Přítel nechce dítě. Máte nebo měly jste někdo stejně?

katerina130o
27. srp 2021

Ahoj holky, už se asi potřebuji vypsat .
Nemám žádné kamarádky a s přítelem už se o tom i bojím mluvit.
Je mi 21 a přítelovi 25. Oba pracujeme.
Jsme spolu přes 4 roky. Máme psa, bydlíme v bytě .
A jde o to, ze už jsem začala chtít dítě.
Přítel má hodně kamarádů- stejně věkově co už děti mají nebo čekají. A musím podotknout, že spolu byli třeba teprve rok a už do toho šli.
A přítel o dítěti nechce ani slyšet. Možná si řeknete,že jsem mlada, ale já už to tak proste cítím. Jsme spolu dlouho a chci náš vztah trochu někam posunout .
Přítel mi řekl, že kdybych otěhotněla neplánovaně tak, že by jsme to spolu zvládli.
Antikoncepci neberu už cca 3 roky . Když jsme se naposledy bavili o dítěti, řekl mi, že se nedokáže přenést přes to, že by byl otec . A mě to strašně bolí. Kolegyně v práci mi říkají, že mu mám dat čas a furt o tom nemluvit. Jen že já vím, že když o tom nebudu mluvit on s tím sám nepřijde.
Jinak peníze našetřené máme,bydlení taky. Nevím proč nechce. Setkal jste se tady s tím někdo? Už nevím co mám dělat .

mimi1004
27. srp 2021

Dej mu čas. Dítě musíte chtít oba, prostě až to přijde i na něj, tak do toho půjdete. V práci mají pravdu, nemluv furt o tom a netlač na něj. Jak víš, že za rok, za dva s tím nepřijde sám? Tímto ho akorát odradíš.

andelka
27. srp 2021

A co napřed svatba?
V 25 je na dítě opravdu mladý. Nevím v jaké žijete sociální bublině, že vaši vrstevníci mají nebo čekají děti, ale je to fakt dost brzo. S přítelem, a pokud on na otcovství se ještě necítí, bych si dítě nedělala. Dej mu čas. Jste fakt hodně mladí.

marcicek84
27. srp 2021

@katerina130o a vezme si te,ja bych nejdriv resila svatbu az pak dite,pokud te ani nepozadal o ruku,proc ho tlacis do decka neni nic horsiho nez nevyzraly otec,ktery neni pripraveny a pak doma.s nici nepomuze...pockej,jeste 3-4 roky,nic ti neutece...

izzylka
27. srp 2021

Čím víc o tom budeš mluvit a tlačit na něj tím víc se šprajcne. Ona je to náročná situace i pro chlapa....z něho se stane pak ten hlavní živitel rodiny, ten co bude platit většinu věcí a bude to muset zvládnou, pro některý chlapi je to fakt těžké, ta představa, že na něm budou prostě všichni závislí 🤷🏻‍♀️
A o to více je to děsí, když denně poslouhají, jak o tom ženská furt mluví 🤷🏻‍♀️

michaela666
27. srp 2021

Dej tomu čas. Možná za rok/ dva dojde s tím, že je připravený. Zkus seberealizovat jinak. Je spoustami věcí, která se s miminem dělá těžko, třeba bys je chtěla zažít. Budeš mít krásné zážitky, vzpomínky a až přijde dítě, nebudeš mít pocit, že jsi něco nestihla.

levandule_k
27. srp 2021

V 21 si mladá, čas máš, to je dobré. Já bych teda napřed chtěla svatbu, to je také životní posun a dítě až po svatbě. Já jsem partnerovi (teď už manželovi) na rovinu řekla, že jestli chce dítě bez svatby, dám svoje příjmení a opravdu nebudu na poslední chvíli řešit svatbu, aby to bylo všechno ok.
Sama bych se napřed zamyslela, jestli to dítě chci, protože opravdu chci mít děti, nebo je to nějaká kompenzace, např. abych nebyla sama, chci ho jen kvůli tomu, že ho má okolí.
Nutit bych ho nenutila, ale asi bych se zamyslela nad tím, jestli mám nějaký limit, kdy budu ještě čekat a kdy odejdu. Když odmítá dítě teď, abych nečekala dalších 15 let než do zraje, ale čekat rok je ok.

madbetka
27. srp 2021

Já ti rozumím, v tomhle věku jsem taky začala pomalu chtít miminko, ale nebyly na to ještě úplně vhodné podmínky. Ve svých 21 letech jsem se vdávala (po 6 letech chození) a miminko přišlo, až když jsme oba chtěli a věděli, že jsme připravení se o něj starat. Což bylo o dva roky později, rodila jsem, když mi bylo 23 (manžel je stejně starý).
Dítě není něco, co by si člověk měl pořizovat, když chce "posunout vztah někam dál". Protože mít dítě není jenom krásné, je to taky docela náročné a vztahem to může pěkně zamávat. Jestli potřebuješ posunout vztah, zaměř se na vztah, ne na dítě. A ono postupně přijde, neboj se 🙂

sirinfirst
27. srp 2021

V 25 je chlap na dítě ještě dost mladý, ze zkušenosti se na to kamarádi cítili kolem třicítky (ale jsme vysokoškoláci, takže ve 25 teprve skončili školu). Posouvat vztah dítětem je dost ošemetná záležitost. Dítě vztahem dost zamává, takže nejdřív to chce mít ho opravdu silný, bez potřeby nějakých posunů 🙂.

cinam
27. srp 2021

Já jsem se svým mužem od mých 20 a jeho 26 let. To říkal, že se nikdy neožení a nebude mít děti. Brali jsme se, když mi bylo 28, teď je mi 33 a máme dvě děti 😊 podle mě je prostě ještě moc mladý a časem na to třeba bude koukat jinak. Ale samozřejmě jsou i tací, kteří názor nezmění

maxulekapcule
27. srp 2021

Uprimne, muj expritel se stal otcem v 25ti, s tim rozdilem, ze me uz bylo 29. A opravdu, u nej to bylo prilis brzo, ted ma 30 a zda se, ze jeste neni pripraven ani na to druhe

mourovatakocka
27. srp 2021

@katerina130o Kdysi dávno, bylo mi zhruba jako tobě, se mě gynekoložka ptala, jestli už plánuju děti. Řekla jsem, že bych chtěla, ale manžel momentálně neví, jestli vůbec chce mě (krátce nato jsme se rozvedli). No a doktorka, starší paní, se na mě podívala a řekla, že někdy není špatné vyměnit manžela.
Kdybych se tímhle řídila s dalším přítelem, nemusela bych jeho "ještě se na to necítím" poslouchat osm let.
Někteří chlapi potřebují dozrát, je to konec konců rozhodnutí s velkým R, já jsem staromilec a raději svatbu a pak děti. Někteří chlapi nedozrají snad nikdy - ani můj exmanzel, ani ten dlouholetý přítel ještě děti nemají a to už je panečku let....

andelka
27. srp 2021

Podle mě je jen málo mužů, kteří jsou schopní být v mladém věku otci, a pokud ano, tak převážně ti, kteří k tomu sami dospěli a dítě si přáli (ano, mnohdy může být zralejší a zodpovědnější muž v 25 než ve 40, ale to už je indiviuální záležitost). Manžel se stal otcem ve 22 (ne se mnou), a nebyl na to připravený, a říká to i dnes, s odstupem 15 let a s tím, že druhé dítě máme spolu v 35 (byl připravený dřív, ale nešlo to). Vynutit si dítě je blbě, ať je chlapovi 25 nebo 40 prostě. Musí k tomu dospět aspoň obecně sám. Biologické hodiny a rozněžňování nad miminky a bříšky chlapy míjejí, ale obecně ví, jestli a kdy jsou ochotní se rozmnožit. A tedy aby to k něčemu bylo. Otcem, který se nezajímá umí být každý kdykoliv že jo. Ale to asi nechceš.

klokanka31
27. srp 2021

@katerina130o A mluvili jste někdy o svatbě? Aby to nebyl takový ten co nechce závazky...

andelka
27. srp 2021

@klokanka31 a bylo by to špatně? Kluk v 25 prostě bydlí s přítelkyní. Na závazky se ještě zdaleka nemusí cítit. Hlavní je, aby jí nekecal, ale byli k sobě upřímní. Ne málo vztahů, které začaly v hodně mladém věku nevydrží, a není to nic zvláštního. Lepší se do ničeho nehnat, než být v 25 rozvedená s dítětem.

katerina130o
autor
27. srp 2021

@sirinfirst . Rozumím přítel už pracuje 7 let 🙂 a je i dost šikovný, vše si udělá sám . A už dřív jsme se bavili o dítěti. Podmínkou bylo bydlení a to máme, řekl mi , že si nejdříve zkusíme jaké to je vůbec bydlet samy. Zda zvladneme vše finance atd. Vše zvládáme. Já pracuji už také nějakou dobu v Nemocnici. Starala jsem se vždy o mladší sestru . Proste to tak cítím. Ale mám strach, ze proste dítě on chtít nebude nikdy . Má starší sestru který bude 30 let a ta dítě nechce nikdy . A bojím se, aby nebyl stejný,jako ona .

katerina130o
autor
27. srp 2021

@andelka ze zacatku to bylo, ze až budeme bydlet tak se pokusíme o dítě. Strašně dlouho jsme sháněli bydlení- v téhle době je proste vše drahé a rozhodne jsme nechtěli zůstávat u rodičů, ale proste se už osamostatnit. Já ho miluju a vím, ze i on mě. Ale vzdy když začne tahle debata řekne mi ze o tom začne přemýšlet a ze když to budeme zvládat takže proč ne , pak na to přišlo , ze si chce užívat a teď ze se nedokáže smířit s tím ze by byl otec 🙂 .

andelka
27. srp 2021

@katerina130o jak dlouho spolu bydlíte? A fakt, co svatba napřed? Netlačila bych ho do dítěte, když nechce. Ve svém věku má právo se na to necítit. I na to, že se na to necítí, ani když už spolu bydlíte. Není nic špatného spolu dýl žít, a užít si to,když jste na to čekali a konečně se povedlo. Dítě budeš chtít ještě x let, ale když si to prosadíš aniž by on chtěl, tak hodně pokazíš. Jste hodně mladí, nehledě na to, jestli už pracujete, žijete spolu..kam tak spěcháš?

levandule_k
27. srp 2021

To chce vědět, přesnější, hlubší důvody, proč se nedokáže smířit s tím, že by byl otec, co definuje pod poj memem užívat. Jsou lidi, co žijí aktivně i s dítětem a jsou lidi, co si neužívají život ani bez dítěte.
Jenže bavit se na toto téma, které je pro něj citlivé je těžké, protože to někteří chlapi berou tak, že jsou pod tlakem už jenom, když se to téma otevře. Navíc udržet to ve věcné rovině, bez nátlaku, manipulace, křiku, hádky, také není úplně jednoduché.

andelka
27. srp 2021

@katerina130o a mluvili jste o tom konkrétně? Ví, proč sestra nechce dítě? Čeho on se bojí, na co není připravený? Sestře je teprve 30, nikde není řečeno, že nezatouží po dítěti za 5 let. Já jsem třeba vyloženě hodiny a touhu necítila nikdy extra, a to jsem měla do 30 děti dvě, a zvládla jsem to, miluju je. Jediné dítě vyloženě vytoužené bylo to třetí,v 35, to už jsem i ty hodiny slyšela mlátit.

michaela666
27. srp 2021

@katerina130o Pro chlapa je to hodně složité uvědomit si, že je na něm životně závislí bezbranný človíček. V mnoha případech to není o tom, že by ženu nemiloval a nechtěl dítě, ale spíš strach. Můj manžel má 28, miminko jsme chtěli a stejně když to přišlo měl strach, aby nás zvládl uživit, malé nic nechybělo a nemusel mít 2 práce. Promluvte si na rovinu, kde je problém, jak to vidí do budoucna a pak to nech odležet.

madbetka
27. srp 2021

@katerina130o A on nechce dítě nikdy nebo nechce dítě teď? To je totiž veliký rozdíl a je potřeba si o tom otevřeně a upřímně promluvit. A domluvit se, jak zhruba by měla vypadat vaše společná budoucnost.

katerina130o
autor
27. srp 2021

@levandule_k právě že není, vždy když o tom začnu, on se naštve odsekává mi a je zle. Pak se spolu nebavíme a vždy stejně nakonec přijdu já s tím, že mě to mrzí. Mě proste vadí i to , že nemám žádné kamarády, abych si o tom s někým mohla normálně promluvit . Protože jinak to držím furt v sobě a není to dobrý a přítel mi s tím moc nepomáhá .

andelka
27. srp 2021

@katerina130o asi už mu to leze na nervy.
Proč nemáš kamarády? Nechceš dítě tak trochu kvůli tomu právě? Třeba se přítel bojí, že na něm budeš závislejší o to víc. On asi kamarády má, a život v tomto věku si představuje trochu jinak no. Nedivím se. Co spolu děláte? Jak se bavíte, jak trávíte čas? Nenavštěvujete ty jeho kamarády s dětmi? Třeba by ti pak i spadly růžové brýle ohledně toho, jaké je mít dítě.

katerina130o
autor
27. srp 2021

@andelka ono to je těžké, jeho sestra ani nepracuje nasla si manžela který ji řekl, ze nemusí do práce a ze ji uživí. Ona je strašně závislá na tchýni a dítě proste nechce . Já a ona si spolu vůbec nerozumíme. A pak je opak - má i bratra - je z dvojčat a ten už by třeba miminko chtěl 🙂 já proste jen nedokážu pochopit, jak to, že někdo je s někým tak krátce a hned ví, že jen ten pravý/vá. Na jednu strašně mě to prostě mrzí .

klokanka31
27. srp 2021

@andelka Copak 25 je tak děsně nízký věk? My se s manželem brali v 25.

andelka
27. srp 2021

@katerina130o Kde bereš, že ví, že je to ta pravá? Třeba naopak moc nepřemýšleli, nebo se on nechal ukecat, tak jak tvůj odmítá. A někdy je to prostě náhoda. Někdy vyjdou vztahy, kde se znali krátce (v rodině máme případ, kdy se znali fakt asi 4 měsíce a otěhotněla, a jsou spolu dodnes, už 12 let a spokojení), a někdy nevyjdou ty, kdy spolu 10 let žili.

andelka
27. srp 2021

@klokanka31 ano, poměrně jo. Já se taky vdávala v 24, ale jednak jsem byla jedna z prvních, a jednak to byla blbost (ale to vidím až zpětně). Je to samozřejmě individuální, ale obecně, 25 je na chlapa ještě dost málo, a nedivím se, že závazky v té době ještě nechtějí.

klokanka31
27. srp 2021

@katerina130o Z toho co píšeš tak mi přijde že se jen vytáčí 🤔

gracinka7
27. srp 2021

@katerina130o já bych si s ním zkusila promluvit o tom, jak si to představuje v budoucnosti. Pokud svatbu a děti chce, dala bych mu čas. Jestli cítí, že by byl radši děti neměl, asi bych hledala štěstí jinde.

marcicek84
27. srp 2021

@katerina130o a co si pomuzes,kdyz ho k tomu dotlacis,budes mit decko nebo dva a s chlapem se to rozpadne,pac na to nebyl pripraveny a ty pak vecne budes treba socialni pripad?