Přítelkyně po porodu. Co dělat?

nitram123
8. říj 2023

Zdravím všechny, chtěl bych si nechat poradit ohledně mé přítelkyně po porodu. Před 2 měsíci se nám narodily dvouvaječná dvojčata a po krátkém pobytu v nemocnici jsou již doma. Teď tedy k problému. Přítelkyni doma pomáhám každý den, jak to jen jde ( vařím pro oba, peru, uklízím, chodím na nákupy, vstávám v noci s přítelkyní, abych ji pomohl s kojením, takže i přebalím, zvážím, podám co potřebuje. Přes den když si chce odpočinout tak mám děti v obývacím pokoji a hlídám je / utěšuji , aby si mohla zdřímnout). I přesto, přítelkyně do mě neustále ryje, jak ji údajně vůbec nepomáhám, že z otcovské si dělám osobní volno, že je mi to jedno a jako bych nebyl ani doma přítomen, a aj se občas hádáme. Nikam mimo barák nechodím, jsem celé dny doma a starám se o ně, takže žádná hospoda, aktivity venku, přátelé nic... Celkem mě dost děsí představa, až se vrátím do zaměstnání, a bude na to sama po dobu mého pobytu v práci, s čím přijde poté. (pracuji na směny). Naši rodinu mám opravdu moc rád a nechtěl bych, aby to dopadlo rozchodem a střídavou péčí, jen netuším jak dlouho to ještě půjde takto vydržet. Chápu, že starost o naše 2 děti je náročná, proto ji také pomáhám co to jde opravdu 24/7. Hlídání možné není, vzhledem ke kojení a od rodin bydlíme daleko aby nám občas pomohli. Obávám se, že tohle není vina hormonů, které zajisté ještě stále dost pracují, protože přítelkyni znám dobře a nepřijde mi, že by z ni "mluvily hormony". Od vás bych chtěl slyšet radu, co mám dělat, protože již opravdu nevím. Děkuji předem za všechny odpovědi.

nitram123
autor
8. říj 2023

@ninive211 No to, že i pro mě se toho hodně změnilo , že v práci se fakt nedospím a musím tam pracovat, jsem se ji taky snazil vysvetlit, a údajně je jí to uplně jedno a ja se mám se spánkem teď na rok či dva rozloučit, že mám dvojčata doma. A ona že musi každé 3hodiny vstávat 24/7.

te_reza
8. říj 2023

To co jako chlap děláš, všechna čest. Mě chlap hodil z porodnice domů a tím péče zvadla 😅Hormony jsou krásná výmluva, ale vocamcaď pocamcaď. Nevím, kdy máš jít do práce, ale ona bude bez tvé pomoci v prdeli a to bude vůbec vzrůšo, jestli s tím něco neuděláte. Včera jsem na srazu mluvila s kamarádkou, co má dvojčata. Z legrace mi řekla, že už konečně nemá tik v oku a téměř po dvou letech skoro spí 🤭😅

nitram123
autor
8. říj 2023

@te_reza No jo, ale co stím mám dělat? ona odmítá chůvu/hlídání, protože "ona si přece poradí" - její slova.. ikdyž ještě zatím neměla možnost být na to sama a zkusit si to. Její vize je, že deti budou i v budoucnu stále s námi a na hlídání je dáme tak jednou za rok babičce, kam je zavezem.. jinak pokaždý děti sebou. Ona si vůbec neuvědomuje, že to zatím "jakš takš" zvládá i díky tomu, že 99% starostí vyřeším já. Netuším, jaké má v hlavě představy, až za týden zmizím do práce, a zrovna na noční směnu.

eviicka
8. říj 2023

@nitram123 ještě tady nepadlo, jak dlouho jste vlastně s dětmi doma?

"Ona to nebere jako pomoc, ale jako samozřejmost"... no tak s touto větou bys tu na koníku mohl docela narazit 😀.

nitram123
autor
8. říj 2023

@eviicka měsíc a pul jsme doma s dětmi. No píšu sem vše upřímně a tak, jak si to myslím bez ohledu na to, komu se to líbí / nelíbí. Zkrátka jsem tou větou chtěl dát najevo, jak mě mrzí ,že nevidí jak se snažím ji ulehčit starosti s dvojčaty a bere to stylem "a co je jako!?"

eviicka
8. říj 2023

@nitram123 to jak to bude jednou neřešte, já měla vizi, jak děti budu dávat na hlídání a kdesi cosi, a realita je nakonec úplně jinde.

No co, až odejdeš na noční tak věřím, že nakrmene a přebalené děti budou, pak ještě by se měla najíst ona, aby měla mléko a se zbytkem se nějak poperete až přijdeš no. Navíc přijede babička.

Hele fakt děláš 99%? Ona jen kojí? Ona vůbec nepřevleká, nepřebaluje?

michaela666
8. říj 2023

@nitram123 Takže když ona se nevyspí celou noc a vstává k dětem, tak ty nemůžeš spát protože jsou to i tvoje děti? Jezdíš autem, máš v práci nějakou zodpovědnost, nosíš domů peníze. Co bude dělat, až se něco nedejbože posere kvůli tomu, že nebudeš soustředěný a aspoň trochu vyspaný? Ano děti jste si pořídili spolu, máte se starat oba. To, že s nimi zůstane doma žena jste se asi domluvili.

Až bude možnost, nechala bych jí doma ať uklízí/vaří/vyspí se a vzala děti na procházku. Pro mě osobně to byla největší pomoc. Najednou být aspoň chvilku "volná" a mít čas jen pro sebe.
A hodně rychle bych jí vysvětlila, že mít někoho na občasné hlídání dvojčat není ostuda. Protože jestli s nimi bude převážně sama celou mateřskou i rodičák, tak ji řádně hrábne a váš vztah může jít rychle do kytek.

eviicka
8. říj 2023

@nitram123 aha, tak to je jiná, to už je dost dlouho na to aby se to zajelo.
Já myslela, že třeba týden. Tak to snad jdi do té práce co nejdříve, třeba to vyčistí vzduch.

sorboni30
8. říj 2023

@nitram123 víte... já byla na dvojčata víceméně sama. Manžel chodil do práce a volno si fakt nevzal. Nechtěl..Takže jsem vše dělala sama. Jednou se dokonce stalo když jsem ohřívala klukům mléko a usnula jsem... V ohřívačce mléko... voda tam už nebyla..že prostě nabídne přijela na nasvtevu moje mamka a z vyčerpání mě našla spát při čekání na mléko a kluky v postylkach... Kdybych měla chlapa jako vy, byla bych šťastná!!
No je fakt, že manžel se o kluky nikdy nestaral.. proto už je taky exmanzel.
Každopádně vemte kluky ven na kočárek a řekněte ženě, ať si sedne a sepíše co by chtěla změnit..že ji dáš čas. Že ji miluješ, nechceš aby se trápila, chápeš její pocity a vazis si vše co zvladla přivést na svět dvě děti..
Musíte si o tom promluvit.
Jinak trvá i půl roku než žena se vrátí zpět do "normální"

te_reza
8. říj 2023

@nitram123 myslím, že nejen napříč koníkem se dají najít diskuze na téma jak pomáhá/nepomáhá partner s dětmi. Když už pomáhá, určitě to není v tak nadstandardní formě, jakou pomáháš ty. Po nějakých bych koukla a dala jí je přečíst. Protože až budeš v práci, bude to primárně ona, která se bude muset postarat a bude to muset zvládnout sama. Dohodnout se na něčem, kdy budete mít každý chvíli pro sebe, ty ji večer pomůžeš - skočíš si na pivo. Ona ti vychystá kočárek a půjde si po svém.

nitram123
autor
8. říj 2023

Ano přítelkyně nepřebaluje a nepřevléká, já ji donesu čistého a oblečeného synka až k prsu 🙂 To že jednou v práci udělám nějaký průser z nedostatku spánku (a že v mém oboru to je velmi snadné), že tam mam velkou zodpovědnost jsem se ji taky snažil vysvětlit, opět stejná písnička o tom, jak mám dvojčata a ze se nebude starat sama, že ona se taky nevyspí a vstává co 3 hodiny.... Bohužel děti zatím ven vzít nemůžeme, kdyby jo, tak ani nevíte jak rád bych s nimi šel s kočárkem ven na procházku.

crejzy
8. říj 2023

Nečetla jsem rady ostatních, ale jen reakce autora a trochu z toho cítím, že jste si sem nepřišel pro rady jak ještě pomoc manželce, ale o ujištění, že delate všechno správně a žena si toho dost neváží. Přestaňte řešit ego ( to že vaši pomoc nejenže neocenila ale dokonce ji vůbec nevidí) a věřte že to hormony jsou společně s tím, jak náročné to je. Ona nejen, ze ty děti musí nakojit, odříhávat, přebalit, nosit na rukou a to furt dokola, ale ona je i 9měsíců oba nosila v břiše, změnilo se u ní víc věci než u vás ( fyzicky, hormonálně, psychicky). Případný pocit nedocenění vyventilujte až dětem bude alespoň rok. Teď ji řeknete, že ji mate rád a uděláte o cokoli si řekne, že jste tu pro ní. To dost možná potrebuje... Možná si přes všechno vaše vaření, uklizeni a nakupování cítí sama. Ono je masakr i jeden novorozenec natož dva. Držte se.

nitram123
autor
8. říj 2023

@crejzy Mě hlavně zajímalo, asi nahodou něco nedělám špatně, né že bych se tu chtěl chlubit jak pro přítelkyni dělám první poslední a ne se tu chlubit jakože že "jsem nejlepší". Odříháváme také spolu, jednoho synka si vezmu já pokaždé, je to pro ni snažší. Přebaluje je možná jednou za den, když jsem na wc a je to fakt neodkladné, nebo když vařím, jinak to dělám pokaždé já.. i to nošení k prsu a od prsa do pelíšku. Ano chápu, že vlivem porodu a těhotenství se u ní spousta věcí změnila. Přítelkyni se věnuju každým dnem, ptám se ji neustále asi je všecko v pořádku a zda něco nepotřebuje, a že jsem tu pro ni a naše děti, samotou určitě netrpí.

eviicka
8. říj 2023

@nitram123 počkej tak co teda udělá během dne ona?

@te_reza když si rozklikneš diskuze pomáhá/nepomáhá, tak se dozvíš, že partner nepomáhá nýbrž pečuje o své děti a podílí se na společné domácnosti. Já tak militantní nejsem, nicméně něco na tom je...

te_reza
8. říj 2023

@eviicka ale tak tohle slovíčkaření už mi je putna, podle této diskuze ona jen kojí a on dělá zbytek 🤷

gbp
8. říj 2023

@nitram123 a jde se obcas vyvetrat ven sama? jakoze chapu, jestli je problem u deti, ale jestli ste oba takhle zavreny uz mesic a pul? tak vam z toho uz taky musi hrabat a musite mit ponorku jeden ze druheho...a ona je na tom jak zdravotne? v pohode? jaky mela porod?

crejzy
8. říj 2023

@nitram123 z popisu si stejně jako většina tady myslim, že pomáháte hodně. Já si u sebe třeba vzpomínám, že jsem manželovi zavidela ze chodí ven bez malého. ( do prace, na nákup). Byla jsem na nej naštvaná, že nikdy neřekl, skoč na nakup ty a já zůstanu s malým. Tolik mi chybělo nebýt chvíli máma i když šlo o nakup plen vlastně. Za tím, že ona má pocit, že vy si delate osobní volno, může být nějaká drobnost..

nitram123
autor
8. říj 2023

@eviicka Udělá to, že je nakojí, jinak zbytek dělám já, až na vyjímku kdy vařím nebo neodkladně musím na záchod :D Řekl bych že je přebalí či obleče maximalně jednou za den, když se nepodaří vařit v době, kdy jsou potřeby dětí vyřešené.

prejeta_zaba
8. říj 2023

Mluví z ní únava. To pak člověku připadá všechno 3x horší. Možná se točíte v takové depce spolu. Co si zkusit domluvit, že budete mít každý třeba 1 odpoledne pro sebe - ty půjdeš kam chceš, jindy zase ona. Děti ze začátku aspoň třeba hodinu bez kojení zvládnou, ne? No, zdůrazňovat, že je to náročné pro oba dva (já jsem unavená, jenom to čtu) - ale že jste na stejné lodi a prostě to budete muset zvládnout. Co jiného vám zbývá. Možná i zmínit, že jsou ženský, co to musí zvládnout samy. Luxus, že by chlap měl skoro 2 měsíce volna a dělal jí naprostý fullservis nemá asi žádná. Počítala bych, že až se vrátíš do práce, bude to ještě horší. Nezvažovala třeba přechod na umělé mléko? To by taky situaci mohlo trochu pomoci. 🤔

nitram123
autor
8. říj 2023

@gbp Zdravotně je na tom v pohodě, porod sice předčasný ale vše proběhlo jak mělo a děti jsou zdravé. Přítelkyni jsem ještě před porodem avizoval, že a ji budu pomáhat jak to půjde o víkendu když nebudu v práci, aby si taky odpočala, když nebudu přes týden 8 hodin doma, ale v práci. Zkusím jí to navrhnout, at se jde taky nachvíli projít. Děti jsou zatím dost náročné na pozornost, a někdy vyžadují vyložene maminku, že jako tatínek jim nedokážu pomoct s utěšením, to celkem dost komplikuje to, aby se od nich hnula.

nitram123
autor
8. říj 2023

@prejeta_zaba Umělé mléko zavrhla, chce je kojit dokud bude mít mléko a děti budou chtít.

prejeta_zaba
8. říj 2023

@nitram123 no a co dělá ona celou tu dobu? Jde si přes den lehnout? Jde ven nebo se věnuje svým koníčkům? Zas jako ať ten čas využije efektivně, když ty hlídáš, ať odpočívá nebo ať dožene resty a nestresuje se pak. Jste v tom spolu, tak je taky potřeba, aby vnímala, že se má snažit co nejvíc načerpat sil, aby pak fungovala. Ne, že ty vaříš, hlídáš a uklízíš, zatímco ona vejrá do mobilu a stěžuje si, že je unavená. 🤷‍♀️ UM navrhuji hlavně z důvodu vlivu hormonů u kojení a děti by také mohly lépe spát. Jasně, že kojit je nejlepší, ale než být chodící deprese a skoro se rozvést, tak možná radši krmit sunarem. 🤷‍♀️

gbp
8. říj 2023

@nitram123 kdyz jsou deti zdrave, tak je fakt nutne, aby nechodily ven? jako ani na pul hodky treba? ja mela dceru teda jen o 5 tydnu driv (narodila se 35+0) a byla sem s ni zavrena v nemocnici 14 dni, kdy byla v inkubatoru a teda i tech 14 dni, kdy sem nemohla ani na chodbu, protoze byl zrovna ten nejvetsi covid, mi prislo hrozne na hlavu. kdyz sem pak byla doma, pripadala sem si, jak kdybych se vratila z nejakeho hrozne divneho tabora 😅🙈 a pak sem s ni chodila ven proste po chvilkach 15 min, 30 min... postupne. doktorka nam to teda ani nezakazala. chodila sem pak treba i v desti s nositkem, jen abych sla kazdy den na chvilku, abych se nezblaznila 🙈

ninive211
8. říj 2023

@prejeta_zaba Za mě teda kojení je a) levnější (kór u 2 dětí,tak o dost) b) rychlejší. Když má mimino hlad, tak v podstatě vytáhnu prso a jeho potřeba je hned naplněná, nemusí čekat, až se udělá mléko, vychladí se na správnou teplotu...dokud mléko má,ať kojí, s tím souhlasím s maminkou. Spíš si ještě ŕíkàm, zda nemá laktační psychózu, že nevnímá realitu, že chlap kolem ní de facto lítá a jí to stále nestačí...ono možná fakt jí pomůže nejvíc to, nebýt "máma"- jít nakoupit bez mimin, jít se projít do lesa bez mimin...prostě jen být SAMA. Možná tohle jí pomůže (minimálně psychicky) víc jak mít uvařené, uklizeno, což očividně považuje za samozřejmost, ne "pomoc"

michaela666
8. říj 2023

@nitram123 Kolik času ji zabere kojení? Protože jestli se děti kojí oba delší dobu, tak si musí připadat s prominutím jak chodící mlékárna, neustále s miminem na prsu. Z toho bych měla depku taky. Jinak si neumím představit co dělá, když všechny domácí práce zastaneš ty a kolem mrňat taky dost pomáháš.
Nemusí být dokonalá matka podle příručky na netu - kojení do 3 let, látkové pleny, spaní s rodiči x let, všechno bio a eko, hlídání neexistuje - dítě pouze s rodiči. Tenhle nátlak se valí z každé strany a je to občas fakt až sekta. Důležité je aby byla v klidu matka. Nemůže mít opravdu poporodní depresi?

nitram123
autor
8. říj 2023

@prejeta_zaba Jo jde si třeba lehnout, nebo když se ji nechce spát, tak si zahraje PC hru, nebo zavolá kamarádce a povídají si.

nitram123
autor
8. říj 2023

@gbp My to máme právě zakázané od doktorů no, že je to na ně jeste brzy no 🙂

nitram123
autor
8. říj 2023

@michaela666 Jo to kojení má náročné, protože občas uz kluci řeknou "dost" a za 10 minut křiči že chcou přídavek, že maji jeste hlad, tak u nich tráví dlouhou dobu občas, jednou kojila snad 2 či 3 hodiny.

irmamala
9. říj 2023

@lichozroutsudy naprosty souhlas. Moc dobre znam ze sveho okoli tyto zeny a rozhodne se to ochotou manzela nelepsi - naopak. Pozadavky se stupnuji a nakonec dela vsechno a jeste se k nemu manzelka chova jak ke kusu lejna. Mam v praci kolegu, ktery si musi brat dovolenou, kdyz ma na vikend prijet navsteva, aby stihl uklidit. Sousedka zase kdyz jde nakoupit, tak necha nakup v kocarku a soused to musi vecer vyndat 😀 Lidi jdou tam, kam je pustis. Kdyby z ni mluvily hormony, byla by schopna to po nejake klidne diskuzi uznat. Zas to ze vyprdnem dite z nas nedela nesvepravne maniaky. Pokud si stale stoji za tim, ze doma doma nic nedelas, tak nedelej, at vidi jak to vypada….Ale je mi jasne, ze na to koule nemas, protoze uz jsi je odevzdal😀

ninive211
9. říj 2023

@irmamala V podstatě souhlas. Se mi v souvislosti s tou přemírou pomoci vybavil případ sousedů od tchánů (jedná se teda o seniory, pár 70+). Ženská se utápí v těžkých depresích, dva roky už nevytáhla nohy z baráku (jako fakt!), resp. z postele, z pyžama, veškeré domácí práce jsou na jejím manželovi, ten pere, vaří, uklízí, ve svém věku ještě chodí na brigádu dělat na úklid do nemocnice (částečně to má i jako únik z reality, aby se doma taky nezbláznil) a ona ho akorát kritizuje, že tohle bylo takový nebo makový. K doktorovi ji samozřejmě nedostanou, je očividně nemocná, ale pomoct nechce, do nemocnice dobrovolně nepůjde...a jak i konstatoval přivolaný zdravotník, pokud sama nechce, tak pokud není zbavena svéprávnosti, nic s tím neudělají, odvézt ji nemůžou.
Neříkám, že toto je stejný případ, že paní má taky psychický problém...nemusí, ale může (laktačka). Jen že to srovnání s tím, že druhý z partnerů dělá, co může a stejně to pro ni není dost, je dost nasnadě...