Pro tchána "NE" není odpověď. Setkali jste se s něčím takovým?

priya1208
16. led 2023

Dobrý den,
pro úvod s přítelem spolu bydlíme skoro rok a chodíme spolu 2. Známe se přes 5 let, byli jsme původně kamarádi.
Po sestěhování, ale začal tchán vystrkovat růžky. Tchán byl zvyklý že mu můj přítel a bratr pomáhají s domem (práce atd.) pak se můj přítel odstěhoval za mnou docela dálku od původního bydliště. Tchán mu vyčítá dodnes proč něco studoval, když stejně dělá něco jiného a našeptává mu neustále černé scénáře a volá jen když něco od syna (mého přítele) potřebuje. Do ničeho jsem se v jejich diskuzích nikdy nepletla a vždy, ačkoliv na tchána nemám pozitivní názor, chovala k němu slušně.
Přítel mimochodem s ním také nemá nejlepší vztah, má ho rád to ano.
Pointa je v tom proč sem píši, nedávno si vzal tchán přítele stranou a že chce dělat rekonstrukci na domě a jelikož jsou z bratrem také majitelé, aby přispěl nebo.. (Mimochodem, přítel čerstvě po vystudování a už rok máme svůj život a něco si chceme vybudovat)
V soukromí jsme si o tom promluvili a můj otec mu doporučil ať si promluví o tom co se stalo se svou mamkou (přítele rodiče jsou rozvedení).
No promluvili si spolu a verdikt, ke kterému přítel dospěl. Nežiju tam, to že jsem z části majitel neznamená, že musím do něčeho investovat.
O cca 0,5 měsíce později příteli volá tchán. Hovor ve skrze proběhl tak, že sekýroval přítele - jak si může dovolit diskutovat jejich plány s "cizími" lidmi a co si o sobě myslí, že mu nechce na tu rekonstrukci dát peníze a dával mu na výběr 3 možnosti: 1. dát mu ty peníze, protože jsou rodina, 2. vzdát se podílu, 3. pokud se nevzdá podílu anebo mu nedá ty peníze, tak o něm prohlásí, že je zmetek.
Přítel se samozřejmě celou dobu ohrazoval a nenechal se, protože už mu taky dochází nervy. Já jsem od hovoru, který měl přítel daný nahlas, odcházela už v momentě, kdy mu začal dávat ty možnosti a na odpověď přítele, že nechce a nemusí ničeho vzdávat mu pantáta odvětvil, že si to nepřeje pokud nebude do rekonstrukce investovat, tak jsem se vrátila a k přítelovi jsem řekla "Tak ať tě vyplatí", tchána reakce pro mě překvapivá nebyla, když jsem v posledních měsících byla schopná na vlastní oči a uši vidět co jsem od přítele do té doby jen znala z vyprávění. Padlo tam ať já držím h**u, že přesně věděl, že si najdou jednou holku a budou jim kecat do peněz. Přítel za to jak začal na mě řvát tchána zpracoval, že se mnou takhle mluvit nebude a ať zavolá až se uklidní. Tak pak znovu zavolal a tchán začal přítelovi vše vysvětlovat a chtěl určovat do čeho můžu/nemůžu mluvit. Přítel se mě opět zastal a svého tátu utnul. Tím debata o penězích skončila.
A pozor po pár dnech od této konverzace volal tchán přítelovi do práce z ustanovením, že mu bude volat pouze do práce, kde budou (on a přítel) mít možnost mít soukromý hovor a že pokud se mu neomluvím za to co jsem řekla, tak jsem u něj skončila, protože to co jsem řekla ho velice mrzelo.
Když mi to přítel řekl, nevedli jsme ani diskuzi a oba jsme se shodli, že se nemám za co omlouvat a že ani on s ním kontakt, držet po této zkušenosti, nechce.
Setkali jste někdy s tímto? Já jsem stále v údivu nad celou situací plus to, že pokud se neomluvím, tak u něj končím. Asi s přítelem žijeme v jiném světě, když nám tohle nepřijde normální.

kosopemi
16. led 2023

Ja te nechci strasit, ale prostudovala bych si občanský zákoník, spoluvlastnictvi. Protoze na rekonstrukci by spoluvlastnici prispet meli, pokud o tom rozhodne vetsinovy spoluvlastnik. Aby to pak nevymahal. Chovani tveho tchana je ale priserne.

sigyn
16. led 2023

V tomhle případě bych to brala jako štěstí, že jsem u takového člověka "skončila".

martt
16. led 2023

@priya1208 Ja se s tchanem nebavim už pár let. On se nebaví ani s mými syny pokud jsem tam já. Kdyz jednou za půl roku jedeme za tchyní ,tchan zmizí aby nás radši ani neviděl. Jinak pokud je přítel spolumajitel zjistěte jak to vlastně s těmi opravami je. Já mám pocit , že tam nějaká finanční spoluúčast všech majitelů je. Ale nejsem si 100% jistá.

lida9
16. led 2023

jako spolumajitel musi s opravami souhlasit... resp. musi udelat ty nezbytne nutne aby dum ,,nespadl,, ale jinak kdyz pritel nechce, nemusi investovat... podle me nejlepsi bud se vlastnictvi vzdat nebo nechat se vyplatit...

nita1984
16. led 2023

Jsme s manželem spolu 10 let, z toho 9 let manžele. 2 děti. Tchána jsme odstřihli před šesti lety, neslo to jinak. Výhružky, napadání, vydírání … takže konečně máme klid.

bohumilakupkova
16. led 2023

@priya1208 Ano, bohužel to znám. Taky jsem cizí člověk a samozřejmě jsem podle něj s jeho synem jen kvůli penězům, ale nejlépe, abych kolem tchána nadšeně poskakovala a podstrojovala mu, pekla a zvala na obědy... 😉Taková je jeho představa. Nikdy bych si nemyslela, že jakožto nekonfliktní člověk budu mít problém s vyvdanou rodinou. S některými lidmi je ale lepší kontakt neudržovat. Na venek švihák lázeňský a doma nesnesitelný despota, který by byl nejradši, aby ženy neměly ani volební právo atd., ale platit si od své ženy nechá všechno, nadává jí, zesměšňuje... Důvod, proč na manžela nepřepsal byt po babi (jak chtěla) byl, že bych ho o něj obrala. Tak jasně. Jen proto jsem si ho chtěla vzít.🤦‍♀️Paranoidní hnusák. Svojí dceři vyčetl, že jí přispěl na koupi bytu a že ho prodala a chce zpátky všechny peníze. 🤷‍♀️Jako protože se stěhuje do většího, kde ještě bude muset doplácet...? 🤦‍♀️Bohužel takových individuí je asi spousta. 🙄

kosopemi
16. led 2023

@lida9 zalezi, jak velke podily maji. Co jsem vycetla, o rekonstrukci a upravach rozhoduje vetsina ☹ Pouze pokud je to 50:50, tak rozhoduje soud.

amazonkajanik
16. led 2023

@priya1208 buď na rekonstrukci přidá, nebo jak padlo, ať ho z jeho podílu vyplatí. Ale s touhle povahou je snad lepší se podílu vzdát a mít klid. Pokud ho bude chtít vydědit, musí vydědění splňovat určitá pravidla...

lida9
16. led 2023

@kosopemi osobni zkusenost - 2/3 vlastnik nedostal z mensinoveho vlastnika 1/3 ani korunu na provedenou rekonstrukci, bylo to u soudu a ten jen konstatoval, ze rekonstrukci se mensinovemu vlastniku jeho cast tez zhodnotila, ape ze pokud nesouhlasil, nemusi platit... takze asi tak

kosopemi
16. led 2023

@lida9 tak to je pro zakladatelku dobra zprava, v poradnach pisi neco jineho.