icon

Problémy s partnerovým dítětem: Jak zvládnout víkendy?

anonymnii
23. čer 2023

Ahoj všem,

chtěla bych se podělit o svou zkušenost s partnerem, který má dítě z předešlého vztahu. Před rokem jsem poznala super chlapa, vše bylo zalité sluncem, nikdy předtím jsem lepšího nepoznala. Řekl mi, že má sedmiletou dceru z předešlého vztahu, kterou si bere ob víkend.
Vzhledem k tomu, že jsem nikdy neměla chlapa s dítětem a já sama děti nemám, tak to pro mě bylo nové, ale nijak mě to neodradilo. Řekla jsem mu, že to chápu, že má dítě a ať víkendy s dcerou tráví sám, abych jim do toho nijak nezasahovala a malá si ho mohla naplno užít bez asistence nové ženské 🙂
Po dvou měsících mě ale začal lanařit, abych víkend s jeho dcerou trávila s nimi a že už holčičce o mě řekl a že mě chce poznat. Říkal jak je hodná a že ji v noci neprobudí ani buldozér 😃 Tak jsem tedy svolila a vypadalo to, že mě malá přijala dobře, hned se ke mě měla a pořád se točila jen kolem mě, což bylo milé, ale chvílemi už jsem cítila, že by mě mohla nechat chvíli vydechnout. Neustále si mi totiž sedala na klín, pořád se mě držela a běhala za mnou i na wc nebo do koupelny. Už to prostě bylo moc, neustále vyžadovala mou pozornost a k příteli jsem se neměla možnost za celou dobu ani přiblížit. Celé jsem to snášela s grácií a těšila se až večer ulehne a budu moct být chvíli s přítelem. To se ale nekonalo. Šel ji uspat, s tím, že pak přijde za mnou do obýváku a pak se k ní vrátí, aby spal s ní. Během chvíle se malá probrala a obrovský křik a scény, že proč neleží s ní. Řekl jí, že za ní přijde, až dokouká film, ať si jde zase lehnout. To nerespektovala a křičela dál, tak jí šel znovu uspat a za chvíli nanovo. Tak už pak zůstal u ní.
Byla jsem z toho docela v šoku, že tak vyváděla, ale říkala jsem si, že holt je to pro ni nové.
Jenže takhle se to táhlo několik víkendů.
Přes den jsem se ji věnovala na tisíc procent, byla jsem tou nejhodnější “tetou “ a večer mi bylo odměnou řev a scény, když měla spát. Jen proto, že její tatínek po uspání odešel za mnou na gauč.
Tak teď spí holka v obýváku, kdyz k nám přijede, aby na něho viděla(kdyz se vzbudí) a po dokoukaní filmu, jdu já spát do ložnice a on s ní zůstává v obýváku na gauči 🙈
Poslední dobou se i přes den ke mě občas nechová hezky, kolikrát do mě doma nebo venku strčí a diktuje co mám dělat. A jak není výjimečně po jejím, tak začne být zlá a má ošklivé řeči, které až zabolí. Několik návštěv mi dokonce říkala, že si nepřeje, abych měla s jejím tatínkem dítě nebo svatbu, přitom jsme se o tom nikdy s přítelem před ní nebavili a ani to zatím nemáme v plánu.
I tak mi ale tyto řeči dost ublížili, protože přítele miluju a tohle se mi nehezky poslouchá.
Navíc není absolutně samostatná ani na chvíli.
Je to opravdu náročné a začínají mě ty víkendy s ní vyčerpávat a ubíjet.
Někdy mám pocit, že mě má rada a pak mi jak kdyby vrazí kudlu do zad svým jednáním. A já jako nerodič s tím nemohu nic dělat, abych jí vynadala nebo tak.
Už přemýšlím, že je zase nechám trávit víkendy beze mě, byla to asi chyba na to přistoupit, jenže já myslela, že to půjde a dělala vše, aby to bylo hezký.
Co si o tom myslíte?

Strana
z11
eviicka
29. čer 2023

@miryp tak bezdětná holka, která po dětech zatím netouží nemůže mít žádnou historii na MK, bylo by divný kdyby jo.

Mně spíš přijde, že slečna psala nejdříve upřímně podle pravdy a když ji tu skoro nikdo nezačal plácat po ramenou, tak začala přidávat příběhy, které mi v kontextu s prvními příspěvky od ní přijdou přitažené za vlasy (neříkám, že holka nemůže být problémová, ale ze začátku byl skoro největší problém, že někomu seděla na klíně...).

miryp
29. čer 2023

@eviicka já se na MK dostala úplnou náhodou v době, kdy děti ještě nebyly aktuální a už jsem tu zůstala, neb se tu daly řešit i jiné věci než mateřství. To jen k té divnosti 🙂
Jinak já už tu kdysi zažila i falešnou sbírku pro potřebné, takže ani vymyšlená story a bavení se nad odpověďmi by mi nepřišlo nereálné... Ale samozřejmě to může být i tak, jak zmiňuješ...

anonymnii
autor
29. čer 2023

@miryp Tak hlavně, že se bavíte. A ne děkuji, vaše děti nepotřebuji na hlídání, přece byste je nechtěli dát takové maceše.

miryp
29. čer 2023

@anonymnii no my se nebavíme, ale napadlo mě, zda ty se nebavíš na náš účet, protože uznej, že když máš bezejmenný a prázdný profil a ztrácíš se ve vlastních tvrzeních, tak to může po čase někomu připadat divné, minimálně mně určitě. A ano, mé děti bych ti nesvěřila ani jako chůvě...

anonymnii
autor
29. čer 2023

@miryp Tak hlavně, že vám to přišlo jako hloupý vtip než věřit tomu, že by mohlo být nějaké dítě tak strašné. A to jste se dítěte tak zastávali.

veronikav31
30. čer 2023

@anonymnii to dítě není strašné,ty vytvářís situaci,že dle tebe i okolí strašné je,ale neposkytla s jediný důkaz,že tomu tak je.neublizuje spolužákům,učitelům,maximálně něco řekne nebo tobe potažmo tátovi vleze do koupelny či záchodu.od toho máš snad pusu abys řekla,že se ti to nelíbí.nic relevantního tady není.a i nase 7 letá dcera si mi sedne na klín,na tom nevidím nic špatného.ty hledáš důvody pro rozchod a chceš abysme ti jej posvětili místo řešení, mluvení mezi tebou,partnerem a jeho dcerou.

zmrzlinka
30. čer 2023

Tak si najdi chlapa bez dítěte a nech holčičku žít ....Hlavně si nepořizuij své děti.....

xxx3d
30. čer 2023

@anonymnii všichni ji srovnávají a všem přijde "v nepořádku" a nejvíc tobě, protože stojíš o jejího tátu
přiznej si, že ji nemáš ráda, uleví se ti a možná ti potom dojde, že tenhle vztah nemá cenu.

miryp
30. čer 2023

@anonymnii kdyby nám to od počátku přišlo jako hloupý vtip, tak s tebou x dnů neztrácíme čas. Já se ti jen snažím vysvětlit, že ve chvíli, kdy měníš informace podle počasí a k tomu máš prostě prázdný nick, tak se po čase může tato otázka vynořit.
Už nám tedy řekneš, co jsou ty další hrozné věci, co dělá, když tedy jednání k tobě vlastně není to nejhorší a kdo další s ní má problémy mimo tvé teritorium? To, co jsi doposud popsala, neukazuje na to, že by to byl démon chodící po zemi, ale ukazuje to pouze na to, že má problém s tebou. A to souvisí s dvěma věcmi - cítí z tebe, že jí ráda nemáš a současně že si neumíš vymezit hranice a čekáš, že to udělá někdo třetí...

llluckaaa
30. čer 2023

Zatím jsem to tu jen četla, ale taky přidám názor. Nejlepší bude, když se na to vykašles a najdeš si bezdětného chlapa. Uniká ti podstata toho, co se ti tu holky snaží sdělit. Omlouvá te nezkušenost ve výchově děti a tvá vlastní výchova v “poslušnosti”. Ze děti chodí na záchod nebo do koupelny je úplně normální, ze jsou zvědaví a prohlížejí si dospělé nahé, je úplně normální. Ze ti to pripada uchylne je jen tvůj pokřivený pohled. Ze se ji ty věnuješ na 1000 % a ona ti za to není vděčná, je tvůj boj. Nikdo te nenutí to dělat, mas to dělat, protože chceš a nic za to neočekávat. Jestli ti vadí, ze po tebe leze, sedá si na tebe, tak přece stačí říct, ne? Svůj prostor si musíš chránit ty sama. Ale ani se nedivím, ze holcicka vyžaduje hodně fyzického kontaktu po tom, co se ji rozpadla rodina a tatínek má novou paní, na kterou určitě zarli a ma strach, ze si udělá novou rodinu a ji nahradí jiným dítětem (ty zase zarlis na ni, ale od dospělé ženy by se očekávalo, ze se navzdory tomu bude chovat racionálně). Ano, děti občas řeknou něco ošklivého s cílem ublížit. Byva to ve chvíli, kdy není po jejich, jsou kvůli tomu nastvane a neumí se s tím vyrovnat. Adekvátní reakce rodice je taková, ze ho to mrzí, ale ze on je má porad stejne rad (ta rada, ze ji mas vpalit zpět, ze je ti to jedno a ze ti je ukradená, mi přijde od dospělého jedince patologická). Ze má babička s vnučkou nějaký problem, to chce řešit hned, vymezit se proti chování, které se ji nelíbí.
Ve tvem věku a bez vlastních děti bych to prožívala podobne jako ty. Černobíle představy o výchově, jasný názor, jak má hodně dite vypadat, očekávání vdeku za to, co pro někoho dělám. Takto to ale nefunguje.

bernada
5. črc 2023

Tak já zase musím říct, že zakladatelku chápu. Nevím, kolik z diskutujících má zkušenost s partnerem, co má dítě. Spíš mi přijde, že na zakladatelku budou nadávat ty, které to nezažily. Já je mám. Holt rozvedený chlap bude mít svoji dceru jako středobod vesmíru.
Myslím si, že se to časem bude zhoršovat. Budou to dovolené s dětmi, kdy budeš muset řešit, jestli pojedeš s nimi nebo zůstaneš sama.... Nebude to víkend jednou za 14 dnů, ale častější kontakt. Dcera bude mít časem větší nároky na tátu ve všech oblastech...
Kdybys chtěla, ozvi se do zpráv.

veronikav31
5. črc 2023

@bernada já zkušenost s rozvedeným chlapem a dítětem nemám,ale mám doma chlapa který by pro naše děti udělal první a poslední,takže ano,pro něj budou vždy důležití,i kdybysme se rozešli,tak pro něj budou vždy na prvním místě.a to si právě měla zakladatelka uvědomit,chlap který má dítě,tak ono bude vždy na prvním místě než partnerka (teda u 90% chlapů)

laxesis
5. črc 2023

@bernada tak pochopitelně, tak to má být..pro všechny rodiče jsou děti na prvním místě..tedy mělo by to tak být..a je to v pořádku

sinicka
5. črc 2023

@bernada no tak to je snad normální, že ten táta tady pro děti je, kdyby bylo co bylo a že s nimi bude počítat i se zvyšujícími se nároky. Nadávají tady mámy, jejichž noční můrou je taková megera, která si myslí, že přijde a z milujícího táty udělá chlapa bez závazků.
Normální chlap a normální táta má děti jako středobod vesmíru a nejaká nová ženská se může stavět na hlavu, ale děti jsou děti.

dixi86
5. črc 2023

@anonymnii Ty postelový scény jsou přes čáru, jelikož se probudí ze spánku.

bernada
6. črc 2023

Ještě pro zakladatelku. Ono je lehké někoho odsoudit, že nemá rád malé dítě a rada "tak od chlapa odejdi" je jednoduchá, ale pokud ten vztah jinak klape, tak to zase tak lehké odejít není. Kdysi jsem tohle taky řešila. Našla jsem na emiminu diskuzi (jde najít přes google) Máte rády děti z předchozího vztahu vašeho partnera? Tam se tak půlka přiznává k tomu, že nemá. A to si ještě myslím, že ty co píšou, jak je milují a jak to funguje, tak to tak v reálu vůbec být nemusí, protože holky se stydí prostě přiznat, že jim nesedí malé díte...Kamarádka mi taky tvrdila, jak s přítelem fungují, jak jsou jeho děti super, jak jsou krásná patchwork rodina, prostě skoro rodina ze žurnálu...a po čase z ní vypadlo, že jeho dceru nemůže vystát, jsou spolu už několik let a na jeho dceru nadává pořád. Já mám taky dítě, má svoji povahu, není to s ním lehké, můj ex kolem něj lítá, když je u něj. A jsem si jistá, že to taky bude důvod problémů ve vztahu, až si exmanžel jednou najde partnerku. Já jsem nedávno našla článek, že se žena nemá cítit provinile, že to dítě partnera nemá ráda, že ta láska prostě sama automaticky nepřijde. Ale že je třeba se k dítěti chovat s respektem. Tak nějak s tímto souhlasím. Kdybys zakladatelko chtěla víc pokecat, napiš soukromou zprávu.

bernada
6. črc 2023

@veronikav31 A to je ono...vidíš to z pohledu matky a bývalé manželky. On si člověk říká, že by v té situaci jednal jinak, jenže ta situace není tak lehká.

veronikav31
6. črc 2023

@bernada vidím to z pohledu matky a je to rozdíl oproti svobodným a bezdětným.ja osobně bych taky děti stavěla nad cokoliv jiného.nase děti nejsou svaté,vím jaké jsou,jak reagují a taky upřímně vím,že by by jakoukoliv partnerku táty nesnesly a ona je.jaem upřímná, protože vím,jak je občas těžké pro mě,jako mámu, vyjít s nimi,natož s úplně cizí osobou.muj brácha si našel holčinu s holčičkou a dobrý,víš co je pro něj krásné?že holčička za ním přijde,obejme ho a řekne mu,že ho má ráda,to mám slzy v očích i já.holcicce je 6,5 r, jsou spolu 3r

llluckaaa
6. črc 2023

@bernada mám to podobne jako
@veronikav31 Vidim to z pohledu matky, vím, co ti rarasi dokážou, vím, jak by zatapeli někomu, kdo by jim bral tátu, když by na nej měli nárok oni. Z pozice matky je mnohem jednodušší snášet vylomeniny vlastních děti, protože je bezmezně miluje, pro někoho cizího, kdo si k nim má vytvořit vztah, to bude mnohem, mnohem těžší. A to já nemám kdovíjak náročné deti - jsou zdrave, jsou chytré, podle reakci okolí i hodne. Tohle si proste musí každá uvědomit, když si nabali chlapa s deckem. Ona si musí říct, jestli ji za to ten chlap stojí. Já třeba měla za mlada a bezdetna jasno - chlap s deckem nepřipadal v úvahu, nedala bych to.

veronikav31
18. črc 2023

@anonymnii tak jak to dopadlo?

anonymnii
autor
19. črc 2023

@veronikav31 No vzhledem k tomu, že s tím partner nic nedělá, aby se holčička chovala lépe a nesouhlasí se mnou v některých věcech, které mi nepřipadají správné, tak jsem mu řekla, aby trávil víkendy a prázdniny s ní beze mě. Ona si ho užije víc a já mám klid.
Myslím si, že bych se i já měla cítit příjemně ve společném čase s jeho dítětem a to se bohužel často nedělo.
Dala jsem do toho opravdu vše, ale nenechám se “deptat” malým dítětem, pro které jsem se snažila vytvořit hezké chvíle a věnovala se jí na max.

misa_pise
20. črc 2023

@anonymnii V tuhle chvili je to určitě řešení, tatínek si to bude dělat po svém a ty budeš mít klid, ale pravdou je, že do budoucna se ty problémy vrátí, protože pokud spolu budete mít jednou dítě, tak s ní budeš muset trávit čas, aby se sourozenci viděli, a na rozdílné názory ohledně výchovy, které teď máte, budete znovu narážet, a to možná i ohledně výchovy právě společného prcka. To, že se teď nebudete vidat, vaš vztah nezlepší. Tohle je prostě jen oddálení problému, nikoliv jeho dlouhodobé řešení a stejně vás to časem doběhne. Tam není největší kámen úrazu to, že holčička "neposlouchá", ale že s partnerem v tomhle nejste na jedné vlně, a to se tím, že nebudete společně trávit čas, nezmění. Pokud spolu chcete do budoucna být a založit třeba i rodinu, musíte najít společnou řeč, všichni tři, jinak se bude někdo z vás trápit a stejně to půjde do kopru. Pokud s tím partner nic dělat nechce, tak je to hodně velký problém, sama to nevyřešíš a bůh, ví, jestli ti pak bude oporou, až budete řešit mnohem náročnější problémy.

Strana
z11