icon

Problémy s tchýní a švagrem

piopiu
6. črc 2015

Ahojky, potrebuji pomoct. Mam takovy problem, se kterym asi vim jak nalozim a co udelam, ale rada bych vedela treba zkusenejsi maminy, co na tohle reknou a jak by se zachovali...
Takze jsme s manzelem spolu 5 let, mame uzasnyho synka - osud ale chtel aby byl vyjimecny - lehka forma autizmu. Je uzasnej, sice jeste nemluvi a bude mu 4 roky. Ma rad lidi, neboji se jich. Nove prosredi celkej prekvapive dobre zvlada. A tady nastaly dve udalosti, se kterymi se chci sverit. Takze prvni: Manzeluv bracha nas nepozval na svatbu, pry proto: "vime, ze se s malym neda, tak kdyz tak, pak zajdeme nekdy na obed"........ byli jsme v soku - rikal, ze totiz zve jen nejblizsi rodinu a von je dokonce krstnej malymu. Nejak jsme to predychali, protoze co pak jinyho se da delat, ze jo?
Druha vec - kdyz mi tchyne rekla, ze nas mm segra by pozvala na promoci, ale chape, ze je to tezky s malym, tak nemusime........ Mela jsem toho plny zuby. Pet let jsem se drzela zpatky a nemela jsem vlastni nazor, jen jsem kejvala, jako krava... Tchyne totiz bydli 60 km daleko, a to byloooooooooooo kecu, jak bude chodit a pomahat mi. MM totiz kazdej mesic je pryc 23 dni... Vlastne jsem na barak a synka sama. Nestezuji si, proplakala jsem toho uz mooooooooooc a nechce se mi s tim dal prat. Ja syna a MM miluji a je mi jedno, co si kdo mysli.
Takze jsem ji uz do oci rekla, ze to neni mozny, aby nikdo to ani len nezkusil a ze jsme z rodiny vylouceni jako kdybychom meli lepru nebo ja nevim co strasnyho... :(
Bylo mi to hroznee lito, protoze jsem fakt tezka povaha, ale nevydrzela jsem a rekla ji to. A par veci k tomu... Pak byl klid, zacala vic volat a tak.. Byla s nama v Zoo, podotykam, to bylo za 4 roky prvne, co jsi vnoucka vzala na vylet... To bylo porad jen slibu a skutek utek...
To ze mela porad poznamky, jak ona cte na nete o autismu a podobne..
No a vcera volala MM ze pry k nam chodit nebude, kdyz on nebude doma, protoze jsi ji nevazim a nemam ji rada.........
:((((
MM ma taky nahravani hovoru a poslal mi je - tak to vam reknu, cekala jsem vsechno, ale ona porad rikala, ze ja ji nesnasim i celou jeji rodinu a porad dokola, ze ji nemam rada....
Ja uz nevim co s tim. Mam s ni mluvit nebo ne?
Na druhe strane si rikam, ze uz tu dlouho nemusi byt, stejne jako mozna i ja a nechci zit s hnevem.
Knez mi radil, abych zkusila odpustit a pokud ona nebude chtit, tak ze pry je to uz jeji hrich, ze zije ve zlosti a hrichu...
Mam pocit, ze ona neprekousla , ze ji synacek neni uz pri ni... V posledni dobe mela jen hnusny poznamky, ze : Prinesla jsem kolac, vim, ze ho ty Martine mas rad... .... a podobne... :( Je mi z toho fakt zle a jsem nestastna, hlavne kvuli synovi..
Co k tomu dodat? Clovek se snazi a porad je jen nejhorsi...
Tak radte baby, co ted? Jak by jste se chovali vy, co se tice brata a i tchyne?
Diky za precteni a popripadne rady...
PS - odpustte mi tu cestinu, ak nieje dokonala 🙂 😎

Strana
z5
piopiu
autor
11. črc 2015

A DETI NA TEJ KONKRETNEJ SVADBE O KTOREJ tu je moja otazka boli pozvane asi 3... takze to nebolo o tom.. a tu promociu som spomenula na DOKRESLENIE situacie... Urcite by som dieta na taku akciu nebrala, aj keby nemal autizmus

kacca11
12. črc 2015

@piopiu ja nevim, z ceho soudis, ze nemam rada deri. Podle toho, ze si myslim, ze svatba je pro ne ne vzdy vhodne misto? Mozna na ne beru vic ohledu nez mnohe jine matky.

kacca11
12. črc 2015

@michaela_2 Ja na one svatbe nebyla jako host, jen pisu, jak vetsina svateb, podle toho, co ctu a zazila jsem vypada. Proto treba nerozumim tomu, proc mnozi rodice tam deti za kazdou cenu chteji.
@shine2015 jak jsem psala, my vybirali hosty peclive, svatbu jsme meli uplne jinou, nez jsem popsala v uvodu, ale je fakt, ze vetsina lidi to takhle absolutne neresi.

kay
12. črc 2015

@piopiu nechce s emi číst všechny příspěvky, ale jak jsi to psala, je t jako bych psala já.. moje tchýně taky furt slibovala, jak bude chodit atd.. ale zůstalo jen u řečí... taky mám manžela martina a přesně co Ty říkáš, "udělala jsem Ti řízky, jak je máš rád.." .. nakonec to vyvrcholilo tím, že jsem se děsně pohádaly, ale v rámci zachování našeho manželsví, protože manřel to samozřejmě neviděl, a bylo toho hodně, jsme si to vyříkaly a zjistily, že jsou často třenice kvůli špatné komunikaci a informačním šumům.... pak se to začalo lepšit a ve finále to dopadlo nejhůř jak mohlo.. tchýně v 55ti letech umřela, asi rok po tom, co jsme si to vyříkaly.. máš pravdu, život je krátký a nemá smysl si ho zanášet hněvem a nenávistí... jak bych teď byla šťastná, kdyby tchýně žila a my měli babičku.

shine2015
12. črc 2015

@kacca11 a ty nemáš děti vid? Neber to špatně....pokud někoho zvu, slušnosti je pozvat celou rodinu a nebo nikoho....dost podobně jako kdyby pozvání dostal pouze tvůj manžel,ale pouze s tím,že přijde bez tebe. 😉 děti jsou součástí ....rodin myslím....

michaela_2
12. črc 2015

@kacca11 Já ti nevím....za poslední dva roky, jsme byli na 6 svatbách. Další nás čeká za dva týdny. A to co popisuješ, že zažíváš, na ,,většině'' z nich, jsem já neviděla ani na jedné 🙂 .
Všude děti tancovaly, hrály si spolu, řádily....No a večer, kdy už to tam pro ně fakt nebylo úplně nejvhodnější, je každá normální máma dá spát. Podle tvého popisu to zní, jako byste svatby slavili spíš někde v nočních klubech nebo barech 🙂 . Nic ve zlém, spíš mě mrzí, že máte takové příbuzné a na vlastní svatbu, jste museli složení hostů pečlivě vybírat, jak jsi psala.

kacca11
12. črc 2015

@shine2015 podle etikety je svatba akce pro dospele, male deti jsou na uvazeni novomanzelu. Pozvani s doprovodem je zaklad, pozvani deti je na uvazeni.

kacca11
12. črc 2015

@michaela_2 nic te mrzet nemusi, meli jsme skvele hosty. Pokud jsi cetla, tak svatba, kterou jsem popisovala, nebyla moje.

Jinak bohuzel mam pocit, ze vetsina lidi slavi svatby v hospodech se zaplavou levneho alkoholu a vetsina hostu na svatbu bez alkoholu odmita dorazit. Jsme v tomhle jako rodina naopak celkem vyjimka. Vychazim hlavne z toho, co vidim na netu.

wendy_
12. črc 2015

@piopiu My taky nejdeme na svatbu svagra, jede jen manzel. A asi si za to muzu sama 🙂 nebo ne, to je jedno, neresim to. Po zasnoubeni prijeli totiz na navstevu a ja se jich ptala, jestli uz planuji svatbu, co uz maji zarizene atd. A oni ze nic. Tak jsme se tak obecne bavili o svatbach a kdo je kde mel apod. No a ja rekla, ze pokud na svatbe nechteji moc lidi, at ji usporadaji v zahranici. Ze moc lidi nebude mit penize na to tam prijet. A moje nejmladsi je k tomu jeste miminko a ze ani my bychom nejspis nejeli taky. Za par mesicu se tchyne ozvala s tim,ze budou mit svatbu v zahranici a doufaji, ze tam pojedeme. No co na to rici. Rekli jsme, ze ted dodelavame barak a ze proste neni kde brat a ze ani s mimcem nechceme cestovat tak daleko. Tak pry ma jet manzel jen se starsima detma a ja zustat doma a ze nam to zaplati. Coz mne tedy neprekvapilo. Uz jsem zazila rodinne situace, kdy jsem jakoby omylem byla vyloucena z rodiny. Nejvice si asi pamatuji manzelovu promoci, kdy se fotili vyhradne beze mne. Tchyne mi vrazila do ruky svoje veci se slovy: "Podrz to, nez se vyfotime." a ja jsem tam jen tak stala v devatem mesici tehotenstvi. Bylo mi jasne, ze manzel si toho ani nevsimnul. Takze na svatbu leti jen manzel a ja zustavam s detma doma. Plati mu to jeho rodice, protoze ja ted odmitam vyhazovat penize za "dovolenou". Hlavne proto,ze manzel bude muset celou dobu pracovat, nedostal totiz v praci volno. Takze u nas vadim tchyni jen ja, deti ji nevadi. Ale ja to fakt uz neresim. Nasi rodine se zije dobre a snahy o zlepseni vztahu s tchyni jsem uz davno vzdala. Doporucuji to same, podle mne to za to nestoji.

shine2015
12. črc 2015

@kacca11 já teda taky jsem nezazila ani v rodině ani u příbuzných či kamarádů kdy jsme byli,že by se všichni opili,popalili decka o cigarety atd. Když kdokoliv kouřil, chodil ven....z tveho příspěvku mám dojem,že jsi chodila někam na svatby typu Skopkova ze slunce seno 🙂)
Samozřejmě na zvážení rodičů, ale je to dost podobně jak jsem psala,dat někomu pozvánku a nepočítat s dětmi je dost podobně jak by mohl přijít pouze tvůj muž.

Mě je to jedno,ať si to každý dělá jak chce..... 😉

somalicats
12. črc 2015

@michaela_2 @kacca11 Svatba je primárně záležitost těch, kteří se berou. Takže pokud chtějí svůj den strávit bez dětí, mají na to plné právo. Byla jsem na x svatbách, naposledy loni na podzim týden po sobě na dvou - v prvním případě se bral pár, který už spolu měl v té době rok a čtvrt starou holčičku, svatba byla na statku, kde jsme zároveň i spali, děti byly pozvány a ani naše tenkrát devítiměsíční dcerka nebyla problém. Obřad byl na zahradě pod jabloní a hostina byla ve stylu švédských stolů, takže odpadl problém držet děti násilím na svém místě. Svatba týden nato byla bez dětí, snoubenci si to přáli, a je pravda, že jedna rodina se kvůli tomu urazila a odmítla přijet - my jsme si zařídili hlídání a jeli jsme. Svatba na zámku v Č.Krumlově rozhodně nebyla místem, kde by mohly dětičky řádit, stejně tak potom hostina, kde měl každý své místo.
Osobně nemám problém s tím, když nás někdo někam pozve jen jako pár a děti tam nechce - je to o plánované zábavě, pokud se předpokládá taková, která pro děti vhodná není, tak bych je tam nebrala, ani kdybych mohla. Svatba je událost taková, jakou si ji udělají snoubenci, pokud ji chtějí i s dětmi, nevidím v tom problém, stejně jako nevidím problém v tom, když si ji chtějí užít bez dětí.

shine2015
12. črc 2015

@wendy_ podrz mi to než se vyfotime 😀 tak to k tomu nemůžu nic dodat 😀 mezi nama se dvim,že manžel jede....můj muž by nejel. A já taky ne.

kacca11
12. črc 2015

@shine2015 ja nechodim casto na svatby jako host, ale podobnych "typicky skopkovych" jsem se zucastnila a popis tomu odpovida.

kacca11
12. črc 2015

@shine2015 jinak pozvanka pro doprovod je zakladem slusnosti, pozvanka pro deti ne, to je na zvazeni. Dorazit na svatbu s opravdu malym ditetem je treba az opravdu nevhodne. Neni to v nicem podobne, ale chapu, ze ten rozdil nevnimas.

shine2015
12. črc 2015

@kacca11 no tak hlavně že mě chapes 😀 😀 pozvánka na svatbu ale PS děti s sebou neberte.... 😀

Mě je to úplně jedno,ať si to každý dělá jak chce. 😀 ono taky je rozdíl kdyz zve kolega v práci nebo segra, že....už vidím,jak říkám,heled segra, vy přijdte ale bez syna 😀 já tam decka nechci.

shine2015
12. črc 2015

@kacca11 jo ale svoje dei nemáš vid??? Tak to potom chápu též 😀

kacca11
12. črc 2015

@shine2015 holt zalezi na tom, jake mate vztahy a zvyky. Co vic k romu rict, o etikete jsem uz psala.

japona
12. črc 2015

Myslím, že slušností je na svatbu (pokud to alespoň trochu jde) je pozvat celou rodinu i s dětmi. Na druhou stranu je taktéž slušností děti nechat doma hlídat nebo je aspoň usměrňovat🙂
Promoce není pro děti vůbec. Co z toho má? Sedět a nedutat dluhé minuty?

somalicats
12. črc 2015

@shine2015 Ono jde primárně o to, jak tu svatbu koncipují snoubenci. Jestliže se bere bezdětný pár, který ani v rámci rodiny nemá dětské příbuzné, tak je velmi často i následná zábava ne úplně ideální pro děti. A pak to skutečně může dopadat tak, že ty děti tam působí jako rušivý element.
Všechny svatby, které proběhly v rámci naší širší rodiny, byly i pro děti, ale pro ty děti tam vždycky byla přichystána extra zábava, aby se tam nenudily. Jenže v rámci naší širší rodiny už máme těch dětí celkem hodně, takže je to pochopitelné. Stejně tak svatby, které proběhly u přátel - tam, kde převažovali jedinci bezdětní, bylo opravdu lepší jet bez dětí, a to i v případech, kdy nám bylo řečeno, že "děti určitě vadit nebudou". Sama si před každou akcí, na kterou jsme pozvaní, zjišťuji, kdo tam bere děti, a pokud zjistím, že tam děti nebudou, neberu tam ani ty svoje.
P.S. Bavíme se tu o malých dětech, svoji starší dceru už nemám až tak problém někam vzít.

shine2015
12. črc 2015

@japona na promoci mi to taky přijde nevhodné.....

michaela_2
12. črc 2015

@somalicats Je to věc snoubenců, ano. Jenom nahlas říkám svůj názor. Manželství a tím spíše jeho uzavření, by neměla být jedna velká pařba. Od toho jsou tady rozlučky se svobodou a řada jiných akcí 🙂. Nevím jak vy, ale my jsme přímo v manželském slibu slíbili, že přijmeme a vychováme děti, které budeme mít. Pro nás je uzavření manželství něco, co se primárně týká rodiny a rodina obsahuje především děti, a to i ty malé 🙂.
Samozřejmě, pokud chce někdo vlastní svatbu pojmout ve snobském stylu, kde by malé děti, byly hrozbou pro pokažení načančanosti, je to jeho věc. Jenom říkám, že s tím nesouhlasím 🙂.
Podotýkám, že co se všech jiných akcí týče, vždy se těch, kteří nás pozvou ptám, jestli jsou zvané i děti nebo ne. Třeba předminulý víkend jsme slavili narozeniny jednoho kamaráda, na přehradě na Hracholuskách a sami jsme se rozhodli, nechat děti doma, vzhledem ke složení party.
Ale u těch svateb to prostě vnímám jinak. Neříkám, že kdyby se nám to stalo - přišla pozvánka na svatbu, bez dětí, tak že se urazím a budu trucovat doma. To ne. Ale přijde mi to divné 🙂

somalicats
12. črc 2015

@michaela_2 Ale tady nikdo neříká, že svatba bez dětí = ožralecká pařba. Já třeba standardně moc nepiju, tvrdý alkohol vůbec, spíš si dám kvalitní víno, když mám na starosti děti, tak nepiju vůbec, nikdy nevím, co se může přihodit a potřebuju být střízlivá. Takže ani na svatbách bez dětí se neopíjím. Jen šlo o to, že pokud snoubenci v rodině nemají nikoho s dětmi, tak ta následná zábava je pro případné jedno či dvě malé děti někoho ze svatebčanů totální nuda a takové děti se kočírují hodně těžko, prakticky to znamená, že minimálně jeden z rodičů má z takové svatby velké kulové. Osobně bych spíš s omluvou pozvání odmítla, než na takovou akci jela nutně za každou cenu s dětmi.
Jinak svatba s tím "načančáním", o kterém píšeš, nemusí být nutně snobská, to jsou často názory lidí, kteří ve skrytu duše buď závidějí, že sami nic takového neměli, nebo se snaží pózovat před ostatními, protože jim se tenhle styl nelíbí. Mně se třeba svatba pořádaná prakticky manažerem s detailním uspořádáním obřadu, striktním zasedacím pořádkem a kudrlinkami taky nelíbí v tom smyslu, že bych sama takovou svatbu nechtěla, ale akceptuju to, že někomu jinému se to líbit může. Ostatně svatbu nedělá prostředí, svatbu dělají lidé, kteří se účastní, a i na takové svatbě může být zábava, třeba i bez dětí 😉.
A k té poznámce o rodině - pro mě je rodina nikoli primárně pro děti, ale rodina je soudržná parta rodičů a případných dětí. Já nestavím děti na piedestal s tím, že tohle jsou děti, já jsem matka a kdo je víc a moje děti můžou všechno a vždycky. Ano, mám děti, snažím se z nich vychovat slušné jedince, ale snažím se je taky naučit toleranci vůči okolí. A to spočívá mimo jiné i v tom, že jim jdu příkladem a snažím se být ohleduplná tam, kde nemají pro děti až tolik pochopení. Jednou se i já můžu dostat do situace, kdy mi dětský křik a pobíhání může být nepříjemné, a budu ráda za ohleduplné rodiče takových dětí.

nikamari
12. črc 2015

Jenže tady jste úplně odbocili od tématu, zadavatelka psala ze je vůbec na svatbu nepozvali, nepsala ze je pozvali ale bez dětí. Psala že se vymluvili na malého.

wendy_
12. črc 2015

@shine2015 Tak manzel jede, protoze je to jeho rodina a nedokaze rici ne. Mne to nevadi. Ted se dre na baraku, nema ani chvilku volna, pomaha mi s detma. Tak to pro nej bude takova odpocinkova dovolena. Bude jen spat, jist a delat do prace. Jen tedy doufam,ze to tak bude. Snad ho jeho matka nebude furt kvuli necemu otravovat. Ona je ucitelka a nejak treba nedokaze pochopit, ze k nim nemuzeme prijet, kdyz manzel si nemuze vzit z prace volno. Ted slibil, ze prijedeme v srpnu a tento tyden prisel s tim, ze to mozna nevyjde zas kvuli praci. Ja tedy neskryvam nadseni, ze prvni dovolenou v tomhle roce stravime u tchyne 😉. Tak snad tchyne pochopi, ze i kdyz je jakoby na dovolene, tak musi pracovat.

terezapetrova
12. črc 2015

@nikamari tak pro me je to témeř stejně smutné pozvat jen dospělé bez dítěte pro to jake dite maji nebo nepozvat vubec kvůli jejich dětem. Oboje mi přijde opravdu na hlavu 😲

terezapetrova
12. črc 2015

@kacca11 něco je etiketa a něco je zdravej rozum 🙂

piopiu
autor
12. črc 2015

@wendy_
@nikamari mas pravdu, zvrhlo sa to tu na inu temu 😎

piopiu
autor
12. črc 2015

SOm rada, ze diskutujete, ale uplne na nieco ine ste to pretocily, zeny 🙂

kacca11
12. črc 2015

@terezapetrova na ttomhle neni nic, co by melo nebo nemelo byt z nejakeho duvodu rozumne. Je nerozum zvat deti na akci vhodnou jen pro dospele a to svatby casto byvaji. Pokud jsou i pro deti, neni problem deti pozvat a vzit s sebou.

terezapetrova
12. črc 2015

@kacca11 tak treba ma svatba ani čisté pro dospělé ani pro deti proste pro rodinu a přátele ( rekla bych, ze asi celkem častý model), me by proste musela hanba fackovat kdybych své sestře například rekla "vis je to blby ale Ty mas deti a ty ja na me svatbě teda mit nechci " udáván jako příklad ale taky vím a vidím, ze každy uvazuje jinak, ok. Nevim jestli pokracovat, zakladatelka dala najevo, ze se odbočuje od tématu a nevim jake všechny příspěvky mela na mysli.

Strana
z5