Přítel trpí maniodepresí, máte zkušenost?

misule55
5. kvě 2016

Ahojte maminky, chtela bych se hlavne vypovidat, pripadne poznat nekoho, kdo to ma podobne. Pritel trpi BAP, nyni zrovna prochazi manii a uz je o opradu k nevydrzeni, ty neustalen napady a pracovni nasazeni na 250%, uz se mi to ani nechce poslouchat.
Jsme spolu 4 roky, mame rocniho syna. Ano jsem blba, ze jsem si s nim poridila dite, ale to uz nezmenim. Prvni dva roky nemel zadne zavazne priznaky, o nemoci mi rekl, ale ja si rikala, ze je v pohode. Jakmile jsem otehotnela, zmena, vykyvy nalad asi mesic pred porodem zacala prava manie a ja ho najednou nepoznala, vubec jsme ho nezajimalo, mel jen sve plany...pak celou zimu depka, takze opet pomoc zadna a akorat nervy Leky bral jen chvili, ma pocit ze to zvlada a pomoc odmita. Uz me to strasne vycerpava, jedfine co pritel dela, ze vydelava penize, jako otec a partner stoji za prd. Neumim si vsak predstavit, ze by si nasel novou pritelkyni a ta by se o maleho starala, asi jsem hrabla ☺ Nenajde se nekdo, kdo ma taky partnera s BAP? Jak to zvladate?

evinda12345
6. kvě 2016

Ahoj. JEDINÁ CESTA JE ABY BRAL LÉKY!!!! Pokud ne, bude hůř a hůř. Jemu i vám, rodina se vám rozpadne a on skončí po opakovaných pobytech v léčebně a pak na ulici, v lepším případě v sociálním pobytovém zařízení (nebude už vydělávat, bude mít důchod). Ubytovávám schizofreniky a lidi s psychiatr. diagnózou. Nenechávej léky na něm - sama mu je podávej. Jinak je 99 % nemocných nebere. A stav se jim tak pomalu ale jistě zhoršuje. Jeho život je v tvých rukou. Bez léků kráčí do pekel. Nemůže za to. Pomož mu. Naučte se s tím žít. Moc vám držím palce. Držte se.

lv
6. kvě 2016

kontaktuj jeho lékaře, domluvte se společně na postupu - jediný možný je terapie léky. Žít se s tím dá, bude zase takový, jako než to takto propuklo.

hakanka
6. kvě 2016

Měla jsem mamku s BAP. Upřímně, pokud nebere léky, seber se a uteč, bude hůř a hůř....

pety91
6. kvě 2016

Jestli o vás stojí, tak si určitě dá říct a léky bude brát. Ale evidentně mu musíš dát nůž na krk. A být rozhodnutá o odchodu.

yagga
6. kvě 2016

Okamzite kontaktovat lékaře. A léky brát musí po několika atakach skončí v invalidním důchodu a už se nemusí srovnat. Tohle není sranda, ale je to léčitelné, jen to trvá než léky sednou, che to dobrého psychiatra.

misule55
autor
6. kvě 2016

Holky ja to vim, ze musi vyhledat lekare, ale proste nevim, jak ho donutit, txhle ty ultimata na nej nefungujou a ted v dobe manie uzvubec ne. Uvazovala jsrm, ze by sama nejakehjo psychiatra nasla, treba by poradil co dal. Nebo myslite, ze tenjeho mi poda info, nejsme manele, takze pochybuju navic uz tam dva toky nebyl

komive
6. kvě 2016

@misule55 Napíšu ti soukromou zprávu 😉

hanula11
6. kvě 2016

@misule55 info by ti možná dal. Donutit ho ale aby přišel nemůže. Návštěvy u pyychiatra jsou dobrovolné, proti jeho vůli ho nikdo nedonutí. Zeptala bych se, spíš zkusit jeho norm. doktora. Léky by měl zase začít brát. Až bude OK, bude ho mrzet, jak se choval.

angel456
6. kvě 2016

Manželova ex manželka (3 děti) má tuto nemoc a je to fakt velmi náročné, ale věřím, že pro tebe ještě náročnější... Fáze mánie a depresí máme stále, teď je fáze mánie králíci má jich 10 nejstarší dcera 5 a zbylé 3 děti na ty není absolutně čas a zájem... takže radím ti, určitě kontaktovat jeho lékaře, jeho donutit se léčit, ale z mojí zkušenosti, to moc úspěšné není... ☹ je to šílená nemoc a trpí tím celá rodina... klidně si můžeme popovídat, máme holky ve střídavce už 6 let, takže zkušeností mám na rozdávání... zkus kontaktovat jeho nebo jiného psychologa, psychiatra, aby ti poradil jak na něho...

angel456
6. kvě 2016

Období mánie se střídali kočárky, klidně 3 týdně, dluhy narůstali... období deprese nebyla schopná ani vylézt z postele, nebyla schopná dát dětem najíst... teď jsme měli 3 roky klid byla těhotná a měla mal dítě, teď vyrostlo a jede to na novo kočky (mění se nakupují domečky prolézačky....) králíci-všechno nejlepší, ale to že mladší děti zoufale volají o pozornost, to nevidí, jsou stále "nemocné", školu nedodělává nic... jenže pak se něco stane a toto ji přestane zajímat a propadne se do depresí... A to se prý léčí a prý bere léky... Manžel to už nedal a prostě se rozvedli a myslím, že to bylo pro něho i děti i pro ni to nejlepší co mohl udělat...

misule55
autor
6. kvě 2016

Pritel to nastesti takovy extrem nema, coz neznamena, ze k tomu casem nedojde. Ja prave vim, ze kdyz nechce sam, nepujde nic. Navrhovala jsem psychoterapii, jsem profesi soc. Pracovnik, o to vic me stve, ze nevim jak na nej...Zkusim kontaktovat nejake lekarev okoli a uvidim. Holky moc diky 😉 Snad to zvladnem, je to jinak hrozne hodny clovek, uz jejednou rozvedeny, prisel o syna, myslim, ze podruhe uz by to neprezil 😠

angel456
6. kvě 2016

Maminka naší ex je "socka" ona má studovanou etopedii- výchova dětí...