icon

Problém ve škole. Jak byste to řešily Vy?

22. lis 2019

Ahoj holky, dneska mě volala ze školy třídní ucitelka že dcera(5trida) postupně za nějakou dobu prodala holce ve škole sliz za 2000kc ( jen uvedu že ten sliz na škole holky prodávají ve velkém, doma ho udělají a pak mezi sebou prodávají) Věděla jsem že ho prodává ale nikdy jsem u ní takovou částku nevidela. Dcera mě řekla že ten sliz ta holčina po ní chtěla mockrát vyrobit. V pondělí jdeme s manželem do školy a budeme to řešit. Jen jsem se chtěla zeptat jak by jste takovou situaci řešily? Jen chci říct že dcera není žádný vylupek, od první třídy má vyznamenání. Doma máme dobre vztahy a ve škole s kamarády taky vychází dobře. A neschází ji nic, vše co potřebuje má, sliz vyrabela a prodávala proto že to prej dělaly i jiné holky tak mě to řekla.

Strana
z6
klea81
22. lis 2019

@vitezove tak spolužačka dcery si sama nakoupila materiál, ocenila a prodala, proč by si to nemohlo obstarat samo dítě, když má kapesné?

klea81
22. lis 2019

@zelenaesmolda třetí třídy

vitezove
22. lis 2019

@klea81 upřímně, když bych koupila obří lahev lepidla a obří lahev dalších věcí... tak bych měla i teď trochu problém to dobře nacenit, když z toho pak vznikne těch slizů x. Tak jestli to dokáže malá holka, tak je teda dobrá. Ale myslím si, že je to spíš výjimka. A ve třetí třídě jsem měla kapesné tak stovku. Jestli někomu rodiče dávají nějaké tisíce, tak se pak nemůžou divit, že to dítě utratí.

betelgeuzz
22. lis 2019

Já vidím chybu na obou stranách. Mně by se nelíbilo, kdyby dcera takhle obchodovala. Vím, že se to tak dělá, jednou je to sliz, jednou pletené náramky, ale nepovažuji to za správné. Klidně bych se zeptala, jestli o tom učitelé věděli, že k tomu dochází a proč se to neřešilo hned.
Druhá věc je, kde třeťačka vezme 2 tis, které utratí, aniž by si toho rodiče hned všimli. A taky kdo ví, jak to bylo. Měli jsme případ v rodině, kdy spolužák synovce měl v pokladničce tisíce, ale nesměl je za nic utratit. Tak pak jednou vzal tajně tisícovku a se synovcem to chtěli vložit jako kredit do nějaké hry, ale to šlo jen přes účet a nikoho nesehnali, tak chodili do obchodu a společně to projedli. Rodiče kluka zjistili, že mu peníze chybí a kluk nepřiznal, jak to bylo, jen, že je dal synovci, a ti naběhli na synovce. nakonec se to vysvětlilo.
Takže já bych si sypala popel na hlavu, že mi dítě kšeftuje ve škole, ale nic bych nevracela, kdo ví, kolik utratila za slizy a kolik někde jinde.

zelenaesmolda
22. lis 2019

@betelgeuzz
me na obchodovani v malych castkach neprijde nic spatneho,deti se aspon nauci jak hospodarit s penezi 🙂

sinicka
22. lis 2019

@zelenaesmolda ale rodice by o tom meli mit prehled. Co dite koupilo, za kolik a kolik vubec ma peněz. A ve skole by se to dit teda nemelo

betelgeuzz
22. lis 2019

@zelenaesmolda na to slouží školní jarmarky, kde je to po kontrolou, nebo školní projekty. Tohle kšeftování o přestávkách mi v pořádku nepříjde.

hojda
22. lis 2019

Náš mladej taky přijel ze školy v přírodě v první třídě s tím, že si koupil od spolužáka jednu žvejku za 100,- a nebyl sám. Tak jsem to řekla mamince kluka, peníze vrátili a ještě jsme se tomu všichni zasmáli.

zelenaesmolda
22. lis 2019

@sinicka
ano,meli by mit prehled.ale to,ze ho nemaji je jejich problem.

sinicka
22. lis 2019

@zelenaesmolda no a prave proto bych být zakladatelkou nic nevracela.

hojda
22. lis 2019

@sinicka U nás máme ve škole dítě ve střídavé péči, které si rodiče dost kupují drahými dárky a kluk pak třeba vymění drahé hodinky za úplnou blbost a rodiče nikdy nic nepostrádají......

zelenaesmolda
22. lis 2019

@sinicka
tak nevime jak to bylo jestli treba penize nevzala a jim ted fakt nechybi,je to blba situace.

klea81
22. lis 2019

@betelgeuzz proč by se ti nelíbilo, že dcera obchoduje? já bych byla pyšná, že si na sebe umí vydělat už v páté třídě 😇

betelgeuzz
22. lis 2019

@klea81 protože jsou to děti, nedokážou posoudit, co je moc, co málo. To, že to druhá koupila draze je její blbost, ale na druhou stranu zase vyčůranost dcery zakladatelky. Je to v podstatě lichva, kterou dělala se souhlasem maminky. Lepší těmto věcem předcházet a učit děti třeba těmi jarmarky.

kristyn.g
22. lis 2019

Nezlob se ale za každou cenu neuznat chybu.... Dítě ve 3 třídě tomu nerozumí, možná to dělalo aby bylo oblíbené nebo nebylo sikanovane. Určitě tolik peněz by obchodovat děti ve škole neměli. Neřeknu koruny ale tisíce ? To když má měsíc 20 školních dní to každý den stal sliz stovku.... V páté třídě už by měla chápat že to není v pořádku a neverim, že ji to ani nenapadlo že už je to nějak moc...

klea81
22. lis 2019

@betelgeuzz tak já nevím, moje dítě chodí do 3.tridy a není to žádný negramotny pitomeček 🙄má své peníze a nakládá s nimi, jak uzná za vhodné... děláte jako by prodala jeden sliz za 2000,co když jich bylo 100 ks? To už by pak asi lichva nebyla, že...

petrasipkova1
22. lis 2019

@zelenaesmolda tipla bych si, ze si zlikvidovala kasicku a pak to prasklo. 😬

eithelwing
22. lis 2019

No, není to šťastná situace, dcera si z toho vezme ponaučení, že někdy je treba dbát i na rozumové schopnosti kupujícího. 🙂

Každopádně jako učitelka bych se podivila i nad tím, jak tretacka mohla nosit takové obnosy do školy? Po jakých částkách, že si rodiče ničeho nevšimli? To mě docela zaráží.

Řekla bych, že to bude především o domluvě mezi vámi rodiči. Tak snad to proběhne v klidu!

autor
22. lis 2019

@petrasipkova1 přesně tak mě to popsala ucitelka

betelgeuzz
22. lis 2019

@klea81 to má doma varnu? Jestli to bylo 100 slizů, tak už je to pravidelná výdělečná činnosti a měla bý mít na to živnostňák, EET a odvádět daně 😉 Přeháním, ale jestli chce dítě obchodovat, mělo by vědět, co všechno s tím souvisí.

leneee
22. lis 2019

Tak pokud pisete,ze to ve skole jede ve velkem, neni vina na strane vasi dcery, ale je to nejake to davove silenstvi a v tom nejede jen ona sama a jedna tretacka... takze bych zkusila apelovat na pouceni ve skole-o hodnote financi, o moznosti sporit a investovat,... da se z toho udelat pekne tema na pouceni... tam bych to i smerovala jako zaver pro druhou stranu (ne vracet tretacce penize do kasicky). A jinak dceri bych vysvtelila,ze ty male deti jsou jeste financne mene gramotne,ze nechapou,ze davaji moc za blbost a to si ani dcera asi neuvedomila,na druhou stranu take, ze proste takovyto preprodej neni podle pravidel,ale nezlobila bych se na ni,ani netrestala... spis by mne zajimalo,co s odmenou udelala 😉

ewkad
22. lis 2019

Můžu se prosím zeptat... Jestli jsem správně pochopila a orientuji se... Dcera začala vyrábět sliz, prvotní suroviny nakoupila za svoje uspořené peníze/či vlastní úspory. A pak sliz prodávala a za vydělané peníze si nakoupila další suroviny a dál prodávala? A vám nebylo doma divné, kde bere peníze na další výrobu? Nebo kam se poděly ty údajné 2000... Mně osobně zaráží na jedné straně, že jedno dítě nakoupí za 2000 a rodiče si nevšimnou, ale na druhou stranu i že to druhé dítě si vydělá 2000 a rodiče to nezaznamenají. Zvlášť pokud je to pomalu měsíc. Beru to tak, že pokud z toho dcera nic neušetřila tak asi taky bude problém s hospodařením s penězi jak u mladší kamarádky. A fakt mě zaráží jaké množství slizu nebo cena musela být, aby se to vyšplhalo až na takovou částku. 😲 Jinak já osobně bych se chtěla sejít s rodiči i učitelkou. Slyšet názory i druhé strany, vracení peněz v plné výši není asi úplně reálné, když vaše dcera do slizu investovala, ale určitě ne celou částku. A určitě by byla dobrá nějaká dohoda i se školou a dětmi o obchodování s věcmi. ;)

klea81
22. lis 2019

@betelgeuzz tak moje děti třeba eet znají 😇

betelgeuzz
22. lis 2019

@klea81 tak to je super 🙂 A myslíš, že to tak mají všechny děti v jejich věku?

makronka222
22. lis 2019

Ja nechapu proc tohle nevyresi skolka/ucitelka, kdyz v tu dobu co jsou ve skolce, za ne ma zodpovednost? Proc si to v kabinetu s ridou nevyresej mezi sebou. Pak se z toho na schuzce s rodici udela jeste vetsi afera, nez to vlastne je

marcicek84
23. lis 2019

Nevidim nic spatneho na tom,ze dcera neco vyrobina pak proda,je z ni dobra obchodnice,za me na pochvalu.Ja prodavala nalepky,krecky,morcata a ekonicky smer me zivi dodnes.Pokud to neni jediny pripad ve skole,kdo neco prodaval je vina skoly a i ucitelek,ze to detem nezarazily hned v pocatku.To je stejne jak by si rodice zakyne 3. tridy sli tezovat do obchodu,ze jejich dite utratilo 2000 Kc za neco co uz zjevne snedlo nebo rozdalo,taky by jim nikdo nic nedal.Takze ne,za me je chyba u rodicu divky ze 3.tridy,ze ji daji k dispozici 2000Kc na utratu nebo ji ten sliz nekoupi v obchode na min.Za me bych nic nevracela,ze slis je prodany a rozdany a ze to je vec,ktera se vratit neda,jenom bych rekla ze vase dcera byla poucena o tom,ze ve skole nic prodavat nema a ze ocekavam od skoly aby to teda zarazili na vsech frontach a at v te skole neprodava nic nikomu zadne dite.To,ze svuj problem,ktery neresili prehazuji na vasi dceru,ktera je nezletila mi prijde fakt sproste a to bych take rekla rodicum te tretacky,ze skola to mela resit hned v pocatku,ale neresila a ten problem tam trva delsi dobu a ze je nepravdepodobne,ze o tom ucitele nevedi.Dite v 5.tride nema rozum,stejne jako dite ve 3.tride. Tohle bylo zasadni pochybeni skoly.

verunka11221
23. lis 2019

Chyba na vsech stranach. Vy jste mela dceri zakazat obchodovani hned jak jste to zjistila. Rodice mladsi holcicky meli kasicku ohlidat, nechat 2000kc diteti je nerozum. A na konec je tu skola. Co jako dela dozor o prestavce? U nas se o prestavce museli nechavat otevrene dvere aby ucitel mohl kdykoliv nakouknout. Neverim ze by nekdy nekoho nenacapali. Ja bych nic nevracela. Nikdo nemuze potvrdit ze to tak opravdu bylo, treba to ta mala utratila nekde v krame za blbosti. Jinac rozhodne bych to nesvadela na patacku. Dite ve treti tride by uz melo nad penezi trosku premyslet. Si pamatuju ze ve treti tride jsme se skolou chodili na bazen kde byl malej bufet a cela trida jsme premysleli jestli sladkosti co prodavali nejsou drahy a kdyz zdrazili tak byla dalsi debata.

klea81
23. lis 2019

@betelgeuzz ne určitě nemají

marcicek84
23. lis 2019

@verunka11221 ano mozna chyba na vsech stranach ale jako rodic kdyz slysim od ditete sliz ve skole prodava kazdy nabude dojmu,ze to ucitelky maji pod kontrolou...nenapane me,ze to neresi a uz vubec ne,ze pak z toho budou obvinovat starsi dite,ze melo mit rozum.Proboha rozdil 2 let neni nic,navic proc by starsi dite melo byt perzekuovano za chovani vetsiny,to mladsi opravdu nemelo mit pristup k tam velke castce a pokud tu catku vzalo tajne rodicum opet za to to starsi dite nemuze ale je to problem rodicu a maldsiho ditete.Proste nejak nevim proc ma mit problem jen nezletily zak 5.tridy.Problem ma skola a ucitelky,ucitelky nsou dospele a maji mit rodum ani jedno nezletile dite mit rozum pochopitelne nemusi,jde o dite.Takze problem maji ucitelky co to nezarazily na pude skoly a ta tim nazorem bych si stojim a klidne bych sla az za reditelem skoly,ze to byla jejich zodpovednost s tim neco delat.Min. mohly upozornit do zakovske formou poznamky prodava sliz,na pude skoly to je neprijatelne,ale ani to se zjevne nestalo,jako rodic prece nemuzu reagovat na neco co skola schvaluje.

No a uz vubec bych nepristupovala na nejakou konfrontaci s eodici jineho ditete.To prece neni vasi chyba,kdyz se to delo ve skole.Fakt masakr tohke to,byla bych pekne nasrana a udelal nejake coro moro ale v reditelne.

hankaviki
23. lis 2019

@marcicek84 takže učitelům ke všem jejich povinnostem má přibýt ještě kontrola nad obchodováním se slizem o přestávkách?

Strana
z6