Lakomý dědeček (tchán) a babička (tchýně)

ronda68
13. čer 2016

Ahoj holky, ráda bych se vás zeptala na váš názor, nebo také na to, zda jste byly v podobné situaci.
S manželem máme roční holčičku. Moje maminka je do malé úplně zblázněná. Peněz moc nemá, žije s přítelem, oba pracují u "pásu". Malé kupují občas drobnosti, nějakou tu hračku, oblečení, přidali nám na kočárek, jídelní židličku, protože sami moc peněz nemáme. Kdežto rodiče mého muže - majetní podnikatelé - maličké za celý rok koupili jednoho pidi plyšáka a to k Vánocům v ceně asi 50 Kč a bodýčko k prvním narozeninám. Malou milují, když tam přijedeme, úplně se rozplývají, o tom žádná, navíc jsou moc hodní, skvěle si s nimi rozumím, tchýně navaří něco nám dá i domů, ale tím to končí. Když se malá narodila nedali jí nic do vínku. Když jedeme k nim musím s sebou tahat hračky, plenky, jídlo protože u nich nic nemá a to tam jezdíme 2x do měsíce na jejich přání na víkend. O tom, že by neměli peníze to fakt není. Nedávno bratrovi mého manžela koupili auto za 150.000, při tom má daleko lepší auto než my a nemá rodinu jen přítelkyni a s ní rodinu neplánují. Mému muži řekli, tobě koupíme taky auto, ale "jen" za 80.000. Při tom nám s manželem stačí to naše co máme, tak jsme jim řekli, že bychom si raději za ty peníze dovybavili byt a na to se teda vůbec netvářili, prej byt máme pěkný, tak co bychom chtěli. Tak jsme jim řekli, že to nevadí, že si na novou kuchyn našetříme. Ale tak co nadělám, jsou to jejich prachy, at si s něma dělají co chtějí. My nouzí netrpíme. Akorát mi přijde strašně líto, jak moje mamka, ač moc peněz nemá, by se pro malou rozkrájela a druzí prarodiče mají peníze a maličké nekoupí ani blbou přesnídávku, když tam jedeme. Až na tohle si na ně nemůžu stěžovat, ale vidím, že i manžel je z toho dost smutný.
Máte to také některá takto? Nebo co si o tom myslíte? Děkuji za odpověď

ronda68
autor
13. čer 2016

@ronda68 Jinak kdybyste si mysleli, že nám něco přidali na byt nebo nám ho dokonce koupili, a proto jsou ted tak skoupí, tak to ne. Na částbytu jsem si našetřila sama ještě před tím, než jsem manžela poznala, a ted ho společně splácíme.

kika_21
13. čer 2016

Ano, také jsem musela tahat vše na děti s sebou, zároveň ale nic neočekávám-je to osvobozující a doporučuji to všem. Jinak i moje mamka se mohla pro vnoučata rozkrájet-už bohužel nežije.Tchyně až na výjimky je hodná a trpělivá.

somalicats
13. čer 2016

@ronda68 Myslím si o tom to, že prarodiče nemají žádnou povinnost cpát vám nebo vašim dětem peníze nebo dárky. To, že je jeden prarodič štědřejší než druhý, je jejich volba. Já osobně teda koukám spíš na to, jak se prarodiče k dětem chovají, jaký s nimi mají vztah, než přepočítávat, kolik kdo dal naší rodině. O tom to fakt není. Ostatně moje extchýně má sakra hluboko do kapsy, vždycky na ní bylo vidět, že je jí líto, že mé nejstarší nemůže dopřát tolik, kolik jí dopřávali moji rodiče (dokud ještě žil táta, máma na tom finančně teď taky už není úplně nejlíp). A já nikdy neřešila, co kdo může dát nebo kolik dal. Tohle vždycky posuzovala hodně moje ségra (a pořád to dělá), a když to vidíš u jiného, tak zjistíš (pokud nejsi stejná), jak je to odporné. Moje ségra hodnotí i to, v jaké hodnotě dostala třeba vánoční dárky a je schopná mi pak vyčíst, že ona mně dala dražší dárek než já jí. Je to prostě z mého pohledu hnus a sama to nedělám.
Ad auto, bydlení apod. Dám Ti jednu dobrou radu: nekoukej na to, co dostávají jiní. Hleď si své rodiny, neřeš, co byste mohli či nemohli dostat. Závist je strašná vlastnost a zkracuje život 😉.

kika_21
13. čer 2016

Závist ne, ale třeba já kdybych měla celkem 12 vnoučat, tak bych prostě koupila dětskou postýlku v bazaru, aby ten kojenec u mne nemusel spát na zemi-o penězích to není, spíš po té praktické stránce-aby tam měla vnoučata a jejich rodiče pohodlí. Co kdo kdy dostane, dostal atd. je mi jedno.

somalicats
13. čer 2016

@kika_21 U mojí máti stojí postýlka, kterou jsem kdysi koupila já, právě pro ty případy, kdy jsme u našich zůstávali déle. Teď ji postupně využívala a využívají všechna vnoučata, ať už z mé, nebo ségřiny strany. Nikdy by mě ale nenapadlo máti nutit, nebo jí vůbec říkat, ať koupí to či ono, abychom to tam měli, když přijedeme. Postýlku mám cestovní, vzhledem k tomu, že hodně cestujeme, tak není problém ji přihodit do auta, auto ji uveze a já nemusím řešit, jestli postýlka je či není. Totéž s hračkami - nechala jsem u máti ty hračky, se kterými si nejstarší už dávno nehraje, a prostě tam jsou. A zase - proč bych měla očekávat, že to máti nakoupí?
P.S. Kojenci na zemi nespí, můžou spát třeba s mámou v posteli... 😉

somalicats
13. čer 2016

Jinak mě napadá ještě jedna věc - píšeš, že prarodiče nekoupí ani blbou přesnídávku. A sneseš v opačném případě to, že třeba koupí takovou, kterou Ty bys svému dítěti nikdy nekoupila, protože například obsahuje palmáč nebo je pro Tebe z nějakého jiného důvodu nepřijatelná? Já se kolikrát ani nedivím, když čtu tady ty diskuse, že prarodiče radši nic nekoupí - když něco koupí, je to špatně, protože milion důvodů, když nic nekoupí, tak jsou lakomí.

japona
13. čer 2016

@ronda68 Nepřijde mi divne s sebou tahat vase hračky, plenky, jídlo. Pokud bych tam (jako vy) jezdila častěji, spis bych tam nechala karton plenek a pár hraček, ale nenapadlo by me to vyžadovat po nich.. Co dají jinému synovi, do toho je vám houby! Vám dají 80tisic a vám je to málo, protože druhému dají víc?! Pokud si s nimi rozumíte a malou mají rádi, budte ráda za to co máte.. třeba vás někdy mile překvapí🙂

kika_21
13. čer 2016

@somalicats No jo, to můžou, ale naše babička má pouze 1,5 lůžka a já se bojím, že kojence zalehneme. Zkrátka tam většinou nespíme-je nás moc a cestovní postýlka se fakt už do auta nepřihodí, není kam-ale já jsem stejně jako zakladatelka zkažená mojí mámou, která ráda šila na vnoučata, pletla a starala se, postýlku měla, já ji taky schovala, abych ji jednou měla.Nikdy jsem se o tom nezmínila, natožpak babičku nutit.

japona
13. čer 2016

@ronda68 Když jim tam třeba par plenek či presnidavek necháte, může se stát, že budou sami "doplňovat stavy". Je možné, že nic nekupuji, protože to nechtějí koupit blbě. Diskuzi o tom, jak příšerná tchyně nakupuje necertifikované hračky, málo vkusne oblečení a nedostatečne biojídlo je tu několik..

disfraz
13. čer 2016

@ronda68 Asi bych se taky víc koukala na to, jak se k vám chovají celkově. Jste tam dvakrát do měsíce, podle toho, co píšeš, nemáte vztahové problémy a mají vás přiměřeně rádi, nepomlouvají, nelžou o tom, jak se o malou nestaráte. Važ si toho.
My to máme doma tak, že si na malého vše kupujeme primárně sami. Upřímně, peníze nejsou všechno. Raději malé dovez, na co je zvyklá, a buď ráda za dobré vztahy.

marketnieuw
13. čer 2016

ja mam zase tchyni, ktera si k nim domu uplne vsechno kupuje. Takze mame vsechno naprosto zbytecne 2x. Tak to mi prijde jako vyhazovani penez. A kde je ta hranice co ano a co uz ne? Kazdy ji vnima jinak.
Nikdy me nenapadlo ji do toho kecat... Miluju ji a jsem vdecna, ze maji tak hezky vztah k detem.

vejulinka
13. čer 2016

U nas je to trochu podobné. Elince toho tchan s tchyni moc nedaji, na to jsem si zvykla, ale co me teda drasa nervy, kdyz přijedouk nam tak si tchyne ješte necha zabalit (obed, zakusek,buchtu...) sebou, kdyz jedem na objed my k nim tak mame porce jak pro vrabce, jedem domu hlady. V kuchyni na pulti maji mraky sladkosti, ale ty Elinka nesmí ty jsou dědy... Posledne ji tchyne dala nejaky leporelo po tatovi, prileti tchan a vynada ji ze se nezeptala, zda si tzo muže pujčit.... 😒

veri0007
13. čer 2016

@ronda68 já tě chápu i nechápu. Rodiče mého manžela jsou také majetnější a to oproti mým rodičům výrazně, nikdy však malou nerozmazlovali nějakýma kravinama. Jezdíme k nim také co druhý víkend, přesnídavky u nich jsou tedy vždy - ty jíme i my😀 jinak hlůavní jídla měla malá vždy vařené, ne skleničky, a svačinky většinou čerstvé ovoce. Nějak ani nevím co bych v tomhle čekala. Teď už malá jí to co my. Rozhodně si nemyslím, žeby prarodiče mali mít skříň narvanou plenama a hračkama. Tohle je opravdu na rodičích. My teda látkujeme, takže vozíme látkovky a hračky také své se kterými si malá zrovna ráda hraje. Prarodiče tedy pořídili akorát postýlku pro malou.
Spíše bych se zamyslela na důvodu toho daru auta?? Tohle my na MK nevyřešíme. To co jsi k tomu napsdala je jen z tvého pohledu a mince má vždy dvě strany. Nemyslím si že by to bylo o závisti jak se tu domnívají ostatní. Být na tvém místě, taky nad tím přemýšlím. Zároveň to ale chce být sebekritická, jestli ta chyba třeba není u vás.

rituska88
13. čer 2016

Máme to podobně, ale nejen co se týče darů, ale celkově vztahu k našemu synovi. Ale naučila jsem se to neřešit a netrápit se zbytečně, nemá to totiž cenu. Nepřepočítávám kdo nám co dal nebo nedal nebo kolikrát se o malýho zajímali naši a kolikrát přítelovi rodiče - je to totiž neporovnatelné a kromě toho je to jejich mínus a oni sami jednou možná pochopí, o co se ochudili. Pro mě je teda hlavní, jaký vztah k malýmu mají, resp. nemají. Neříkám, že nám nedali nikdy nic, ale jde o to, že absence vztahu k vnukovi nejde nahradit tím, že mu na narozeniny pošlu pětistovku. Ale chápu Tě, každý z nás ať chce nebo nechce, tak v duchu srovnává...A sama opravdu nesnáším, když lidé dělají mezi dětmi nebo vnoučaty takové rozdíly, často bezdůvodně, často možná taky nevědomky... Jde o to, naučit se to brát tak jak to je a netrápit se zbytečně něčím, co nemůžeš změnit, učit se být vděčná i za to málo a třeba si říct, že těm, kteří by se rozdali i z posledního, to Pán Bůh (jestli nějaký je) jednou oplatí třeba zdravím apod. a víc prostě neřešit. Nemá to cenu, netrap se, vím o čem mluvím 😉

jbzirafa
14. čer 2016

Taky bych neresila, že jeden prarodic kupuje víc, druhý min,právě z těch důvodů- aby to nebylo špatně, raději přidají peníze, hlavně, ze mají vnoučata rádi, to se nekoupí, nebo mohou čekat, ze si řeknete sami. U nás taky jedni každou chvíli jezdí s hračkami, oblecky, ani to po nich nechci, ale to jejich je první vnouce a tak chtějí zahrnout..až je mi to někdy nepříjemné, moji rodiče jezdi s prazdnou,u nich jsou hračky ještě po mně, a co koupí, to si nechají u sebe doma, aby to měli dispozici i pro ostatní vnoučata. Každý to má jinak nastavené, s materialnimi statky,zkuste poprosit, jestli by mohli koupit tuhle presnidavku, at máte u nich zálohu a nemusíte vše vozit.

kolibricek36
14. čer 2016

@ronda68 no nás bylo 6 a babi dávala všem stejně - až jsem odešla tak upřednostňuje sestru - dávala i jejímu manželovi a pak i pravnukům a prapravnukům - my děti zatím nemáme (dokonce jsou všichni proti abychom měli děti)- a můj manžel nedostal nikdy nic od naší rodiny - člověka to bolí, ale nic nemůže dělat - kdyby žila mamka, bylo by to jiné... ale já od manželovy rodiny dostávám dárky ... je to také nechutné mi dávají ale naše rodina jemu ne

zuzka_b2
14. čer 2016

No jestli tam travite dva vikendy v mesici, jite u nich, tchyne navari a jeste vam da domu...tak to je fura penez. Asi maji pocit ze vas takto podporuji dost. Bud rada, ze jsou na has hodni a rozumite si, materialni veci hod za hlavu.

ronda68
autor
14. čer 2016

@rituska88 Moc Vám děkuji za pěkný názor.

janickajana
14. čer 2016

Rodiče mého manžela nejen, že nám nic nedávají tak ani o nás zájem nemají. A to čekám jejich první vnouče. Jen když je potkáme tak se ptají co je nového jak se máme a kdy se nám to narodí. Naše rodina drží při spolu a tahle ( nechápu ) Mrzí mě to ze strany manžela že vidí jak to chodí u nás a u nich. Lidé jsou různí. Ještě že je k ničemu nepotřebujeme ☺

ronda68
autor
14. čer 2016

@zuzka_b2 Vždycky to tak není, většinou vaří tchýně, ale jednou za ten měsíc navařím i já. Děkuji za všechny názory. I když jak to čtu, některé z vás by mě ukamenovali za to, jací jsme. Nejsme vůbec závistiví, jen nám přišlo divné, že pokud nám peníze chtějí dát, musíme si za ně pořídit nové auto, které ani nepotřebujeme. Manžel má svého autačka miláčka a jiné nechce 🙂 V každé rodině je to jinak, ale u nás platilo všem stejným dílem. O peníze ale nejde spíš o princip. Klidně at si ty peníze nechají, stejně je ani nemame. Ani nevíte, jak by mi udělalo radost, kdyby jednou přišli a řekli, koupili jsme jen tak malé pro radost třeba knížečku. Jinak babička přesně ví, co malá jí. Mam to vždycky vyskládané v poličce v kuchyni a párkrát byla se mnou i nakupovat. Navíc babička je mladá nic ji netráí.. Ale to je jedno. Budu ráda za to, co máme. A pro všechny co mi tady píšou něco objemných dárcích, myslím si, že naše malá má tak čtvrtinu hraček co většina z vás. Tady nejde o žádný mamon, spíš jen o tu radost.

astyna
14. čer 2016

Naučila jsem se od nikoho nic neočekávat - ať už v chování, nebo ve věcech. Můj budoucí tchán dlouho na mé rostoucí bříško koukal s opovržením, nikdy se mě na nic nezeptal, vnuk podle něj byl neoficiální, protože byl před svatbou (ikdyž ta už byla plánovaná taky). Po narození našeho syna se to ovšem změnilo - i jeho přístup ke mě. Díky bohu, jinak bych si asi přítele nevzala 😖

Před narozením mi moje máma v důchodu co chvíli něco kupovala, přítelovi prarodiče nám pořád zase podstrkávali peníze (a to nemalé, na Vánoce třeba 20.000 Kč, k narozeninám každému 2000), partnerovi rodiče nic, až po narození - postýlka u nich, nyní přijeli s ohrádkou, nebo nám koupili celkovou výbavu oblečení do 3 let prcka 🙂vše je to z bazaru a taky mě mrzelo, že nám řekli, že nekoupí novou, protože je drahá a pak koupili mladší dceři koně za nemalé peníze...Prostě oni to tak mají a dříve mě to taky mrzelo, i to, že chtělí, abychom přijeli a pak si malého ani nevšimnou.

Tak jsem to změnila a jezdím jen tam, kde nás chtějí a to doporučuji i tobě 🙂Netrap se nad lidma, život je na to dost krátký.

mr_falko
14. čer 2016

mne tohle prijde naprosto normalni a ja bych teda 100x radeji fungujici, milujici prarodice nez nekoho, kdo detem vecne neco podstrkava a kupuje...

eficenka
14. čer 2016

@ronda68
taky to tak máme a neřeším to.. moje maminka moc penez nemá, ale holčičkám pokaždé koupí nějakou drobnost a na vánoce a narozeniny fakt šetří a dá jim co opravdu potřebuji - novou rostoucí židličku atd...
a tchán, který si s penězma snad utírá i nos, jezdí xkrát za rok na dovolené, tak od něj dostala na vánoce použitý dětský notebook 😀 pěkně poškrábaný.. no nic, jeho věc, však ony to děti až budou starší pochopí a poznají samy...

mr_falko
14. čer 2016

@eficenka pochopi a poznaji samy? A co? Ze si deda za celozivotni drinu chce uzivat? Nevim, kolik je holcickach, ale jetej funkcni notebook na nauceni a hrani her staci, ne? Deda nema povinnost neco davat a Vy bohuzel nemate pravo neco ocekavat....

ronda68
autor
14. čer 2016

@astyna Máte pravdu 😉

ronda68
autor
14. čer 2016

@mr_falko Ale vždyt ano my jsme rádi, jen říkám, že malá hloupost jednou za čas pro radost by nikoho nezabila, nemluvím o věčném podstrkování. Asi pro to, že já taková jsem. Občas manželovi, nebo on mě něčím malým kytkou, čokoládou obdaruje. Neteři, prckům od kamarádek nějakou tu drobnost také přineseme. Prostě jen tak pro radost, že věnuješ svým blízkým pár minut v roce času, když jim s láskou něco malého vybereš a víš, že uděláš radost a nejsou to ani narozeniny ani svátek ani Valentýn ani nic jiného. Na tom není nic špatného. Ale jak některé maminky píšou, nelze srovnávat a je osvobozující nic neočekávat. Jenže, jak si to narvat do hlavy 🙂)

mr_falko
14. čer 2016

@ronda68 jo,to je tezky, to znam a trva to dlouho nez to do lebky dostanes 🙂 🙂 🙂 Ale celkove se to hodi do zivota a kdyz to dobrej pojmes, vrati se ti to nespocetnekrat. Drzim pesti 😉

zuzineckah
14. čer 2016

@ronda68 já tě chápu, některé uživatelky tady rády mudrují o tom, co by nechtěly a jak to mají ony, jak by nikdy nic nechtěly a jak to NENÍ ničí povinnost, byť tak otázka nestála, ale to už k MK patří 😉 Myslím, že tady nikdo nepsal nic o povinnosti, kdo chce pochopí tvůj příspěvek, kdo nechce nepochopí a jede si svou za každou cenu 😀 s tím si hlavu nelámej 😉

Lidé jsou různí, tví tcháni tedy obzvlášť, ale ani tak ne ve vztahu k vnučce, ale spíš asi obecně k penězům. Mě přijde zcela nelogické a padlé na hlavu cpát děcku peníze a zároveň mu nařizovat, co si má za ně koupit 😕 Nějak nepobírám logiku toho kroku... Když budu chtít dát dětem peníze, tak jim je prostě dám, maximálně řeknu třeba něco o tom, že by je mohl využít třeba na doplatek auta (kdybych věděla, že ho jde kupovat), nebo u vás na kuchyň, ale abych to vázala na konkrétní věc a přesto vlak nejede - to opravdu nechápu. Mě by to bylo jedno, jeďte si za to třeba na dovolenou 😉
U nás babičky kupují přiměřeně příležitostem a finančním možnostem, samozřejmě. Nikdy jsme si o nic neřekli, ale při narození dostal syn o obou nějakou kačku (je to zvyk), u tchyně má postýlku, kterou ona koupila a taky spoustu hraček (taky její iniciativa), když ví, že má rád ovocný jogurt, vždycky ho v ledničce u ní najde 🙂 To není o tom, že MUSÍ, nebo že to my očekáváme, to o tom, že ONA chce, dělá jí to radost. Naši taky rádi udělají příjemné zázemí dětem, byť tam nejezdíme bohužel tak často kvůli vzdálenosti. Dárky jsou samozřejmost, která kdyby jim byla odepřená, tak se snad i urazí 😅
Nicméně, brala bych tchány jako fakt, resp. jejich přístup. Ono nemůže být vše dokonalé a pokud si jinak rozumíte a vnučku milují, tak bych se přes to přenesla a užívala si rodinnou pohodu. I kdyby to pro mě znamenalo náročnější logistiku 🙂

evaamy
14. čer 2016

Ahoj, chápu, že se cítíš ukrivdena. Důvod, proč tchanovci sponzorují jednoho a šetří na druhém, ti neprozradím. Protože nevím. Ale musíš to respektovat, ve vlastním zájmu, zbytečně by ses uzirala.. Ake tahle rodinná nespravedlnost se děje často. Naši třeba dotují mojeho brachu. Ale mě to nevadí, protože je to jejich věc a já se mam dobře i bez jejich peněz.

trulen
14. čer 2016

Ahoj, tohle asi nikdy nepochopim. Mit dite je snad rozhodnuti rodicu. Neocekavam v mem veku, ze mi budou rodice financne pomahat s detmi. Pises, ze maji vnucku moc radi a chteji vas vidat, tak v cem je problem? Jsem zvykla brat vsechny veci pro deti z domova, aspon mam jistotu ze budou mit vse na co jsou zvykle...