icon

Přítel se nechce ženit, už nikdy

majka1402
28. čer 2017

Zdravím chtěla bych se podělit o zkušenost, možná i poprosit o radu. S přítelem jsem spolu dlouho. Máme spolu dítko. Vše klape jak má kromě jedné věci. Nechce se ženit. Už byl jednou ženatý a nedopadlo to dobře, ale já za to přece nemůžu. Proč by mě měl porovnávat se svoji bývalou manželkou. To je od něj sobecké. Když jsem zůstala těhotná tak mi řekl že svatbu nechce a tím skončil diskuzi. Prostě to bude podle něj a hotovo. V té době byl ještě v rozvodovém řízení a tak jsem chápala že to nechce teď řešit. Taky mi řekl že to úplné neodmítá když jsme to probírali ale teď se vyjádřil že prostě nechce. Mě na tom hodně záleží je to takové ucelení rodiny a přešli by jsme k další etapě našeho vztahu. Vždy když jsme řešili nějaká problém bylo podle něj jak chtěl on protože se mu něco nelíbilo tak to prostě nedělal. Já se mu snažím vyjít ve všem vstříc, nenutím ho aby třeba přebaloval malou není mu to po chutí nedáva ji ani najíst nedržím ho doma jezdí si na výlety. samozřejme jezdíme i spolu a jen bych chtěla, aby si mě chtěl vzít. Co se týče financí nepotřebuji mít svatbu na zámku, 1000 hostů a velkolepou hostinu. Mě by stačilo zajít na úřad čict si to svoje ANO a doma s rodinou si udělat oslavu. to snad tolik peněz nestojí. Taky jsem mu řeklla že teda pokud si mě nechce vzít tak dceři změním příjmení na svoje aby jsme se jmenovali stejně a on řekl že mu to je jedno. Nevím zda má vůbec takový vztah vůbec budoucnost, když na takovou důležitou věc máme odlišné názory. máte někdo podobnou zkušenost? děkuji

Strana
z5
gamma
29. čer 2017

@blahova_andrea ten můj byl línej něco zjišťovat 🙂 on se celkově nerad rozhoduje, takže já ho nakonec vždycky nějak musím k rozhodnutí dotlačit, bohužel. Ale manželé jsme už skoro tři roky a pochvaluje si to, na svatbu rád vzpomíná, takže jsem ráda

whitelilith
29. čer 2017

Ja to mam naopak. Ja se vdavat nechcu a chlap ano. 😀

terezapetrova
29. čer 2017

@majka1402 zkus srovnat priority za mne je rozhodne dítě víc nez svatba. Nevim jestli ti to pomůže, každopádně bych netlacila na pilu, tim to muže byt jen horsi, zkus se zaměřit jinými směry a přijít na jiné myšlenky 🙂 a treba i přítel v budoucnu zmeni nazor kdyz ted o svatbě neuslysi.

fallingstars
29. čer 2017

Já jsem asi divná, ale já moc nechápu tu kolikrát urputnou snahu holek dostat chlapa do chomoutu (a tím neříkám, že to je Tvůj případ). Pro mě je rodina máma a táta a děti (když to zjednodušim na klasickej model, ale klidně může bejt rodina, kde je jen táta nebo dvě mámy), bez ohledu na to, jaký kdo má příjmení. A to to mám stejně jako Ty - přítel už jedno manželství zažil a do dalšího se podle mě nepohrne. Asi i proto, že se do něj nehrnu já 😄 Malá má příjmení po něm, protože má nevlastní sourozence (jeho děti z prvního manželství) a chtěla jsem tím trochu podpořit to "sourozenectví" v nich. A taky jsme jí vybrali dlouhý jméno a mít k tomu ještě moje kilometrový příjmení, to bych se jí pomstila...a vlastně jen kvůli tomu, abych chlapa k něčemu pošoupla? Upřímně mi ty hry s příjmeníma připadají docela malicherný, její máma budu vždycky. A jasně, v porodnici i u doktora mi říkají jejím, tzn. jeho příjmením a já to akceptuju, nemůžou si pamatovat, jak to kdo má a mně je to tak nějak putna...o svatbě se teď nebavíme, i když on nějaký narážky měl, ale asi jsem nereagovala vhodně 😄
Jedinou výhodu manželství vnímam v ošetření majetkového uspořádání , ale jinak když si najdete blba, nevymlátíte z něj jednoduše alimenty ani soudně, a když budete mít šťastniu ruku při volbě partnera, oostará se o vás i se finančně vyrovná, aniž by oficiálně musel.
Vy jste bohužel v situaci, kdy nelze udělat kompromis, nemůžete se vzít napůl... jeden bude muset ustoupit a to je prostě v tomhle blbý. Píšeš, že je vždycky po jeho, za to můžeš možná sama tím, že mu tak ustupuješ. Druzí nám dělají jen to, co jim dovolíme. Na druhou stranu, nemůžeš vyžadovat, aby teď bylo na oplátku po Tvém, jestli "po jeho" předtím znamenalo, že vybral výlet na víkend nebo na co se budete koukat v TV...to je neporovnatelné.
V první řadě si podle mě musíš odpovědět na otázku, co je pro Tebe důležitější - být jeho žena nebo být s ním? Pokud to první, budeš mu muset říct, že je pro Tebe nepřijatelné žít na hromádce, ale pak taky počítat s tím, že budeš muset nějak zareagovat, když neustoupí... já osobně bych žádné akce s příjmením dětí na just nedělala (pokud to nechceš udělat z vlastního přesvědčení třeba z praktických důvodů), zavání mi to vydíráním a to málokdy vede k něčemu dobrému...

blahova_andrea
29. čer 2017

@fallingstars vidíš, mě třeba ti sourozenci vůbec nenapadli. oni mají příjmení po příteli, byli manželé. moje děti mají příjmení po mě, nebyli jsme manželé. i ex se znovu vdala, jmenuje se jinak a nový sourozenec má příjmení po otci, jsou manželé. takže ti mí nevlastní mají vlastně nevlastní od mámy i táty a jsou tak celkem tři různá příjmení 😀 to, že jsou to opravdoví sourozenci a milují se naštěstí jiné příjmení neovlivnilo 🙂

verusky
29. čer 2017

ja si zas myslim, ze by to s tou zmenou prijmeni byla zkouska. treba jen "trapna". ale treba by mohl zapremyslet. je pravdepodobne, ze se zmenou prijmeni souhlasit nebude (to by udelal malokdo), ale bude videt, ze ta zena si dala tu praci a nachystala mu to k podpisu, tzn. ze premysli nad tim, aby s ditetem mela stejne prijmeni. tzn- nechce, aby bylo po nem. mozna ji to smete ze stolu a nastve se a tecka. a ona si jen pridala praci. ale mozna to muze k necemu prispet. a nemusi to byt svatba. muze to byt- videt, jaky je moc sobec, jak umi vysvetlit, proc ne atd. atd. proste ho trosku vic zas pozna.

babanci
29. čer 2017

Holky a není trochu divný říct, Ty si mě nechceš vzít, tak přejmenuji naše dítě? Mě to teda přijde dost podivné. Zrovna včera jsme se o tom bavili s kolegy a Ti mi nevěřili, že tady někdy takové diskuze probíhají. Chlapi teda řekli, že kdyby je někdo takto tlačil, tak že se změnou jména souhlasit nebudou, o dítě se postarají, ale ženskou nechají.

vineta
29. čer 2017

@majka1402 Řekla bych, že hlavní problém není svatba, ale to, že je všechno po jeho. Píšeš, že ani o dítě se nepostará.. Vypadá, že to má celkově dost na háku. Bylo dítě plánované?

Být tebou, zamyslela bych se, jaký problémy máte ve vztahu a jak je řešit. Protože svatba ti sama o sobě štěstí stejně nepřinese (obzvlášť, když ho k ní donutíš).

fallingstars
29. čer 2017

@blahova_andrea Možná je to blbost....ale už mi to s nima párkrát pomohlo, jejich maminka proti nám dost bojuje a co se malá narodila, tak jim cpe, že ji nemusí mít rádi, protože je jenom nevlastní... na argument, že je taky ....ová (mimo jiných) docela slyší ...

blahova_andrea
29. čer 2017

@fallingstars aha, tak toto my naštěstí neměli. nebo jestli teda maminka očkovala, tak se to nijak neprojevilo. ale v tomto bych jí nerada křivdila a fakt jí spíš připisuji plusové body, že to nedělala. teď třeba naše jsou zvědaví i na jejich malého a ti už příbuzní nejsou. a není problém. já ex ukazovala naše, ona ukazuje svoje. syn si k nim odskočil i na wc. kamarádky teda fakt nejsme, ale nezbrojíme proti sobě.

babanci
29. čer 2017

Tak jsem přečetla poctivě celou diskuzi a je to pro mě opravdu skoro nepochopitelné. Pojmenovat svoje dítě... se často zmiňuje, jako by nebylo taky jeho. A že teda se někdo chce vdát za každou cenu, že na tom tak lpí, že je ochoten toho druhého do toho tlačit, vynucovat si to... No, je to zajímavé, ale nechápu to. Jsem s partnerem 26 let, máme tři děti, jmenují se po otci, vnoučata, nikdy jsme se o svatbě nebavili, opravdu nikdy a jsme spolu spokojení a šťastní celá léta. Jsme rodina, na tom, jak se jmenujeme přeci vůbec nezáleží.

fallingstars
29. čer 2017

@blahova_andrea Tak to je takřka ideální, u nás bohužel nedosažitelné 😬

blahova_andrea
29. čer 2017

@fallingstars taky to takto nebylo vždy. přeci jen je to osm let stará záležitost a ona se znovu vdala, to udělalo hodně 😉

elinkal
29. čer 2017

Tak kdyz vam na svatbe tolik zalezi a je pro vas dulezita, proc jste tedy neresili prvne tuto otazku, a pak az dite? Chapu, ze pro mnoho zen je svatba zasadni a nic spatneho na tom nevidim, sto lidi, sto nazoru. Ale kdyz jste to vzali "naopak" tak ted uz je pozde to resit a asi se budete muset s nazorem partnera smiritY

ckocko
29. čer 2017

@babanci a vam nikdy nevadilo, ze se jmenujete jinak nez vase deti?

syrinxka
29. čer 2017

@elinkal když si člověk uvědomí jak moc je pro něj svatba důležitá včas, tak je to super. Ale já jsem jedna z těch, pro kterou svatba nebyla vůbec důležitá a až teď když máme dcerku, tak si nějak víc uvědomuju, že nejsme "úplná" rodina a že mě mrzí, že nemáme všichni stejné přijmení atd. Ale určitě bych se nevdávala jen kvůli tomu a chlapa bych určitě nenutila do svazku manželského :D Pokud ve vztahu všechno jinak funguje, nezbývá než čekat a doufat že si to chlap rozmyslí.

babanci
29. čer 2017

@ckocko Nikdy. Máme z toho docela legraci, jmenujeme se př. Měkký x Tvrdý. Teda jen já se jmenuju jinak. U lékaře mě oslovovali jménem dětí, na to jsem slyšela. Pocit, že bych jako k nim nepatřila. jak tu někdy čtu, jsem neměla nikdy. Jsem jejich mamka, ať se jmenuji jakkoliv. Jsou jako moje klony, příroda to tak hezky zařídila. 🙂

babanci
29. čer 2017

@syrinxka Jste rodina. Táta, máma, dítě.

babanci
29. čer 2017

Znám dokonce dost lidí, kteří manželé jsou a příjmení si nechali každý své.

blahova_andrea
29. čer 2017

@syrinxka mám to přesně jako ty. svatba pro mě nikdy nic významného nebyla. přišlo to až s dětmi a věkem. a těžko se zpětně rozčilovat a vymýšlet, jak k tomu chlapa dotlačit. ani bych to takto nechtěla. přeci jen je ve mě kousek romantičky, co by si přála...když už...tak už... 😀

blahova_andrea
29. čer 2017

@babanci a po kom se jmenují děti?

hermelinah
29. čer 2017

Tak dlouho se nechtěl ženit, až sem se karta obrátila a teď už se já nechci vdávat 🙂

babanci
29. čer 2017

@blahova_andrea Po tátovi. Brali jsme to trochu jinak. Tak jako, že jsou jeho a "přiznává" se k nim. 😀

blahova_andrea
29. čer 2017

@babanci myslím u těch známých, co si nechali každý svoje po svatbě 😉 mě nějak stačí, že se k dětem přítel přiznal do rodného listu. příjmení mi fakt vyhovuje spíš moje. většinu času trávíme spolu jen my tři, mě je to fakt příjemnější, je to jednodušší. ale u nás byla neobvyklá situace, když se to řešilo u syna a tím to bylo rozhodnuto. no a děti stejného otce musí mít stejné příjmení, takže dceru rozhodly zákony 😀

normalnimatka
29. čer 2017

a tak když to nic nezmění, tak proč se prostě nemůže s tebou vzít? dyyž je to pro něj nedůlěžitý a pro tebe důležitý, proč je takovej problém ti vyhovět?
jak už tu někdo psal, mě by hlavě sralo, že musí bejt všechno po tvým.

mně to přijde prostě divný...se nechtít nikdy vzít, když tam už jsou děti. který sou větší závazek, než ten "papír"...jenže..........čím sem starší, tím víc to cejtim tak, že to právě není jen papír a že je fakt prapodivný otci mýho dítěte říkat "přítel"...:/ je to prostě jak nějaký zadní vrátka, aby se nemusel tak složitě rozvádět, kdyby došlo na tvrdý. je to takový i blbý co se týče financí. pokud tam je dítě, měl by bejt majetek totálně společnej, jako SJM....:/ nevim no. prostě bych mu opakovala, jak je to pro tebe důležitý a proč. i když, abys ho ještě neodradila vid:D aby si neřek, ahááá tak ona si mě chce vzít kvůli prachům....:D nevim no.je to těžký. asi bych si nechtěla pořídit děcko s někým, kdo by to viděl takle. ale to pozdě bycha honiti, že...

babanci
29. čer 2017

@blahova_andrea Zatím nikdo z nich děti nemá.

blahova_andrea
29. čer 2017

@normalnimatka mě přijde, že svatby po dětech jsou velmi často kvůli penězům. je to neromantické a nahlas se to moc neříká, ale je to pravda. neříkám, že se ty páry už nemají rády, že mezi nimi nejsou i ti ještě hodně zamilovaní romantici...ale ruku na srdce a buďme upřímné... 😉 prostě je to smlouva k zajištění majetku a pocitu větší finanční jistoty...hlavně pro děti a jejich budoucnost. vztahy nám papír fakt nezachrání, když nefungují. a kdo má nevlastní děti, ten má tu finanční nejistotu a nepohodu o to větší. já si taky nemyslím, že si mě přítel jednou vezme z velké lásky. pokud, tak půjde o majetek. protože tento postoj jsme si vyjasnili hned na začátku a pokud je to fakt ten muž, s kterým jsem šla do toho všeho, co už máme za sebou, tak má koule na to, aby to dotáhl do konce a zabezpečil i novou rodinu. je mi jedno, jestli to učiní svatbou nebo jiným právním krokem. to je na něm.

verusky
29. čer 2017

@babanci take myslim, ze je to nepredvidatelny vyvoj. ja se nikdy vdavat nepotrebovala. a pak po case s detmi ano. v zadnem pripade nemyslim, ze deti jineho prijmeni nez ja, ke mne nepatri. to neresim, jsem mama, je to jasne 🙂 ale ta svatba je proste dalsi krok, ktery jsem vyrazne citila, ze chci. a vedlo me k ni nekolik duvodu zaroven, ruzne dulezitych. treba i ten romanticky pocit- jsem jeho ZENA. ja zakladatelku chapu. ale souhlasim s nazorem, ze ve vztahu je vic problemu, nez jen svatba 🙂

babanci
29. čer 2017

My jsme v tomhle opravdu jiní. Máme každý svoje obydlí a každý svoje peníze. V případě, že by se s námi něco stalo, budou dědit děti. Pokud s jedním, dědí děti a pokud s druhým, taky dědí děti. Potkali jsme se ve zralém věku a věděli jsme, že to takto chceme. v tom je možná rozdíl, když jsme už druhé kolo.

blahova_andrea
29. čer 2017

@babanci jenže my třeba budujeme jedno obydlí. budujeme jako rodina se dvěma dětmi. ale on má další dvě děti. to, že odchází peníze bokem neřeším. tak to prostě je. ale já také potřebuji být zákonným dědicem, abych zajistila svým potomkům větší podíl na nemovitosti, abych budovala opravdu i pro své děti a ne jen pro partnerovi. své nevlastní mám ráda a o nic je nešidím, všem stejně, když jsou u nás, jak se říká, ale přeci jen jsem biologická matka dvou dětí a mé naprogramování je zajistit hlavně je. ti další mají svoji maminku, ať se také postará ona 🙂

Strana
z5