu půjdete minimálně kvůli péči o děti.

pohadka
autor
13. bře 2016

@mogwaika, @vineta...
Na ten prepis jsem se ptala pravnika. Řekl ze ns zahradu narok nema. A prepis na deti tak nizkeho věku mi prave nedoporucuje...
Tak hledam resini. Protoze toho soudu se hrozne bojim. A na to on sází...

pohadka
autor
13. bře 2016

Ale na ty členský prava jsem zapomnela. 😯

mogwaika
13. bře 2016

@pohadka soud mu uzná materiál a část práce, část splaceného dluhu za byt. Naopak mu vyčíslí náklady na bydlení, zohlední dobu mateřské a rodičovské, kdy měl vyživovací povinnost na Tebe i děti. Započte auto. Myslím, že těch 200.000 bude horní hranice a rozhodně bez přepisu zahrady. Chápu, že se chceš vyhnout "praní špinavého prádla" a účtování do poslední koruny. On svoje vklady bude muset prokazatelně účetně vykázat. Myslím, že proto Tě tlačí do mimosoudního vyrovnání, je si vědom toho, že na moc nárok nemá. Práci navíc vykonával dobrovolně, neexistuje mezi vámi ani ústní, ani písemná dohoda rozsahu práce a jejího ocenění. Taky by si měl být vědom toho, že tuto část složky vyrovnání bude muset dodanit. Soudem nemáš co ztratit 🙂

pohadka
autor
13. bře 2016

@vineta jsem napsana v katastru ja a otec. Přitel je zapsaný právě v té komisi na členská práva aby mohl zastupovat brigádnické hodiny co jsou v kolonii od hlasovaný. Asi to neumim pořádne vysvetlit. Ale je to jako to bylo dříve, že při jaké koliv změně v kolonii se musí hlasovat kdo je pro a proti. A podle toho komise jedná...
A na to právě hraje, na ty členské práva, ze má na zahradu také nárok....

pohadka
autor
13. bře 2016

@vineta
,, korigovat požadavky,, to znamená že je opravdu lepší k tomu soudu??

vineta
13. bře 2016

@pohadka Začala bych advokátem, nechala bych připravit nějakou dohodu, ať je to znění podle tebe. Pokud bude chtít on něco podepsat po tobě, dej to nejdřív přečíst svému advokátovi. Na soud je vždycky času dost, ale bez advokáta bych mu nedala nic. Potom opravdu hrozí to, že mu něco dáš či podepíšeš, nebude to mít potřebný právní účinky a on se pak zase o něco přihlásí.

kolibricek36
14. bře 2016

@pohadka doporučovala bych ti přečíst ti co obnáší členská práva v daném místě, ale ten přepis zavání něčím nekalým z jeho strany, já bych mu to nevěřila - bo můžeš přijít klidně i o děti - nebo přinejmenším o alimenty na ně. Ostatně kod ti zaručí že nepřide třeba za rok a nebude chtít po tobě víc (už se opakuju).
Jestli to je nějaká zahrádkářská kolonie - bude to nejspíš nějaký spolek, který se domluví mezi sebou (těmi co tam užívají nějaký pozemek) co a jak, případně kdo bude mít službu ten týden - tudiž rozhoduje katastr - aspon dle mě - ale já nejsem právník

kolibricek36
14. bře 2016

@vineta s tím bych fakt souhlasila - nikdy neví co mu přeskočí v hlavě - než něco podepíše - jít za právníkem

kolibricek36
14. bře 2016

@pohadka a pokud už slevil z nároků, ta asi moc dobře ví, že půjdeli to k soudu nic nedostane - minimálně si odnese od toho soudu alimenty

laska.nezna.hranic
14. bře 2016

@mogwaika
@kolibricek36
už jsem to tu jednou psala a souhlasím s vámi.

@pohadka - ničeho se neboj, na rozdíl od toho, nad čím přemýšlíš a kam se necháváš tlačit, nemáš ty u soudní cesty co ztratit. vsadím se, že OSPOD bude stát při tobě. a o zahrádce bych se s ním vůbec nebavila. ale musíš jednat. opravdu začni svěřením dětí do péče. majetek je až to poslední, co se řeší. i kdyby těch několik minut u soudu bylo peklo, tak za klidný zbytek života to stojí, ne? 😉 ať nevymýšlí nesmysly a je rád za to, co nabízíš. hlavně se nenech vydírat nebo zmanipulovat. a pokud si je svými nároky tak jistý, už dávno by to k soudu dal sám. opravdu klídek, nejtěžší je zaklepat na první dveře 😉 o majetku se s ním vůbec nebav, dokud nemáte pořešená mláďata. a i pak si to nech potvrdit soudně. uvidíš, že se ti bude spát mnohem líp 🙂

pohadka
autor
14. bře 2016

Tak dneska jsem se byla zeptat na OSPOD. Pani mi dala papir k soudu. Rekla mi ze vsechno je o dohode. Ale ze si muzu napsat jak chci , aby se s detmi stýkal. Alimenty. Že střídavá péče je vetsinou po 14dnech. A po dvou měsících se zjištuje zda-li to detem vyhovuje.
Jen je pro mě těžké to řešit, když jsme jeden vedle druheho...
Nevim jestli mu to mam říct nebo podat a potom říct.A napsat to podle sebe....

budouci_maminka
14. bře 2016

@pohadka všímáš si, že ještě před měsícem jsi psala, jak ti nechá děti a chce jen majetek? A to buď vyplatit z bytu nebo zahradu.. vidíš.. uběhlo ani ne 30 dnů a už řešíte střídavou péči. A chce vyplatit z bytu a ještě se ohání nějakými členskými právy u zahrady (které nemají vůbec žádnou váhu)...

btw přečetla jsem si ted ty členská práva jedné zahrádkářské kolonie (jasný, není to Vaše ale nepředpokládám, že by se zásadně stanovy měnily v různých koloniích) - členské právo má vlastník pozemku nebo nájemce pozemku (na základě smlouvy o pronájmu), nikdo jiný je mít nemůže. Takže buď se mu udělala nějaká smlouva, že si pronajímá váš pozemek, aby mohl být v předsednictvu a nebo je to třetí osoba - (třetí osobu třeba využíváme v rámci našeho SVJ v baráku, kdy se nám firma stará o správu domu). Každopádně v obou případech tvůj ex nemá nárok na pozemek - nárok na pozemek má pouze vlastník, který je zapsaný v katastru (tj. ty a tvůj otec).

Jako musím říct, že s tebou dost slušně ten tvůj vychcandíra mává, to se mu musí nechat.. 🙄

lenka5731
14. bře 2016

@budouci_maminka viď, už si skoro začínám říkat "kdo chce tam, pomozme mu tam". 😒 Nebo jestli to není vtip.

somalicats
14. bře 2016

@pohadka Hele, asi bude načase se z té pohádky probudit. Pěkně s Tebou ten Tvůj miláček cvičí. A jestli si myslíš, že vůči Tobě bude slušnej, pokud se už teď chová takhle, tak věř tomu, že nebude. Domluva dvou rozumných lidí na rozvodu/rozchodu vypadá jinak, sama jsem si takovým rozvodem prošla a můj ex se teda vůči mně takhle jako dement nechoval (a já vůči němu taky ne). Takže bez právníka ani ránu, tomu svému vyčůránkovi nic neříkej (ostatně byt je Tvůj, ne? Tak jakto, že s vámi pořád ještě bydlí? Už by měl sbalený kufry, bejt to můj chlap) a začni jednat. Ohledy na Tebe ten Tvůj brát nebude, s tím nepočítej.

budouci_maminka
14. bře 2016

@lenka5731 tady je velký problém zamilovanost, odevzdanost a snaha to mít co nejdřív za sebou.. jenže teď je jediné období, kdy jde bojovat za svá práva.. pak už bude pozdě...

budouci_maminka
14. bře 2016

@pohadka všechny, co ti tu radíme, jsme si těžkými rozchody prošly, některé z nás o peníze a svá práva přišly, některé se probudily včas a zabojovaly a vybojovaly..každopádně všechny máme šrámy a už víme co dělat, protože jsme to zažily.. proto moc dobře vidíme, jak s tebou cvičí a jak tě tlačí tam, kam chce, a ty ho slepě následuješ.. a my tu všichni sborově křičíme NEEEE STŮŮŮJ PŘEMÝŠLEJ NECHOD TAM.. my víme jak to dopadne.. byly jsme v tvé kůži..

anetka1701
14. bře 2016

stejně chce střídavku jen proto, aby nemusel platit alíky...

laska.nezna.hranic
14. bře 2016

@pohadka - žádej děti do výhradní péče a uvidíš, jak se u soudu předvede. ustoupit na střídavku můžeš vždycky, ale pro děti, byť to zní jako ideální řešení, to zrovna to nejlepší není. furt jenom pendlují a pořádný domov nemají nikde. od jednoho rodiče se vrací k druhému z úplně jiného režimu, takže je to jenom mate, když jsou malé a později z vaší nejednoty budou těžit. a až se odstěhuje na druhý konec republiky, budeš si je vyzvedávat jak? jak říká anetka1701, chlapům o prcky zase tolik nejde, většinou tohle řešení chtějí právě kvůli tomu, že nechtějí platit alimenty, protože mají pocit, že se na nich bývalá partnerka obohacuje... samozřejmě to tak není vždy. mnoho tatínků dá dětem víc než mamina, ale to je jeden z deseti a určitě to nevidím jako váš případ...

Strana
z6