icon

Přítel má jiný sociální status - dá se s tím smířit?

philips01032017
1. bře 2017

Ahoj, zakládám tuhle diskuzi pod novým nickem, ale jsem zde již docela dlouho.
Řeším teď docela dilema. S bývalým, se kterým mám dvouletého syna, jsem se rozešla před rokem. Byl to typický frajírek a sobec, který bral ohledy jen na svoje potřeby a pocity, podváděl mě a s ničím nepomáhal. Rok jsem se z toho vzpamatovávala a kolem vánoc po dlouhé době zase někoho potkala, kdo mě zaujal. Je stejně starý, podobně dlouho rozejitý s podobně starým dítětem. Od první chvíle spolu trávíme hodně času. Je na mě moc milý, na syna také, máme podobný smysl pro humor, super sex, podobné názory, je hodně šikovný a činorodý...potud všechno OK, už jsem nejednou přemýšlela o světlé budoucnosti až navždy. Problém je, že já jsem docela snob nebo spíš povrchní, prostě na prachy. Nic jsem v životě nedostala zadarmo, ale vždycky jsem byla dost úspěšná v práci, hodně vydělávala a pohybovala se ve vyšší společnosti. Hodně cestovala, užívala si života. Ráda si zajdu na dobrou večeři, na eurovíkend, koupím pěkné věci. Po rozchodu jsem se sice musela dost uskromnit, ale mám práci na poloviční úvazek, vlastní byt a sama se synem hospodařím s více než třiceti tisíci měsíčně...umím se o nás dobře postarat a chtěla jsem chlapa, který bude také vydělávat nadprůměrně, abychom spolu mohli zase požitkařit. Jde i o to, že drtivá většina mých kamarádů má vyšší životní standard. Není to o tom, že by někým bez peněz opovrhovali nebo tak, ale prostě když jdeme na večeři, tak do steakhousu a ne do čínskho bufetu...no a přítel moc peněz nemá. Pracuje manuálně, hloupej rozhodně není, intelektuálně jsme si určitě rovni, ale život do zavedl k manuální činnosti a ne do nablískané kanceláře jako mě...ze začátku vztahu se tvářil, že má taky dost peněz a já se nikdy netajila tím, že potřebuju chlapa s penězma, platili jsme dost věci na půl, rozhodně mě nijak nevyužíval, ale z návrhu nějaké dražší zábavy vždycky vycouval... až vyšlo najevo, že má na moje poměry docela hluboko do kapsy...třeba tak kolem dvaceti čistého na měsíc...vůbec nevím, co mám dělat. Jednak mě samozřejmě štve, že ke mně nebyl upřímný...ale je fakt, že bych si jinak s ním ani nic nezačala, to vím. A pak samozřejmě ta skutečnost, že prostě nemá prachy... vím, že jsou důležité jiné věci, že je milý, pozorný, citlivý, nepije atd...ale pro mě prostě ty peníze důležité jsou. Kdybych byla s ním, tak už můžu zapomenout na svoje koníčky...a co teprve, kdybychom spolu měli dítě? Čtyřčlenná rodina v Praze žít z třiceti tisíc? A já samozřejmě ještě další dítě chci... řešila jste některá podobnou situaci? Rozhodly jste se na svoje "předsudky" rezignovat a pak se ukázalo, že to prostě nejde? Nebo naopak jste ráda, že máte super pozorného chlapa a na snížený standard jste si zvykly? Díky za zkušenosti.

anetka1701
5. bře 2017

@ilonne tak jsi prostě dobrá 😀 já to nedala... Půl úvazek jsem nesehnala, na plnej to nešlo... Školka do 4 je vražedná a v září jde jednička do školy, kde je družina do tří... Já nechci mít děti vychovávané ústavně, já se jim chci věnovat.. chci chodit na besídky a dílny s rodiči a nevyzvedavat si brečící děti, že všechny tam měli rodiče, jen ty moje ne... A chci mít možnost, když jsou nemocné s nima bejt doma a ne je vozit po babičkách a dávat je nedolecene do školky, protože to jinak nejde...

ilonne
5. bře 2017

@anetka1701 Dobrá nejsem, mám i štěstí, ze né zaměstnavatel vzal při RD na zkrácený úvazek, práci mám 25 min od bytu a školky 5 min.. A přiznávám, ze nejsem žádná motorová myš, co se týká úklidu. Raději litam s detma po všech čertech a pak to doháním v noci. Naštěstí nemám moc velkou potřebu spánku 😀.

ilonne
5. bře 2017

@anetka1701 Co se tyka nemocí, tak osetrovacka taky problém není. Besidky stiham v pohodě - mám fakt štěstí na vedení. A kroužky jsou naštěstí až od 16.30, teda ty co ma dcera. Mmch, stejně v mi nezbylo nic než se na plný úvazek vrátit, hypoteka se platit musí a chceme si udržet nějaký standard. A stejně je to o tom, co a jak komu vyhovuje. A kdo vi, třeba se za pár let zhroutim 😀. Jako ja potřebují k životu stres, jinak nefunguju 😀

mili_ilim_ilmi
5. bře 2017

@ilonne Nemyslím si, že je to jen otázka time managementu. Je to také otázka možností té dané rodiny a jejich představ o tom, jak chtějí žít. Já o sobě třeba vím, že blbě snáším, když jsem v časové tísni. Je to pro mě velmi stresující a vím, že pokud nebude nutné, abych v té časové tísni byla, ráda se jí vyhnu.

Vím, že kdybych musela do práce na plný úvazek, takže bychom to také zvládali, protože bychom prostě museli. Ale také vím, že bych z toho byla věčně na nervy. A to, že bych musela ustoupit z mnoha představ o tom, jak chci žít a vychovávat děti. Pokud by to bylo s prací časově tak, jak to máme teď, tak třeba vím, že bych buď musela najít kamarádku, která by mi občas vyzvedávala děti ze školky nebo paní na hlídaní. Některé dny bych se totiž vracela až kolem šesté, jenže školka má jen do čtyř. Přítel dělá na směny. Když má denní, tak se vrací kolem sedmé večer, když má noční, tak se vrací kolem sedmé ráno, na noční odjíždí kolem čtvrté. Občas se stává, že se třeba tři dny nevidíme nebo se jen potkáme, když jeden z nás odchází a druhý přichází. To, že bych si musela najít někoho na vyzvedávání ze školky, to je první věc, která se mi nelíbí. A byla by tam spousta dalších ústupků. Na dost věcí bych musela asi rezignovat. Navíc si ani nejsem jistá, zda by se to finančně zase až tak vyplatilo, když vezmu v úvahu zvýšené náklady.

marion2017
5. bře 2017

@anetka1701 já normálně pracuji, dítě mi ve školce nebreci.Kdyz jsou dilnicky či cokoliv, tak si to zaridim, občas si vezmu půl dne volna a dcera jde po ooo; když je nemocná, ma manžel paragraf nebo si já beru dovcu. Když jsou prázdniny a pólo prázdné třídy, berem si volno, občas přijede babička nebo ona jede k ni. Jako ústavní výchova mi to nepřijde a znám (v místě rodičů) spousty maminek dlouhodobě doma, které mají babince, jsou na netu ci cele dny vyzařují a podobně a děti čumi na bednu či tablet nebo se někde potulují-a pak mi taky naříkají, ze k moři nemůžou, ze ke kadernici také ne, ze nemají na energie-většinou bydlí u některých z rodičů,ze dětem nemají na nové boty, ze manžel na ne jen křičí a nic jim nekoupí apod. ..a také znám maminky, co jsou doma a dítě je ve školce déle než to naše.At si ale každy děla co chce..

msimankova
5. bře 2017

@ilonne
@garlic
@anetka1701 on ten time-management funguje tam, kde je aspon jeden clovek navic. Tuhle jsem tady cetla, ze kazda zenska muze pracovat pri RD, kdyz chce. Pokud nefunguje chlap, nemas ani jednu babicku, je treba mit tak skvelou praci, ze neni problem chuva a jako bonus dite, ktere nekdy spi. Uvidime se skolkou, doufam v praci, co s ni pujde dohromady...

kassandra1
5. bře 2017

@msimankova Nemyslím si, že nutně musí být člověk navíc. Je potřeba umět si zorganizovat čas a nebýt kafíčkářka sledující seriál Ulice. Když jsem studovala dálkově VŠ, bylo tam plno holek, co měly děti, chodily do práce, staraly se o starší rodiče, o dům, zahradu a do toho ještě zvládly studovat. Ale člověk musí chtít. Ono hodně ženských na mateřské zpomalí a pak už se neumí ,,nahodit zpátky,,.

mr_falko
5. bře 2017

@kassandra1 tak mne by teda takova honicka a stres neuspojovala, furt litat a makat. Kdy pak clovek zije ten zivot? V minutach klidu na wc? Mas prachy, ale nemas cas je uzit a utratit...nic pro me

anetka1701
5. bře 2017

@kassandra1 no a to přesně nechci :D "nahodit tempo a jet do úmoru" - odpočinout si jen na tý vydřený dovče u moře... Peníze nejsou všechno... Ulici nesleduju, ale ráda se zastavím a užívám si rodiny jinak, než za poběhu cestou na kroužek, na hlídání nebo k doktorovi...

msimankova
5. bře 2017

@kassandra1 já tedy na Ulici nemám čas, taky bydlím v domě se zahradou, upřímně moc nicnedělajících kafíčkářek neznám... Jenže mi pořád uniká, kam dát to roční dítě? To si můžu organizovat čas jak chci. Kdybych vyzněla, jako že se vymlouvám, to ne, opravdu se ptám, co se s takovým dítětem dělá?

netopejr
5. bře 2017

@marion2017 Tzn. OČR není na Tobě a mate hlídací babičku. Velký rozdíl proti tomu, když si muž OČR jen tak brát nemůže, a žena rovněž ne, protože typ prace to prostě neumožňuje.
Je také rozdíl v počtu dětí. I při stejném poču je rozdíl v jejich věku.
Rozdíly, a velké, dělá vzdálenost, doprava a bezpečnost cesty.

netopejr
5. bře 2017

@kassandra1 Na jaké škole?

mialagia
5. bře 2017

@marion2017 tak podle tebe ale zase všechny maminky co jsou doma, sedí celý dny jen na netu u ciga a kafe..to máš taky trochu zkreslené černobílé vidění..asi tě to trochu bolí, že nemáš zas tolik času na svoje dítě, což ale chápu..nicméně to pravda neni si myslím..

Jako je zajímavé sledovat kam se diskuze posunula hm..teď jak skloubit práci a péči o děti😀 mno ženy máme to dnes složité..pokud si chce žena udržet kvalitní prestižní pozici, musí se většinou vrátit hned po mateřské do práce, to je má zkušenost..proto tedy moc nechápu zakladatelku diskuze, že hledá vpodst.živitele co jí zajistí její standart po dobu rodičovské dovolené😕..všechny moje kamarádky co jsou na manažerských pozicích např.v bance, reklamce apod.se vracely hned po mateřské, jinak by totálně vypadly, na záda vám totiž vždy dýchá dalších x adeptů na vaší pozici..intriky a tlaky..já jsem z oboru vypadla, ale proto že si to můžu dovolit(svobodné povolání), ale nechápu jak.může na několik let vypadnout zaměstnanec např. Sš, který se vypracoval..😉

marion2017
6. bře 2017

@netopejr tak to jsi nepochopila: tchyne je v duchodu,30km a za pet let NIKDY nehlidala,nevozila.Moje mama je 300km a poprve na par dni k ni jela mala ve trech. Obcas prijede, ALE, musime uklidit, uvarit, je to 700 doprava nebo 1500 autem, plus cca6-7hodin. Nekdy to nejde, protoze mama je nemocna a stale po vysetrenich +se stara o nemohouci osobu a musi zajistit "hlidani". Takze min. rok tam byla dcera 1-2x.OCR,dovcu nebo zdr.volno si muzu vzit i ja,ake ocr pro me neni vyhodne a tak placam dovcu. Na tom, kdo bude doma se domlouvame dle toho, kdo tiho ma zrovna v praci vic.

marion2017
6. bře 2017

@mialagia tak zkreslene to nemam a nerikam, ze vsechny. Ale neznam jediny pripad, kdy by to bylo jinak. Ja jsem v podibnem oboru jak rikas, ale napr. po pul roce bych do prace nesla, to mi prijde jako nesmysl pro vsechny strany. Ale sedet doma ve trech letech ditete-proc? A jasne, zavidim ti 😊, nevim teda co. Ja se taky mohla valet doma a manzel by to zvladl. Kdybychom si kladli nizke cile, tak to prezijem v klidu. Ale ja jsem stastna, ze si muzeme doprat (po cas rd 2zamorske dovci, 2v Evrope,lyzovani, krouzky, divadla, kadernici..) a nemusim naplakat jako ty maminy, ze na nic nemam a manzel si me nevazi. A dceri myslim venuji maximum casu, jak jsem jiz psala a nic me neboli.

marion2017
6. bře 2017

@mialagia ps: a vidim ty deti maminek na rd, co uz jsou ve skolce, kdy prijdu a trci tam, kdyz my vyzvedavame...a mnohdy v 5 letech nemluvi a sislaji a socialne zaostavaji, ale to je na jinou diskus. V diskusi nelze obsahnout vse a nerikam, ze jsou to vsechny, ake hodne tech, co potkavam.

dokument
6. bře 2017

@kassandra1 na nasi VS, co jsem dalkove studovala jeste pred ditetem, nebyl s ditetem nikdo, myslim na tom oboru, a kdyz jedna, tak s velkym diterem, asi 12 letou dcerou a praci a ta to zvladala s odrenyma usima, pritom velmi sikovna zenska, aktivni. Muj obor obnasel samostudim, kvanta literatury a kdyz jsi to mela delat poctive, tak nezbyval zadny volny cas. A spousta spoluzaku to nezvladla a v prubehu studia odpadla. Nejvic denni studenti, kteri meli vlastne vic volneho casu a byli bezdetni (meli dve studia zaroven a vysledky v tom dalkovem ve srovnani s ostatnimi velmi spatne a proste neprolezli).

Mne se teda nastupem do prace celkove ulevilo a je to i tim, ze syn sel zaroven s tim do skolky. A ze mam hlidaci babicku, moji mamku, kdykoliv si vzpomenu. Manzel pracuje na 3 smeny a muze me taky vystridat, treba jeden den v tydnu mam praci vecer pravidelne (jindy odjizdim na den az tyden a deli si to manzel s moji mamkou) a jeste je v zaloze tchyne. Ta je ted po operaci kolene, takze moc nemuze, ale az se zdravotne zotavi, tak myslim neni problem po domluve u nich syna nechat, kdyby ostatnni nemohli. Nejsem zamestnanec, jsem OSVC, ale pracovni dobu mam jako by polovicni uvazek, moc si nevydelam, to je pravda, i kdyz... mozna ze si vydelam jako jinde za cely uvazek. Zalezi jak moc je akci, jaky mesic atd. A rekla bych, ze to je idealni. Skolku stiham v pohode, v praci koncim ve 12. Chodim na 9. Pracovne se podivam obcas i do zahranici, takze ja vubec nemam potrebu jezdit na dovolenou, mne staci nejaka chata u nas v lese, kdekoliv. Manzel zase neni zvykly moc vyletovat, takze taky nema potrebu jezdit na drahe dovolene, fakt nam staci tyden nekde na chate. O prazdninach mam mesic volna. Ale ne ze bych se flakala, k te praci mam domaci pripravu, coz je zrovna trosku slozitejsi, kdyz mi tady jeci dite a nenecha me v klidu se pripravovat 😀 Jinak prave proto, ze nevydelavam kdovico, tak mam toho muze, ktery nas zajistuje. Jak to tak ctu, tak je to uplne idealni a prestoze me manzel nekdy tak stve a obcas mi tu nekdo radi, at se s nim hned rozvedu, protzoe je nezvedenej, tak zjistuju, v teto diskusi, ze se mam fakt velmi dobre. A to jeste nemusim nijak extra varit a uklizet, nekdy na to uplne kaslu. On si treba objedna neco na dovazkua kecy nemiva.

dokument
6. bře 2017

a pondelky mam volne uplne - proto tady okounim 😀

kassandra1
6. bře 2017

@dokument Však ano, mám stejnou zkušenost, studenti na denním většinou hůř prospívali a odpadávali než na dálkovém, kde už byli většinou starší lidi, kteří si neměli čas a náladu plácat dovolenou na to že jdou zkoušku ,,jenom zkusit,,. Na dálkovém už si lidi uměli zorganizovat čas, stanovit priority a hodně těch s dětmi to naopak zvládalo líp než bezdětných. Ale to už je fakt zcela mimo téma 🙂

kassandra1
6. bře 2017

@anetka1701 A jak to tedy máš, to čumákuješ doma jako tzv. žena v domácnosti? Tak zas když to člověka baví, proč ne.

mialagia
6. bře 2017

@marion2017 já nevim kde potkáváš takové sociální případy maminek..chm já zase neznám ani jednu..tak mi to zkreslené přijde holt mno😀 hele tak pro tebe je asi osobní péče o svoje děti nízkým cílem, ale jsou zase lidi, kteří to vidí jako lepší variantu, než, aby jejich děti měli za vzor cizí lidi(školka, chůva..)..navíc ono je to totiž lepší pro tebe, ty nechceš přijít o tvůj standart, který byste z jednoho platu neutáhli, jak píšeš, ale pro dítě z psychologického hlediska fakt neni lepší jít já nevim ve 2 letech do ústavu -školky než být s maminkou..ale jak jsem psala, máme to dnes těžké a chápu..jen nevim proč to pohrdání někým, kdo má jen jiné priority..😉

anetka1701
6. bře 2017

@kassandra1 a proč hned tak útočně? "čumákuješ doma"... Teď je to hodně čerstvé, takže ano, jsem doma. Doháním resty, co jsem za posledních 7 měsíců zanedbala. Co bude dál, to se uvidí, něco dělat budu (jinak bych se zbláznila), ale co a kolik tomu věnuji času, to je opravdu ve hvězdách 🙂

kassandra1
6. bře 2017

@anetka1701 Kdepak útočně jsem to nemyslela. Já používám ,,čumákovat,, i pro mateřskou a nemyslím to zle. No proč ne, když to člověka naplňuje. Moje známá je ,,v domácnosti,, od prvního dítěte a to je těm ,,dětem,, 18 a 14. Myslím, že půjde z domácnosti rovnou do důchodu.

mr_falko
6. bře 2017

Taky nemam touhu se do prace vracet s tim, ze na tom bude rodina bita. Abychom davali malou do jesli a je travila min 1,5h denne v aute na ceste do prace, a jeste byla v presu, to radsi budu doma a karieru bzde delat muz. Ale uz ted vymyslim, co budu doma vytvaret, vyrabet 😉 abych jen "necumakovala" 😂😂😂

dokument
6. bře 2017

@mr_falko mne to prijde pro maminku jako lepsi varianta. Spoustu tech veci, ktere mas sice na ukor penez, tak jsou vlastne taky jakousi hodnotou, ktera by se na ty penize dala prepocitat a neni to malo. Je to casto i srovnatelne. Socialni statut... to muze byt i nejaka spolecensky uznavana hodnota, ktera ti prinasi zisk a nemusi to byt materialniho charakteru. Treba muzes delat praci mene placenou, ale spolecensky uznavanou a diky ni mit kontakty, ktere bys nemusela mit ani pri te dobre placene praci. Jak jsem to dnes tady psala a jak to prubezne ctu, tak jsem musela jit za manzelem. Spi po nocni, chrape. Normalne to nesnasim, prijde mi, ze nic nedela. Ted mi to chrapani pripadalo nejaky prijatelny 😀 Slysela jsem ho jinyma usima 😀 a sla jsem mu rict, ze jsem rada jak se o nas pekne stara (a ja muzu mit ten klid prave)

marion2017
6. bře 2017

@mialagia je videt, ze nerozumis psanemu textu. Ty maminky potkavam ve skolce, v okoli, kdyz jedu do sveho rodinneho bydliste, vymena manzelek apod. Stale slysim: nemam, nemuzu..v praci me po x-letech doma nechteji. A co delas pres den:prijdou ty, co jsou doma, delame nehty, kavicky apod. Sestra uci v ms, maminy, co jsou doma maji deti tam a vyzvedavaji pozdeji nez pracujici. Dale jsem psala, ze bychom to zvladli,ale nechteli jsme. Psala jsem,ze se dceri venuji,mozna vice nez ty doma. Od 2-3 chodila do soukr. Jesli na 6,5 hodin 3xtydne,3deti na ucitelku v rodinnem dome, tak mi nevpaluj ustav-vybirali jsme ze 6 skolek. A jestli mas deti doma do 6, tak promin, ale takove asocialky take znam.Nema to s tebou cenu...A ano, jsem rada, ze se umim postarat o sebe i rodinu a nemusim se kazdy mesic trepat, zda zaplatim hypo ci ne apod. Jo, a casto vidim, jak si manzele, napr. i v okruhu kolegu/znamych vazi takove zeny, jak si hledaji milenky, ktere jsou pro ne chytre, hezke..jelikoz je na ne doma tlak na penize, jelikoz se zenska umi bavit jen o plenach a vizi ma sedet doma, dokud to pujde..

blahova_andrea
6. bře 2017

@kassandra1 tak ta do důchodu nepůjde, protože na něj nebude mít nárok 😉

msimankova
6. bře 2017

@marion2017 ja ti vcelku rozumim, akorat moc nechapu tvuj pohled - bud je to dobre, jak to mas ty, nebo jsou uz jen pripady asocialek... Asi se shodneme, ze napr. Vymena manzelek je schvalne vybrany extrem a hlavne podle mne normalni zenska se tam neprihlasi. Vzdycky je to prece o konkretni rodine -kazdy nemuze byt manazer a kazdy nemuze delat od 8 do 15, to ani v komunismu ne. Poznamka o muzich, co si hledaji milenky je usmevna - ano, ale takove pokladam za slabochy, kteri neumi vyresit situaci doma a radsi investuji energii jinam....

marion2017
6. bře 2017

@msimankova v necem souhlasim, v necem ne. Neni to cernobile, ale ja jsem reagovala konkretne. Nektere veci jsou ale obecne. Do 15 nepracuji..vse je na podrobnejsi diskusi, zde to nelze. A vazit si cloveka, ktery vse uvrta na jednoho, ktery nema ambice, ktery probira jen pleny je dost z meho pohl

marion2017
6. bře 2017

@marion2017 edu tezke. Neni to o ubozakovi.

Strana